Skocz do zawartości
IGNORED

Wada w Panasonic PT AE-700

palpatine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W numerze 02/2005 Kina Domowego ukazał się test PT-AE 700-tki. Jestem zaskoczony niską oceną obrazu i stwierdzoną przez autora poważną wadą:

"Dzięki umieszczeniu przed obiektywem specjalnie ukształtowanego kryształu, każdy piksel matrycy jest poddawany podwojeniu w pionie i poziomie [...]. Prawdopodobnie jest on przyczyną występowania jednej, za to bardzo istotnej wady nowego modelu - efektu vertical blending. To zjawisko objawia się widocznymi na jasnych obszarach obrazu, pionowymi pasami będącymi odwzorowaniem odstępów pomiędzy pikselami matrycy. Niestety, podczas testów pasy te po prostu zdecydowanie psuły przyjemność z seansu [...]. Podczas oglądania DVD pasy były cały czas widoczne. Nie pomogły także próby z różnymi rodzajami połączeń - HDMI, komponent, S-Video."

Przymierzam się do kupna tego modelu i chciałbym prosić posiadaczy o zweryfikowanie tego "testu". Czy jest to, być może, fantazja autora sponsorowanego przez konkurencję?

Pzdr, p.

https://www.audiostereo.pl/topic/15560-wada-w-panasonic-pt-ae-700/

Też czytałem. Mamy tutaj "czarno na białym" co warte są testy w takich gazetkach. To nie "vertical blending" a "vertical banding", przypadłość technologii LCD a nie "specjalnie ukształtowanego kryształu" czy innej "szklanej kuli". Występuje to zjawisko w niewielkiej ilości egzemplarzy a można je praktycznie wyeliminować wyłączjąc zasilanie projektora w czasi kiedy nie jest używany (nie korzystamy ze "stand by"). Gdyby i to nie przyniosło całkowitej eliminacji w/w, trzeba użyć kalibracji obrazu w menu serwisowym.

W moim AE700 mimo prób rozregulowania kalibracji i nie wyłączania z sieci, "vertical banding" pokazać się nie chciał. Podobno dotyczy to tylko egzemplarzy z firmware R 1.03, w R 1.05 i R 1.07 - już nie występuje.

Pewnie o to chodzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rzeczywiście, ciekawa strona, szkoda że po duńsku (?). Wygląda na to, że faktycznie VB to kwestia kalibracji. Chociaż muszę przyznać, testowałem kilka różnych modeli Philips'a i z takim zjawiskiem się nie spotkałem.

Pzdr,

>>palpatine I

przestalem sie przejmowac wszystkimi recenzjami gazetkowymi juz dawno. panowie redaktorzy komercjalnych pisemek i portali internetowych (bez znaczenia czy pisza o kinie domowym, pralkach czy windsurfingu) maja nielatwa prace - ich artykuly maja przynosic zysk w postaci coraz wiekszej liczby ogloszeniodawcow.

i to najlepiej tych tlustych :) pisza dobrze o asortymencie tych co sie u nich reklamuja - prawo rynku, o reszcie pisza marnie lub wogole.

czy w tym wydaniu gazetki w ktorym zamiescili ten artykul i w kilku poprzednich numerach byly jakies duze reklamy panasonica? a moze reklamy konkurencji? ;)

>>mim

nie wiadomo skad ten pan redaktor wzial egzemplarz 700-tki do testowania - jesli od dystrybutora, to nie sadze by ten ostatni byl tak ograniczony umyslowo, by nie sprawdzic konkretnego modelu i nie skalibrowac go przed wydaniem w lapy testera, badz tez, jesli kalibracja wymagana jest przed przeprowadzeniam testow - uprzedzic redaktora o tym fakcie.

czytajac ten kompromitujacy artykul (kompromitujacy oczywiscie 700-tke, a nie jego autora hehe ;)

bardziej sklonny jestem przypuszczac, ze w KD nie bylo zadnych testow, a to co im sie druknelo, to po prostu kiepskie tlumaczenie z angielskiego lub niemieckiego :)

>>palpatine II

probowalem uzyskac ten ciekawy efekt o ktorym pisza w KD, nawet znalazlem na strychu "specjalnie uksztaltowany krysztal" (nagroda za osiagniecia hahaa z jablonexu chyba) i umiescilem zgodnie z instrukcja przed obiektywem hehee :)))

cytujac: "... Nie pomogły także próby z różnymi rodzajami połączeń - HDMI, komponent, S-Video " ;))))

!!po prostu klapa zadnych paskow!!

