Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

RA-985BX - podstawowe pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór , Szanowni Klubowicze  . Zwracam się z kilkoma podstawowymi pytaniami w temacie wzmacniacza RA-985BX

1. Wysoka temperatura pracy . Jakie spostrzeżenia lub doświadczenia w tym pytaniu mają użytkownicy w/w wzmacniacza .

Mój egzemplarz współpracuje tylko z CD oraz z parą kolumn DALI 5005 -4 ohm . Podczas pracy już po 30 minutach staje się gorący .Nie parzy ale temperatura jest wysoka.

2. Potencjometr balansu czasami powoduje przerwy w jednym z kanałów , delikatne uderzenie eliminuje usterkę na pewien czas ,zimny lut ? czy raczej wymiana na nowy lub regenerowany potek ?

3. I najważniejsza sprawa , mój egzemplarz charakteryzuje się bardzo słabymi niskimi tonami ,można by powiedzieć że nie przenosi basów . Sprawdzałem go jeszcze z kolumnami :

Dali 505, Mission34i, Wharfedale Diamond . brak basów lub bardzo nikłe .dziwne bo w/w kolumny podpięte pod inny wzmacniacz np. najprostszy Technics graja zupełnie inaczej.

Ogólnie rzecz biorąc wzmacniacz RA-985BX w moim odczuciu gra bardzo "plastikowo" ,owszem słychać szczegóły ale to wszystko.

Bardzo proszę o konstruktywne uwagi ,gdyby któryś z kolegów miał jakieś pytania ,oczywiście odpowiem .

https://www.audiostereo.pl/topic/152898-ra-985bx-podstawowe-pytania/

Hej. Miałem ten wzmacniacz i na moje oko albo Twój jest zepsuty albo przerobiony...

Ten wzmacniacz gra potężnie, niesamowicie dynamicznie z mega basem. Scena jest wielka i swobodna, bdb przestrzeń.

Potencjometry zazwyczaj nadają się do przeczyszczenia, a zbyt wysoka temp. pracy jednak nie powinna mieć miejsca po tak krótkim graniu...

Od kiedy go posiadasz?

Cześć, wzmacniacz jest w rodzinie ok.5 lat ,lecz leżakował ostatnie 2 lata w szafie .

Jutro go rozkręcę i zrobię kilka zdjęć . Poszukam również serwisu a z tego co się zorientowałem nie każdy serwis potrafi się zając Rotelami .

Myślałem że to Twój nowy nabytek...

Ja miałem kiedyś podobną sytuację   wzmacniacz nie grał ok. 3 miesięcy i po tym czasie grał jakąś bułą i niewyraźnie, pomogło poruszanie wszystkimi potencjometrami , szczególnie tym przełącznikiem tone i balansem.

Ten wzmacniacz gra mocnym,krótkim,dobrze kontrolowanym basem ..Nie ma tak zwanej"buły na basie" co niektórzy mogą odebrać jako jego brak. Co do grzania to owszem grzeje się bardzo mocno . Newralgicznym punktem tego wzmaka jest przełącznik "tone on-off"siedzi on bezpośrednio w torze audio także musi być sprawny i czysty. Warto oddać ten sprzęt na porządny przegląd i konserwację ...

Bardzo dziękuje za wiadomość . Moim skromnym zdaniem jest to jeden z gorszych wzmacniaczy jakie zdarzyło mi się mieć ,

opisywane walory owszem są ściśle związane z kolumnami ,pomieszczenie i jego umeblowanie ,przewodami itp.

Wyjąłem  go po kliku latach leżakowania i sprawdziłem ,

• Schubert _symphonie no.1 i 2 - Claudio Abbado - plastikowe brzmienie ,brak dołu , kotły prawie niesłyszalne ,altówek brak
  • Bruckner _symphonie no.7 - Sinopoli - słabo,słabo , również plastikowe brzmienie , brak głebi
  • Mozart  - Posthorn serenade _Karl Bohm - brak szczegółów ,płasko,płasko

Sytuacja znacznie sie zmieniła gdy te same wykonania dostał do obrotu 980

Miałem zarówno Rotel'a Ra 985 bx i Ra 980 bx w jednym czasie. Odnośnie Ra 985 BX to:

W dniu 15.11.2020 o 20:08, PiotrRb napisał:

Wysoka temperatura pracy . Jakie spostrzeżenia lub doświadczenia w tym pytaniu mają użytkownicy w/w wzmacniacza .

