Skocz do zawartości
IGNORED

Jakim kabelkiem polaczyc technicsy?

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o rade jaki kabelek sieciowy zastosowac do polaczenia wzmaka su-a700MkIII z cd sl-ps7 aby uzyskac lepszy dzwiek. Ma to grac na kolumnach JVC ze starej wiezy w pokoju o powierzchni ok. 15 m2. Chodzi mi o kabelki w klasie "budzetowej" do 100 zl. Na Allegro znalazlem trzy aukcje, ktore mnie zainteresowaly:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktore z nich beda najlepsze do tego sprzetu? A moze ktos zna inne, ktore spelnia lepsza role w tym przedziele cenowym?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/15670-jakim-kabelkiem-polaczyc-technicsy/

Ale w sumie, to akurat na tym odcinku aż tak ważny ten kabel nie jest. Na dobrą sprawę to byś musiał też w odtwarzaczu i wzmacniaczu na taki powymieniać, żeby coś rzeczywiście zmienić. Choć pewną poprawę zapewne odczujesz po zmianie. Ja mam ten model, co ci poleciłem i całość gra z nim nieźle.

ja używam profigold PGA4201 cena 52 zł ja zapłaciłem 45 zł (wytargowałem bo brałem jeszcze inne rzeczy) jaki jest? posłuże się testem z którym się zgadzam:

"Profigold PGA 4201 to podsta−

wowy model w ofercie, co nie oznacza

wcale, że nie jest godny zainteresowa−

nia. Już po kilku chwilach spędzonych z

prezentowanym kabelkiem zauważyłem,

że tani wcale nie musi oznaczać słaby,

ale bez przesady. Sprężysty bas o deli−

katnie ciepłym zabarwieniu był szybki i

dość rytmiczny, nie powalał swą potęgą

oraz ilością. Trochę plastikowy sposób

jego prezentacji może nieco irytować,

jednak zważywszy na cenę możemy

chyba przymknąć oko. Środek pokazał

się jako lekko zaciemniony, ciepły, po−

zbawiony jednak przestrzeni, swobody i

oddechu, niekiedy bardzo potrzebnych.

Górę zaliczyłbym do przyjemnych i nie−

męczących, ale nie zapominajmy, że

brakuje w niej świeżości i detali drugo−

planowych, które możemy spotkać w

nieco lepszych kablach − ale droższych,

dlatego bądźmy łaskawi dla najtańszego

przewodu w tym teście."

TEST zaporzyczony z HIFI

>>>wzm. NAD 320bee; źródło Technics SL-PG380A; kolumny W. diamond 8.4; Triangle Comety, Tonsil Profi Gold; V.A Haydyn - mi najbardziej odpowiadał dźwięk z Triangle Comet (choć brak bassu, nie to co Haydyn) ale my mówimy o kabelku więc poprzestane ta tym(...) kabelka wymienionego nie słyszałem ale profigold'a moge polecić

Zmien zrodlo lub cos ze sprzetu, ew zamiast kabla kup odpowiednia ilosc plyt. Na Technics-e roznica bedzie na granicy percepcji - zupelnie nieadekwatna do ceny. Chyba, ze lubisz ladna 'bizuterie' z tylu sprzetu.

napomkne że w test obejmuje kabelki po 100/200/300 zł ...mam tu jeszcze cambridge audio oceniany słabo bo na 3+ ja nie oceniam bo nie słyszałem:

Cytuje:

"Cambridge Audio to firma, która

znana jest niemalże każdemu intere−

sującemu się tematyką hi−fi. Nie każ−

dy natomiast wie, że w ofercie tego

brytyjskiego producenta obok cieka−

wie zaprojektowanej elektroniki znaj−

dziemy również kabelki sygnałowe.

Ar Arctic ctic ctic, bo o nim tutaj mowa, jest

typowym przedstawicielem chłodne−

go (wcale nie sugerowałem się na−

zwą podczas pisania tego tekstu), a

zarazem spokojnego sposobu pre−

zentacji. Arctic to równy, dokładnie

przygotowany bas, z odrobiną rezer−

wy, wykorzystywanej w nagłych mo−

mentach. Środek płynnie połączono z

zakresem najniższym, choć dostrzeg−

łem, że został trochę cofnięty i przed−

stawiony raczej kiepsko, bez wyrazu.

