Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na rozwój i dodanie zdalnego sterowania. Czy komuś udało się pogodzić standardową obudowę Arama, płytkę preamp RS i potencjometr z silnikiem? Podzieli się ktoś opisem / zdjęciami?

Edytowane przez Wire_Guy
3 godziny temu, Dariusz Dudzik napisał:

Raczej to nierealne ale pracuje nad taką koncepcją.  W tej obudowie się to niemożliwe..

Mam więcej optymizmu. Płytka preamp jest teraz obniżona, właśnie ze względu na potencjometr. Można ją podnieść do góry, co najmniej z 1 cm (krótsze słupki). Wtedy rozdzielamy potencjometr od płytki (trzeba przedłużyć piny potencjometru) i wtedy mechanika potencjometru powinna się zmieścić pod elementami płytki PCB preamp. Potencjometr byłby mocowany tylko do obudowy. Powinno się udać.

Może @MariuszElektronik zdradzi swoje tajemnice jak dokłada potencjometr z silnikiem do płytki preamp? :-)

Widzę tu biznes na kolejną płytkę :-)

Edytowane przez Wire_Guy
10 minut temu, Wire_Guy napisał:

Mam więcej optymizmu. Płytka preamp jest teraz obniżona, właśnie ze względu na potencjometr. Można ją podnieść do góry, co najmniej z 1 cm (krótsze słupki). Wtedy rozdzielamy potencjometr od płytki (trzeba przedłużyć piny potencjometru) i wtedy mechanika potencjometru powinna się zmieścić pod elementami płytki PCB preamp. Potencjometr byłby mocowany tylko do obudowy. Powinno się udać.

Może @MariuszElektronik zdradzi swoje tajemnice jak dokłada potencjometr z silnikiem do płytki preamp? :-)

Widzę tu biznes na kolejną płytkę :-)

Dokładnie tak trzeba zrobić i wszystko się zmieści 🙂

PCB już nie sprzedaję.

Nie potrzeba projektować żadnej nowej płytki. Gotowe działające uklady z pilotem znajdziesz na polskich i chińskich portalach aukcyjnych. Wystarczy to zmieścić w obudowie i podłączyć.

9fa9a6b996d3f38e1405378674f50aa3.jpg

W dniu 18.02.2025 o 12:45, Wire_Guy napisał:

rozdzielamy potencjometr od płytki (trzeba przedłużyć piny potencjometru)

To jest słuszna koncepcja, tyle że na przedłużanych pinach będzie kłopot w razie potrzeby wyjęcia płytki przedwzmacniacza. Do potencjometru najlepiej dolutować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (trzeba ją pewnie będzie nieco zmodyfikować jeśli ma być filtr loudness) wraz z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

obraz.thumb.png.3b90df054b5deea8ce0e5317483f1f68.png

Sygnał audio z selektora źródeł wpuszczasz na wejście potencjometru a nie do złącza "input" na płytce.
Wyjście potencjometru podłączasz kabelkiem przylutowanym do płytki:

obraz.thumb.png.6e86d6ba0fa454791c70a4747b1f2732.png

Będziesz miał mniej przedłużek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GarbataPoczwara
55 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

To jest słuszna koncepcja, tyle że na przedłużanych pinach będzie kłopot w razie potrzeby wyjęcia płytki przedwzmacniacza. Do potencjometru najlepiej dolutować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (trzeba ją pewnie będzie nieco zmodyfikować jeśli ma być filtr loudness) wraz z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

obraz.thumb.png.3b90df054b5deea8ce0e5317483f1f68.png

Sygnał audio z selektora źródeł wpuszczasz na wejście potencjometru a nie do złącza "input" na płytce.
Wyjście potencjometru podłączasz kabelkiem przylutowanym do płytki:

obraz.thumb.png.6e86d6ba0fa454791c70a4747b1f2732.png

Będziesz miał mniej przedłużek.

To jest konkret i wygląda elegancko ale płytka nie ma opcji kontur, to za nią nie będę płacił i przerabiał. Wyjęcie będzie takie samo jak obecnie - trzeba odkręcić potencjometr i wychodzi razem z płytką.

Szukam jeszcze inspiracji na ładne okienko za którą będzie dioda odbiorcza IR. Nie widać dobrze na zdjęciach ale w tych wypasionych obudowach Arama SinusAudio jest tam dziura po prostu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeróbka jest bardzo prosta i polega na wywierceniu otworów pod czwarty pin listew zaciskowych oraz połączeniu ich drucikiem z odpowiednimi pinami na potencjometrze tak jak widać na zdjęciu 1.

