Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Jeszcze jedna koncepcja obudowy. niekoniecznie trzeba bazować na dedykowanej. Oczywiście wymaga czasu i dodatkowych nakładów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Te wskaźniki, to jednak nie bardzo tu pasują.

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Miałem się już nie odzywać w tym temacie, ale jednak muszę napisać i lekko do...ić się do IGS, bo mi żyłka pęknie... 😉

Taka ciekawostka w linku poniżej. Ani słowa o Sansui, o ludziach na forum, którzy mieli kluczową rolę w projekcie. Jak się można dowiedzieć, "The entire design was overseen by UTM Industry". To jest ten sam wzmacniacz, którym IGS chwalił się na zdjęciu kilka wpisów temu. Widnieje w cenniku IGS jako wzmacniacz Thermidt w cenie 1759 Euro. Okazało się więc półprawdą, że IGS projekt zakończył i już nie sprzedaje PCB, traf i całej reszty. Sprzedaje, ale jako gotowy produkt, pod którego autorstwem się podpisał, moim zdaniem mocno nieuczciwie. Tak to zostawiam, bo to nie mój cyrk. IGS wypadł IMO słabo jeśli chodzi o etykę biznesu. Bardzo słabo. 😞

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Miałem już nic nie pisać, serio... ale podsumuję to jeszcze krótko. Zgłosiłem bowiem moje konto do usunięcia przez Admina, wraz ze wszystkimi postami, więc moje sekundy są tutaj policzone. 

Od początku mówiłem, że projekt SunsuiX w pewnym momencie straci charakter DIY i stanie się produkcją komercyjną. Słowa dotrzymałem a projekt się udał. 
Kto miał kupić komplet transformatorów głośnikowych za 1000zł ten kupił. Kto do tego dostał komplety płytek za darmo, ten dostał. Komu należały się podziękowania, temu podziękowałem, tu osobiście w postach. Nikomu nie jestem nic winien. A przez ten cały czas wielu trzepało tu siano na trafach, obudowach, zestawach do samodzielnego montażu a nawet całych wzmacniaczach. Oni są cool. Ja nie... Spoko, nie mam z tym problemu.

Ten rozdział jest już zamknięty. Temat AU70 tu umiera a życie toczy się dalej. Kto umiał w ten "prywatny folwark" to skorzystał. Kto nie ma swojego "Dream Ampa" ten niech szuka dalej. 

Cały czas pozostaję jednak sercem ze społecznością DIY i chętnie odpowiem na techniczne pytania odnośnie wszelkich zagadnień audio. Ale już nie tu; piszcie na [email protected]. W razie potrzeby znajdziecie mnie w necie albo na Wikipedii. 

Życzę wszystkim sukcesów. Bądźcie niepokonani!

Witam serdecznie. Chylę czoła wszystkim którzy poświęcili swój czas aby poprawić DA Reduktora. Jak bym wiedział co się "kroi" od początku to bym nie wchodził do tej rzeki i sięgnął po projekt Madrasa. Stało się i walczę dalej.
Płytki wszystkie ori DreamAmp v9.0 i trafa Trafan przeleżały ponad dwa lata. W ostatnim tygodniu poskładałem całość na desce. Odpaliłem przez żarówkę i dupa.
Modyfikacje/przeróbki jakie zrobiłem przed pierwszym odpaleniem:
Zasilacz:
- dzielnik R122 12k 50W + R121 2k2 25W.
- R94 zmiana na 100k
Płytka mocy:  
- Zmiana sprzężenia zwrotnego.
Płytka lamp 6AN8:
- wymiana rezystorów R88 i R89 na 22k oraz kondensatorów C60 i C61 na 100p
- diody UF4007 po sztuce do lamy na nogi 2 i 3. (Anoda idzie do 2 nogi.)
- tor audio zamieniony lewy/prawy kanał pomiędzy płytkami 6AN8 a 7189
- użyty kabel audio krótki Mogami o niskiej pojemności
Lampy jakie użyłem to nowe Tungsole 4x7189 i 2x12AX7 plus Sylvania używki. Wszystkie sparowane.
Napięcie w sieci 247V (UK). Użyty odczep 240V. Obciążenie sztuczne 2x8Ohm 100W jak na fotce. Trafa głośnikowe podłączone (NFB). Brak sygnału wejściowego.
Pomiar przy pierwszym uruchomieniu bez lamp. Żarówa (60W) rozbłyska i gaśnie prawie całkowicie.
+B1 394V
+B2 328V
+B3 314V
+B4 147V
+B ? tu nie ma nic ?
TP1 -14; TP2 -14
Napięcia żarzenia wszędzie OK (6.3, 12.6)
AC z trafa też Ok. 150V, 30V itd
Lampy 7189 i 6AN8 leciutko się żarzą natomiast 12AX7 wcale. LED czerwona na preampie nie świeci się wcale (powinna?). Sztuczne obciążenie zimne jak lód. AC RMS 1mV na wyjściach głośnikowych.
Problem się zaczyna jak odpalam z lampami... żarówka częściowo przygasa natomiast prawie wszystkie wartości napięć spadają o połowę ?! Jak zabieram po lampie i odpalam to stopniowo się podnosi. Tak jakby Trafo nie wyrabiało.
Nic się specjalnie nie grzeje. Sprawdzałem kamerą termowizyjną. Jestem w kropce. Sprawdzałem też inny komplet lamp i jest ten sam efekt. Ewidentnie coś spartoliłem. Czy mogli byście proszę zerknąć na fotę fachowym okiem? Jedyne wątpliwości mam do Alpsa 250k (niby ori) ale to raczej odpada...
Wszystkie sugestie mile widziane. Krytykę przyjmę jak dobrą whisky w gardło 🙂 Dzięki!