Temperatury ma w normie. Wzmacniacz się mocno nie nagrzewa. Sytuacja się zmienia kiedy rozlegulowany jest bias. Tutaj może grzać jak kaloryfer ;). Więc prądy spoczynkowe do sprawdzenia w pierwszej kolejności.

2. Potencjometr balansu czasami powoduje przerwy w jednym z kanałów , delikatne uderzenie eliminuje usterkę na pewien czas ,zimny lut ? czy raczej wymiana na nowy lub regenerowany potek ?

Prawdopodobnie potencjometr do przeczyszczenia/regeneracji.

3. I najważniejsza sprawa , mój egzemplarz charakteryzuje się bardzo słabymi niskimi tonami ,można by powiedzieć że nie przenosi basów . Sprawdzałem go jeszcze z kolumnami :

Ten wzmacniacz ma niezłe kopyto na basie, ale to dosyć inny bas niż w Ra 980 BX.

A teraz tak na szybko co do porównania Ra 985 z Ra 980 BX.

Ra 985 bx w stosunku do Ra 980 Bx ma więcej średnich tonów, więcej detali. Zdecydowanie dzieje się więcej w tym zakresie. W Ra 980 Bx średnica jest dość nieczytelna, wycofana, jakby za mgłą. Ra 985 Bx ma krótsze i szybsze niskie tony, ale z odpowiednią mocą. Ra 985 Bx ma bardziej poluzowany bas (pomimo DF na poziomie 1000) i niżej schodzi . Przez to może Ci się wydawać, że jest więcej basu w tym starszym modelu. Ra 980 Bx ma więcej przestrzeni, gra szerzej, ale pomimo tego jest mniej selektywny i rozdzielczy od RA 985 BX. Te dwa modele wzmacniaczy wymagają doboru do siebie zupełnie innych kolumn.

Tak czy tak, moim zdaniem Twój egzemplarz nadaje się na porządny przegląd u dobrego fachowca.

Edytowane przez Exciter555
17 godzin temu, Exciter555 napisał:

Ra 985 Bx ma krótsze i szybsze niskie tony, ale z odpowiednią mocą. Ra 985 Bx ma bardziej poluzowany bas (pomimo DF na poziomie 1000) i niżej schodzi . Przez to może Ci się wydawać, że jest więcej basu w tym starszym modelu.

Zacytuję jeszcze sam siebie ? Oczywiście w tej pogrubionej czcionce chodziło mi o Ra 980 BX ? Można się domyśleć, ale wolałem sprostować literówkę ?

• 10 miesięcy później...

wzmacniacz RA-985BX w moim odczuciu gra bardzo "plastikowo" ,owszem słychać szczegóły ale to wszystko.

i RA-1070 tak samo (tak przy okazji)

z tymże ten (nowszy) daje ciężkim zwalistym basem

ogólnie stare rotele to jazgot na górze + średnica 🤮

• 1 miesiąc później...

Brak basów może też być spowodowany potencjometrem głośności czy innymi. Kupiłem niedawno w okazyjnej cenie wzm RA 05 z usterką, a mianowicie przy niskiej głośności w lewej kolumnie zdecydowanie uciekał właśnie bas. Podkręcenie głośności i bas jest. W trakcie podgłaśniania od zera zaniku nie było o ile nie zatrzymało się ręki. Widać że ktoś ustawiał często głośność w niskim zakresie i wytarł się częściowo potencjometr. Rozmawiałem z serwisem Rotela i potwierdzili, że raczej na pewno to potencjometr. Już jestem umówiony na wymianę, czekam na sygnał kiedy dotrze sama część bo nie mieli na stanie i zamawiali z Japonii.

Co do basu w Rotelu to na pewno jest go więcej jak Technics-ie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.