32 minuty temu, Wire_Guy napisał:

płytka nie ma opcji kontur, to za nią nie będę płacił i przerabiał

Życzę powodzenia z zakupem płytki zdalnego sterowania fabrycznie wyposażonej w kontur. 🙂
Po drugie - sprawdzałem brzmienie wzmacniacza z włączonym filtrem i uważam że kontur nie jest tego warty, na mojej płytce został całkowicie usunięty. Presence zresztą też jest do bani bo też testowałem.

Wyjęcie będzie takie samo jak obecnie - trzeba odkręcić potencjometr i wychodzi razem z płytką

W zaproponowanym przeze mnie rozwiązaniu nie trzeba odkręcać potencjometru, wystarczy odkręcić 4 śrubki na listwie. Listwy najlepiej wlutować odwrotnie niż pokazałem na fotografii, będzie wygodniej odkręcać śrubki.

Nie widać dobrze na zdjęciach ale w tych wypasionych obudowach Arama SinusAudio jest tam dziura po prostu?

Tego nie wiem, choć się domyślam...
U mnie jest przycisk, pozostałość po filtrze kontur. Na razie niewykorzystany, może kiedyś znajdę dla niego jakieś zastosowanie, różne pomysły przychodzą mi do głowy.

Edytowane przez GarbataPoczwara
11 godzin temu, Wire_Guy napisał:

Nie widać dobrze na zdjęciach ale w tych wypasionych obudowach Arama SinusAudio jest tam dziura po prostu?

Zapytałem w Aramie, robią sami z plexi na CNC. Możesz ewentualnie zapytać czy by Ci nie zrobili, bo z zakupem gotowca może być kiepsko (chyba że ktoś wie gdzie takie okienka można kupić).

11 godzin temu, MariuszElektronik napisał:

Dziura? 😂 Tak to się robi 😎

Ukryta Zawartość

Jest to gdzieś do kupienia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) laserem wycinają, trzeba by tylko zapytać czy po takie małe kółka też się schylają.

Ukryta Zawartość

Czy wzmacniacz słuchawkowy to przedwzmacniacz? Nadaje się do napędzania końcówek mocy?
Mam RS HeadAmp na TPA6120 i RS SimpleAmp na MOSFET-ach i tak się zastanawiam czy dałoby się je "ożenić".

Witam wszystkich. 🖖

Ja również popełniłem klonik i szczerze mówiąc jestem zachwycony. 😍 Wielkie podziękowania dla @madras za przemyślany i wygodny w montażu projekt - osadzenie płytek to jest jeden wieczór, szybko i przyjemnie. Okablowanie można zapewne zrobić równie szybko, mi zajęło dużo więcej czasu, ale sam sobie jestem winien. 😜 Transformatory świetne, podziękowania dla @lis1984, piękna robota. 👍 Ogólnie projekt bardzo dobrze przygotowany z obudową włącznie. Jakość obudowy klasa, choć na mój gust mogłaby być nieco mniej compact... 😛. To była pierwsza lampa jaką robiłem, na początku podchodziłem do tego jak pies do jeża, ale z czasem okazało się to po prostu bardzo fajnym projektem może nie dla początkujących, ale również nie "tylko dla orłów". 😉

Ogólnie jestem pod wrażeniem historii tego projektu. Tyle wątków i zwrotów akcji rozłożonych na lata, że aż cieszę się, że dołączyłem tak późno i znalazłem wątek gotowy, czekający bym zagłębił się w lekturę. 😜 To, że po latach upartych prób kilka filmików na YT urodziło zrekonstruowane transformatory (w kilku wersjach), odtworzony układ (również w kilku wersjach), profesjonalnie wykonane obudowy i całą społeczność zbudowaną wokół tego, to jest normalnie materiał na fabularne kino akcji dla audiofili i elektroników. 😜 Na poważnie, to jest niebywały przykład tego, co oddolna inicjatywa pozytywnie j...tych ludzi potrafi zdziałać. Mam nadzieję, że ten projekt zostanie szeroko zauważony i przejdzie do historii projektów audio, bo naprawdę na to zasługuje. Wielki szacunek dla wszystkich, którzy włożyli w to swoją wiedzę.

Ukryta Zawartość

20250226_113650 (2).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tymczasem...

Ukryta Zawartość

Dziękuję @Wire_Guy za zaproszenie na odsłuchy naszych wspaniałych wzmacniaczy 🙂

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

Tymczasem...

