Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli ma wszystko do poprawy - płytki i trafo zasilacza, dobrze ze te głośnikowe poprawił i może je reduktor w końcu zatwierdzi. Większość już zamówiła podzespoły do tego wzmacniacza, hype będzie z miesiąca na miesiąc malał, czy można wygrać wyścig startując w jego końcówce.

Żeby nie było, zamieściłem schemat przedstawiony tu już dość dawno, nie wiem czy jest aktualny. Innego nie mam. Jak przyjdzie do mnie pcb to dopiero będę mógł zweryfikować co i jak jest w tej chwili. Płytki z tamtego okresu wg zdjęć też wyglądają inaczej.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, tenkowal napisał:

Według noty katalogowej maksymalny prąd katodowy 6P14P to 65 mA.

Ta nota mówi, że 56mA. ток анода = 56мА
6P14P-EV.jpg.70b436f50ea035097e050146106b6c42.thumb.jpg.1495b1a10858fa94c44b9d9da95e71b8.jpg

Wzmacniacz mojej interpretacji osiąga moc 21W RMS (zmierzone). Więc o parametry transformatora sieciowego jestem spokojny. Możemy użyć grubszego drutu i zwiększyć prąd po stronie wtórnej, jednak będzie to związane ze zmniejszeniem ilości zwojów na Volt, czyli zwiększeniem prądu spoczynkowego transformatora. 

2 minuty temu, igsaudio napisał:

Ta nota mówi, że 56mA. ток анода = 56мА

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz mojej interpretacji osiąga moc 21W RMS (zmierzone). Więc o parametry transformatora sieciowego jestem spokojny. Możemy użyć grubszego drutu i zwiększyć prąd po stronie wtórnej, jednak będzie to związane ze zmniejszeniem ilości zwojów na Volt, czyli zwiększeniem prądu spoczynkowego transformatora. 

To jest maksymalny prąd katody w punkcie testowym, który kwalifikuje ją jako sprawną lampę. Dopuszczalny prąd katody masz tu:

image.thumb.png.eb5883eb0a7a667c3c6fe3181706ba34.png

Jak w obecnej wersji masz rozwiązany spadek napięcia z B1 do B2, ile wynosi u Ciebie napięcie B2 względem masy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, januszowe napisał:

Czyli jest to transformator przeznaczony tylko do twoich pyłek, szkoda

Nie to miałem na myśli. Pisząc o "mojej interpretacji" mówię o wersji bez powielacza napięcia. To była dla mnie kluczowa zmiana w zasilaczu, bo wiadomo, że powielacz słabym punktem tej konstrukcji jest. Ale trafo UTM9070 ma odczep 146V, który oczywiście można zastosować w DA, czyli w wersji z powielaczem. 

13 minut temu, tenkowal napisał:

ile wynosi u Ciebie napięcie B2 względem masy?

U mnie: B1=411V, B2=314V, B3=282V. Myślę, że mieszę się w klasie.

Widzę, że tu zawsze znajdzie się towarzystwo, które szuka dziury w całym i za wszelką cenę chce zdyskredytować moje działania. Nic z tego. Mój stolarz nie nadąża dostarczać mi orzechowych desek 😉 Pozdro ✌️

IMG-6279.thumb.jpg.be7a38853ff1b0b7a7c1027a2fe01f69.jpg

7 minut temu, igsaudio napisał:

Ale trafo UTM9070 ma odczep 146V, który oczywiście można zastosować w DA, czyli w wersji z powielaczem. 

Cała ostatnia strona jest o tym, że tego odczepu nie da się użyć w wersji z powielaczem.

7 minut temu, igsaudio napisał:

U mnie: B1=411V, B2=314V, B3=282V. Myślę, że mieszę się w klasie.

Faktycznie blisko oryginalnych wartości.  Czy gdzieś na stronie UTM masz aktualny schemat? Nie mogę go znaleźć, a chętnie bym zobaczył, jak rozwiązałeś spadek z B1 do B2, kilka pomysłów się już przewijało na zamianę oryginalnego dzielnika. 

Na zaprzyjaźnionym forum na fb widziałem nowe obudowy te deski orzech amerykański to chyba odpowiedź na nie, zabawne ze na tej desce wzmacniacz prezentuje się lepiej niż na tych wszystkich dostępnych obudowach.

