Skocz do zawartości
IGNORED

Umieszczenie kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na początek przepraszam, jeśli temat umieściłem w złym miejscu. Proszę admina o przeniesienie zamiast usuwania.

A teraz do rzeczy: W załączniku projekt mojej ściany w salonie. Doradźcie mi proszę, czy moje dwie kolumny (Klipsch r820-f) mogę umieścić NA tej szafce pod telewizorem? (ma ona wysokość 50cm), czy jednak kategorycznie odradzacie i powinienem skrócić szafkę przy obu krańcach ściany i tym samym kolumny położyć na podłodze?

Pozdrawiam

Marek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/157275-umieszczenie-kolumn/

Podłogówki powinny stać na podłodze. Na komodzie będą wyglądały kuriozalnie, o dźwięku nie wspomnę 😉. Oczywiście to też nie będzie optymalnie, gdyż jedna kolumna będzie w narożniku a druga sporo oddalona od ściany. Ale taki urok naszych lokali, które nie są "studiami odsłuchowymi". U mnie też nie jest dobrze pod tym względem, ale nie przeszkadza mi to czerpać radości ze słuchania muzyki 🙂. Brzmienie mam takie jak lubię a z brakiem idealnej sceny można żyć.

Nie wiem czy jesteś mocno przyzwyczajony do podłogówek, bo ja na Twoim miejscu rozważyłbym dobrej klasy monitory postawione na komodzie, na podstawkach Isoacoustic Aperta. Ja korzystam właśnie z takiego rozwiązania.

Ukryta Zawartość

IMG_0009.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Czy taka próba przekracza Twoje możliwości 😉 ?

Postaw je przed tą szafką a następnie na niej i będziesz wiedział wszystko.

I raczej bliżej TV, niż dalej ... chyba, że ich jeszcze nie masz ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

obaj koledzy dają Ci dobre rady. Wydaje się że miejsce odsłuchowe będzie blisko. Nie wiem jak duże jest pomieszczenie i czy ma wpływ na to gdzie chcesz słuchać . Najlepsze rozwiązanie skróć szafkę rtv odsuń kolumnę od zasłony z 10 cm, pewnie wtedy wyjdzie z 30-40cm od ściany, wysuń do przodu o pół metra od ściany z tv, drugą postaw symetrycznie i wtedy będzie pewnie git 😉 w innym przypadku dobre podstawkowce i też powinno być miodzio. Up2U. Słuchaj ucha ono prawdę Ci powie 😉 

A może skoro to projekt, to może go jeszcze lekko zmodyfikować? czyli skrócić szafkę i przez to mieć miejsce na kolumny po obu stronach 🙂

właśnie widzę że koledzy wcześniej już to zaproponowali 🙂 Pamiętaj że dziś masz takie kolumny a za jakiś czas będziesz chciał innych/większych więc miejsce lepiej mieć większe na nie 😜

Edytowane przez znoww

Witajcie koledzy, serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Odnosząc się po kolei:
1. Pomieszczenie ma 37,5m2. Na zdjęciu jest aranżacja graficzna zrobiona w odpowiednim programie, to nie realne zdjęcie wnętrza. Póki co tam jest pusta ściana popaćkana tynkiem 🙂 
2. będę siedział około 2,5 metra od TV
3. Kolumny już mam. Kupiłem je wcześniej niż mieszkanie, a szkoda mi ich sprzedawać, bo ich dźwięk mi "leży". Słuchałem wielu znacznie lepiej grających sprzętów, ale za te pieniądze moim zdaniem te głośniki są ok i nie chciałbym (przynajmniej na chwilę obecną) ich zmieniać.
4. Wiem, że najlepszym rozwiązaniem będzie zamówienie szafki odpowiednio mniejszej, by kolumny się zmieściły po bokach ściany. Jednakże ta opcja mi średnio leży ze względu na ład architektoniczny 🙂 po prostu wnetrze będzie gorzej wyglądało, gdy szafka nie będzie miala tej samej szerokości, co ściana. Tym bardziej, że pod lamelami ma być umieszczona taśma LED, która będzie świecić w dół - przy skróconej szafce częśc światła z lameli będzie padać na szafkę, a część w rogach ściany na podłogę. Średnio mi takie coś się podoba w mojej głowie, dlatego zapytałem o doradę, czy jakośc dźwięku będzie tragiczna, jeśli umieszczę głośniki na niej. Jest jeszcze opcja zamiany kolumn na jakieś podstawkowe, tylko musiałbym długo szukać sprzętu odpowiedniego. Nie wiem, czy mam czas teraz na operację zmiany urządzeń. 
5. @Franz-007 W załączniku plan mieszkania.