No widocznie panasonic nie chcial zaplacic - to ma teraz za swoje... to mi przypomina dzialanie mafii... :] A tak na serio to faktycznie wszystkie recenzje są G. warte i szkoda tylko ze czasem ludzie sie nimi kierują (bo potem jest tylko płacz i zgrzytanie zębów) - ja nawet Was tutaj na forum nie słucham :] Bo każdy może być pracownikiem jednej z firm (z tym to również żarcik - ale na zachodzie takie podszywanie to standard)... Poza tym Ci ludzie z gazety to są jacyś lewi - ja żadnego VB nie widzialem (ani nawet śladu po tym) - i chyba wogóle to VB to jest jakiś MIT, ktory stworzyła DLP-owa konkurencja...

• 3 tygodnie później...

Witam serdecznie,

Jako autor "wyśmianej" recencji chciałbym wypowiedzieć się na temat

projektora. Zaczynając od początku i głównego elementu "wyśmiania" czyli

kryształu o jakim mowa -jeśli się nie ma pojęcia co komentuje to radzę

zachować ciszę. Miałem okazję rozmawiać na temat budowy projektorów

Panasonica z inżynierami japońskimi tej firmy przy okazji premiery modelu

PT-AE500. Nie ma się co naśmiewać, bo właśnie owy kryształ sprawiał, że

model 500 pomimo stosunkowo niskiej rozdzielczości dysponował bardzo

spójnym, niespotykanym wśród projektorów LCD obrazem. W przypadku 700-ki

konstrukcja mogłaby wyglądać nieco inaczej ze względu na bardzo wysoką

rozdzielczość. Tu już problem ze spójnością obrazu rozwiązuje sama

rozdzielczość. Technologia Smooth Screen została jednak i tu zastosowana.

Zainteresowanym prześlę materiały na ten temat. "Specjalistom", którzy

wiedzą najlepiej nie będą jednak jak sądzę potrzebne. Linie pionowe są w

projektorze PT-AE700 wyraźne, bez względu na to czy pracuje on 30, czy 300

minut. Tak przynajmniej było w przypadku testowego egzemplarza, który

oczywiście otrzymaliśmy od polskiego Panasonica. Owszem, jak wspomniał to

jeden z forumowiczów, pasy mogą występować z powodu specyfiki samej

technologii LCD. Aktualnie testujemy model Epson EMP-TW500, w którym także

(choć w dużo mniejszym stopniu) owe pasy są, a raczej były widoczne. Piszę

były bo projektor Epsona posiada bardzo precyzyjny mechanizm do dostrajania

paneli LCD. Panasonic takiego dodatku nie ma, więc likwidacja ewidentnej

wady jest niestety nie do usunięcia samodzielnie. Można to z pewnością

zrobić w serwisie, jednak nie ma gwarancji, że efekt ten zostanie całkowicie

wyeliminowany (jest zdecydowanie bardziej dokuczliwy niż przy źle

dostrojonym Epsonie). Tak się składa, że projektory testujemy od wielu lat,

kiedy to w Polsce mało kto interesował się produktami tego typu. Przez nasze

redakcyjne sale projekcyjne przeszło już ok. 200 modeli, więc skala

porównawcza jest duża. Używamy jednym z najlepszych ekranów na rynku,

korzystamy też z topowych odtwarzaczy DVD. Wady każdego projektora widoczne

sa w tych warunkach jak na dłoni. Co do linii pionowych nasuwa się jeszcze

jedno spostrzeżenie. Czemu np.. Hitachi PJ-TX100 nie ma wspomnianej wady?

Czemu wiele innych modeli LCD także nie serwuje takich dodatków? Ja

rozumiem, że każdy chwali to co ma, prosiłbym jednak o zachowanie choćby

odrobiny obiektywizmu i nie wypaczania opinii innych. Gdyby nie nieszczęsne

linie projektor ten byłby doprawdy znakomity. Zarzuty o artykuły

sponsorowane i inne tego typu dyrdymały pominę milczeniem. Jesteśmy do tego

niestety przyzwyczajeni. Jak widać pojęcie uczciwości wielu osobom jest

obce.