Godzinę temu, voltamper napisał:

Dlaczego oryginalny dzielnik R121, R122 jest tak demonizowany w tej konstrukcji? (ponownie retorycznie pytam). 

Wydaje się że jest strasznie prądożerny.

22 godziny temu, januszowe napisał:

zabawne ze na tej desce wzmacniacz prezentuje się lepiej niż na tych wszystkich dostępnych obudowach.

Uroda prostoty.

Czasem warto oderwać się od szablonowych rozwiązań i iść własną ścieżką - już mi się pomysł upychania wzmacniacza w obudowę z technica nie podoba 😉 

Długo trzeba czekać na transformatory, więc zrobiłem sobie swoje. Ale jakoś tak plastikowo brzmią... jak w nie popukam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3d1.thumb.jpg.c664170d8f29c5b1f9ff163edde2d266.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minut temu, tomant napisał:

Długo trzeba czekać na transformatory, więc zrobiłem sobie swoje. Ale jakoś tak plastikowo brzmią... jak w nie popukam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3d1.thumb.jpg.c664170d8f29c5b1f9ff163edde2d266.jpg

Zastosuj wypełnienie typu "plaster miodu" poprawią się w zakresie niskich częstotliwości  😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, 2w1 napisał:

Zastosuj wypełnienie typu "plaster miodu" poprawią się w zakresie niskich częstotliwości  😉

i zmiana koloru jest potrzebna, aby pogłębić dynamikę! 

2 godziny temu, TeleGrafista napisał:

... aby pogłębić dynamikę! 

Ja jak kiedyś zacząłem pogłębiać dynamikę to się kurna taki dół zrobił, że aż mi cały wzmacniacz się zapadł i za cholerę go nie mogłem wydłubać 😇🤑

Edytowane przez PeterK
W dniu 20.01.2023 o 19:20, tenkowal napisał:

Według noty katalogowej maksymalny prąd katodowy 6P14P to 65 mA. Zakładam, że 56 to literówka. Nie ma to jednak znaczenia, bo nie tak się ustala maksymalny prąd pobierany przez układ.

Zamiast pisać z księżyca prądy i pobory nie lepiej policzyć ?

Moc wzmacniacza to koło 20w na 8om stąd napięcie na obciążeniu musi być koło 13Vrms a prąd 13/8 = 1,6A. Przekładnia transformatora to pierwiastek z 6,2k/8 czyli ~28  a więc prąd uzwojenia pierwotnego = 1.6/28 czyli niecałe 60mA. I jest to prąd przy max. mocy. Przy tym jeśli chcesz policzyć prąd na lampę to musisz podzielić ten prąd prze 2. (to układ puch pull pracujący w klasie B i w danym momencie przewodzi jedna lampa druga jest zatkana) A jak chcesz szczytowy to pomnożyć x pierwiastek z 2. To będzie jakiś 40mA 🙂

Zwróć też uwagę, że 200mA które jest podane dla transformatora to prąd który może ten transformator dać w sposób ciągły. Chwilowo ten prąd może być znacznie większy bez szkody dla transformatora. I w praktyce będzie wystarczający a nawet jest  z zapasem bo sygnał muzyczny to nie sinus i nawet jak słuchasz na pełnej mocy to średnia moc na obciążeniu  będzie góra kilka watów .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

41 minut temu, raven1985 napisał:

Zamiast pisać z księżyca prądy i pobory nie lepiej policzyć ?

Toć policzyłem. A nawet zmierzyłem w praktyce.

