Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie woofery do VIENNA ACOUSTIC Mahler

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie pożegnałem obudowy po moich monitorach, poczyniłem pewne zakupy i...

No właśnie. Chyba nieco się przeliczyłem z możliwościami finansowymi ;-)

Mam już cztery sztuki 18W/8545 i dwa Revelatory 9900. I jestem w tak zwanej kropce. Zostało mi jakieś 1.000 może 1.200 zeta na zakup czterech konkretnych wooferów, ale po zajrzeniu w cenniki Etona szczena mi opadła!

Szukam po allegro i gdzie tylko można, ale tam pustki. Mam okazję kupić dwie sztuki Scana 21W/8555-00 za tauzena, ale chyba sobie odpuszczę. Na razie są jeszcze zamontowane w kolumnach u gościa, które wyglądają jak z niemieckiej wystawki i troche sie obawiam. Nie uśmiecha mi się wywalić klocka na jakies przewijańce albo coś w tym stylu. Pomóżcie ludzie. Cztery solidne woofery w cenie do 1.200 za komplet. Pozdrawiam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Aha.

Zamierzam sklecić coś na wzór Mahlera. W marę napływu środków będę myślał o takich wooferach jak tam kolesie wkręcili, ale póki co nie będę sie porywał z motyka na... coś tam, bo koszta są dla mnie nie do przeskoczenia na chwile obecną. Myślałem tez o nieco skromniejszym projekcie (po jednym wooferze na kanał) ale w temacie subtonów nie jestem obstukany i nie mam pojęcia co dokleić do tych 18-tek Scan Speaka, żeby to miało ręce i nogi. Do wypełnienia mam pokój 25m2 a chciałbym zejść niżej niż to możliwe na węglowych osiemnastkach, ale nie kosztem kontroli czy rytmu. Dlatego kwestie ilości wooferów na kolumnę stawiam na drugim planie. Jeśli dobry efekt mogę uzyskac za ta kasę stosując po jednym basowcu na kanał to bardzo chętnie, ale powtarzam, nigdy nie zgłębiałem tego tematu a na nauki nie mam czasu bo jestem bez kolumn a to gorzej niż bez rąk czy bez ... Nieważne ;-) W każdym bądź razie gorzej. Pozdrawiam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A może by tak coś takiego...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo takiego...

Ukryta Zawartość

Myślicie że zabufa to to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcesz coś sklecić na mój wzór ? :-)

A poważnie, pakowanie 6 głośników w taką małą obudowę to przerost formy nad treścią.

Za te same pieniądze można zrobić układ z trzema ale lepszymi driverami.

Ludzie!!! 2 głośniki 18W/8545 i jeszcze mało basu, chcesz zabić sąsiadów i zniszczyć budynek, w którym mieszkasz, ten głośnik może mieć na prawdę dobry bas w odpowiedniej aplikacji, na twoim miejsu zainwestowałbym w dobre elementy zwrotnicy, okablowanie, gniazda i.td

Witam Mahler.

Szczerze mówiąc nie znam Twojego wzoru bo dopiero wczoraj google mi podalo linka do Was.

Chcę zbudować dokładnie Mahlery, ale siana mi brakło na woofery takie jak tam powkładali zboczeńcy.

A poz tym własnie przetrząsnąłem piwnicę w poszukiwaniu jakiegoś testu w gazetach tych kolumbryn i chyba mi się odechciewa powoli. Gostek tam pisze (Hi-Fi i muzyka 6/99) że wstawienie ich do pokoju mniejszego niż 30m2 to porażka a ja mam naciągane 25m (4,85 x 4,85) Chyba zostanę przy tych czterech 18-tkach Scana (już je mam to nie wyrzuce przecież he he) i tylko dokleję jakiegoś dobrego średniaka (np. 13M/8640 Scan Speaka) żeby zejść niżej z basem. Co o tym sądzisz? To by mi wyszło cos takiego jak A&H GS200. Jak mam bez sensu wydać kupe forsy i narobić sie jak głupi, żeby to później rozwalać to może faktycznie lepiej zacznę od czegoś "delikatniejszego".