Pozdrawiam serdecznie

Juliusz Kornaszewski

Jedna mała nieścisłość, obydwa Panasoniki nie różnią sie rozdzielczością ale kontrastem . Interesuje mnie natomiast pana zdanie na temat Hitachi PJTX 100, ponieważ tu na forum nikt go hyba nie widział w akcji, jak wypada ten projektorek w porównaniu właśnie z Panasonikiem 700, i czy bardzo widoczny i dokuczliwy jest niższy kontrast ?

Witam ponownie, tak ma Pan rację, odnosiłem się tu do modeli 300 i 500 lecz z rozpędu wyszło nie tak jak powinno. Różnice w kontraście pomiędzy oboma modelami są widoczne jednak 700-ka nie wnosi w tej kategorii nowej jakości. System AI działa sprawnie i pomimo często widocznych opóźnień w dynamicznym podbjaniu kontrastu zjawisko to nie doskwiera. Projektor Hitachi jest moim zdnaniem równorzędnym konkurentem dla Panasonika, z tym, że nie występują w nim wspomniane pionowe linie. Kontrast jest nieco niższy i w związku z tym nieco mniej zróżnicowana jest także czerń. Z kolei obraz Hitachi jest zdecydowanie ostrzejszy i to na całej powierzchni ekranu. Obiektyw jest tu lepszy, chociaż nie daje tak szerokiego zakresu przybliżenia jak Panasonik. Ten jest tu nie do pobicia. Jeśli chodzi o gniazda i możliwości kalibracji to oba urządzenia prezentują podobny poziom. Jeśli chodzi o ostatnio testowane projektory LCD to naszym zdaniem zdecydowanie najlepszym modelem jest w swoim segmencie Epson EMP -TW500. Niestety nie kupi się go w tak atrakcyjnej cenie jak Panasonika czy Hitachi. Najnowszy model Sony HS50/51 nie zachwyca. Zarzuty mamy tu paradoksalnie do czerni, która przy jasności 1200 ANSI i szeroko reklamowanym kontraście 6000:1 powinna być lepsza. Czerń jest co prawda głęboka, jednak jej zróżnicowanie jest już przeciętne. W jasnych scenach obraz jest rewelacyjny, w ciemnych mało wyraźny. Funkcjonalnie projektor jest b. dobry, najcichszy spośród tej grupy.

No dobrze panie Juliuszu , gdzie pan był pół roku temu albo i wczesniej ! wielu z nas nie miało i nie ma

możliwości zobaczenia jak wyglada to ' w praniu' i opierało się tylko na wiadomosciach

dostepnych na forum i głównie na' cyferkach ' czyli mozliwościach projektorów KD i zazwyczaj

projetkor jaki nabywali był pierwszym jaki wogóle widzieli w ' akcji ' - juz we własnym domu

a pan ma taka wiedzę! .Mysle że zagości pan na długo na tym forum i rozwieje wszelkie

watpliwości forumowiczów.

Pozdrawiam Michał

A może by tak jeszcze parę słów o projektorach DLP, co w segmęcie cenowym Panasonica jest pana zdaniem godne uwagi, jaki projektor by pan wyróżnił i jak by pan porównał obrazy z tych dwóch technologii?

Witam moje trzy grosze do dyskusji. Od roku dysponuję PTAE 500 i ostatnio miałem możliwosć bezpośredniego porównania z 700 gdyż takowego poradziłem do kupna mojemu bratu.

Ogólna ocena obrazu jest bardzo podobna jedynie czerń jest głębsza niż w moim projektorze - czyli następca jest trochę lepszy od poprzednika. Dla mnie jedyna wada to działająca w niedostatecznym stopniu korekcja osi optycznej 700.