41 minut temu, raven1985 napisał:

Moc wzmacniacza to koło 20w na 8om stąd napięcie na obciążeniu musi być koło 13Vrms a prąd 13/8 = 1,6A. Przekładnia transformatora to pierwiastek z 6,2k/8 czyli ~28  a więc prąd uzwojenia pierwotnego = 1.6/28 czyli niecałe 60mA. I jest to prąd przy max. mocy. Przy tym jeśli chcesz policzyć prąd na lampę to musisz podzielić ten prąd prze 2. (to układ puch pull pracujący w klasie B i w danym momencie przewodzi jedna lampa druga jest zatkana) A jak chcesz szczytowy to pomnożyć x pierwiastek z 2. To będzie jakiś 40mA 🙂

Gratuluję, odkryłeś tajną cechę AU-70 - ma sprawność 100%! Do tego policzyłeś moc przenoszoną przez trafo jak w zwykłym push-pull, bez uwzględnienia tego, że ma sprzężenie katodowe, co wnosi prądy siatek drugich w transformator głośnikowy. Ten przypadek trudno się liczy, bo prądy siatek drugich są nieliniowe. Madras podał już zmierzony (w rzeczywistości!) prąd płynący w uzwojeniu trafa sieciowego przy określonym obciążeniu wyjściowym. Nie zamierzam zatem brać się za liczenie teoretyczne pod obciążeniem, bo szkoda czasu, zostało to zmierzone.

A to ponoć ja biorę wartości z księżyca...

W dokumentacji sinusaudio podaje 0.9, trafan tyle ma lepiej nie ryzykować kupic z zapasem

Edytowane przez januszowe
35 minut temu, tenkowal napisał:

Gratuluję, odkryłeś tajną cechę AU-70 - ma sprawność 100%! Do tego policzyłeś moc przenoszoną przez trafo jak w zwykłym push-pull, bez uwzględnienia tego, że ma sprzężenie katodowe, co wnosi prądy siatek drugich w transformator głośnikowy. Ten przypadek trudno się liczy, bo prądy siatek drugich są nieliniowe. Madras podał już zmierzony (w rzeczywistości!) prąd płynący w uzwojeniu trafa sieciowego przy określonym obciążeniu wyjściowym. Nie zamierzam zatem brać się za liczenie teoretyczne pod obciążeniem, bo szkoda czasu, zostało to zmierzone.

Nie wiem cz zauważyłeś ale policzyłem tylko prąd lamp dla max. mocy który Ty podałeś z księżyca.

Owszem nie uwzględniałem prądu siatek drugich które są niewielkim % prądu anodowego. Owszem reszta wzmacniacz będzie pobierać też prąd i łatwo to policzyć z spadku na rezystorze 2k (R121 na oryginalnym schemacie ) czyli (410-315) / 2000  = 50mA. I jest to pobór prądu wszystkich czterech S2, i całej reszty w obu kanałach. Do tego dochodzi prąd spoczynkowy kilkanaście mA na lampę  i tyle. Inaczej mówiąc nawet przy maksymalnym obciążeniu obu kanałów prąd pobierany z zasilacza będzie mniejszy niż 200mA.

Prąd anodowy też jest nieliniowy i co to ma za znaczenie ? Sprzężenie katodowe nic nie zmienia.

A co zmierzyliście to nie wiem i dlaczego wyszło Wam 900mA to nie mam pojęcia. Najwyraźniej coś źle.

No chyba, że po pierwotne stronie transformatora sieciowego to jeszcze mogło Wam tyle wyjść .

Edytowane przez raven1985

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

3 minuty temu, raven1985 napisał:

A co zmierzyliście to nie wiem i dlaczego wyszło Wam 900mA to nie mam pojęcia. Najwyraźniej coś źle.

Wstawiałem tu na forum dużo wszelkiej maści pomiarów AU-70. Od mocy, pasma przenoszenia, po THD i poziom szumu.

Został zmierzony spadek napięcia mV RMS na rezystorze 2ohm na schemacie:

Ukryta Zawartość

Jałowo na zimnym biasie 10mA na lampe wychodzi 632mV (316mA). Na maksymalnym obciążeniu 2x20W mam 1798mV (899mA). Tyle to ciagnie.

W wersji bez podwajacza prądy będa 2x mniejsze, ale i tak uzwojenie 200mA będzie przeciążone.

Wzmacniacze lampowe nie mają zbyt wysokiej sprawności.

Ukryta Zawartość

55 minut temu, madras napisał:

Został zmierzony spadek napięcia mV RMS na rezystorze 2ohm na schemacie:

No to się wyjaśniło 🙂

Tyle mogło Ci wyjść. Przy obciążeniu 200mA po stronie DC ten prąd wyszedł by Ci nawet większy.  I nie trfao nie będzie przeciążone 🙂

Nie ma tutaj sprzeczności miedzy tym co ja napisałem a Ty zmierzyłeś 🙂

W dniu 20.01.2023 o 19:33, tomant napisał:

Wg schematu, który zamieścił Igor napięcie pobierane jest z uzwojenia 295V/200mA. Nie wiem czemu akurat do rozważań bierzecie napięcie 146V.