Witam Maszto.

Mam cztery takie osiemnastki i dwa revelatory i tak kombinuje co by z tego poskładać niewielkim kosztem, ale żeby to grało jak należy. Co do zwrotnic i kabelków to ten temat jest dla mnie kosmosem zupełnym i tu zdaję sie na kolesi z Akustyka albo nie wiem. No ja nie mam o tym pojęcia, także nie chcę sie tu wymądrzać zbytnio. Jeśli znacie kogoś komu mozna by zlecić taki projekt (gotowe zwrotnice przedniej klasy z gniazdami plus ewentualnie dokładnie wyliczona objetość skrzyni, wielkość tuneli itp.) to bardzo bym był wdzięczny za pomoc. Stolarka to żaden problem. Robiłem juz repliki Sobieskich (nie do poznania, że to podróbka he he) i Continuum, także z tym sobie poradzę, ale reszta to dla mnie czarna magia a kupowanie gotowca w elektroniku nie wchodzi w grę bo jak cos już robić to robić porządnie. Pozdrawiam.

Witaj!

Wygląda na, że będzie to klon Proaca Responce 3.6 jeżeli dobrze pamiętam, niestety jest on mniej popularny od 2.5 i mniej jest do znalezienia w necie. Osobiście nie mam żadnego doświadczenia z głośnikami większymi niż 16 cm i raczej nie będę w stanie ci pomóć, ale myslę, że temat jest na tyle popularny, że na pewno ktoś odpowie, jak zawsze jak już złożysz to do kupy doprąszam się o testy odsłuchowe :)

Witam wszystkich ponownie.

Maszto. Chyba chodziło Ci o Response 3.8. Bardzo podobne (jeśli nie identyczne) są ESA Continuum3 i znalazłoby sie jeszcze parę takich. Myślałem o tym. Takie było założenie początkowe zresztą. Akustyk też ma w katalogu takie kolumny (2 x 18W/8545 z Revelatorem na kolumnę) i gotowe podzespoły do nich w sprzedaży "luzem", ale obawiam sie o niskie tony. Response 3.8 dostały ostre cięgi w prasie za zbyt oszczędne prowadzenie basu i nie chcę popełnić tego samego błędu. Dlatego chyba jednak zastosuę dodatkową 13-tkę na średncy a 18-tki chcę maksymalnie "wykręcić" na basie. Konstrukcja prawie identyczna jak A&H GS200 Róznica jest tylko taka, że w A&H na średnicy chodzi kevlarowa 13-tka a ja nie szczególnie przepadam za takim... za kevlarem ;-) Z kolei Pro Ac Response 5 zebrał same superlatywy mimo tego, że dalej jest na dwóch 18-tkach. Trochę innych niż w 3.8 ale przypuszczam, że większy wpływ na poprawę basu miało zastosowanie osobnego średniotonowca ( w porównaniu z 3.8) i zaprzęgnięcie 18-tek tylko w roli niskotonowych.

McGyver. Chętnie poszedłbym na współpracę, ale od razu zastrzegam, że moja wiedza w tym temacie jest żadna o wyborze czy chociażby dostępie do jakichkolwiek części nie wspomnę. Jeśli mimo tego byłbys w stanie i miał ochotę podjąć się zadania, byłbym szalenie wdzięczny. Oczywiście wszelkie działania jak i przebieg prac nad kolumnami będą głównym wątkiem tego forum. Co do odsłuchów to nie widze najmniejszego problemu. No może poza tym, że póki co jestem bez pieca he he. Musiałem na szybko go pogonić bo była okazja tanio łyknąć dwie 18-tki z allegro, więc jak to mówią "albo rybka albo pipka";-) Zreszta zanim prace nabiorą tempa już będę dysponował środkami na zakup jakiegoś fajnego klocka. Łał. Zapowiada sie niezła zadyma...

