Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

trochę się nakręciłem muszę powiedzieć na zrobienie nowego jakiegoś IC ;) mam jeszcze witawy trochę...

Bartek1 zerknij na rysunek wzięty ze strony Cardasa, jest w miarę czytelny i szczerze mówiąc da się takie coś zrobić.

Tzn najcieńsze druty w środek i coraz gróbsze na zewn, tylko jaki promień skrętu? ;) i jedno zasadnicze pytanie mi się nasuwa, jeśli tam jest plus i minus to które... czy jakoś na przemian????? żeby pojemności się znosiły?

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Włsnie po to jest emaliowana, nie utlenia się. To jest mikroskopijna uretanowa warstwa, lepsza od każdego dielektryka w postaci tradycyjnej izolacji, nakładana bezposrednio przy podukcji przewodnika. Do budowy "true litz". Trzeba mieć tylko wanienkę z wrząca cyną do sciagania tej emali i obcynowywania drutów.

Zresztą to na pewno nie jest "jedyna słuszna" droga i na pewno mozna lepiej a jak nie lepiej to inaczej. HG podobno grają jeszcze lepiej od cardasów a sa kompletnie inaczej zbudowane. Jest pewnie wiele dróg do osiągniecia bardzo wysokiego poziomu, aczkolwiek pewne słuszne przesłanki muszą byc zachowane, czyli na pewno jest 10 razy więcej dróg którymi do takiego poziomu na pewno się nie dojdzie.

no ładnie to wygląda i widać przez skórę że w środku jest poskręcany bałagan, oczywiście nie pokazują jaki ;)))

co do Cardasa to no w sumie mogę podoną rzecz zrobić sobie i wzorować isę na tym, jednak które to plusy a które minusy????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"jednak które to plusy a które minusy????"

Nie ma plusów i minusów, tak jest zbudowany jeden przewodnik, nie cały przewód.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest Cardas Golden. Są 3 identyczne przewodniki do XLR (plus, minus, zero). Ekrany są podłaczone z jednej strony. W przypadku RCA pewnie jeden jest nie użyty. W Neutralu którego ciąłem raz były tylko 2 a ekran był zerem w przypadku XLR (podłączony do bolca zero z dwóch stron). Miał też trochę prostszą budowę.

qrwa, ciąłeś Neutrala? hehe jak ja trzymam Goldena w łapach to się pocę ;)

ok, czyli sygnał zaiwania tylko tymi w centrum? TYLKO???? toż to proste... hehe no ale jeśli tam takie cieniuśkie siedza druciki i 7 różnych średnic....

z tego co widzę to nie trzeba przesadzać z ilością przewodnika...

:Bartek1

Ponieważ ostatnio brnąłem w srebro to może tym razem bym pokombinował z drucikami w emalii ... Bartek czy jest szansa na jakieś namiary na druciki - i jak z ich czystością ? Jeżeli nie jest to jakaś tajemnica to byłbym baaaardzo wdzięczny. pozdrowienia

"qrwa, ciąłeś Neutrala? hehe jak ja trzymam Goldena w łapach to się pocę ;)

ok, czyli sygnał zaiwania tylko tymi w centrum? TYLKO???? toż to proste... hehe no ale jeśli tam takie cieniuśkie siedza druciki i 7 różnych średnic....

z tego co widzę to nie trzeba przesadzać z ilością przewodnika..."

Ciałem koledze. Z jednego 1,5 m robiłem dwa krótsze. No tylko tymi, ale od twierdzenia że to proste to byłbym bardzo daleko, zresztą jak sie zagłebisz wtemat to zobaczysz.

W IC jest chyba mniej średnic, 3-4, taki przekrój może mieć głośnikowy, ale nie wiem na pewno. Co do sumarycznego przekroju (ilość przewodnika) ja otrzymuje lepsze rezultaty z większymi przekrojami niż Cardas. Uważam ze 24 AWG w przypoadku Goldena to trochę zbyt mało.

"Ponieważ ostatnio brnąłem w srebro to może tym razem bym pokombinował z drucikami w emalii ... Bartek czy jest szansa na jakieś namiary na druciki - i jak z ich czystością ? Jeżeli nie jest to jakaś tajemnica to byłbym baaaardzo wdzięczny. pozdrowienia"

Percy Audio sprzxedaje druty Cardasa i ja u niego kupuje.

Pozdr.

Bartek1, czy w XLR zero musi być prowadzone takim samym przewodnikiem? widziałem u Jóżwy TaręLabs i był zbudowany z plecionki z wielu rurek a w nich chyba tasiemki nie wiem ale była jedna tasiemka miedziana nie w rurce, to chyba masa tym leciała...

Musi nie musi kwestia filozofi. Cardas zdaję się wyznaje filozofię idealnej symetrii dlatego w topowym kablu nawet zero jest puszczone identycznym przewodnikiem jak "+" i "-" i tak jak w RCA ekran tylko ekranuje (jednostronne połączenie)

Bartek1, 6 Mar 2006, 11:50

>Jest pewnie wiele dróg do osiągniecia bardzo wysokiego poziomu,<

Na pewno. Kiedy już po mozolnej, meczącej i długotrwałej wspinaczce osiągniesz szczyt tego wyokiego poziomu, to nie zdziw się że na przeciwnym zboczu ktoś juz dawno zbudował kolej linową ;)

Szczyty zdobywa się piechotą... ale można się też tam dostać helikopterem... co kto woli, lubi, ponadto piesza wędrówka jest zwykle tańsza, a ryzyko dotarcia na szczyt żywym wydaje się podobne.

:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.