Skocz do zawartości
IGNORED

Pytania techniczne o przedwzmacniaczach i wyjściach liniowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam parę pytań początkującego amatora muzyki i sprzętu audio.

Potrzebuję rozdzielić sygnał analogowy między dwa urządzenia. Lub z jednego urządzenia wyprowadzić na inne. Nie podobają mi się urządzenia tyłu przełącznik rca 3in2out, że względu na wątpliwą jakość połączeń. Pytanie mam konkretne. Są urządzenia, preampy, które mają dwa wyjścia rca z preampa. Czyli wyjścia na końcówki mocy. Ale te wyjścia są variabled. Czyli zależą od gałki głośności. Pytanie właściwe: czy można dać gałkę na maxa (choć tak naprawdę to znaczy żeby nie ściszać oryginalnego sygnału - już wiem dlaczego minimum jest opisane jako minus n decybeli, a nie 0), i podpiąć taki sygnał na wejście kolejnego peampu pod line in? Temat wyjść typu rec out do nagrywania narazie tu nie poruszam, bo jestem świadomy takich rozwiązań. 

Fajnym urządzeniem jest luxman da-200. Taki trochę DAC, trochę prze wzmacniacz. Ma też fajny wzmacnacz słuchawkowy, dwa wejścia analogowe, kilka cyfrowych i dwa wyjścia liniowe. Rca i te 3 pinowe (przepraszam za ignorancję - jeszcze mi się mylą linię zbalansowanie i symetryczne). Tylko, że sygnał analogowy przepuszcza tylko na rca out, nie na 3 pinowe. Z kolei wyższy model wypuszcza też na 3 pinowe, ale ma tylko jedno wejście analogowe. 

Pozdrawiam.

Edytowane przez pawel321
12 godzin temu, pawel321 napisał:

Witam.

Mam parę pytań początkującego amatora muzyki i sprzętu audio.

Potrzebuję rozdzielić sygnał analogowy między dwa urządzenia. Lub z jednego urządzenia wyprowadzić na inne. Nie podobają mi się urządzenia tyłu przełącznik rca 3in2out, że względu na wątpliwą jakość połączeń. Pytanie mam konkretne. Są urządzenia, preampy, które mają dwa wyjścia rca z preampa. Czyli wyjścia na końcówki mocy. Ale te wyjścia są variabled. Czyli zależą od gałki głośności. Pytanie właściwe: czy można dać gałkę na maxa (choć tak naprawdę to znaczy żeby nie ściszać oryginalnego sygnału - już wiem dlaczego minimum jest opisane jako minus n decybeli, a nie 0), i podpiąć taki sygnał na wejście kolejnego peampu pod line in? Temat wyjść typu rec out do nagrywania narazie tu nie poruszam, bo jestem świadomy takich rozwiązań. 

Fajnym urządzeniem jest luxman da-200. Taki trochę DAC, trochę prze wzmacniacz. Ma też fajny wzmacnacz słuchawkowy, dwa wejścia analogowe, kilka cyfrowych i dwa wyjścia liniowe. Rca i te 3 pinowe (przepraszam za ignorancję - jeszcze mi się mylą linię zbalansowanie i symetryczne). Tylko, że sygnał analogowy przepuszcza tylko na rca out, nie na 3 pinowe. Z kolei wyższy model wypuszcza też na 3 pinowe, ale ma tylko jedno wejście analogowe. 

Pozdrawiam.

Trochę namieszałeś. Napisz, co konkretnie chcesz uzyskać. Równocześnie wysłać sygnał liniowy do dwóch różnych urządzeń (np nagrywarki i na wzmacniacz), czy osobno przez wybór na selektorze wyjść (gałce) przedwzmacniacza?

Hej,

Chcę podpiąć wzmacniacz słuchawkowy pod wzmacniacz który nie ma wyjścia fixed np. typu monitor, tape rec itp. I wiem, że nawet wtedy możliwości jest sporo: 

• Box typu swich output
  • Wymienione tape out rec
  • Pętle pass trough w wzmacniaczach słuchawkowych
  • Osobny dac jeśli chcemy rozdzielić źródło cyfrowe. Dac do wzmacniacza słuchawkowego, analog do wzmacniacza głównego
  • (potencjalnie) wyjście line out lesli są dwa x para RCA lub jeśli jest Para RCA i balanced i regulacja głośności preampa na max

Nigdy oba wzmacniacze nie będą grały naraz. Albo kolumny albo wzmacniacz słuchawkowy. Więc wyjście musi być albo na obu naraz albo selekcja, na którym wyjściu ma być sygnał. Mogą być na obu naraz, w niczym to nie zaszkodzi, ale nie ma takiego wymogu.

Przy czym bardziej niz jak to rozwiązać interesuje mnie jakie są możliwości tego ostatniego rozwiązania bo może mi się ta wiedza niedługo przydać.

Edytowane przez pawel321
Gość

(Konto usunięte)

Pawel, najprosciej, źrodlo do wejscia (line in) wzmacniacza sluchawkowego, a z wyjscia (line out) do wzmacniacza glownego. Dwa warunki: wzmak sl. musi miec wyjscie oraz byc caly czas podlaczony/pracowac. W innym wypadku najlepszym rozwiazaniem bedzie prosty selektor źrodel.

Jeżeli masz wyjście RCA i XLR to na obu masz sygnał. Podłączasz 1 odbiornik do RCA 2 do XLR.

W dniu 4.11.2021 o 01:18, pawel321 napisał:

Nie podobają mi się urządzenia tyłu przełącznik rca 3in2out, że względu na wątpliwą jakość połączeń.

Nie potrzebna obawa.