Skocz do zawartości
IGNORED

Głuchy Audiofil - QUIZ (z nagrodą)

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli meloman jest głuchy, pozostaje mu odczuwanie piękna muzyki przez czytanie nut.

Jeśli zaś głuchy jest audiofil - piękno dźwięku może do niego dotrzeć przez analizę sygnału akustycznego.

Zapraszam zatem brać audiofilską do sprawdzenia - w formie ciekawej, a pouczającej zabawy - jak im brzmią obwiednie sygnałów. Poniżej zamieściłem trzy wykresy, sporządzone wedle poniższych zasad:

* Każdy wykres to obwiednia sygnału fragmentu jakiegoś utworu.

* Fragmenty trwają nie mniej niż 15 i nie więcej niż 20 sekund.

* Każdy utwór jest charakterystyczny i zdecydowanie różni się od pozostałych.

* Utwory nie należą ani do klasyki, ani do jazzu.

* Przedstawiony jest tylko jeden kanał, jednak dla danego fragmentu różnica między kanałami jest znikoma.

Quiz polega na tym, żeby jak najdokładniej określić, charakter zapisanego dźwięku. Wszelkie chwyty dozwolone, o ile ograniczają się jedynie do zaprezentowanych w tym poście danych. Ideałem jest podanie tytułu utworu. Funduję nagrodę w wysokości 250zł osobie, która prawidłowo jako pierwsza poda wszystkie 3 tytuły w oznaczonym poniżej czasie. Jednak ponieważ szansa na odgadnięcie choćby jednego tytułu jest mała, za zwycięzce zostanie uznana osoba, która jak najwierniej i w jak najkrótszym czasie opisze, "co tu słychać". Zwycięzca, który tytułów nie odgadnie otrzyma gratulacje.

Rozstrzygnięcie Quizu wczesnym popołudniem w poniedziałek.

UWAGA!!! Osoby zajmujące się profesjonalnie obróbką plików dźwiękowych proszone są o opisanie swoich typów w drugiej połowie czasu trwania quizu, by nie psuc zabawy amatorom. Osoby głuche w konkursie uczestniczyc nie mogą.

A oto i wykresy:

[obrazekLUKASZ-259519_1.gif] [obrazekLUKASZ-259519_2.gif] [obrazekLUKASZ-259519_3.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2855-100009888 1170264356_thumb.gif

post-2855-100009889 1170264355_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ururam > to jest niemożliwe . Prawie ćwierć wieku patrzę na takie obrazki . Dziś po 10 godzin na Pro Toolsie i nie podejmuję się zgadnąc co to jest.

No dobra - zgadnij co to jest ?

[obrazekLUKASZ-259527_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dałbym czegoś niemożliwego. :-)

Drugie jest zdecydowanie najtrudniejsze, ale pierwsze i trzecie są bardzo charakteryszyczne. Oczywiście, że nie da się zgadnąć "co to jest", ale pewne informacje z tych wykresów wyciągnąć się da! Serio.

Discomaniac - po prostu wstrzymaj się chwilę z publikacją swoich przypuszczeń.

Dla innych jeszcze raz powtórzę: fragmenty przeze mnie podane, są ptrzetworzone w niewielkim stopniu (albo prawie wcale) i zawierają sporo cech charakterystycznych, po których można domysleć sie wielu rzeczy. Naprawdę sporo czasu zajęło mi ich wyselekcjonowanie, by zagadka była trudna ale możliwa do - przynajmniej częściowego - rozwiązania.

Ururam> Przecież to jest bardzo proste : na bazie piosenki Hello Lionela Richie zaśpiewałem z ludową frazą i góralskim zacięciem -,, Ururam Ururam , ty stary rowerze "".... Poważnie !!!

No to moje są *ZNACZNIE* prostsze.

Niestety obawiam się w tym momencie, że wszyscy pomyslą "tego się nie da rozwiązać" a nikt nie pogłówkuje... :-(

Przykre. No ale nic, zobaczymy do poniedizłku.

> fadeover

A co do tej piosenki na bazie której zaśpiewałeś - to podkład został, to nie jest tylko głos a'capella, prawda?

I czy miałem rację co do składu podkładu?

Oj, chyba się załamię! :-(((

TU NIE CHODZI O STRZELANIE TYTUŁÓW!

Ty NAPRAWDĘ można wyciągnąć wnioski co do CHARAKTERU muzyki, czy użytych INSTRUMENTÓW. Z tym zgadnięciem tytułó to był ŻART! Reszta nim nie jest!!!

> fadeover

Acha, syntezator. Dlatego pomyślałem że jest tam więcej niż jeden instrument, akustyczny pojedynczy raczej nie da takiej obwiedni. A "siarczystość" głosu pewnie zrobiła na mnie wrażenie obecności perkusji.

> fadeover:

Doszło! :-D

I o takie właśnie podejścia, jak Twoje ostatnie ("damski wokal na lekkim podkładzie") mi idzie!

A tymczasem znikam. Do poniedziałku!

Po obwiedni 3 wygląda mi albo na fortepian lub cos podobnego, no może (ale mniej) jakiś instrument szarpany - gitara akustyczna? Grane na 4/4, powoli, z duzym przytupem na "raz". Prosty rytm bardzo - poza 4/4 nic sie nie dzieje. Jakby było równomierniejsze i z krótszym wybrzmiewaniem to bym chyba metronom strzelał :-)

2 podobna charakterystyka obwiedni tylko z krótkim wybrzmiewaniem - tu mi bardziej coś szarpanego pasuje, utwór bardziej złożony rytmicznie - może tu gitara akustyczna?

w 1 też bym się skłaniał ku wokalowi - mogłaby nawet być mowa, choć druga fraza trochę za długa na mowę. Druga fraza zaczyna się wyrazistą spółgłoską - jakieś 'p', 'k' czy coś takiego??? Nawet można strzelać, że między frazami wdechy widać

Hehe, pewnie okaże się, że to zupełnie coś innego niż moje złudzenia :-)

PS. jakbyś dał spektrogramy, byłoby łatwiej, tak jest zupełny omacek...

Ururam >

Tym razem już musiałem cos napisać bo mnie rozbawiłeś swoją zagadką dla głuchych :-))))

Trzeci fragment pasuje mi do prostej rąbanki w stylu Upsa Upsa sa sa Upsa Upsa czyli jakieś Techno dla łysych pał z tuningowanych katamaranów taka prosta odmóżdżająca muzyczka.

Pozostałe dwa fragmenty są już dla nieco bardziej wymagających audiofilów patrząc na stopień skomplikowania sygnału. Na razie nie mam kocepcji co by to mogło być.

To i ja sobie pozgaduje...

utwor pierwszy - tak jak inni stawialbym na spiew (oddech w srodku), moze nawet choralny (bo druga 'fraza' dosc dluga), skoro to nie muzyka klasyczna to moze jakis utwor folkowy, ;). Nawet w pewnym momencie pomyslalem, ze to hymn narodowy, ale to chyba jednak nie to...:)

utwor drugi - postawie sobie na dosc geste solo na perkusji

utwor trzeci - postawie na trip hop, albo techno jakies lagodniejsze.

pewnie nie mam kompletnie racji, ale to fajna zabawa;).

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.