Skocz do zawartości
IGNORED

Co może PC ?

audioman

Rekomendowane odpowiedzi

Przy niewielkich nakładach finansowych komputer można całkowicie wyciszyć, poczynając od wymiany obudowy na jakiegoś czifteka, wiatraka w zasilaczu na jakiegoś papsta, chłodzenia na procesor na jakiegoś zalmana i chłodzenia karty graficznej na jakiegoś zalmana albo arctic coolinga ;) modeli nie podaję, bo zależą od konfiguracji komputera :) - to wszystko dotyczy szybkich nowoczesnych komputerów, bo starocie prawie nie hałasują

Koszt kompleksowej wymiany chłodzenia 200 do 500 złotych, ale efektem jest absolutna cisza :)

Całkowicie wyciszyć się nie da.

Mam chieftec'a, 3 arctic'i, niby najciższy hdd i wentylator na athlona 21db.

Co do mp3. Kiedys była świetna strona r3mix coś tam. Zebrali się znakomici audiofile i na najwyższym marantz'ie i kilkukrotnie droższych b&w odsłuchiwali mp3-r3mix porównując z muzyką nieskompresowaną. Podwójnie ślepe testy odbywały się w studio nagraniowym.

I co z nich wynikło? Nic tzn. owi znakomici goście nie potrafili odróżnić mp3 od oryginału.

Nie da sie wyciszyc PC zupelnie i nie ma czegos takiego jak absolutna cisza. Mam chlodzenie wodne, naprawde ciche. W dzien tego nie slychac, ale w nocy przy zamknietych oknach slychac troche szum i to juz przeszkadza. Komputer poza tym psuje atmosfere przy sluchaniu muzyki, przeciez sam monitor halasuje.

To jakis felerny masz albo co... O ile moj TV wydaje z siebie odglosy pozaglosnikowe - takie psykniecie przy wlaczeniu pilotem i w czasie pracy troche brzeczy trafo w.cz jak sie ucho do obudowy przylozy, to monitor CRT jest bezglosny.

Odtwarzacz cd i wzmacniacz też nie są idealnie ciche, wiec nie przesadzajmy :), monitor faktycznie hałasuje, tyle że wydaje dźwięki o bardzo wysokiej częstotliwości i nie wszyscy je slyszą :).

Tym niemniej ja też uważam że komputer jako źródło sygnału sie nijak nie sprawdza.

Mozliwe ze jest cos nie tak, ale slychac to nie tylko na moim monitorze, ale rowniez innych CRT. Faktycznie najbardziej slyszalne jest to przy wlaczaniu, ale pozniej tez da sie to przy ciszym tle uslyszec. Moze to specyfika mojego malutkiego pokoju, albo moje przeczulenie na tym punkcie. Wyciszanie komputera to moze byc problem, wiem z doswiadczenia. Jak sie wyciszy CPU to odzywa sie HDD, jak sie wyciszy HDD to sie odzywa zasilacz. Tak mozna w nieskonczonosc.

-> buble_corp

...i to w zasadzie zamyka kwestie uzywania PC do sluchania muzyki :-)

Chociaz nie - wyniesc grata do innego pokoju !!! Pilotem sterowac przez szybe w dzwiach albo jakis wymyaslny system przedluzaczy IR a kabelek do wzmacniacza w pokoju odsluchowym dziurka przez sciane !

> dudivan

Rzecz jak najbardziej do zrobienia pod warunkiem odpowiedniego zaprojektowania mieszkania. Najdogodniejszy do ustawienia kompa byłby przedpokój (by zachować jakąś doń dostępność) a sterowanie takie jak w normalnym ;-) A stację CD można zainstalowąć jako zewnętrzną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.