W obu projektorach nie zauważyłem wspomnianej wady pomimo testowania programem komputerowym do badania paneli lcd (idealne jednobarwe powierzchnie). Nasuwa mi się wniosek, iż otrzymał Pan do testowania uszkodzony projektor. Szoda tylko, iż wpłynęło to na recenzję tego projektora w czasopiśmie i biedni czytelnicy, którzy nie czytają forum internetowego zostali wprowadzeni w błąd. Ciekawe co na ten temat powiedziałby dystrybutor Panasonika.

Nie ma Pan racji. Nasza ocena była obiektywna, choć zawsze dokonujemy je na podstawie testów jednego w wyjątkowych okolicznościach dwóch egzemplarzy tego samego produktu. Projektor nie wykazywał podejrzanych cech, które świadczyłyby o jego wadliwości tak więc pozostaliśmy przy jednym egzemplarzu. Pasy nie są naszym odkryciem. Proszę poszukać opinii choćby w Internecie, a zobaczy Pan, że podobne spostrzeżenia ma wiele osób, często posiadaczy tego projektora. Być może w części modeli problem ten nie istnieje lub tez występuje w mniejszej skali. To już się zapewne nie dowiemy. Jeśli chodzi o 500-kę to my także nie zauważyliśmy w niej wspomnianej wady. Uważam jednak, że o pionowych pasach należało napisać. Część osób je ma (widzi?) część nie, jedno jest pewne - że nie do końca wszystyko zostało dopracowane tak jak być powinno. Czytelnicy mają prawo dowiedzieć się o tym fakcie.

Panie Juliszu

Dwukrotnie spojrzałem do tego co pan napisał i dwukrotnie natrafiłem na dość poważne nieścisłości, pierwsza to ta o której już pisałem dot. rozdzielczości panasonika 500 i 700, dzisiaj natomiast zajrzałem w sklepie do pańskiej gazetki i czytając test benq 6100 zobaczyłem że koło barwne kręci się z 4 krotną prędkością, i to tłustym drukiem, jest to dość poważne wprowadzenie czytelnika w błąd, gdyż projektor ten a nawet jego następca 6110 mają tylko dwukrotną prędkość. Radziłbym dokładniej sprawdzać dane techniczne.

Witam -podejrzewam , że nie jest to błąd pana Juliusza , ale nieścisłość wynikająca z faktu ,że sama firma Benq podawała początkowo w swoich materiałach , iż kółeczko w tym modelu kręci się z prędkością *3 ( a nie *4 więc błąd jakiś jednak jest ) , po jakimś jednak czasie Benq się jednak z tego wycofał podjąc właśnie , że kółeczko kręci się z dwu-krotną prędkością. Wątek ten był omawiany zresztą na stronie projectorcentral. Pzdr.

Dla mnie bomba!

Facet robi test projektora w fachowym czasopiśmie i jak się po tym okazuje, pomylił modele projektorów! Myślał o porównaniu 300 i 500 a napisał o 500 i 700 (mają taką samą rozdzielczość i technologię "smooth screen" a w/g recenzji właśnie z powodu różnych rozdzielczości, w 700 ów magiczny kryształ nie jest potrzebny- szkoda że inżynierowie japońscy nie wiedzieli o tym wcześniej, bo projektor wyszedł by taniej). "WB" nie dało się wyeliminować, chociaż w menu jest opcja temu przeznaczona a wśród użytkowników mało kto miał zaszczyt oglądania w/w (jest to zjawisko tak rzadkie że w internecie są strony na których ci którzy zaszczytu nie dostąpili mogą sobie zobaczyć jak wzmiankowany "WB" wygląda).

Myślę że sam dostęp do sprzętu, to jeszcze nie wszystko. Potrzebna jest ta skaza, którą ma większość piszących na tym forum. Są również i tacy którzy zabierają głos dopiero wtedy, gdy zostali wywołani do tablicy, a wcześniej nie mieli takiej potrzeby.

Teraz to już się pan czepia. Modele 300 i 500 porównywałem na forum, a nie w gazecie. Swoją droga Smooth Screen daje inne efekty w przypadku 500-ki i 700-ki. Nie wiem jaka jest Państwa opinia na ten temat, lecz jego działanie nie jest identyczne i wydaje się rzeczywiście zbędne (biorąc pod uwagę jakość obrazu jaką dają inne projektory z tymi samymi matrycami). Z poziomu menu nie da się tego efektu wyeliminować (nie ma opcji do precyzyjnej kalibracji paneli) przynajmniej nic mi o niej nie wiadomo i instrukcja wegług mojej wiedzy o tym nie mowi.