Wysokie częstotliwości najbardziej

nawiązują do lodowatej nazwy i zdra−

dzają cechy Cambridge'a, są zimne,

chwilami przejaskrawione, co w rzeczy−

wistości może odbierać prawdziwą

przyjemność słuchania ulubionych

nagrań."

jeśli Twój wpis tyczy się mojego źródła to odrazu odpisuje że to nie mój CD tylko rodziców którego ukradłem z salonu bo cierpie na brak CD w swoim pokoju jestem jeszcze przed zakupem SWOJEGO i pewnie będzie to NAD z przedizału cenowego 2000/2500

witam, zrób może tak:

1. przespaceruj się do sklepu muzycznego lub elektronicznego,

2. kup metr kabla gitarowego lub mikrofonowego z przedziału cenowego 5-15 zł/m,

3. kup cztery wtyki RCA (cinch) np. Nakamichi (ok 5 zł/szt),

4. jeśli niewprawnyś w posługiwaniu się lutownicą kup 2 piwa za które ktoś połączy Ci to do kupy,

5. za zaoszczędzoną gotówkę kup sobie płytę

pozdrawiam :)

ps. 6. poczytaj wątek 12400, fajny jest :)

Warto połączyć klocki Technicsa dobrymi kablami. Odwdzięczy się to dużo lepszym dźwiękiem. Sam mam tuner i CD połączony z SU-V560 Eagle Cable MC 90 MKII. Różnica w stosunku do zwykłego kabelka to: wyraźne

rozszerzenie pasma, zanik wszelkich ostrości dźwięku, duża miękkość i łagodność pozwalająca słuchać godzinami bez zmęczenia, zwiększenie ilości szczegułów.

ok widze, ze masz sprzet podobny do mojego. czy w Twoim przypadku wymiana kabli zauwazalnie poprawila dzwiek? ile kosztuja wymienione przez Ciebie kabelki? mi chodzi o kable do 100 zl, glownie sposrod tych wymienionych na poczatku. ktory z nich bedzie najlepszy do technicsa? zaznaczam, ze slucham glownie muzyki filmowej (instrumentalnej) a takze rocka (progresywnego) oraz popu.

dodaje linki do dwoch jeszcze aukcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ktory z tych kabelkow bedzie lepiej gral z technicsem i ile one sa warte, tzn. do jakiej kwoty nalezaloby licytowac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z kabelkami Van Den Hul raczej się nie zmieścisz w cenie 100 zł. Oryginalne takie kosztują znacznie więcej. Te są tańsze, bo sprzedawca je tnie ze szpuli i sam pewnie lutuje wtyki.

Nie wiem co będzie najlepsze do Technicsów, ale jedno jest pewne: im krótszy tym lepszy.

Rozważ całkiem poważnie propozycję z kablem mikrofonowym lub gitarowym.

Albo napisz do sprzedawcy Van Den Huli, i poproś o zrobienie interkonektu najkrótszego jaki Ci wystarczy, w cenie do 100 zł. Jeżeli ten sprzedawca ma szpulę, to sądzę że za 100 zł zgodziłby się zrobić dla Ciebie krótszy kabelek na tańszych wtykach i poza aukcją. Każdy z tych Van Den Huli przewyższy klasą wszystko co da się kupić za 100 zł w sklepie.

Ale czy poprawa Technicsów będzie na tyle istotna żeby wydawać na nią 100 zł....to już sprawa gustu i potrzeb.

U mnie swojego czasu jak miałem Technicsy najwięcej poprawił Monster Interlink 400 mk2, ale ten kabelek mnie kosztował coś około 200 zł. Każdy ze oferowanych na aukcjach Van Den Huli był jeszcze znacznie droższy.

adse zrobilem tak jak napisales i wyslalem zapytanie do osoby, ktora sprzedaje te kabelki. Twierdzi on, ze do 100 zl moze mi zrobic przewod 2 *RCA o dl. 30 cm z modelu The bay. Co ty bys zrobil na moim miejscu, kupil te kabelki czy sobie odpuscil. prosze o opinie.

Mam kabelki VdH głosnikowe i sygnałowy Bay C5,i bardzo je sobie cenie.W moim systemie pasuja idealnie.Ale czy ich zalety usłyszysz na Technics'ie to juz nie wiem.Ale kabelek jest bardzo muzykalny.Ja dałem za BayC5 250zł ale w orginalnym pudełku i z wtykami Neutrika,wiec nie wiem jak z tymi samoróbkami jest,bo to z domieszka wegla,wiec nie wiadomo jak z jakoscia lutu w tych na allegro.

Pozdrawiam

moje kable kosztowały 135 zł/szt. Wymiana zwykłych kabelków znacznie poprawiła jakość dźwięku. System składający się z obecnie 14 letniego SL-PG300. 8 letniego ST-GT350 i 15 letniego SU-V560 zagrał przynajmniej o klasę wyżej. Nie żałuj pieniędzy na kable i nie słuchaj tych co mówią, że do Technicsa nie warto ich wymieniać. Na pewno będzie różnica w dźwięku na plus. A które? Niestety trzeba wybrać samemu. Moje się sprawdziły. Polecam też kable Thomsona w cenie ok 50 zł/szt. Mam nim podpięte DVD Panasonic RV32 i jest bardzo dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.