Skocz do zawartości
IGNORED

teac X 2000 R

Wojciech Dominiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem ze ślizganiem się taśmy na torze przesuwu . Pasek zmieniłem na nowy . Problem najczęściej pojawia się podczas słuchania muzyki na reversie. Zabaczyłem również że jak zmieniam kierunek to pasek na kołach nie zmienia położenia . Wcześniej jak zmieniałem pasek to koła oczyściłem żeby się nie ślizgał . Nie wiem gdzie  szukać problemu . Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/150107-teac-x-2000-r/

No dzięki za info, ale jak to się taśma ślizga na torze przesuwu? To chyba dobrze, bo właśnie tak ma być. Taśma ma się przesuwać, ślizgać, po nieruchomych elementach toru przesuwu taśmy, i biec pomiędzy elementami ruchomymi czyli rolkami dociskowymi i wałkami przesuwu taśmy.

Nowy pasek ma poślizg na po kołach zamachowych? Pasek jest dobrze dobrany?

https://www.audiostereo.pl/topic/150107-teac-x-2000-r/#findComment-4839625
4 godziny temu, Kapstan_Biasu napisał:

No dzięki za info, ale jak to się taśma ślizga na torze przesuwu? To chyba dobrze, bo właśnie tak ma być. Taśma ma się przesuwać, ślizgać, po nieruchomych elementach toru przesuwu taśmy, i biec pomiędzy elementami ruchomymi czyli rolkami dociskowymi i wałkami przesuwu taśmy.

Nowy pasek ma poślizg na po kołach zamachowych? Pasek jest dobrze dobrany?

Pasek o wymiarach 135 x 8 mm  . Koła zamachowe wyczyszczone izo także nie ślizga się pasek. Ale były właściciel tego magnetofonu zmieniał silnik kapstanu i teraz jest to dla mnie dziwne że przy zmianie kierunków rev. pasek na kołach nie zmienia pozycji . Patrzyłem koła są tam gdzie powinny . Zastanawiam się czy podczas wymiany silnika została dana podkładka bo ona daje odpowiedni kont wałka silnika , a jeśli okaze się że nie to gdzie powinna być?  czy to może mieć jakiś związek że taśma nie trzyma się w torze przesuwu?

https://www.audiostereo.pl/topic/150107-teac-x-2000-r/#findComment-4839975

Musisz być pewien, że pasek ma właściwe wymiary.

Instrukcja serwisowa 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lokjhgf.thumb.JPG.9502ba089652222c0caf535a8ad0bafb.JPG

Jeśli wałki przesuwu są niewłaściwie napędzane, przez ich koła zamachowe, to taśma może się wysuwać spomiędzy rolki dociskowej i wałka. Wtedy nie będzie właściwie prowadzona i jest klops. 

W trybie "reverse", prawy wałek musi się obracać minimalnie wolniej niż lewy. W normalnym trybie ma być odwrotnie.

P.S. Niestety nie mogę tego nie zauważyć. "...kont wałka silnika..."?! No bez jaj?!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/150107-teac-x-2000-r/#findComment-4840046

Paski do Teac x1000r i x2000r sa identyczne i idealnie powinny mierzyc 16.8" (16,8 cala) czyli 426,7mm i byc odpowiedniej jakosci. Zmieniajac kierunek przesuwu tasmy pasek przesuwa sie po kolach zamachowych. Aby sie przesunal os obrotu silnika musi byc nieco nachylona a nachylenie ustawia podkladka. Jesli masz pasek 135mm (zgaduje, ze po zlozeniu) to jest on za krotki i jesli dal sie naciagnac to w jedna strone to w druga juz sie nie przesunie. 

Mozesz kupic paski od openreel.net (FB8 5534692001 JPY 1600). Cena jak widzisz 1600 yenow plus przesylka.

Ukryta Zawartość

Te paski sa nieco dluzsze (16.9") wg orginalnego projektu TEAC ale potem okazalo sie, ze 16.8" podobno spisuje sie nieco lepiej ale oba pracuja bez zarzutu. Pewnie ten krotszy wytrwa nieco dluzej jesli oba sa tej samej jakosci. 

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/150107-teac-x-2000-r/#findComment-4843261
W dniu 17.04.2020 o 15:19, Kapstan_Biasu napisał:

Musisz być pewien, że pasek ma właściwe wymiary.

Instrukcja serwisowa 

Ukryta Zawartość

lokjhgf.thumb.JPG.9502ba089652222c0caf535a8ad0bafb.JPG

Jeśli wałki przesuwu są niewłaściwie napędzane, przez ich koła zamachowe, to taśma może się wysuwać spomiędzy rolki dociskowej i wałka. Wtedy nie będzie właściwie prowadzona i jest klops. 

W trybie "reverse", prawy wałek musi się obracać minimalnie wolniej niż lewy. W normalnym trybie ma być odwrotnie.

P.S. Niestety nie mogę tego nie zauważyć. "...kont wałka silnika..."?! No bez jaj?!

5 godzin temu, vik napisał:

Paski do Teac x1000r i x2000r sa identyczne i idealnie powinny mierzyc 16.8" (16,8 cala) czyli 426,7mm i byc odpowiedniej jakosci. Zmieniajac kierunek przesuwu tasmy pasek przesuwa sie po kolach zamachowych. Aby sie przesunal os obrotu silnika musi byc nieco nachylona a nachylenie ustawia podkladka. Jesli masz pasek 135mm (zgaduje, ze po zlozeniu) to jest on za krotki i jesli dal sie naciagnac to w jedna strone to w druga juz sie nie przesunie. 

Mozesz kupic paski od openreel.net (FB8 5534692001 JPY 1600). Cena jak widzisz 1600 yenow plus przesylka.

Ukryta Zawartość

Te paski sa nieco dluzsze (16.9") wg orginalnego projektu TEAC ale potem okazalo sie, ze 16.8" podobno spisuje sie nieco lepiej ale oba pracuja bez zarzutu. Pewnie ten krotszy wytrwa nieco dluzej jesli oba sa tej samej jakosci. 

pozdrawiam,

Z paskiem się już uporałem bo zmienia pozycje na kołach zamachowych. Mam problem z napinaczami taśmy jak je wyregulować bo podczas odtwarzania do przodu dobrze odtwarza a na reversie już zpowolnia  . Gdzie szukać problemu napinacze czy może coś innego?

5 godzin temu, vik napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/150107-teac-x-2000-r/#findComment-4843561
29 minut temu, Wojciech Dominiak napisał:

Z paskiem się już uporałem bo zmienia pozycje na kołach zamachowych. Mam problem z napinaczami taśmy jak je wyregulować bo podczas odtwarzania do przodu dobrze odtwarza a na reversie już zpowolnia  . Gdzie szukać problemu napinacze czy może coś innego?

Strona 6 instrukcji serwisowej.

https://www.audiostereo.pl/topic/150107-teac-x-2000-r/#findComment-4843601

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.