Panie Juliuszu ...

Kilka pytań:

1. Jaka była wersja firmware testowanego projektora ? ... jak pisał "polo" może problem został juz rozwiązany przez producenta - a ta informacja /jaką wersje Państwo testowali/ mogłaby pomóc potwierdzić lub zdementować tą możliwośc ..

2. Powtórzę pytanie które juz tu padło: jak zareagował Panasonic po Państwa publikacji ? nie chce mi sie wierzyć żeby niebyło żadnej reakcji ... to chyba jest jednak jeden z popularniejszych projektorów na naszym rynku więc taka rezcenzja może ostro zachamować sprzedaż ... Może ze względu na pewne kontrowersje ;-) warto by dać mu "szansę" i sprawdzić wspomniany efekt na jeszcze innym egzemplarzu ... ?

Zeby nie było wątpliwości ... efekt "vertical banding" widziałem co prawda na innym projektorze - bodajże na SHARPie PG-B10S /notabene też z lens shift'em ;-)/ więc wiem o czym owa - takie "pasy" zdecydowanie dyskredytują projektor w moich oczach ... - ale na oglądanym w sklepie Panasonicu 700tce mimo testowania na różnym obrazie, również równym białym tle z płyty Kalibrator nie było po nich śladu ... projektor dostarczony przez Panasonic Polska w lutym 2005 ... -niestety wersji nie znam

(nawiasem mówiąć jak najłatwiej sprawdzić jaka jest w danym egzemplarzu wersja firmware ?)

Niestety nie odnotowaliśy wersji firmware. Teraz wiedząc jakie są z tym chece tego żałuję. Widząc co się dzieje z tym projektorem i jakie są skrajne opinie użytkowników i dyskutantów także pomyślałem o drugim podejściu z innym egzemplarzem. Wyciągniemy taki model od Panasonika i sprawdzimy go ponownie.

Panasonik nie zareagował. Być może po prostu uruchomili projektor i nie było o czym dyskutować. Wbrew temu co sugerowano na początku wątku, trzeba sobie to powiedzieć - totanych dyrdymałów odnośnie opłacania redakcji, innych tego typu sugestii i związku wyników testów z reklamami w piśmie, Panasonik nie zaprzestał reklamowania się w naszym piśmie (tak, tak jego reklamy też były), firma także nie obraża się ani nie zaprzestaje przysyłania kolejnych urządzen do testów. Jak widać są rozsądni dystrybutorzy, a jedyny zarzut do tej własnie firmy jest niestety związany z dostępnościa 700-ki do testów. NIestety otrzymaliśmy ją zdecydowanie później niż zagościła w domach wielu osób. Dodam, że i tak jako pierwsi mieliśmy ją w testach (w Polsce oczywiście).

"...także pomyślałem o drugim podejściu z innym egzemplarzem" - brawo !

"Wyciągniemy taki model od Panasonika i sprawdzimy go ponownie." - oby tylko tym razem Panasonic nie przygotował "specjalnego" egzemplarza ;-)) ... może wziąść ich z zsakoczenia ? - podjechać i wybrać egzemplarz fabrycznie zapakowany samemu ? ;-)

"...Panasonik nie zaprzestał reklamowania się w naszym piśmie ...Jak widać są rozsądni dystrybutorzy" - moze nie przeczytali Waszego testu ?;-) ... sorry - nie mogłem się powstrzymać - to byl żart oczywiście ;-))

"Dodam, że i tak jako pierwsi mieliśmy ją w testach (w Polsce oczywiście)." - pogratulować zdolności przekonywania ...

Witam,

Mam już potwierdzenie że projektor PT-AE700 przyjedzie do nas z Panasonica ponownie. Sprawdzimy go na wszelkie sposoby i wypowiemy się jeszcze raz. Z drugiej strony otrzymałem tez od dystrybutora informację - cytuję "specyfika konstrukcji przetwornikow może powodowac - choc dla wiekszosci osob niewidoczne - tego typu zjawisko, szczególnie w tle, które akurat jest nieostre w stosunku do pierwszego planu". Chodzi oczywiście o pionowe linie. No nic, przyjrzymy się mu ponownie.

