Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Reference Studio 20 v.3

cwirek2432

Rekomendowane odpowiedzi

A lubisz czad czy jedwabisty spokój dynaudio ??? Kochasz dynamikę i basior czy raczej zależy czy na miłej dla ucha barwie ??? Lubisz mocno odkręcać gałkę wzmocnienia czy wystarcza ci cichy lub średnio-głośny odsłuch ??? Kochasz rocka czy raczej coś spokojniejszego ??? Wszystko zależy od preferencji :-)

Ja mam podobny pokoj. W takich malych pokojach jest duzy problem ze wzbudzaniem sie basu, ale wiem ze sa takie osoby ktorym to sie podoba, jezeli jestes jedna z nich to dobre beda praktycznie kazde kolumny :) typu maly monitor z bas refleksem z tylu. Natomiast jezeli nie lubisz dudnienia to polecam przyjzec sie konstrukcjom zamknietym, badz z bas refleksem z przodu. Takie monitorki sa duzo bardziej ustawne i latwiej w takim przypadku walczyc ze wzbudzeniami.

Zdecydowanie zalezy mi na uzyskaniu jak najlepszego basu, przy zachowaniu bardzo dobrej srednicy i gory. Jak juz wspomnialem slucham hip hopa i podobnych rytmow.

Czyli zawsze jak kupie kolumny w obszerna podstawa basu to bedzie mi dudnic ? :> To ja juz nie wiem jakie kolumny beda najlepsze

Zdecydowanie zalezy mi na uzyskaniu jak najlepszego basu, przy zachowaniu bardzo dobrej srednicy i gory. Jak juz wspomnialem slucham hip hopa i podobnych rytmow.

Czyli zawsze jak kupie kolumny w obszerna podstawa basu to bedzie mi dudnic ? :> To ja juz nie wiem jakie kolumny beda najlepsze

Wedlug mnie we wzbudzaniu basu nie ma nic przyjemnego, bo zaglusza to pozostale pasma. Mozna to inaczej okreslic, audiofilsko,tzn. zachwiana zostaje rownowaga tonalna. Takie zjawisko latwo wybadac posiadajac plyte z tonami o roznych czestotliwosciach, np. plyta testowa Fadeovera. Puszczasz sobie i sluchasz, slychac tam dzwieki o rosnacej czestotliwosci. Latwo jest okreslic wtedy ze dana czestotliwosc(badz czestotliwosci) jest slyszalna duzo glosniej niz pozostale. Mozna rowniez posluzyc sie jakims generatorem przebiegow sinusoidalnych o zadanych czestotliwosciach sa takie programy. Karty muzyczne maja czesto zachwiana rownowage tonalna, badz tez nie potrafia wytworzyc czystego tonu (slyszalne boczne czestotliwosci) co utrudnia badania. Dlatego polecam plyte testowa fadeovera.

Mnie nie zalezy nad tym zeby bas dominowal nad reszta pasma. Poprostu chce zeby schodzil nisko i zeby mozna bylo go poczuc a to wcale nie oznacza iz chce "uma uma ' w pokoiu :D. Poprostu posiadam obecnie Eltax Libert 5+ i te kolumny nie maja zbytnio duzego basui srednio mi sie to podoba, bo brzmienie utworkow nie jest takie dynamiczne :)

Ja polecam poszukac malych monitorow, najlepiej uzywanych np. dynaudio audience 42, audiowave 141( sam mam u siebie takie), proac tablette, AudioAcademy Dion itd . Jezeli jednak wolisz lepiej konrolowany bas to zdecydownia cos zamknietego. Ja na Twoim miejscu sprawdzilbym przedewszystkim ATC SCM7, jakies NHT typu closed, ale jak sluchasz HH i RnB to pewnie konstrukcje zamkniete odpadna. Najlepiej przetestowac samemu, nikt za Ciebie tego nie zrobi...

No wąłsnie to one :

[obrazekLUKASZ-249240_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to chyba nie kolumny do twojej muzy:) ale jak wspominalem wszytko potrafi zaskakiwac trzeba samemu ocenic na ucho , ja osobiscie uwazam ze paradigm w serim monitro ma bardzo dobry nisko schodzacy bas ktory da sie poczuc a nie jest nachalnie dudniacy jak u KODY np

no raczej nie wykorzystasz ich mozliowsci do konca , bo bas zejdzie ci nizej w wiekszym metrazu , a maly pokoj tlumi dzwiek nieco wiec ta sama moc moze wydac sie mala i stlumiona bo nie ma gdzie sie rozejsc , poztym nie uslyszysz tka niskiego basu jak w 18m2 na tych samych kolumnach

mam Paradigm Studio 40 ale v.2 pokój 17m2 i to jak potrafią one zagrać mimo nienajlepszej elektroniki jest zaskakujące:) a w połączeniu z odpowiędnią elektroniką to po prostu bajka. Idealne do rock'a choć w innych gatunkach też sobie poradzą. Wersja v3 ma przedni bas reflex, więc powinny być bardziej tolerancyjne co do ustawienia w mniejszych pomieszczeniach. Powinny Ci przypaść do gustu, ale dobrze byłoby zobaczyć je w akcji przed ostateczną decyzją.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.