Ukryta Zawartość

IMG_9536.jpg

IMG_9537.jpg

IMG_9538.jpg

IMG_9541.jpg

IMG_9539.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SimonTemplar
dodatkowe zdjęcia

Lampy w przedwzmacniaczu słabo się żarzą ten typ po prostu tak ma.

led w przedwzmacniaczu zapala się tylko gdy włączony jest filtr loudness.

Podejrzewam że przyczyną spadków napięcia jest żarówka, jak nic się nie dzieje to możesz bez żarówki podłączyć. Na facebooku jest grupa SinusNoise w zakładce „multimedia” powinien być pdf Mariusza Jaglarza z instrukcją połączenia płytek, ściągnij sobie i sprawdź czy masz tak samo.

Jak zrobiłeś dzielnik napięcia to bias trzeba ustawić np. ze spadków napięcia na uzwojeniach pierwotnych transformatorów głośnikowych, bo oryginalne napięcia są nieaktualne.

W razie czego śmiało pytaj też mam dreamampa na płytkach reduktora i postaram się w miarę możliwości pomóc.

Jak odwróciłeś sprzężenie to na płytce mocy te rezystory 100R trzeba wylutować bo w tej konfiguracji przenoszą tylko zniekształcenia do układu.

Witam serdecznie. Chylę czoła wszystkim którzy poświęcili swój czas aby poprawić DA Reduktora. Jak bym wiedział co się "kroi" od początku to bym nie wchodził do tej rzeki i sięgnął po projekt Madrasa. Stało się i walczę dalej.
Płytki wszystkie ori DreamAmp v9.0 i trafa Trafan przeleżały ponad dwa lata. W ostatnim tygodniu poskładałem całość na desce. Odpaliłem przez żarówkę i dupa.
Modyfikacje/przeróbki jakie zrobiłem przed pierwszym odpaleniem:
Zasilacz:
- dzielnik R122 12k 50W + R121 2k2 25W.
- R94 zmiana na 100k
Płytka mocy:  
- Zmiana sprzężenia zwrotnego.
Płytka lamp 6AN8:
- wymiana rezystorów R88 i R89 na 22k oraz kondensatorów C60 i C61 na 100p
- diody UF4007 po sztuce do lamy na nogi 2 i 3. (Anoda idzie do 2 nogi.)
- tor audio zamieniony lewy/prawy kanał pomiędzy płytkami 6AN8 a 7189
- użyty kabel audio krótki Mogami o niskiej pojemności
Lampy jakie użyłem to nowe Tungsole 4x7189 i 2x12AX7 plus Sylvania używki. Wszystkie sparowane.
Napięcie w sieci 247V (UK). Użyty odczep 240V. Obciążenie sztuczne 2x8Ohm 100W jak na fotce. Trafa głośnikowe podłączone (NFB). Brak sygnału wejściowego.
Pomiar przy pierwszym uruchomieniu bez lamp. Żarówa (60W) rozbłyska i gaśnie prawie całkowicie.
+B1 394V
+B2 328V
+B3 314V
+B4 147V
+B ? tu nie ma nic ?
TP1 -14; TP2 -14
Napięcia żarzenia wszędzie OK (6.3, 12.6)
AC z trafa też Ok. 150V, 30V itd
Lampy 7189 i 6AN8 leciutko się żarzą natomiast 12AX7 wcale. LED czerwona na preampie nie świeci się wcale (powinna?). Sztuczne obciążenie zimne jak lód. AC RMS 1mV na wyjściach głośnikowych.
Problem się zaczyna jak odpalam z lampami... żarówka częściowo przygasa natomiast prawie wszystkie wartości napięć spadają o połowę ?! Jak zabieram po lampie i odpalam to stopniowo się podnosi. Tak jakby Trafo nie wyrabiało.
Nic się specjalnie nie grzeje. Sprawdzałem kamerą termowizyjną. Jestem w kropce. Sprawdzałem też inny komplet lamp i jest ten sam efekt. Ewidentnie coś spartoliłem. Czy mogli byście proszę zerknąć na fotę fachowym okiem? Jedyne wątpliwości mam do Alpsa 250k (niby ori) ale to raczej odpada...
Wszystkie sugestie mile widziane. Krytykę przyjmę jak dobrą whisky w gardło Dzięki!