mgrzemow

Dzięki za dodanie otuchy :-(

Mój punkt wyjścia to wspomniane wcześniej A&H GS-200 ale w necie nic nie ma na ich temat. Za to w archiwalnej prasie (ok. pół tony makulatury w piwnicy) znalazłem garść informacji i podobno właśnie ten model jakaś tam Warszawska Politechnika Akustyki czy czegoś tam (nie chcę zmyślać a gazetę mam w pracy) zakupiła jako wzorzec. Niestety nic wiecej na ten temat nie wiem oprócz tego jakie tam są głośniki i jak to wygląda :-(

Tu są kolumny dokładnie na Twoich SS ale niestety nie ma projektu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mahler.

wielkie dzięki. to jest dokładnie to o czym myślałem, ale ten bas...

Nie lepiej dorzucić po średniej 13-tce do tego? do jutra (ok.12.00) mam czas na decyzję. później już będzie pozamiatane a na nowe takie 13-tki wywalić 1.200 to mi się nie uśmiecha zbytnio.

McGyver.

Spawara to brzmi groźnie ;-) na celowniku mam jakąś niedrogą integrę Denona (2.500-3.000) ale tak sobie myślę, że za podobne pieniądze można wyrwać konkretną końcówkę. mogę sobie wysterować sygnał na CD, także zakup bezsensownego przedwzmacniacza automatycznie odpada. poza tym za piecem dopiero zacznę się rozglądać jak już moje cacka zajmą pozycje bojowe, także kwestia doboru SPAWARY zostaje otwarta co najmniej do wakacji. wcześniej i tak nie dam rady z monetą na jakieś dobre cudeńko.

zlukajcie co gość odwalił za numer...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno kto szuka, nie błądzi... To jest to na co mam chrapkę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) model CREMONA

Ukryta Zawartość

mahler.

Ukryta Zawartość

to te twoje cuda???!!!

szok.

Ukryta Zawartość

Tez mam kolumny na SS. Wydaje mi sie ze przy tylu glosnikach bez spawarki sie nie obejdzie:). 2,500-3,000 to troche malo. Co ciekawe u mnie sprawdzil sie D2010 a Revelatory jakos zupelnie nie. Ciekawe ze ProAc w modelu 3.8 tez wsadzil D2010 na gore. Pozdrawiam Michal

Witam wszystkich ponownie.

Sprawy mają się tak.

Odpuściłem sobie te średniotonówki (13-tki) Poszperałem "trochę" w piwnicy w moim archiwum i dopiero mnie olśniło, że ESA Continuum 3 jak i Response 3.8 to konstrukcje nie 2 a 2,5 drożne. Dżizus jak można być tak ... niemądrym? Po tylu latach jakos wyleciało mi to z głowy i stąd moje obawy (niesłuszne zresztą) o bas w takiej konfiguracji. Teraz juz jest wszystko jasne. Po zgłębieniu tematu nieco dokładniej doszedłem również do wniosku, że dodatkowe woofery tylko by pogorszyły sprawę w moim 25 metrowym "salonie". Tak więc mam komplet głośników do Response 3.8 i ... w zasadzie oprócz dobrych chęci i paru setek do wydania nic więcej.

Aha. W takim układzie chyba założę nowy wątek co by nie wprowadzać zbędnego zamieszania na forum. Oczywiście wszystkich gorąco zapraszam. Muszę szybko wyjść z psem bo już mu oczy wyszły z orbit. Za niedługo jestem. Nara

Witam po raz... no, witam

Wszystkich zainteresowanych dalszą dyskusją na temat budowy klonu Pro Ac response zapraszam do nowego wątku "PRO AC RESPONSE 3.8 ZA 20% CENY"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.