Skocz do zawartości
IGNORED

Ostrość Epson Tw 6700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam epsona tw 5400 , którego chciałem zmienić na coś lepszego- robię salę kinową.Kupiłem na początku tw 7000 ale odesłałem z powodu braku interpolacji przy 4K i małej różnicy jakości do tw 5400.Udało mi się kupić tw 6700 w dobrej cenie . Po zamontowaniu nadal mam wrażenie, że mój stary epson tw 5400 ma o wiele lepszą ostrość niz tw 7000 czy 6700 . Z czego to wynika ? Kupiłem uszkodzony model czy po prostu tw 5400 jest świetnym sprzętem? Najbardziej rozczarowała mnie jakość epsona tw 7000. W całe nie widać było tej jakości

https://www.audiostereo.pl/topic/156647-ostro%C5%9B%C4%87-epson-tw-6700/

Sam używałem eh tw 5400 i ostrość była dobra jednak moim zdaniem mocno skupiona na środku ekranu gdzie rogi były już nie ostre.Dla mnie jego jedyna wadą w tej cenie była głośność pracy.Teraz użytkuje Eh tw 9300 i obraz jest ostry na całym ekranie z lekkim tylko spadkiem na skrajnych miejscach i do tego cichy. Też chciałem brać eh tw 7000 ale trafiłem okazję w podobnych pieniądzach na 9300 z bardzo niskim przebiegiem i nie żałuję.Co do interpolacji w 4k to niestety nie działa nawet u mnie w najwyższym modelu lampowym.Tak to już jest w tych epsonach z e- shiftem.

15 godzin temu, rumburak80 napisał:

Tak to już jest w tych epsonach z e- shiftem.

W LS10000 działa, ale jak dla mnie to nie warto tego używać. Na materiale 1080p ostrość jest sporo słabsza niż bez włączonego e-shift, poza tym nie można włączyć wtedy upłynniacza, a ja bez niego nie oglądam... Tak więc e-shift niby jest, ale odbieram to jako mało użyteczny bajer.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

5 godzin temu, qbakos napisał:

Na materiale 1080p ostrość jest sporo słabsza niż bez włączonego e-shift

Dokładnie pixele są mniej widoczne nawet z bliska ale obraz jakby rozmyty.Jak u kolegi jest z materiałem 4k? Dobra jest wtedy ostrość? Pytam bo nie wiem czy warto mi  inwestować w blu ray uhd przy e shifcie. 

Z e-shiftem pixele znikają całkowicie, nawet z kilku centymetrów nie widać siatki pikseli. Tylko co z tego jak oglądając z normalnej odległości obraz traci na ostrości... A zobacz, że wszędzie w testach pokazują zrzuty ekranu maksymalne powiększonych fragmentów obrazu i się tym podniecają, że tu widać mniej czy więcej... tylko kto tak ogląda? Obraz powinno się oceniać z odległości z której normalnie go oglądamy.

Ja materiały 4K najczęściej skaluje w dół do 1080p za pomocą madVR. Jakość jest rewelacyjna i nie muszę włączać e-shifta. A blu-ray uhd u mnie odtwarzacz niestety nie czyta. Jak dla mnie szkoda zachodu, ale widzę, że ludzie się tym jarają.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 4.10.2021 o 10:45, rumburak80 napisał:

Co do interpolacji w 4k to niestety nie działa nawet u mnie w najwyższym modelu lampowym.

Chyba najnowszy model będzie miał interpolację w 4K.