Ukryta Zawartość

IMG_9536.thumb.jpg.510be11fcfd4efa7286b37f0fed50631.jpg
IMG_9537.thumb.jpg.f954a4e36dba685d3bd37863c9f77d4a.jpg
IMG_9538.thumb.jpg.5f4e772e7c348b712532ee050811bd4b.jpg
IMG_9541.thumb.jpg.fbe88a375942400265173dba52067154.jpg
IMG_9539.thumb.jpg.c4dc48d8055fdeb2ae8c3f04e69ec5cf.jpg

Masz gdzieś zwarcie do masy, kondensator i rezystor uziemiający masz okopcone. Zacznij od tego miejsca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba cień jest 

Jeśli to faktycznie cień jest to w pierwszej kolejności sprawdziłbym zasilacz czy rezystory w zasilaczu są odpowiednio podłączone i czy mają odpowiednie wartości. Z tego co piszesz to napięcie podnosi się stopniowo, więc zasilacz za bardzo się ugina sprawdź rezystor r120, powinno być ok 4K. Na zdjęciu jest chyba 2,2k.

Dobra, wiem co. Na płytce 6AN8 kable od feedbacku masz niezamienione.
Pomarańczowy z szarym na kostce trzeba odwrócić.
Jak zmieniłeś połączenia toru audio to jeszcze feedback trzeba zamienić.

Chłopaki! Dzięki bardzo za sugestie. Niestety w rozjazdach jestem. W poniedziałek  sprawdzę wszystkie sugestie i zamelduję postępy. Miłego weekendu wszystkim.

W dniu 16.03.2025 o 06:58, GarbataPoczwara napisał:

Nie do przecenienia jest również rola @tenkowal za „przełomowe” odkrycie błędu na schemacie. Cały czas to podkreślam i przypominam bo należą mu się soczyste „tantiemy” za to. Swój udział ma również @lis1984 za znakomite transformatory w nierujnującej budżetu cenie. Ukłony dla wszystkich.

Dziękuję za pamięć i miłe słowa 🙂 

W dniu 24.03.2025 o 23:23, igsaudio napisał:

Miałem już nic nie pisać, serio... ale podsumuję to jeszcze krótko. Zgłosiłem bowiem moje konto do usunięcia przez Admina, wraz ze wszystkimi postami, więc moje sekundy są tutaj policzone. 

Nie wiem, co ma na celu usuwanie konta i swoich wiadomości, a tym bardziej co ma na celu zaanonsowanie wszystkim takiego zamiaru. Domyślam się, że ma to związek z jednoznaczną odpowiedzią forumowiczów na niesmaczną zaczepkę z poprzedniej strony. 

Na szczęście w internecie nic nie ginie. Widzę, że wątek jest zarchiwizowany na 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 15.03.2025 o 21:05, igsaudio napisał:

Cześć,

Właśnie zgłosiłem swój własny post do moderacji w sprawie cytowania zdjęć.

Jeżeli przez przypadek naruszyłem regulamin, serdecznie przepraszam. Niemniej jednak, regulamin Forum nie określa jasno praw dotyczących cytatu, w kontekście zamieszczanych postów  -  skoro wolno cytować wypowiedzi, to dlaczego nie fotki? Poprosiłem więc Admina o uściślenie regulaminu w tej kwestii, wyjaśnienie sprawy w tym wątku, oraz wykasowanie mojego wpisu #3693, jeżeli łamie regulamin.

