Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Piopio napisał:

Połącz po USB zastosuj izolację galwaniczną USB i masz najlepszy na świecie transport. 

To nie jest uniwersalne rozwiązanie. Może polepszyć, ale może też pogorszyć brzmienie. Wszystko zależy od konkretnego setupu.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Bzdurą to są Twoje fantazje. Jak można tak ignorować technikę. W głowie mi się to nie mieści. 

Powołujesz się na to słowo jak na zaklęcie.

4 minuty temu, spokojnie napisał:

Powołujesz się na to słowo jak na zaklęcie.

Przecież na tym cała inżynieria się opiera ... również audio. 

5 minut temu, spokojnie napisał:

To nie jest uniwersalne rozwiązanie. Może polepszyć, ale może też pogorszyć brzmienie. Wszystko zależy od konkretnego setupu.

Jak w DAC jest stary układ wejścia to tak. Nowoczesne układy są już optymalne. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

A mnie żal takich ignorantów technicznych jak Ty. 

Jesteś ślepo zapatrzony w technikę która  notorycznie okazuje się będna , jesteś jak technik który kiedyś powiedział że nic cięzszego od powietrza nie może latac a latają  dziś dziesiątki ton stali , powielasz błędne teorie gdy rzeczywistość jest całkowicie inna . Choćbyś nie wiem jaką izolację galwaniczną zastosował to i tak  IFI zagra wyraźnie lepiej po coax i to nie troszke a duzo lepiej,ale jak ktoś zamiast słuchać wierzy ślepo w dzisiejszą technikę ..

1 minutę temu, Piopio napisał:

Jak w DAC jest stary układ wejścia to tak. Nowoczesne układy są już optymalne. 

W Gustardzie R26 jest stary czy nowy układ? Na tym samym DACu (Gustard) HS01 pogarszał dźwięk, a HS02 robi pozytywną robotę. 

Ja nie jestem Szymon żebym pisał na podstawie teorii z netu, tylko słucham i wyciągam wnioski.

Po doświadczeniu z HS01 byłem bardzo sceptyczny wobec izolacji, HS02 to zdanie zmieniło, ale nie zgodzę się, że jest to rozwiązanie uniwersalne i każda aplikacja izolacji galwanicznej między streamerem i DAC zmienia brzmienie w takim stopniu jak sugerujesz, czyli że robi się wspaniale.

15 minut temu, Piopio napisał:

A mnie żal takich ignorantów technicznych jak Ty. 

Mi nie jest cie żal ,w sumie to zazdroszczę nie wiedzy praktycznej ,ja niestety wszystko sprawdzam ,wchodzę dzieki temu poziom wyżej ,ale sam nie wiem czy to mi potrzebne

1 minutę temu, folab napisał:

Choćbyś nie wiem jaką izolację galwaniczną zastosował to i tak  IFI zagra wyraźnie lepiej po coax i to nie troszke a duzo lepiej,ale jak ktoś zamiast słuchać wierzy ślepo w dzisiejszą technikę ..

Testowałem i nie zgadzam się z Twoją opinią. Gra dobrze, fakt. Ale nie lepiej niż USB z izolacją galwaniczną. A wiesz dlaczego gra dobrze ? Bo tam jest izolacja galwaniczna w postaci transformatora 😉 

W technikę się nie wierzy. To po prostu działa. 

2 minuty temu, spokojnie napisał:

tylko słucham i wyciągam wnioski.

I fantazjujesz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, spokojnie napisał:

W Gustardzie R26 jest stary czy nowy układ? Na tym samym DACu (Gustard) HS01 pogarszał dźwięk, a HS02 robi pozytywną robotę. 

Ja nie jestem Szymon żebym pisał na podstawie teorii z netu, tylko słucham i wyciągam wnioski.

Po doświadczeniu z HS01 byłem bardzo sceptyczny wobec izolacji, HS02 to zdanie zmieniło, ale nie zgodzę się, że jest to rozwiązanie uniwersalne i każda aplikacja izolacji galwanicznej między streamerem i DAC zmienia brzmienie w takim stopniu jak sugerujesz, czyli że robi się wspaniale.

u mnie HS01  poprawia ,ale co z tego jak połączenie COAX  gra o klasę lepiej

4 minuty temu, spokojnie napisał:

W Gustardzie R26 jest stary czy nowy układ?

Nowy. XMOS

1 minutę temu, Piopio napisał:

estowałem i nie zgadzam się z Twoją opinią. Gra dobrze, fakt. Ale nie lepiej niż USB z izolacją galwaniczną. A wiesz dlaczego gra dobrze ? Bo tam jest izolacja galwaniczna w postaci transformatora 😉 

W technikę się nie wierzy. To po prostu działa. 

Nie słuchasz ,nie potrafisz słuchać ,sugerujesz się teorią a ona zamyka możliwości poznawcze

1 minutę temu, folab napisał:

u mnie HS01  poprawia ,ale co z tego jak połączenie COAX  gra o klasę lepiej

Niestety coax mam zarezerwowane dla transportu CD i dla Zena zostaje USB.

5 minut temu, spokojnie napisał:

ale nie zgodzę się, że jest to rozwiązanie uniwersalne i każda aplikacja izolacji galwanicznej między streamerem i DAC zmienia brzmienie w takim stopniu jak sugerujesz, czyli że robi się wspaniale.

Izolacja galwaniczna redukuje szumy zasilania i pętlę masy. Działa więc zawsze pozytywnie. 

