Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem i uruchomiłem swojego DACa na AD1865P. Jest problem bo dźwięk jaki się wydobywa jest zniekształcony. Brzmi tak jak by był przesterowany. Normalnie słuchałem swojego wiim pro plusa na au101 na godzinie 12.00. Teraz mam godzinę 9.00. Jaki dzielnik rezystorowy zastosować na wyjściu aby bezpiecznie obniżyć sygnał nie obciążając zbytnio wyjść audio DAC ?

12 minut temu, BoBasek napisał:

Złożyłem i uruchomiłem swojego DACa na AD1865P.

Na której płytce ? 

...there is no spoon...

17 minut temu, BoBasek napisał:

Oznaczenie:

9334667A_Y2_250212

To oznaczenie producenta płytki .

Zakładam , że chodzi o NOS dac , ten :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyjścia są prądowe . Jaki analog stosujesz ? 

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Płytka dokładnie taka.

Ad1865p z Francji z eBay.

Wszystkie elementy mierzone przed zamontowaniem.

Punkty łączeniowe ocynowalem zgodnie z twoimi wskazówkami.

Jak nie podaje sygnału to jest cisza, jak podam to zniekształcenia- jeśli to pomoże to mogę wysłać próbkę tego co słychać z głośnika.

Napięcia wszystkie prawidłowe.

OK, pytanie jaki analog do tego podłączyłeś . Wyjścia na tej płytce są prądowe więc musi być jakiś układ , który konwertuje sygnał ,,prądowy" na ,,napięciowy" . 

...there is no spoon...

1 godzinę temu, BoBasek napisał:

Podłączyłem do wejścia wzmacniacza

No tak Kolego to Ci nie zadziała.

Tak jak wspomniał Artur- MUSISZ mieć jakąkolwiek konwersje prądu na napięcie .

Na początek - aby sprawdzić czy Twój DAC działa poprawnie- może być najprostsza konwersja pasywna tak jak na rysunku.

Pokazałem jeden kanał - drugi oczywiście trzeba zrobić tak samo .

Potem- czeka Cie duuuzo czytania i wtedy wybierzesz sobie coś bardziej zaawansowanego .

Powodzenia !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, BoBasek napisał:

Podłączyłem do wejścia wzmacniacza w miejsce dotychczas podłączonego wiim pro plus. Sansui au101

To odłącz . Ten dac ma tylko wyjścia prądowe , podłączając bezpośrednio pod wzmacniacz dajesz przetwornikowi nieźle w kość ponieważ on ,, widzi" pierwszy rezystor ( od sygnału do masy) jaki jest na wejściu wzmacniacza i konwertuje prąd na napięcie - gigantyczne w stosunku do możliwości wzmacniacza i dac-a . Do prawidłowego działania tego dac-a ( czyli podłączenia do wzmacniacza ) potrzebujesz ,, analogu " , którego zadaniem jest konwersja prądu wychodzącego w wyjść dac-a na napięcie o odpowiednim poziomie , niezbędne do sterowania wzmacniaczem . Popularne są dwa rozwiązania - pasywna konwersja na rezystorze i jakimś układzie wzmocnienia ( na opampach, lampach itp ) lub aktywna ( zwykle na opampach ) . Na początek proponuję najprostszy układ aktywnej konwersji jaki jest możliwy - czyli na pojedynczym opampie , bez filtrów pasywnych . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

3 godziny temu, arturp napisał:

Na początek proponuję najprostszy układ aktywnej konwersji jaki jest możliwy - czyli na pojedynczym opampie , bez filtrów pasywnych . 

Moze koledze się przyda ...

Na szybko -PCB wg sugestii Artura, z zasilaczem .

Zamiast MC7812/7912 można dać moduły z Ali na LT3042/LT3093

Wartości elementów są na PCB

Pytka nie sprawdzona ale powinna działać .

W pliku .zip  - gerbery

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli masz płytkę uniwersalną PCB, poszukaj 4 rezystory większej mocy np. 2-3W.

Ich wartość powinna być od 620R do 1k5.

Na uniwersalnej PCB zrób sobie obwód bez deemfazy stosowanej na nielicznych płytach CD - tak, jak to robiła firma AudioNote.

Oni to robili tak: z wyjścia prądowego AD1865 brali sygnał jedną ścieżką, druga ODIZOLOWANA od masy ogólnej na drugą ścieżkę masy analogowej. Jeśli masz masę wspólną - to trudno 😉 

Sygnał z AD1865 wchodził na rezystor 1K podłączony do tej analogowej masy. Z niego - przez zwykły dławik 12uH - tak wynika z pasków na dławiku (na PCB mają oznaczenie 12mH, ale takiego nie kupisz - kup jak największy gabarytowo 10uH i będzie OK, albo go sam nawiń z miedzi) sygnał szedł na kolejny rezystor 1K podłączony do masy analogowej.