Przechodząc do sedna: moja obudowa została zaprojektowana i wykonana w Polsce; konkretnie w Zabrzu, przez firmę, z którą współpracuję od ponad 15 lat. Obudowa zrobiona jakieś półtora roku temu według mojego projektu. Na dowód mam faktury i pliki STEP, którymi mogę się podzielić, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ładna -- nieładna, kwestia gustu. Nieistotne. 

Chciałbym też wszystkich zapewnić, że projekt SunX (†) nie jest kontynuowany od ponad roku. Już nie oferuję płytek, transformatorów, ani zestawów do samodzielnego montażu. Nie jestem więc konkurencją dla tego prywatnego folwarku, który czerpie jawne profity z tego wątku na forum, co jest oczywistym naruszeniem regulaminu oraz netykiety. 

To jest mój ostatni post w tym temacie, więc żegnam Was. Życzę wszystkim spokoju i dobrego odsłuchu na swoim ulubionym sprzęcie.

Muzyka ponad podziałami. 

Bez odbioru 🙃
Igor
igsaudio.com

Jesteś konkurencją.  Oni tu zbudowali manufakturę dla kasy. 

Zrobiłeś b, dobrą końcówkę SansuiX. To dużo lepsze rozwiązanie, przynajmniej dla mnie. Końcówka zawsze jest lepsza niż gotowy wzmacniacz zintegrowany. Daje dużo więcej możliwości dźwiękowych, poprzez zastosowanie różnych pre, czy też DAC-ów i CD-ków, z wbudowanym pre. Obecnie wiele firm robi je też na lampach. 

Jeżeli chodzi o wzmacniacze Sansui to ich końcówki grają dużo lepiej od integr. 

Edytowane przez LJ3
W dniu 24.03.2025 o 13:07, tencin napisał:

Miałem się już nie odzywać w tym temacie, ale jednak muszę napisać i lekko do...ić się do IGS, bo mi żyłka pęknie... 😉

Taka ciekawostka w linku poniżej. Ani słowa o Sansui, o ludziach na forum, którzy mieli kluczową rolę w projekcie. Jak się można dowiedzieć, "The entire design was overseen by UTM Industry". To jest ten sam wzmacniacz, którym IGS chwalił się na zdjęciu kilka wpisów temu. Widnieje w cenniku IGS jako wzmacniacz Thermidt w cenie 1759 Euro. Okazało się więc półprawdą, że IGS projekt zakończył i już nie sprzedaje PCB, traf i całej reszty. Sprzedaje, ale jako gotowy produkt, pod którego autorstwem się podpisał, moim zdaniem mocno nieuczciwie. Tak to zostawiam, bo to nie mój cyrk. IGS wypadł IMO słabo jeśli chodzi o etykę biznesu. Bardzo słabo. 😞

Ukryta Zawartość

Myślę, że Igor powinien podziękować za reklamę. 🤣 

Ukryta Zawartość

Ten "Thermidt" (nie wiem czy to klon AU-70?) w cenie 1759 Euro, to jednak nie jest rżnięcie ludzi na kasie jeżeli gra podobnie jak oryginał. To jednak wykonanie profi jest. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LJ3
W dniu 27.11.2024 o 11:07, aveton napisał:

Witam Szanowne Grono 

Z wielką satysfakcją pragnę podzielić się informacją, że projekt MADRAS KLON AU-70 PRO został dokonany.

PCB od Kolegi Madras uzbrojone zostały w R 1% Dale, C sprzęgajace to kondensatory olejowe CCCP. Lampy 6P14P od Floriana - "ujednolicone" (wg. ofernta to wiecej niż parowane). 12AX7 jedna VALVO druga Telefunken, słuchałem na 12AX7 Gold Lione i te zagrały bardziej "wspólcześnie"

Wzmacniacz uruchomił się od pierwszego włączenia, U dla prądu spoczynkowego lamp mocy ustawiłem finalnie na 15mV.

W głośnikach cisza, to co mogłem zmierzyć miernikiem to jedynie U ~ na wyjściach głośnikowych - ustawiło się na 0,001 V

JAK GRA ? : gra zajebiście, dół obecny bez niedosytu, ma jebnięcie, bas konkretny, sprężysty. Środek jak w na lamę przystało, wysokie też jak reszta pasma, czyli zajebiste, czyli jest wszystko, scena precyzyjna, wzmacniacz nic nie dodaje od siebie, robi to co do niego należy, przenosi niezakłamany przekaz 

Wzmacniacz gra z KLH Model.5, mam też piękny zestaw głosnikowy Goodmans Esperanza 16 ohm, docelowo do podłaczenia i posłuchania, ale na razie nie chce mi się do nich dokopać.