Wg strony producenta UTM9070 ma takie parametry:

Primary: 115+115V, 230V, 240V
Secondary: 6,[email protected], 6,[email protected], 146V@200mA, 176V@200mA, 295V@200mA, 27V@200mA
Wattage: 250W
Core Size: EI96, Z11 Grain Oriented lamination steel.
Bell-style package.
Weight: 3.1kg

Ukryta Zawartość

Pozwoliłem zmierzyć napięcia w oryginalnym Sansui na oryginalnych trafach i napięcia bardzo się różnią od tych katalogowych. Przy ustawieniu switch na 240V napięcie B1 w okolicach 430. Pozostałe napięcia również odbiegają od podanych w schemacie. Jedne zaniżone, drugie zawyżone. Dopiero przy zastosowaniu autotransformatora i podaniu 220V B1 prawidłowe, pozostałe jak na zdjęciu. Maci jakiś pomysł co może być powodem takich różnic. Czy ktoś montował zalecana trafa do klona w oryginalnym wzmacniaczu?

NAPIĘCIA_PRZY_220.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, rwiatr napisał:

Pozwoliłem zmierzyć napięcia w oryginalnym Sansui na oryginalnych trafach i napięcia bardzo się różnią od tych katalogowych. Przy ustawieniu switch na 240V napięcie B1 w okolicach 430.

Jałowe B1 równe 430V to jest napięcie prawidłowe. Przy niższym nie wyciągnąłby katalogowych 2x20W. Zmierzyłem i przy pełnym wysterowaniu napięcie B1 siada o 30V, bo oryginalny zasilacz na powielaczu jest mięciutki.

Początkowo miałem transformator gdzie jałowe B1 było równe 407V, to wzmacniacz wtedy wyciągał jedynie 2x16.5W. Także stało się dla mnie oczywiste, że z 413V ze schematu, też by nie wyciągnął tych 20W... Schemat ma błędy.

Dodatkowe potwierdzenie, że B1 u Ciebie ma poprawne napięcie:

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, raven1985 napisał:

I nie trfao nie będzie przeciążone 🙂

Uzwojenie trafa nawinięte drutem na 200mA będzie przeciążone na pełnym wysterowaniu, jeśli mówimy o katalogowych 2x20W oddawanym do obciążenia.

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, rwiatr napisał:

Pozwoliłem zmierzyć napięcia w oryginalnym Sansui na oryginalnych trafach i napięcia bardzo się różnią od tych katalogowych. Przy ustawieniu switch na 240V napięcie B1 w okolicach 430. Pozostałe napięcia również odbiegają od podanych w schemacie. Jedne zaniżone, drugie zawyżone. Dopiero przy zastosowaniu autotransformatora i podaniu 220V B1 prawidłowe, pozostałe jak na zdjęciu. Maci jakiś pomysł co może być powodem takich różnic. Czy ktoś montował zalecana trafa do klona w oryginalnym wzmacniaczu?

Ukryta Zawartość

W konstuowaniu jakiegokolwiek wzmacniacza na podstawie schematu fabrycznego trzeba zachować bardzo duży dystans. Miałem dwie praktyki studenckie w Fonice i wypytywany o szczegóły  konstrukcji inżynier z produkcji jednoznacznie wypowiadał się na temat wiarygodności schematów w instrukcjach. Na etapie produkcji, w zależności od dostaw podzespołów dokonywane są czasem bardzo różne zmiany. Dane na schematach zwykle pochodziły z etapu prototypu dopuszczonego do produkcji. A to co działo się później to już czasem improwizowane zmiany zależne od rodzajów i jakości dostarczanych podzespołów. Dawniej oprócz schematu w instrucji radia lampowego dołączona była errata ze zmianami ( ja pamietam taką naklejoną na tylnej sciance radia od wewnętrznej strony). Uważam że brak jednoznaczego schematu "klona" Au70 świadczy o tak naprawdę niedokończonym projekcie. Być może miał powstać kit ale problemy spowodowały, że kit nie powstał. A to że wzmacniacz różnie gra z różnymi transformatorami, lampami, kondensatorami ( całe szczęście że nie ma tu dławików ) jednoznacznie wskazuje że wiele trzeba samemu dobierać na etapie konstrukcji i pewnie każdy gotowy egzemplarz będzie nieco inny . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 2w1
15 godzin temu, rwiatr napisał:

