Skocz do zawartości
IGNORED

Ostry dźwięk piec Nordmende PA 900 + kolumny Kenwood

Raph1978

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

posiadam wzmacniacz Nordmende PA 900 i kolumny Kenwood LS-880. Do tej pory działał na nim gramofon i grały one dosyć ostro ale dało się tego słuchać. Zakupiłem ostatnio CD Cambridge Audio Azur 640 v2 i dźwięk z niego jest tak ostry, że słuchanie jego po kilku minutach staje się wręcz męczące. Nie ma on też żadnej sceny. Podłączyłem CD kolegi i jest podobna sytuacja. Jako, że jestem początkujący w temacie to zastanawiam się, w czym może być problem? Pożyczę niedługo wzmacniacz ale staram się dojść do tego, co jest problemem: się czy kolumny, gdzie 2 mniejsze głośniki mają wstawki aluminiowe nie są problemem, czy to raczej urok wzmacniacza, bo gdzieś czytałem, że nie jest on najwyższych lotów? 

Pozdrawiam,
Rafał

Nie ma łatwiejszego zadania - jakieś standardowe słuchawki i wiesz wszystko.

Moim zdaniem najbardziej podejrzane są tytanowe tweetery w kolumnach, ale żeby

to wiedzieć na pewno trzeba sprawdzić wzmacniacz.

Nie ma w CD wyjścia na słuchawki, ale można ew. spróbować wejść na Line Output  to można

by wtedy porównać barwę z wyjściem odtwarzacza.

Można też odłączyć na chwilę sam tweeter w kolumnie i posłuchać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Chyba najlepiej będzie poszukać, czy któryś ze znajomych ma kolumny 4 Ohm-y i sprawdzić jak będzie grać, albo pożyczyć wzmacniacz?  Obawiam się właśnie, że to właśnie kolumny dają taki efekt.

A jest może ktoś, kto może wypowiedzieć się o jakości pieca? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na stronie tytułowej są dane techniczne wzmacniacza, ale ani słowa o jego stanie na dziś ? 

Sprawdzenie na innych 4 Ohm kolumnach to też dobry pomysł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ogólnie znalazłem takie porównanie na winyl.net

Kenwood LS-880 (też gratka, porównywalne do starych Pioneerów HPM-100)

Nie wiem za to czy te Pioniery były dobre czy raczej śmietnikowe?

Na tamte czasy były niezłe, choć trudno je np. nazywać prawdziwymi basrefleksami, bo średnica

tunelu BR w kolumnach powinna być ok. 1/3 kosza woofera, a wiele głośników wysokotonowych

w tamtych kolumnach pracowało na krawędzi możliwości. Plus twardnienie zawieszeń itd ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.