Żródło DAC :  DAC ESS ES9038PRO opdłączony przez intrface USB Amanero do Hujałeja P30 PRO na Deezer lub YouTube premium. Odtwarzaczy CD jeszcze nie wpinalem, choć ma co. 😉 

Następny etap hobby to klasa A np. na 300B w podobnej topologii sprzężeń 

Na koniec szczególne podziękowania dla kolegi Marcina Vel Madras za udostepnienie swojego egzemparza do odsłuchu, za wsparcie techniczne, za dzielenie się wiedzą, zaufanie i wielki szacunek do jego pasji i wiedzy, oraz kolegi Przemka z Trafan za bardzo dobre trafa.

Ukryta Zawartość

IMG_20241113_152117.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, tomasz dubka2002 napisał:

Jestem zainteresowany tym projektem czy mogę zapytać gdzie mogę kupić płytki pcb 

Pisz do kolegi Madras, ma również obudowy do tego projektu 

• 2 tygodnie później...

Posiadam Wzmacniacz marzeń od Reduktora szumu w wersji jaką Pan Krzysztof zaprojektował już od dwóch lat. Tarafo od firmy Badel, zasilacz z zestawu i części z skleplsmpyelektronoiwe.pl, lampy mocy Toongsol, 6AN8 jakieś kupione na OLX z przypadku oraz 12AX7 Genalex Gold LIon, trafa od Pana Przemka z Trafoniki, potencjometr to jakaś podróbka Alpsa 2x250k na drabince rezystorowej z Ali. Wszystko działało wyśmienicie. Zachciało mi się ulepszeń. Wstawiłam zasilacz od Sinus Audio, trafo z Triody 120 VA, i potencjometr Alpsa 2x100k z zdalnym sterowaniem. Po włączeniu wzmacniacza usłyszałem poprawnie grający dźwięk. Jest to dobrze grający wzmacniacz, ale nie mam nic wspólnego z moim wzmacniaczem marzeń. to jak by ktoś podmienił mi wzmacniacz. Przy starej konfiguracji często zasypiałem przy nim, słuchałem głośno jak nikogo nie było w domu. Gdy przebywali domownicy słuchaliśmy go tak jak słuch się radia. Nawet moja żona która twierdzi że nie słyszy różnicy w dźwięku stwierdziła że wzmacniacz marzeń gra lepiej od innych sprzętów w domu. A teraz po ulepszeniu gra tak samo jak inne wzmacniacze. Zniknęła przestrzeń, scena się schowała, bas jest nijaki, lekkość grania nie istnieje. zrobił się z niego zwykły poprawnie grający wzmacniacz. Już mnie nie zachwyca, nawet nie chce mi się jego słuchać. Utwory które wcześniej odtwarzałem teraz na nim "w ogóle nie brzmią", "choć grają poprawnie". Oczywiście na ten moment. Mam zamiar po kawałku wracać do starych części i sprawdzić co tak bardzo zepsuło dźwięk. Proszę podpowiedzcie dlaczego tak się dzieje. Poprzedni układ miał zaniżone napięcia, miął za mało mocy transformator, potencjometr podróba, działało to zachwycająco. Dźwięk cieszył i cieszył. nigdy mnie nie znudził. Nawet uznałem że już nie będę szukał innego wzmacniacza, a tu zachciało się ulepszeń. O co chodzi, że jest jak w książce to jest gorzej. Jak jest nie zgodnie z ogólnymi zasadami zasilania audio to jest lepiej?   

14 godzin temu, CondraDD napisał:

Posiadam Wzmacniacz marzeń od Reduktora szumu w wersji jaką Pan Krzysztof zaprojektował już od dwóch lat

Proszę podpowiedzcie dlaczego tak się dzieje.

Posiadasz gównianą wersję wzmacniacza. Wiem bo na samym początku też taką zrobiłem. Dołóż dzielnik napięcia, odwróć sprzężenie (najprościej będzie przy pomocy białej płytki mocy Mariusza Jaglarza), ustaw porządnie prąd spoczynkowy, zmień filtr na 6AN8 i rezystory katodowe w przedwzmacniaczu. W razie dalszych problemów z odbiorem sygnału zmień okablowanie toru audio na klotz MY206.

trafa od Pana Przemka z Trafoniki

Z Trafoniki jest Pan Paweł. Pan Przemek jest z firmy Trafan.