"PT-AE700 przyjedzie do nas z Panasonica ponownie"

--- Fajnie ...

"specyfika konstrukcji przetwornikow może powodowac - choc dla wiekszosci osob niewidoczne - tego typu zjawisko"

--- ????? ...przecież to nie efekt "tęczy" ?... żeby go miało być widać albo nie ? skoro można zrobić zdjęcie tzn. , że pasy są albo ich nie ma ... jak są to tego niesposób nie zauważyć ...

Panie Juliuszu - proszę informować o efektach ponownego testu ...

>Vonda

>(nawiasem mówiąć jak najłatwiej sprawdzić jaka jest w danym egzemplarzu wersja firmware ?)

W menu OPTION wybrać "OSD" i przytrzymać Enter ok. 4sek. aż włączy się kolejne menu: EXT OPTION. Wybrać pozycję SELF CHECK, pierwsza pozycja to wersja firmware (R1.03, R1.05 lub R1.07)

Opcja FLICKER ADJ służy do kalibracji poszczególnych paneli LCD w przypadku występowania WB.

polo> - dzięki ;-)

Juliusz Kornaszewski> "Z poziomu menu nie da się tego efektu wyeliminować (nie ma opcji do precyzyjnej kalibracji paneli)"

polo> "Opcja FLICKER ADJ służy do kalibracji poszczególnych paneli LCD w przypadku występowania WB."

- czy przypadkiem te wypowiedzi się nie kłócą ze sobą ? ;-)) Panie Juliuszu ... jak Pan doskonale wie instrukcje przeważnie dalekie są od ideału ... i wydawać by się mogło, ze od fachowców można "wymagać" troszkę większego zaangażowania ... jednocześnie zdaję sobie sprawę, że "zwykły", przeciętny użytkownik poprzestanie na instrukcji i jeśli będzie miał pasy to z nimi pozostanie ... ale od tego chyba są pisma doradcze żeby ...doradzać ? ... no dobra dość czepiactwa ...(w końcu wykazał się Pan zaangażowaniem zgłaszając gotowość do powtórnego testu ...)- ale myślę, że informację "polo" warto sprawdzić w powtórnym teście nawet jeśli tym razem egzemplarz będzie bez tej wady (a mogę się założyć, że tym razem dystrybutor tego dopilnuje ;-)) ... może będzie się je dało "wymusić" opisaną funkcją ?

Dzięki?, to za mało, lepiej napisz jaką odczytałeś wersję firmware w swoim ae700. Jeśli jest to R1.03 to nie ma powodu do zmartwienia bo zapewnia, przy podłaczeniu HDMI odwzorowanie punkt-punkt 1:1. Dzięki temu zapewnia najlepszą jakość obrazu przy wyświetlaniu filmów (zwłaszcza przy nadpróbkowaniu 1080i), choć przy współpracy z PC obcina (cropping) 6 linii u góry ekranu i 8 u dołu co jest widoczne przy pulpicie XP. Kolejne wersje dokonują przeskalowania obrazu w celu usunięcia croppingu ale ze stratą (przynajmniej teoretycznie) dla jakośći obrazu.

Serwisy na zachód od Łaby dokonują wgrania dowolnej wersji firmware do ae700, jeśli masz ważną kartę gwarancyjną to jest to bezpłatne, a jeśli nie, to kosztuje 15 euro. W przypadku naszych serwisów panasonica, to lepiej nawet nie pytać bo po wymianie kilku zdań narobimy sobie tam wrogów, a może kiedyś będziemy zmuszeni skorzystać z ich usług.

Wracając do WB to próbowałem we FLICKER ADJ "rozjechać nastawy" tak dalece jak tylko się dało, a WB jak nie było tak nie było. Najważniejsze, to jeśli nie korzystamy z projektora to wyłączamy go CAŁKOWICIE, żadne tam "stand by".

Jeśli twój AE700 współpracuje z S97 to koniecznie wgraj firmware 540. Wszyscy którzy tak uczynili popadli w ekstazę nad jakością obrazu tego tandemu Panasonica!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.