Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o opinie(pomoc) :)

candyman666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do "was" prośbę...no ale zaczne od początku. Więc obecznie jestem posiadaczem wzmacniacza Denon PMA-920 oraz altusów 110 i chciałbym własnie coś zrobić z tymi kolumnami ponieważ niby mi nie przeszkadzają jednak swoje już odsłużyły ichciałbym czegoś lepszego więc postanowiłem zbudować własne kolumny. Jednak budżet mam troche ograniczony tzn(około 600zł na kolumny ).

Więc oto jest mój "zestaw" głośników

-wysokotonowy tesla (ARV-104-64-8)

-średnio tesla(ARP-150-00 )

-nisko tesla(ARN-226-07-8)

Wymiary obudowy wykonanej ze sklejki bukowej 110-26-36 (wys-szer-głeb) z otworem (bass-reflex) 5[cm] grubość ścianki przedniej to 3.5[cm] a bocznych to 2[cm]

No a teraz pytania......co do zwrotnicy ponieważ chcę kupić nowa Janbo (ZWROTNICA 3-DROŻNA J-3P) czy polecacie jakąś inną...chce ją kupić nową ponieważ nie jestem w stanie zaprojektować nowej:/ no i jakie polecacie zmiany przy doborze głośników bądź parametrów obudowy.

ps...co do muzyki na której ma grać ten zestaw to metal,rock..itd

wielkie dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/15746-prosze-o-opiniepomoc/

candyman, candyman, candyman...

żyję!

na poważnie: poszukaj wpisów o 110kach. Jest tego tu dużo, jak chcesz to Ci pomogę przy nich.

Jeśli robisz 3-drożne kolumny, a nie masz przy tym doświadczenia ani gotowego projektu, to lepiej zacznij od jakiś prostszych. Nie chcę Cię zniechęcać, ale jedne kolumny (za te pieniądze zrobisz z nich bajer i jeszcze Ci zostanie) już masz - może w nich pogmeraj?

na necie jest projekt zwrotnicy do 110tek, 18dB/okt - poszukaj, tam facet duzo o nich pisze

Co do tesli - mam takie 226ki i według mnie, lepiej grają 10-letnie tonsile gdn20/40/14 - dla mnie 226ki są za krzykliwe

BeerfaN dzięki za odpowiedź....no więc co do tych altosów to właśnie w tym problem że będe się ich pozbywał bo brachol się wyprowadza i chyba będzie je brał ze sobą no a wtedy zostaje bez głośników :/ no a co do tego niby mojego projektu to masz racje że pewnie samemu bym sobie nie poradził zaprojektować wszystko od nowa więc poszukałem troche na necie i znalazłem na stronce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .... mnie by interesował zestaw Excellence 1F tylko jest jedno ale wszystko spoko tylko że jak zobaczyłem ceny głośników 2 x Tonsil GDN 13/50/9 to mnie troche cofło czy dałoby się je zamienić jakimiś innymi no i jak wtedy by wygladała zwrotnica???

ps..jakbyś znał jakiś fajny gotowy projekt i byś go tutaj umieśćił to byłbym wdzięczny :))

[obrazekLUKASZ-264498_1.JPG]

post-5565-100009728 1170264627_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no i jeszcze jedna rzecz jeżeli nic by nie wyszło z tych nowych kolumn to znalazłem na necie projekt tej zwrotnicy no i wszystko spoko tylko jednak jest ona troche skomplikowana jak na moje możliwości więc jak możesz to napisz mi z jakiego jesteś miasta bądź rejonu w Polsce żeby nawiązać współprace :) (jednak najbardziej by mi zależało na nowych kolumnach)

ps..ja jestem z Śląska dokładnie Mysłowice

witam ponownie więc jak tak pooglądałem te wszytkie plany nowych kolumn to wszystko spoko jakoś by to się dało zrobić jednak musiałbym mieć juz troche kasy pewnie coś około 1000-2000zł żeby zrobić jakieś dobre kolumny więc zrobie tak jak mi radziłeś na samym początku czyli "pogrzebie troche w moich altusach" no a brat będzie musiał chyba kupić sobie nowe kolumny bo swoich nie oddam :) wiec co byś mi radził zmienić w tych altusach ...czy ta zwrotnica co mi o niej napisałeś to jedyne wyjście???