Gdyby pominąć rezystancję dławika 12uH, masz de facto dwa rezystory 1K połączone ze sobą równolegle (czyli wypadkowa 500R), dające na takim połączeniu do masy spadek napięcia, jaki dopiero wtedy możesz podać jako sygnał na wejście swojego wzmacniacza.

Rezystory 1K warto łączyć równolegle przeciwsobnie, czyli odwrotnie z paskami.

Do tych dwóch rezystorów AudioNote dodawało równolegle połączone dwa kondensatory styrofleksowe 10nF. Im to pasowało tworząc filtr z obwodem do deemfazy uruchamianej przekaźnikiem, a że nie słuchamy już CD gdzie konieczna jest deemfaza to możemy ten obwód pominąć.

Jeśli masz rezystory od różnych dostawców, warto użyć dla eksperymentu sonicznego różne rezystory, a nawet rezystory o różnych wartościach - tak, by ich wypadkowa rezystancja była w zakresie od 270R do 700R.

Jak sobie posłuchasz konwersji pasywnej na nawet dwóch połaczonych równolegle ze sobą rezystorach -  wtedy zbuduj układy konwersji aktywnej, na wzmacniaczach operacyjnych lub lampach i porównaj, jaki dźwięk będzie Ci bardziej pasował.

Ukryta Zawartość

AN_DACparvi2014.png

SIGNATURE-DAC-ONE.jpg

SIGNATURE-DAC-ONE-1.jpg

schemat-dac-one-output_big.JPG

IMG_0075.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki za odzew. Zrobiłem rekonesans. Aby sprawdzić czy moduł w ogóle gra zrobię dzielnik na rezystorach i jeśli będzie ok to czy układ MuzgAudio Moduł lampizacji do CD i DAC będzie dobry?

2 minuty temu, BoBasek napisał:

Aby sprawdzić czy moduł w ogóle gra zrobię dzielnik na rezystorach

Raczej nie dzielnik . Wystarczą rezystory od wyjść do masy - np 33R/0,5W ( tak jak jest w opisie modułu Muzga ) . Większej wartości nie stosuj ponieważ przetworniki D/A wymagają jak najniższej impedancji na swoich wyjściach . Uzyskane w ten sposób napięcie ( konwersja pasywna I/U ) jest zbyt niskie do wysterowania wzmacniacza , czyli musisz je czymś wzmocnić i właśnie moduł Muzga do lampizacji jest do tego idealny . 

...there is no spoon...

7 minut temu, BoBasek napisał:

zrobię dzielnik na rezystorach

Dzielnik CI w niczym nie pomoże! W tak sposób- tak jak Ci pisal Artr możesz uszkodzić kostkę DAC !!

Aby spróbować czy DAC wogole dziali zrob pasywna konwersje tak jak CI napisałem - rezystor do masy i kondensator.

I/V Muzga bedzie OK

Niefortunnie się wypowiedziałem. Oczywiście chodzi o napięcie które się odłoży na rezystorze przez przepływający prąd.

Na schemacie modułu Muzga to są dwa rezystory konwersji oznaczone R1 i R2 ( 27R ) , dla PCM63 . Natomiast dla AD1865P wartość tych rezystorów powinna być około dwukrotnie większa ( bo prąd wyjściowy mniejszy ) .

Ukryta Zawartość

Ale 100R też nie zaszkodzi 😉. Ważne aby to były rezystory o niskich szumach - najtańsze będą oczywiście ,,woły robocze" czyli - Vishay thin film 0,6W lub 0,4W .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Dałem rezystory i DAC gra ładnie. Zrobię ten układ co płytkę zamiescil Scott.

Dzięki chłopaki. Teoretycznie porównując do Wiim Pro Plus powinien grać ładniej. Czy tak jest albo czy usłyszę sprawdzę.

Jeszcze jedno, jakie próbkowanie powinienem ustawić 16bit 44khz? 

15 minut temu, BoBasek napisał:

jakie próbkowanie powinienem ustawić 16bit 44khz? 

Głębia bitowa -16 bitów , cz. próbkowania 44,1kHz . Standard . 

...there is no spoon...

Godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Brawo TY!

Nie masz może gotowych płytek na sprzedaz? Jak nie to zamówię 5 szt. może ktoś jeszcze z forum będzie chciał.

Tak z ciekawości i niejako przy okazji czy dyskretny opamp na jfetach muzgaudio warty rozpatrzenia w tym układzie? Polepszy jakość muzyki?

42 minuty temu, BoBasek napisał:

Nie masz może gotowych płytek na sprzedaz?

Nie- niestety nie mam.

Ten projekt zrobiłem wczoraj na szybko zaraz po tym jak Artur wrzucił schemat  - widziałem ze samem będzie Ci ciężko ogarnąć temat 😉 

Tak jak Artur napisał - jest to rozwiązanie podstawowe , najprostsze . Ale moim zdaniem- z dobrym op-ampem i dobrym zasilaniem -może zagrać porządnie.

Wlutuj podstawkę precyzyjna pod op-ampa i będziesz sobie mogl op-ampy zmieniać i wybierzesz taki który CI sie najbardziej spodoba .

