Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik C/A z przedwzmacniaczem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.
Szukam DAC-a jak w tytule, który mógłbym podłączyć do wzmacniacza i za pomocą pilota precyzyjnie regulować poziomem natężenia dźwięku. Problem jest taki, że nie wiem do końca jak to wszystko działa. Posiadam wzmacniacz NAD C375BEE i tani chiński DAC/AMP słuchawkowy. To że DAC jest jakiś tani i chiński nie stanowi dla mnie problemu. Muzyki słucham z komputera wykorzystując port USB, a maksymalne parametry wejść sygnału dla tego przetwornika to 32/384, oraz DSD128. To pewnie żadne wyzwanie dla współczesnych przetworników, ale problem mam inny. Regulacja głośności z pilota w tym wzmacniaczu to udręka. We wcześniejszych wzmacniaczach, które również dysponowały zmotoryzowanym potencjometrem, po naciśnięciu +/- na pilocie gałka obracała się o niewielki krok dla człowieka, natomiast w NADzie to ogromny skok dla mnie i ludzkości piętro nade mną i pode mną ? Widziałem na YT filmik, w którym ktoś prezentował działanie DACa Pioneer U-05. Sterowanie pilotem było o wiele bardziej precyzyjne. Widziałem również przetworniki innych firm o podobnym działaniu. Szukam czegoś podobnego do 3,5K. Nie jestem tylko pewien na jakiej zasadzie to działa. Czy wtedy można sterować np. wykorzystując pilot uniwersalny dla obu przedwzmacniaczy. Np. zwiększam głośność korzystając z potencjometru na wzmacniaczu, lecz przyrost głośności to milion dB ?. Czy mogę potem stłumić ten sygnał odrobinę, korzystając z potencjometru na DACu ... Ważne jest też dla mnie, żeby DAC reagował na synal z pilota, np. kiedy skieruję go w jakimkolwiek prawie kierunku np. kiedy skieruję go w stronę ściany naprzeciwko DACa. Korzystam z fajnego i funkcjonalnego pilota uniwersalnego Logitech Harmony 665. Może ta wiązka podczerwieni czy coś jest bardziej rozrzutna ?, bo wszystkie urządzenia RTV „słuchają” się go nie celując nim w urządzenie jak snajper do tarczy, a miałem kiedyś taki odtwarzacz DVD, który za pomocą dołączonego pilota tak reagował. Trzeba było celować w niego bardzo precyzyjnie, żeby sterować zdalnie tym DVD. Irytujące to było ?
Czy może mi ktoś doradzić jaki DAC do 3,5K i czy działa to w ten sposób jak opisałem.
Byłbym bardzo wdzięczny za poradę.

https://www.audiostereo.pl/topic/152701-przetwornik-ca-z-przedwzmacniaczem/

Cześć,

Z DACów z regulacją może spróbować Hegla HD20, ale regulacja tylko z pilota(raczej uniwersalny powinien go obsługiwać) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub Audiolab M-DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W przyszłości  mogą robić za przedwzmacniacz do końcówki mocy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit

Cześć, nie wiem czy wszystko do końca dobrze zrozumiałem. Jeśli chodzi o DAC z regulacją to ja używam Atoll DAC100SE i sobie chwalę. Używam też Logitech Harmony ale model 350 i też wszystko jest ok, działa z wszystkimi sprzętami, które posiadam. Co do sterowania głośnoscią, próbowałeś zmieniać w ustawieniach Harmony "ilość powtórzeń" (tak to się chyba tam nazywa), u mnie to zawsze zdawało egzamin jak było mało precyzyjnie, no ale nie mam tego NAD-a... Tak czy inaczej mam też wzmaki bez zdalnego sterowania i wtedy przydaje sie możliwość sterowania głośnością z DAC-a. Albo na przykład mój Myryad MI120 gra nierówno kanałami jak jest zbyt cicho, i DAC mu przychodzi z pomocą :). A.... i w Atolla nie trzeba jakoś specjalnie "celować" więc też miałbyś kłopot z głowy... Pozdrawiam!