na forum znalazłęm również coś takiego

"Dokładasz trochę więcej wytłumienia na wszystkie ściany oprócz czołowej. Odłączasz całkowicie potencjometry. Wyrzucasz całkowicie stare zwrotnice i kupujesz nowe. Ja kupiłem JANBO, czy coś takiego za 35PLN/szt. -kolosalna różnica (pewnie można się bawić ze starymi, ale szkoda czasu. Niestety gwizdki też się nie nadają więc polecam też Tonsila, ale te z Maestro (nie pamiętam symbolu, z taką siatką z przodu i tytanową kopułką) na wolumenie za 55PLN/szt. Możesz jeszcze wymienić kable w środku i gniazda, dodać kolce (ale to już moim skromnym zdaniem i ku oburzeniu hajendowców -kosmetyka ). Jeżeli obwiesiły Ci się dolne głośniki, to polecam wymianę na niezadrogie polipropylenowe 50PLN z gumowym resorem. Z mojego porównania wynika, że po dołożeniu max. 300PLN grają jak kolumny za 1300 (porównywałem do Eltax'ów, bo do tych z wolumenu to nie ma co porównywać). Wada: Altusy są niskie więc wokale identyfikowane są dość nisko, duża średnica głośnika powoduje dość dużą ociężałość dźwięku, dlatego nie grają najlepiej, przy małej głośności wzmacniacza (szeptem do mnie mów), ale przy średnim wysterowaniu wg. mnie grają lepiej (dynamiczniej) od kolumn np. z dwoma 16stkami. Kolega (posiadacz KEF'a) stwierdził, że chyba drugie kolumny sobie zrobi, a nie kupi. Pozdro

co ty na to ??? czy masz jakieś inne propozycje... no a co do kosztów to wiesz na przebudowe altusów mógłbym przeznaczyć około właśnie 300-400zł ponieważ reszte kasy bym mógł wtedy przeznaczyć na obicie ich formirem or sth i dodanie kolców żeby troche lepiej jeszcze wyglądały :)

napisz w jakim stanie są zawieszenia oraz symbole zastosowanych głośników. Może trzeba je naprawić

Wymiana tubowca na kopułke (gdwk 10/80/19) bądź tubowca z ferrofluidem (9/80/F bodajże) to podstawa. Zauważysz, że dźwięk składa się nie tylko z talerzy i cyk-cyków:)). Są do kupienia za 80zł/para na necie, jak chcesz to dam Ci namiar na mail.

Wytłumienie to Twoja sprawa - wata, watolina, wełna - byle nie gąbka - dobierasz na własne ucho

Usztywnij pudła (listwy bądź wręgi między przeciwne ścianki) i uszczelnij łączenia płyt wikolem. Kolce to nie tylko wystrój, tu chodzi o to, bo kolumny były stablne. Włącz jedną kolumnę, daj głośno i każ bratu na niej usiąść, usłyszysz różnicę którą daje stabilne pudło.

Wymień kable głośnikowe na grubsze (2,5mm OFC na niskie, na średnie i wysokie mogą być cieńsze OFC)

Zwrotnice są ważne. W Altusach masz skrzynię B-R i cewki powietrzne, które pogarszają możliwości głośnika niskotonowego w takiej obudwie. Jeśli masz zwrotnice standardowe, tj o tłumieniach 6dB, to zabawa zwrotnicami da na prawdę dużą poprawę (uporządkuje) dźwięku. Znajdź na necie zwrotnicę do 110tek o tłumieniach 18dB - jest tam razem z projektem.

Jeśli mieszkasz w wawie to mogę Ci pomóc też manualnie. Lub chociaż zapraszam do odsłuchu moich 120tek.

Poszukaj sobie na forum igoda (subwoofer costam - google Twoim przyjacielem) i na diyaudio.tk planow glosnikow opartych na ARN150 - masz szanse sie zmiescic w 600zl, a grac to bedzielepiej niz altusy po jakichkolwiek przerobkach ;-). Acha - basem sie nie martw, akurat basu te ARNy maja dosc...

co do altusow i glosnikow to niskie mam 25/40/3 srednie 12/60 wysokie 9/40/5 (chyba 5 bo bylo troche zamazane:)

no a co do zwrotnicy to o taka ci chodziło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?? no i czy cos by trzebalo z nia zmieniac ???

a zawieszenia mam ok poniewaz jakos miesiac temu wymieniałem zawieszenia na gumowe wiec nie ma zle :)

Ukryta Zawartość

wymieniłeś same zawieszenia czy razem z membranami?

o takie. Możliwe, że tłumienie średniotonowca wystarczy 12 dB spokojnie. Na dobrą sprawę zastosowałbym zwrotnicę o podziałach 1000 i około 5000Hz, tłumienie 12 dB przy tych podziałach będzie ok - w porównaniu z tym, co masz teraz, Twój sprzęt nabierze trochę "porządku".

STX ma gotowe zwrotnice 12dB 800 i 5000 Hz, ale nie są one polecane (ja mam takie w space'86 i po wymianie kondensatorów na jantzen nie narzekam). Ważne, byś na niskotonowcu miał cewkę o jak najmniejszej impedancji, czyli rdzeniową nawiniętą grubym drutem. Reszta może być na powietrznych.

I obowiązkowo wymiana wysokotonowca - był już wątek na co wymienić GDWT 9/40 - poszukaj. Ja polecam GDWK 10/80/19 - pasuje idealnie i kosztuje 40zł.

jeszcze mam jedną prośbę mógłbyś podać mi tego linka gdzie można kupić te gdwk 10/80/19 bo ja jedynie znalazłem je na necie za 54zł

no i w ogóle wielkie dzięki za zainteresowanie :)) jak już uporam się z sesją to biore się do roboty :]

mój mail to [email protected]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.