9 minut temu, spokojnie napisał:

Myślę, że to kończy rozsądną rozmowę z Tobą. Pozdrawiam.

Z fantastami nigdy nie ma rozsądnych rozmów. Pozdrawiam

5 godzin temu, spokojnie napisał:

Na tym samym DACu (Gustard) HS01 pogarszał dźwięk, a HS02 robi pozytywną robotę. 

A HS02 też sie tak grzeje? Juz nie pamiętam na którym dacu, ale 01 też mi psuł jakość - dźwięk sie robił ostrzejszy i nieprzyjemny, do tego aż parzył...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

A HS02 też sie tak grzeje? Juz nie pamiętam na którym dacu, ale 01 też mi psuł jakość - dźwięk sie robił ostrzejszy i nieprzyjemny, do tego aż parzył...

HS02 grzeje się, ale bez przesady, nie parzy. Po kilku godzinach grania Stream jest dużo gorętszy od Toppinga. 

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, Piopio napisał:

Połącz po USB zastosuj izolację galwaniczną USB i masz najlepszy na świecie transport. 

8 godzin temu, Piopio napisał:

kolega zapomniał dodać, aby po takiej aplikacji posłuchać oba i zdecydować który będzie Tobie bardziej odpowiadał/ pasował do systemu. To zupełnie inaczej brzmiące urządzenia. 

Edytowane przez Kuki12325

Nie ma najlepszego systemu na świecie 

Nie ma najlepszego transportu nie ma najlepszego wzmacniacza i nie ma najlepszych kolumn na świecie. 

Myślę że to jest taka bazowa wiedza którą nawet nowy użytkownik poznaje po pół roku i faktycznie analizując testując i czytając.

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie ma najlepszego systemu na świecie 

Nie ma najlepszego transportu nie ma najlepszego wzmacniacza i nie ma najlepszych kolumn na świecie. 

Myślę że to jest taka bazowa wiedza którą nawet nowy użytkownik poznaje po pół roku i faktycznie analizując testując i czytając.

A dobry system cechuje się tym, ze jesteśmy w stanie zaakceptować jego niedociągnięcia.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie ma najlepszego transportu

USB + izolacja galwaniczna - przesył danych bez zakłóceń elektrycznych. Może I2S ale tutaj już dużo zależy od producenta i jego rozwiązań technicznych. Poszczególne aplikacje mogą się różnić brzmieniem (wpływ zegara). 

Czy ktoś kwestionuje ethernet ? Nie. Bo to jest najlepsze co może być na tym poziomie wiedzy. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Piopio napisał:

USB + izolacja galwaniczna - przesył danych bez zakłóceń elektrycznych.

należy jeszcze uwzględnić różnych charakter brzmienia urządzeń, do których jest zaimplementowane usb z izolacją galwaniczną.

Teraz, Kuki12325 napisał:

należy jeszcze uwzględnić różnych charakter brzmienia urządzeń, do których jest zaimplementowane usb z izolacją galwaniczną.

Transport USB z izolacją galwaniczną tylko przesyła dane. Nie ma żadnego brzmienia bo zakłócenia elektryczne są eliminowane. Oczywiście zakładam, że DAC ma nowoczesny układ wejścia. 

Co innego w przypadku COAX. 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Piopio napisał:

Transport USB z izolacją galwaniczną tylko przesyła dane. Nie ma żadnego brzmienia bo zakłócenia elektryczne są eliminowane. Oczywiście zakładam, że DAC ma nowoczesny układ wejścia. 

Co innego w przypadku COAX. 

Jest różnica w brzmieniu różnych transportów po usb z izolacją galwaniczną- warto sprawdzić samodzielnie i ocenić. Najlepiej na transportach z tej samej półki cenowej. Nie musi to być drogie urządzenie. SOTM, IFI, WIM.

Edytowane przez Kuki12325
9 minut temu, Kuki12325 napisał:

Jest różnica w brzmieniu różnych transportów po usb z izolacją galwaniczną- warto sprawdzić samodzielnie i ocenić. Najlepiej na transportach z tej samej półki cenowej. Nie musi to być drogie urządzenie. SOTM, IFI, WIM.

Sprawdzałem. Nie ma żadnej bo technicznie nie może być. 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Piopio napisał:

Sprawdzałem. Nie ma żadnej bo technicznie nie może być. 

Ja również sprawdzałem i jest różnica.- dlatego warto sprawdzić osobiście i wtedy zdecydować.

22 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Ja również sprawdzałem i jest różnica.- dlatego warto sprawdzić osobiście i wtedy zdecydować.

Wybacz ale technicznie to niemożliwe. 

8 minut temu, Kuki12325 napisał:

Wybacz, ale wiem co słyszę i jest to możliwe.

To dokładnie jak z wiarą w Boga ... 😉 

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Piopio napisał:

To dokładnie jak z wiarą w Boga ... 😉 

W Boga nie wierze, ale nie udowadniam wierzącym, że go nie ma bo ja tego nie doświadczyłem. Ty za to  wiesz lepiej czy coś słyszę czy nie - pozwól, że sam będę to oceniać.

13 minut temu, Kuki12325 napisał:

Ty za to  wiesz lepiej czy coś słyszę czy nie - pozwól, że sam będę to oceniać.

Możemy się założyć, że nie słyszysz. W ślepym teście nie rozróżnisz nic. 

• Pokaż nowe odpowiedzi