Skocz do zawartości
IGNORED

Obeznani w tunerach pomozcie z wyborem?

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec powiem krotko , ktory i jakie zalety maja plusy minusy :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pioneer F 204 RDS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Yamaha TX470

Sprzet bedzie wspolpracowal z wzmakiem Yamaha AX 870 wiec Yamszka jesty idelanie w parze do seri wiec pasuje stylistyka jak ulal ale nie posiada RDSu w stosunku do pioneera , a moze cos jeszcze przmawia za Yamaszka ?

Granica cenowa w jakiej mam zamir dokonac zakupu to jakies 300zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/14901-obeznani-w-tunerach-pomozcie-z-wyborem/

-> misiowiec

A po co Ci RDS ?? Czy to konieczny "wynalazek" ??? Ja, mając 300 PLN na tuner, rozjerzałbym się za jakimś fajnym analogowym urządzeniem - za te kasę można wyszukać coś bardzo dobrego ;-) Ostatnio np. Kenwood KT-6500 poszedł na Allegro za 130 PLN; mam ten tuner i wiem, że ten dźwięk wart jest takich pieniędzy... Rozejrzę się za moment po aukcjach na Allegro i może podrzucę Ci jakiś link :-D

A rds to az tak potrzebny ci do sluchania jest, ja mialem 492 i sie jej pozbylem, bardzo czula na kompa byla, u znajomego tak samo reaguje, teraz mam jakis stary tuner akai i jest ok

Ja mam Pioneera 204 rds i jest calkiem fajnym tunerkiem. Komputer mam w bliskim sasiedztwie i nie zauwazylem zadnego wplywu na odbieranie stacji radiowym.He moze dlatego, ze mam kablówkę :-) Mialem dwa analogi, zadne rewelacyjne i Pioneerek lepiej od nich "prezentował dzwiek". Mysle jednak ze jakis przyzwity analog nie jest zły :-)

no ja wlasnie nastawilem sie na cyfrowke a komp stoi blisko wmaka i przyszlego tunera dlatego mnie zmartwiliscie troche , RDS w sumie racja wymagany nie jest w domu to nie jest potrzebna zabawka dlatego sklaniam sie do tej Yamaszki bo bedzie pasowac pod pilota do wzmka noi stylistyką , ale akurat ten pionek jest w podobnej cenie i tez wygloda ladnie , cyfrowke chce miec z racji wygody , bo narazie radio odbieram na anlogu unitra amator , wiem wiem szajs straszny i do tego podlaczony prze sluchawki (inaczej sie nie da) wiec dzwiek porazka zaklucony przez przedwzmacniacz

i naprawde uwazacie ze analogi odbieraj o wiele leprzy dzwiek w tej klasie niz cyfrowka i mamy w konsekwenscji w podlaczeniu do wzmka taka zmiane w jakosci jak pomiedzy np szajowatym CD technicsa a jakim wykwintnym ezemplarzem za 2000zl ?

-> misiowiec

Jest tego trochę „szmelcu” na Allegro… tak na szybko rzuciłem okiem i przykładowo wrzucę Ci kilka linków - są to tunery zarówno analogowe, jak i cyfrowe; o różnej cenie i rozmaitej jakości… Warto popatrzeć, poczytać w Internecie o tych odbiornikach i – być może – wybrać sobie coś… Lub jeszcze poczekać na jakąś okazję ;-D

Ja z cyfrowych poleciłbym Ci Pioneera F99-X lub Denona TU-747, natomiast z analogowych – Sansui 5900 (ale ta aukcja może zakończyć się znacznie powyżej 300 PLN ;-) lub NADa 4080…

Denon TU-747 ->

Ukryta Zawartość

Kenwood KT-32LB ->

Ukryta Zawartość

Kenwood KT-80B ->

Ukryta Zawartość

NAD 4080 ->

Ukryta Zawartość

Pioneer F99-X

Ukryta Zawartość

Pioneer TX 410L ->

Ukryta Zawartość

Pioneer TX520L ->

Ukryta Zawartość

Sansui TU 5900 ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe rzeczy tu wypisujecie. Otoz jestem "szczesliwym" posiadaczem Yamashki TX492 i mimo ze stala juz w roznych miejscach w tym niedaleko kompa to zadnych zaklocen nie bylo tzn. mam podlaczony tuner przez kablowke wiec moze to mialo znaczenie. Ale w kwestii jakosci odbieranego dzwieku to sie nie zgodze ze analogi odbieraja lepszy dzwiek. Dzwiek odbieraja taki sam co najwyzej inaczej go przetwarzaja ale po moich doswiadczeniach twierdze ze duzo gorszy od tej cyfrowki. Ale zaraz szanowni audiofile mnie tu zjedza bo przeciez w swiecie audiofili tylko analogi sa dobre. Pozdrawiam wszystkich audiofili ;)