Ukryta Zawartość

Dziękuję @Wire_Guy za zaproszenie na odsłuchy naszych wspaniałych wzmacniaczy 🙂

Odbyło się miłe spotkanie na szczycie i jeszcze mocniej się przekonałem, że to wybitny wzmacniacz po odpowiednim dopracowaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wire_Guy

@GarbataPoczwara Czy mógłbyś napisać którą ostatecznie wersję filtra przy lampach 6AN8 zastosowałeś u siebie oraz jaką masz pojemność pasożytniczą przewodu sygnałowego łączącego preamp i płytkę 6AN8? Konfigurację płytek RS-a mamy podobną. Ujemne sprzężenie katodowe mam poprawione (biała płytka lamp mocy), ale na razie nie mam oscyloskopu i nie mogę samodzielnie potwierdzić właściwych wartości elementów w/w filtra.

Filtr mam z Pioneera SM-83 czyli 22k + 100p, chyba najbardziej polecany przez madras-a.
Jaka jest pojemność pasożytnicza przewodu to nie wiem, dałem KLOTZ MY206 w miarę możliwości jak najkrótszy. Też nie mam oscyloskopu, pomiary robiłem tylko RMAA i porównywałem z wynikami jakie otrzymał madras dla AU-70 PRO. Bardzo polecam jeszcze zmienić te rezystory katodowe w przedwzmacniaczu na 2k5, bo zmiana brzmienia jest bardzo wyraźna i korzystna.

Edytowane przez GarbataPoczwara

Mam jeszcze taki pomysł żeby przenieść te rezystory "dzielnikowe" z płytki przedwzmacniacza na płytkę 6AN8 żeby ten kabel nie wpływał tak bardzo na parametry wzmacniacza. Ale bez oscyloskopu to nawet trudno będzie powiedzieć czy to coś pomogło czy nie.

To jest jakiś pomysł, ale kiedy tak patrzę na obie płytki, to nie bardzo widzę miejsce w którym można byłoby zmieścić rezystory "dzielnikowe" na płytce 6AN8. Chyba żeby dodać płytkę na umieszczoną bezpośrednio na pinach INPUT... I faktycznie, bez oscyloskopu to byłaby zabawa w ciemno.

W każdym razie dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 Zamówiłem kilka rodzajów przewodów, w tym m.in. KLOTZ MY206. Zmierzę który ma najmniejszą pojemność. Jeśli chodzi o wartości elementów filtra, na podstawie postów z forum ułożyłem je sobie w tej kolejności:

82 kΩ + 220 pF - filtr DreamAmp-a. Wartości ustalone przez RS-a - radzi sobie nawet z dodatnim sprzężeniem katodowym, ale nie koniecznie musi być optymalnym wyborem kiedy sprzężenie zwrotne zostało poprawione

12 kΩ + 80 pF – wartości z Sansui AU-70 - polecane przez @madras do DreamAmp-a z poprawionym, ujemnym sprzężeniem zwrotnym

22 kΩ + 100 pF – wartości z Pioneer SM-83 - polecane przez @madras do AU-70 PRO, a więc w układzie gdzie nie ma, lub są mocno ograniczone pojemności pasożytnicze. W układzie DreamAmp-a może sprawiać problemy jeśli połączenie pomiędzy wspomnianymi wyżej płytkami jest poprowadzone nie odpowiednim przewodem.

Skoro piszesz że u Ciebie działa filtr Pioniera SM-83, to mogę bez obaw eksperymentować 🙂 Pomiary wykonam kiedy "dorobię się" oscyloskopu.

Na 22k + 100p pasmo jest całkiem niezłe, chyba nie ma sensu cisnąć wyżej:

Ukryta Zawartość

Filtr 82k + 220p jest bardzo kiepski, niezależnie od zastosowanego sprzężenia mocno ogranicza górę pasma:
fr.thumb.png.c2c8719cf30b7ef1057394727e9281ca.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie, to widać na wykresie. Filtr RS-a rozważałem tylko jako opcję rozruchową, ze względu na zdolność do zapewnienia stabilności wzmacniacza.

A 12 kΩ + 80 pF z Sansui AU-70? Robiłeś pomiary dla tych wartości?