Możesz zamówić w JLCPC - jest tanio i dobra jakość

42 minuty temu, BoBasek napisał:

Tak z ciekawości i niejako przy okazji czy dyskretny opamp na jfetach muzgaudio warty rozpatrzenia w tym układzie? Polepszy jakość muzyki?

Osobiście nie znam produktów kol Muzga - ale opinie na form ma znakomite
Jeżeli ten dyskretny op-amp ma wyprowadzenia zgodne to powinno zagrać b.dobrze !

Moje osobiste doświadczenia z AD1865 - najlepiej mi zagrało ze stopniami lampowymi .

Próbowałem kilka układów wg projektów ArturaP.

Edytowane przez Scott L.F.
5 godzin temu, Scott L.F. napisał:

najlepiej mi zagrało ze stopniami lampowymi .

Bardzo fajnie gra z opampami OSH Staccato , bez kondensatorów wyjściowych .

...there is no spoon...

Zamówiłem płytki tego aktywnego przetwornika prąd-napięcie wg projektu Scot L.F.. Gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany to będę miał na pozbyciu 4 szt. po 10zł + ew. koszty wysyłki.

Zrobie na podstawkach - sprawdzę sugestie arturp.

Już teraz naprawdę ładnie to gra w stosunku do DACa w WIIM PRO PLUS, a zastosowanie opampa powinno jeszcze bardziej podnieść walory słuchowe. Jak zrobię to się pochwalę.

Edytowane przez BoBasek
  • 3 tygodnie później...

Poszukam płytki. Dam znać wieczorem lub jutro. Płytka z aktywna konwersją I/V na opampie noni wzmocnienie.

Też polecam Staccato. Mam opamp Muzga, jak kupisz Staccato to możemy sobie popożyczać by popróbować.

2 minuty temu, zombie7 napisał:

Poszukam płytki. Dam znać wieczorem lub jutro. Płytka z aktywna konwersją I/V na opampie noni wzmocnienie.

Też polecam Staccato. Mam opamp Muzga, jak kupisz Staccato to możemy sobie popożyczać by popróbować.

Czytałem że Staccato się grzeją więc chyba kupię Muzga. Myślę że aż takiej różnicy między nimi nie będzie. W ogóle się zastanawiam czy warto opampy Muzga czy nie lepiej od razu lampowego od niego brać... wczoraj uruchomiłem na ne5534 i gra... jak na razie przesterowuje wzmacniacz więc muszę przycisnąć Wiima co też nie jest bez wpływu na jakość dźwięku. Zobaczymy. 

W dniu 29.03.2025 o 13:10, Scott L.F. napisał:

Moze koledze się przyda ...

Na szybko -PCB wg sugestii Artura, z zasilaczem .

Zamiast MC7812/7912 można dać moduły z Ali na LT3042/LT3093

Wartości elementów są na PCB

Pytka nie sprawdzona ale powinna działać .

W pliku .zip  - gerbery

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ma znaczenie na jakość dźwięku typy elementów 100nF, 100pF oraz 47 Ohm? Ja dałem 100nF MKT, 100pF ceramiczny, rezystor przypadkowy. Oczywiście wiem że z tego hi-end nie będzie ale czasem zastosowanie czegoś ciut lepszego moze znacząco wpłynąć na dźwięk. Jeśli więc.ktos moze.cos zasugerować, będę wdzieczny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem ten sam dylemat. Właśnie kończę DACa. AD1865, ta sama płytka co twoja. Byłem u znajomego w święta, porównywałem Mojo audio Mystique i Lampizatora no i mój. To mój nie miał podejścia, ale miał wszystkie te same mankamenty co Mojo Audio. Skoro 10 na 10 ludzi mówi, że gra to najlepiej z wyjściem lampowym, to tak ci radzę. Ja akurat zrobiłem na Opamp bo Opampa nie musiałem już kupować i mam problem z miejscem - po prostu nie mam miejsca fizycznie na stopień lampowy.

Byłem u znajomego w święta, porównywałem Mojo audio Mystique i Lampizatora no i mój. To mój nie miał podejścia, ale miał wszystkie te same mankamenty co Mojo Audio.

Możesz rozwinąć że twój nie miał podejścia- najgorszy z całej trójki? Czemu?

Jakie to są mankamenty co Mojo Audio?

Pomijając kwestię, że Mojo Audio Mystique czy Lampizator to są urządzenia za kilkadziesiąt tysięcy złotych oraz fakt, że mój DAC ma podejrzany parametr Stereo Crosstalk to zarówno mój DAC jak i Mojo Audio wypadały dobrze w testach. Ale dźwięk był taki sterylny, jakby sztuczny. To są opisy subiektywne, rzecz jasna. Nie umiem tego opisać. Lampizator to był koks, słuchało się muzyki z zapartym tchem. Aby było sprawiedliwe słuchaliśmy przez USB a wszystkie te 3 urządzenia miały ten sam odbiornik USB z wyjściem i2S.

• Pokaż nowe odpowiedzi