Jezeli tuner posiada RDS to nie znaczy ze jest cyfrowy,przeciez sygnal idzie po analogu. Cyfrowe tunery maja nazwe DAB kosztują duzo wiecej, ale u nas w Polsce sie nie doswiadczy dzwieku z tego tunera.

>loovcik a umnie niestety cos sie robilo, antena na dachu do UKF, kabel ekranowany jak najbardziej, taki jak do satelity sie uzywa do konwentera, ale niestety jak kompa sie odpalilo to lekki szmerek szlo odczuc, byc moze to poprostu tuner troche lepszy i dawalo sie to wylapac, teraz mam akai i tego niema, a napewno kilka kals nizej, choc troszke okablowanie zmienione i napewno nie zaluje ze niemam tej yamahy juz

jak wspomnialem zalezy i na zaprogramowaniu sobie stacji , po czestoliowsci i zebym wlaczajac zestaw przycisnol 1 i mial takie radio 2 i inne radio i w miare dobry nie musi dzwiek jak na ta klase ,RDS nei musi byc konieczny a to tam sa przyslowiowe zyczenia :) , powiedzcie cos szybko bo jedna z aukcji wlasnie sie konczy ?

-> misiowiec

Nie uprzedzaj się proszę... "Kręcenie gałą" tunera analogowego nie jest skomplikowane ;-D Przeskakiwanie ze stacji na stację, jest równie szybkie, jak w przypadku programatora w tunerach cyfrowych, trzeba tylko zapamiętać kilka częstotliwości ulubionych radiostacji... Jednak jeśli chcesz koniecznie mieć programator - to możesz kupić tego Pioneera F-99X Tu możesz sobie poczytać o nim ->

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze Denona TU767 ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Też wart uwagi ;-) Do poczytania ównież na tej stronie ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To są moje dwie propozycje dla Ciebie w tej chwili :-D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie pomijałbym przy wyborze sony serii St-S x70ES lub X07ES. To są bardzo czyłe tunery o krystalicznym, przestrzennym i naturalnym dźwięku. Taki model np ST-S 570Es (tylko trochę droższy od Twojego bydżetu) a już wchodzisz na wysoka klasę.

Ktoś tu pytał czy jest róznica w dźwięku tańszych i droższych. Oczywiście, że tak. W tej chwili słucham na ST-S 770 ES i mam też amplituner technicsa SA-EX 320. Porównywałem je na słuchawkach hd580 (łatwiej wychwycić różnice). W sony mam wrażenie jakbym siedział obok prowadzącego, dźwięk jest wierny do tego stopnia, ze nieraz oglądam się czy ktoś kołomnie nie stoi. W technicsie oczywiście klapa...

Sony wyłapuje mi stacje niemieckie , szweckie i jakieś inne - tak czułego tunera jeszcze nie miałem. Sony ST-S 570es ma trochę mniejszą czułość, ale jest b. dobry.

Skoro zależy ci na Yamasze, daruj sobie to 470 i kup TX-540RS lub TX-550RS. Różnice między nimi są kosmetyczne, 550 na Allegro "chodzi" po jakieś 300 zł, 540 kupisz taniej. Oba mają funkcję znacznie przyjemniejszą od RDS - nadawanie własnych (fakt, że tylko czteroliterowych) nazw stacjom. Świetnie sprawdza się to przy kablówce, gdzie częstotliwości stacji potrafią różnić się od podawanych na antenie.

Jeśli chcesz lepszego(?) dźwięku z Yamahy, poszukaj np. TX-1000 - ostatnio był do kupienia za 400 zł.