Nie robiłem, bo nie mam 80p. Wiem gdzie można takie kupić ale stwierdziłem że na 100p pasmo jest bardzo dobre i nie potrzebuję ponad-akustycznego, a pozostałe parametry też nie odbiegają od AU-70 PRO. Wg mojej wiedzy ten filtr odpowiada za pasmo przenoszenia i nie ma znaczenia czy będzie to 30kHz czy 50kHz bo i tak różnicy nie usłyszę.
Ważne żeby do ~20kHz było równe.

1 godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

nie ma znaczenia czy będzie to 30kHz czy 50kHz bo i tak różnicy nie usłyszę.
Ważne żeby do ~20kHz było równe.

To nie jest takie oczywiste.

Można wszystkiego powyżej np. 15 czy 20 kHz nie słyszeć bezpośrednio, ale ten kawałek widma powyżej np. 25k wpływa na odpowiedż impulsową wzmacniacza i przenoszenie sygnałów z niższej, już słyszalnej, części pasma (co widać choćby tylko na oscylogramie )

obraz.png.51b58f25f23dda247d9f9a0c6c3fc609.png

we wzmacniaczu z bardziej ograniczonym pasmem

Ukryta Zawartość

we wzmacniaczu z  szerszym pasmem.

A to już ma zauważalny wpływ np. na precyzję oddawania wrażeń przestrzennych i lokalizację źródeł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez argus
15 minut temu, argus napisał:

kawałek widma powyżej np. 25k wpływa na odpowiedż impulsową wzmacniacza i przenoszenie sygnałów z niższej, już słyszalnej, części pasma (co widać choćby tylko na oscylogramie )

Nie, to nie jest prawda. 

nagrywamy.com

W dniu 4.03.2025 o 13:11, kermitb napisał:

A 12 kΩ + 80 pF z Sansui AU-70? Robiłeś pomiary dla tych wartości?

Znalazłem jeszcze post madrasa wyjaśniający dlaczego lepiej użyć 22k + 100p niż 12k + 80p. Skubaniec wszystko posprawdzał 🙂

Ukryta Zawartość

Cytat

Trafan i Trafonica mają taki sam rezonans jak oryginalne trafo na filtrze 12k+80pF, dlatego ja wykonywałem pomiary na filtrze Pioneerowskim 22k+100pF, przy którym problem z rezonansem nie występuje. 12k+80pF celowo podbija górę, ponieważ oryginalnie występuje przewód o znacznej pojemności idący od potencjometru balance do lampy 6AN8. Konturowy filtr 12k+80pF poprawiał spadek pasma.

W układzie mojego wzmacniacza nie występuje taki kabelek idący od potencjometru balance, więc zastosowałem filtr Pioneerowski.

W dniu 27.11.2023 o 16:36, madras napisał:

Filtr Pioneerowski jest lepszy moim zdaniem w przypadku transformatora AU-70 po zlikiwdowaniu potencjometra balance i towarzyszącego kabelka i mam na to liczby. Gdyby pozostawic 12k+80p mielibyśmy rezonans. Lepsze to niż dodawanie dodatkowej pojemności, żeby odwzorowywać kabelek maskujący to zjawisko 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GarbataPoczwara

Pamiętam ten post. Madras bardzo głęboko przestudiował budowę AU-70 i nie mam wątpliwości że w jego konstrukcji filtr z Pioneer-a (22 kΩ + 100 pF) sprawuje się najlepiej. Pokazał to też kiedyś na oscylogramie sygnału prostokątnego. U niego jednak nie ma tego felernego kabla sygnałowego, dlatego zacząłem się zastanawiać:
1. Czy u nas (w konstrukcji RS-a), gdzie taki kabelek występuje, można również zastosować ten filtr pod warunkiem zminimalizowania pojemności pasożytniczej przewodu sygnałowego (odpowiedni przewód / jak najkrótszy odcinek). I jaki będzie to miało wpływ na pasmo przenoszenia oraz stabilność wzmacniacza
2. Czy jednak lepiej zostawić filtr z AU-70 (12 kΩ + 80 pF), bo jednak każda, nawet mała pojemność przewodu wymaga kompensacji. Swoją drogą, ciekawe jaką pojemność ma ten kabelek w oryginalnym AU-70.

A jednak madras rozważa dodawanie dodatkowej pojemności żeby jeszcze bardziej upodobnić swoją konstrukcję do oryginalnego AU-70 🙂

Edytowane przez kermitb

Bez Scarleta + RMAA tego nie sprawdzisz. Jak pisał madras 12k + 80p celowo podbija górę. U mnie na 22k + 100p problem podbijania góry pasma nie występuje co widać na powyższym wykresie.

• Pokaż nowe odpowiedzi