Ukryta Zawartość

forum audio 2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli bas będzie dobry jakościowo z kolumnami przy ścianie - mogą stać na szafce.

Jeśli również będzie go wystarczająca ilość, to odpowiedź jw. 😉 

To, że dźwięk Klipscha Ci leży jeszcze nie znaczy, że będziesz ich słuchał "do końca

Świata i jeszcze dzień dłużej" - wiem, co piszę, bo też mam za sobą słaby wybór.

Zbyt szybki - w moim przypadku nie pozwalał na komfort dłuższego słuchania,

bo zwyczajnie męczył, ale może tu tak nie będzie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolego @Kanalia85 masz jeszcze jedno wyjście, możesz ustawić kolumny przed komodą.

Ja tak miałem przez około 1. roku, ale był ograniczony dostęp do komody i przeszedłem na monitory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Franz-007 mam pytanie o wrażenia po zmianie podłogowek na monitory. Jak z odsłuchem, sceną i basem? 

Rozważam u mnie przesiadkę na monitory z Cambridge SX 80 bo remont się szykuje i pokój dzielony na pół będzie. 

15 godzin temu, Piotr835 napisał:

@Franz-007 mam pytanie o wrażenia po zmianie podłogowek na monitory. Jak z odsłuchem, sceną i basem? 

Rozważam u mnie przesiadkę na monitory z Cambridge SX 80 bo remont się szykuje i pokój dzielony na pół będzie. 

Zawsze byłem basolubem, więc przesiadka z tak wielkich skrzyń na monitory o wysokości 30cm na początku trochę "bolała". Pylon Saphhire 25 przy cichym słuchaniu były bardzo dobre, basik mruczał aż miło. Natomiast przy głośniejszym słuchaniu brakowało rozdzielczości, dźwięk zlewał się w jeden hałas.

Ale Xaviany to inny wymiar. Rozdzielczość, selektywność, separacja, scena, wybrzmienia w górze pasma i lepsza kontrola basu. I tego basu wcale nie jest zbyt mało gdy siedzi się w "sweetspocie". Potrafi zdrowo łupnąć kiedy trzeba a kiedy trzeba jest oszczędny - te kolumienki doskonale różnicują zamysły twórców i realizatorów. Nawet przy cichym słuchaniu bas jest na prawdę wystarczający.

Ale często muzyka gra w tle i poza miejscem odsłuchu jest go znacząco mniej.

Po dwóch latach od przejścia na monitory jakoś specjalnie mi tego monstrualnego basu nie brakuje, za to doceniam jego doskonałą kontrolę. Moja rada - jeżeli zdecydujesz się na przejście na monitory to nie bój się tylnego basrefleksu; dzięki niemu cała tylna ściana tworzy taki efekt, jakby grały podłogówki. U mnie tylna ściana znajduje się w odległości 30cm od tyłu monitorów i bas się trochę wzbudzał, ale zastosowane podstawki sprawiły, że to wzbudzanie jest już praktycznie niesłyszalne, a na pewno nie przy cichym i średnim poziomie wzmocnienia.

Druga rada - nie daj sobie wmówić, że w monitorach o dolnym paśmie zaczynającym się od 55-60Hz basu jest wystarczająco, bo tak nie jest. W niektórych gatunkach muzycznych może tego nie będzie słychać, ale elektronika czy muzyka klasyczna od razu pokaże braki w basie. Tyle ode mnie, gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz 🙂.

• 2 tygodnie później...

Jeśli zmiana kolumn to nie problem, wybierz monitory, które pojemnościowo nie odstają od podłogowek, a postawisz je na polce, np. Klipsch Forte, Avcon ARM. Miałem obydwie w pokoju 32m2 - nie maja kompleksów co do basu i niskiego zejścia.

Edytowane przez AndrewK-1978