-> misiowiec

Nie wiem, o ile są lepsze; trudno jest zebrać i odsluchać kilka starszych tunerów, aby wybrać ten jedyny; czasami pozostaje tylko "loteria" A co Do Denona TU-767 i Pioneera F-99X - po prostu cieszą sie one w miarę dobrą opinią m.in. na stronie TIC, a tam udzielają się kolesie "osłuchani" w starszych tunerach, więce myślę żę wiedzą, co piszą ;-) Ja - za ich opinią kupiłem absolutnie "w ciemno" mojego Kenwooda KT-6500 (rocznik '78) i jestem bardzo zadowolony z jego brzmienia, mimo, że to niski model tego producenta... No i oczywiście nadal szukam jeszcze lepszego tunerka, czytając rozmaite opinie (m.in. w Internecie) na temat poszczególnych odbiorników. Pomocne jest również to forum - m.in. stefanB dysponuje dużą wiedzą na temat starszych radioodbiorników ;-)

dzieki za rady, ale wszytko przemawia za ta Yamszka , zreszta chyba dzwiek zalezy w glownej mierze od wzmaka i kolumn a tuner to wystarczy aby byl przyzwoity lapal stacje i dobrze je odbieral (prawidlowo) a Yamaszka pasuje i pod pilot od wmzka bo to ta sam seria i stylistycznie , nie wiem natomiast jak sprawuje sie w konforntacji z Pioneerem jesli chodzi o odbior stacji i funckje , ja bym jednak sklanial sie w kierunku tej Yamahy tylko nie widaomo jak daleko podskoczy w cenie a pionek juz sie konczy , ponadto moj budzet wynosi 300zl i ani grosika ponad to ,wiec nie ma co ropzprawiac o jakis wyzszych klasach , wystarczy mi cos co bedzie poprostu dobre a nie wysokiej kalasie jak na ta cene i do takiego wzmaka i kolumn jakie opisalem, ze posiadam.

> Misiowiec

Im lepszy wzmak i kolumny, tym wyraźnij pokażą jak dobre lub złe jest źródło, w twoim przypadku tuner. Gdyby było tak jak mówisz, to klasa źródła byłaby całkiem nieważna, a są autorytety które twierdzą, że źródło jest najważniejsze.

Niemniej dobry używany tuner można trafić również za 300 zł, co mi się udało - gra tak, że nie sądzę, że wśród nowych znalazłbym lepsze brzmienie do 3000 zł - ale była to kwestia szcześliwego przypadku.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

-> Less

Coś w tym stylu ?? ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, mój wygląda znacznie skromniej - nie ma wskaźników wychyłowych. Niemniej nie jest też cienkim naleśnikiem, bo takie BASFy też widziałem, ma również ponad 10 cm wysokości.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

misiowiec>

Pioneera nie znam. Natomiast jestem jeszcze właścicielem TX590 i mam dostęp do drugiej takiej samej. Nadto w domu przewinęła się TX480.

Piszesz o odbiorze i czułości. Powiem tak - z kabla bardzo dobrze. W porównaniu z wcześniejszymi seriami Yamahy, to brzmienie jest mniej kluchowate, co jest dość istotne w przypadku nadawania cudownie brzmiących polskich stacji. Natomiast w odniesieniu do czułości, to... nie wiem. Stoi u ojca w starym budownictwie, środek miasta, budynek z cegły, antena wewnętrzna. W zasadzie łapie stacje bez problemu. U mnie, też miasto, nawet to samo, w sumie lekkie obrzeża, choć tzw. przekaźniki, czy jak się to tam nazywa mam praktycznie na wprost, tyle, że... przez całe miasto, antena wewnętrzna (różne były, ze wzmacniaczami i bez, wzmacniacze też różnego wzmocnienia), ale budynek jest z ulubionego przez PRL żelbetu i... kicha. Szumy, zniekształcenia, świsty (nie na wszystkich stacjach). Mam kablówkę... uff;)

Nie znaczy to jednak, że w tym mieszkaniu nawet model es soniaka, o którym ktoś wspominał, cudownie by się znalazł.

Aha, miasto to Kraków.

Oczywiście że jest możliwość podpięcia tunera do amplitunera. Wyjście liniowe podłączamy do któregoś z wejść liniowych amplitunera. Czy to ma sens? Ma, o ile tuner zewnętrzny posiada lepsze parametry niz tuner w aplitunerze. Teoretycznie powinno byc lepiej, chociażby ze względu na oddzielny układ zasilania oraz obudowę która zabezpiecza przed zakłóceniami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.