W dniu 14.04.2025 o 08:29, CondraDD napisał:

O co chodzi, że jest jak w książce to jest gorzej. Jak jest nie zgodnie z ogólnymi zasadami zasilania audio to jest lepiej?   

A kto powiedział, że nowy zasilacz jest lepszy? 😄 Według mojej wiedzy oprócz dodania prostownika żarzenia i opóźnionego załączania napięcia B2 (które redukuje szansę na wzbudzenia się wzmacniaczu po włączeniu na wciąż ciepłych lampach), to niczym się nie różni w sumie chyba.

13 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Posiadasz gównianą wersję wzmacniacza. Wiem bo na samym początku też taką zrobiłem.

Tak jak napomknął przedmówca - podczas projektowania Wzmacnaicza Marzeń względem starego pierwowzoru Sansui AU-70 z 1965 roku zostało przeoczone pare rzeczy w zasilaczu, ale przed wszystkim poza nim! Najbardziej spektakularne to odwrotnie podłączone sprzężenie katodowe.

Projekt DreamAmp niestety jest już de facto opuszczony i nie doczekał się erraty z poprawkami na kanale autora projektu. Tak więc nagrałem kiedyś wideo instruktarzowe, jak przerobić DreamAmp do czegos co już zaczyna przypominać oryginalne Sansui:

Wideo jest o niebieskich płytkach RSa. Jeżeli masz białą płytkę końcówki mocy, to kolory przewodów są już poprawnie opisane i nie trzeba ich zamieniać (innymi słowy możesz pominąć fragment od 0:40 do 2:20 filmu), reszta dalej obowiązuje, i aplikuje się również dla białego zasilacza SinusAudio.

Ten DreamAmp trafił mi się na serwis jakiś czas temu. Klient mówił, że gra mniej pełnie niż AU-70 PRO. Wideo nagrałem na szybko ad hoc, także proszę mi wybaczyc kiepskie kadry i montaż i w ogóle 😄  Jak będę miał kolejnego DreamAmpa, to się bardziej postaram i nagram ze statywem i mikrofonem:)

Powodzenia z przywracaniem DreamAmpu do pierwowzoru Sansui, a tym którzy zaczynają od nowa niezmiennie polecam projekt PERLAMP AU-70 PRO, bo są jeszcze inne drobne różnice, o których wspominałem na forum 😄 Tymczasem wracam do naprawiania sypiącego się Fishera X-101-C, który jest niemalże rówieśnikiem do naszego ulubionego Sansui AU-70:

spacer.png

Pozdrawiam!

15 minut temu, CondraDD napisał:

Posiadam potencjometry Alpsa 2 x 100 k z odczepem loudnes i z zdalnym sterowaniem. Jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam do kontaktu.

Potencjometr zastosowany oryginalnie w AU-70 jest z tych niestadardowych i nie ma na rynku dostępnego jego dokładnego odpowiednika.

Co robić, jak żyć?

Można (i warto) poczekać na wieści od @madras, bo z tego co jaskółki ćwierkają a ja podsłuchałem, to i ten temat został przez Kolegę spenetrowany wzdłuż i wszerz 🙂 

Pozostańcie na nasłuchu 🙂

W dniu 9.01.2025 o 04:43, lis1984 napisał:

Witam, jestem z Szczecina , proszę o kontakt , pomogę .

Pozdrawiam

Witam ponownie!

Przemek stanął na wysokości zadania i znalazł problem.

Okazało się że pod gniazdo masy( minusa) głośnika dostał się mały opiłek który powodował zwarcie do masy wzmacniacza.

Polecam Przemka z czystym sercem!

Wielkie dzięki!

Już sporo czasu minęło od początku projektu. Wyszy również poprawione wersję... Jak ocenilibyscie ten klon jeśli mielby grać z  kolumnami szerokopasmowymi o skuteczności 93 db. Raczej wolniejsza wokalna muzyka  ? El84 to nie 300b ale sa opinie, że właśnie to bardzo dobre połączenie.

Madras chyba ma egzemplarz swojego wzmacniacza do wypożyczeń więc możesz sobie sprawdzić jak zagra zanim zainwestujesz we własnego klona.

• Pokaż nowe odpowiedzi