Ukryta Zawartość

Wszystkie napięcia wyglądają w porządku, w granicach rozrzutu emisji lamp i wartości rezystancji. Na oryginalnym schemacie w przedwzmacniaczu napięcia na katodach i anodach 12AX7 nie mają zbytnio sensu - w obu zaznaczone jest 0,8 V na katodzie i 110 V na anodzie, gdy rezystory katodowe są różnej wartości 😉 
Spodziewałbym się tylko wyższych wartości napięć na połówce z rezystorem katodowym 2,5k niż na połówce z rezystorem katodowym 1,5k. Na pewno nie zmierzyłeś na odwrót? Trzeba założyć, że połówki mogą być źle zaznaczone na schemacie i zidentyfikować która połówka jest którą w rzeczywistości. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tenkowal
5 godzin temu, 2w1 napisał:

(....) Uważam że brak jednoznaczego schematu "klona" Au70 świadczy o tak naprawdę niedokończonym projekcie. Być może miał powstać kit ale problemy spowodowały, że kit nie powstał. (....)

Taka porządna firma, z tradycjami, jak Sansui, nigdy nie pozwoliłaby sobie na produkcję niedokończonych projektów, a tym bardziej na KITy. 

Wiadomo zmieniały się warunki, pewne elementy wychodziły z produkcji wraz z wejściem nowych projektów i awarie były realizowane przez zamienniki.  

Ich każdy projekt był zawsze doskonale dopracowany i wiele elementów było produkowane tylko dla nich, na ich zamówienie, pod konkretny wzmacniacz. Oczywiście dotyczyło to głównie wzmacniaczy z najwyższej półki. AU-70 + tuner to był set dla przeciętnego słuchacza. Top wzmacniacz lampowy to był AU-111.

Co do schematów Sansui. Wiele schematów wzmacniaczy nie było dostępnych. Były tylko dla serwisu, które nic nie udostępniały. Było tak długo, nawet po upadku firmy, po 2000r.  

Edytowane przez LJ3
4 minuty temu, LJ3 napisał:

Taka porządna firma, z tradycjami, jak Sansui, nigdy nie pozwoliłaby sobie na produkcję niedokończonych projektów, a tym bardziej na KITy. 

Wiadomo zmieniały się warunki, pewne elementy wychodziły z produkcji wraz z wejściem nowych projektów i awarie były realizowane przez zamienniki.  

Ich każdy projekt był zawsze doskonale dopracowany i wiele elementów było produkowane tylko dla nich, na ich zamówienie, pod konkretny wzmacniacz. Oczywiście dotyczyło to głównie wzmacniaczy z najwyższej półki. AU-70 + tuner to był set dla przeciętnego słuchacza. Top wzmacniacz lampowy to był AU-111.

Co do schematów Sansui. Wiele schematów wzmacniaczy nie było dostępnych. Były tylko dla serwisu, które nic nie udostępniały. Było tak długo, nawet po upadku firmy, po 2000r.  

Chyba czegoś nie zrozumiałeś. Firma Sansui nie była autorem klona Au70. Przeczytaj uważnie zanim coś skomentujesz.   

11 godzin temu, 2w1 napisał:

Chyba czegoś nie zrozumiałeś. Firma Sansui nie była autorem klona Au70. Przeczytaj uważnie zanim coś skomentujesz.   

Chodzi o pretensje do redaktora? Jest słaby w swoim fachu? 

Z powodu wyjazdu na dłużej z kraju, kolega zrezygnował z konstrukcji klona i chyba będzie chciał sprzedać  komplet polutowanych płytek PCB.  Czy byłby ktoś zainteresowany ?   

• Pokaż nowe odpowiedzi