Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o CD Onkyo DX-7355 - czytanie mp3

harry562

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich forumowiczów ?

mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Posiadam CD Onkyo DX-7355 które ma możliwość czytania płyt cd z nagranymi albumami w formacie mp3 (prosiłbym o nie ocenianie samego formatu, doceniam jakość cd bezsprzecznie ale chcę się ciszyć również możliwością odsłuchu plików mp3). Problem polega na tym że jeśli albumy są nagrane w bit-rade 128-192-256 to czyta całe katalogi (z albumem w tej jakości) całkiem dobrze, natomiast gdy album ma jakość 320 kbps to już są problemy, przerywa, zatrzymuje się w trakcie nagrania, niekiedy w ogóle nie czyta utworków. Nie wiem co o tym myśleć, co można zrobić ? Pytanie czy to nie jest tak zero jedynkowo że albo czyta albo nie i bitrade nie powinien mieć tu znaczenia ? Pomóżcie proszę zrozumieć problem...Niemałą kolekcję płyt cd z fajnymi mp3 posiadam i zdecydowanie wolałbym słuchać ich na moim Onkyo a nie przez dvd czy bluray. Możecie coś poradzić ? Może zrozumieć problem ?

pozdrawiam 

Sprawdzałeś manuał? Vbr czyta? 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Przepraszam, ale nie do końca rozumiem...co to jest Vbr ?

Płyty CD czyta bardzo dobrze, nagrane CDR i CDRW również

Variable Bit Rate - przy kompresji muzyki - zmienna przepływność bitów obejmująca cały plik. Oznacza, że bardziej skomplikowane fragmenty kodowane są z większą przepływnością, a pozostałe z mniejszą. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie stałej jakości przy zachowaniu rozsądnych rozmiarów tworzonego pliku.

Jak rozumiem chodzi o to....ale jak mam sprawdzić czy to czyta.

Jeszcze jedna informacja, zauważyłem że niektóre nagrania mp3 są odtwarzane z jednym stałym bit-rade np. 256 od początku do końca. A niektóre nagrania odtwarzane są gdzie bit-rade w ramach jednego utworu jest odczytywany i ten bit-rade "pracuje" od 106..później 160...192...znów schodzi niżej, nie jest stały.

Czyli czyta VBR. Jeżeli tak to nagrania 320kbs musi również. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

320kbs czyta ale na tej jakości przycina, albo zawiesza nagrania ...niekiedy nie wczytuje. Na słabszej jakości 160, 192, 256kbs tego problemu nie zauważyłem. Co może być przyczyną ? Czy przeczyszczenie lasera może to poprawić ?

Nie, mityczne czyszczenie lasera nic nie da. Błąd w zapisie . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.