Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ten Denon posiada dwa wyjścia HDMI.

Posiadam TV Full HD oraz projektor z obsługujący 4K

Za każdym razem gdy przechodzę pomiędzy tymi urządzeniami muszę konfigurować sygnał wychodzący na dane urządzenie.

Czy jest możliwość zaprogramowania poszczególnych tych wyjść by jedno miało wyjście o parametrach dla TV a drugie dla Projektora ?

Ktoś to robił? 

Pozdrawiam Forumowiczów.

Gość

(Konto usunięte)

Nie ma takiej możliwości. Amplituner sam degraduje obraz do Full HD przez słaby TV. Wymień TV na 4K i będzie po problemie. 

Z sygnałem wyjściowym z tego amplitunera to jest raczej tak że sygnał wejściowy Full HD jest skalowany do 4K.

I efekt mam taki że TV nie rozpoznaje tego przeskalowanego formatu, natomiast projektor sobie z nim radzi.

Tak, kupno nowego TV to jakieś wyjście 🙂

Lecz po cichu liczyłem że wyjścia są programowalne i taka operacja się uda. 

Czy ktoś coś jeszcze ma pomysł ? 🙂

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Panas350 napisał:

Czy ktoś coś jeszcze ma pomysł ? 🙂

Nikt nie będzie miał innego pomysłu, sam to przerabiałem z Denonem AVC-X4700 i nic się nie dało z tym zrobić. Amplituner sam wybiera najsłabszy odbiornik i pod niego podaje obraz. Możesz się bawić w Ciagle wyciąganie HDMI od TV by na PJ szło 4K. Nic więcej nie wymyślisz. Żaden spliter tutaj tez nie pomoże. Zbieraj kasę na 4K TV. 

Ile masz wyjść w swoim Danonie ?

Ja mam dwa i nie muszę podmieniać kabli.

Zmieniam urządzenie i w ustawianiach "informuję" go że ma taki a taki sygnał.

Jak przełączam na TV,  to w ustawieniach WYJ Denona zmieniam by sygnałem wyjściowym był Full HD a jak na projektor to ustawiam do 4K.

Tak jest to męczące i zapewne Twoje rozwiązanie będzie jedynym 🙂

Nie mniej dajmy szansę innym 🙂

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Panas350 napisał:

Ile masz wyjść w swoim Danonie ?

Ja mam dwa i nie muszę podmieniać kabli.

Chyba nie zrozumiałeś🤣

Gość

(Konto usunięte)

Chyba jednak nie… 

DENON ma 3 wyjścia z czego jeden jest na druga strefę. Chodziło o wyciąganie kabla z gniazda HDMI by amplituner się sam przestawił na Full HD. Ja tak robiłem przez krótki okres czasu ale później mnie to wkur… i zlikwidowałem 27’ monitor który miał służyć za pogląd przy słuchaniu muzyki z dysku poprzez odtwarzacz BD. 

A projektora się nie włącza i wyłącze bez potrzeby bo szkodzi to lampie to raz a żeby daremnie świecił to tez lipa. Wole godziny zachować na projekcje filmowa niż na duperele. 

Powodzenia😉

Dokładnie jest tak jak pisze długi89. Jak masz podłączone dwa urządzenia, to sygnał dopasowuje się do najsłabszego odbiornika, czyli w tym przypadku do TV FullHD. Też to przerabiałem i chyba nie ma na to dobrego rozwiązania. Możesz jedynie odłączać HDMI od TV jak oglądasz projektor.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

rzeczywiście chyba mało jasno opisuję... 😞

Amplituner NIE DOSTOSOWUJE SIĘ SAM do najsłabszego odbiornika.

To Ja w ustawieniach decyduję jaki sygnał ma wychodzić z Amplitunera na dany odbiornik.

Amplituner nie robi tego automatycznie

Posiada dwa wyjścia HDMI i liczyłem na to że mogą być oddzielnie programowalne. I takiego ew. rozwiązania szukam.

Nie wiem czy jasno się teraz wyraziłem. 😞

Raczej nie możesz o tym decydować. Spróbuj ustawić wyjście na 4K i podłącz na jednym z wyjść TV FullHD i zobacz, że wyjście samo się przełączy na FullHD - tak się działo u mnie. W amplitunerach sygnał HDMI jest kopiowany na oba urządzenia, więc musi być taki sam. Nie możesz wyświetlić na jednym wyjściu w jednej rozdzielczości, a na drugim w innej. Z wideo to jeszcze mały problem. Ktoś tu miał na forum sytuacje, że nawet audio dopasowywało się do stereo, bo jedno z podpiętych urządzeń tak się zgłaszało.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Nie , nie przełączy się samo, dopóki nie zmienię tego w ustawieniach wyjścia.

Po ustawienia na wyjściu na sygnał 4K to TV nie rozpoznaje tego formatu i informuje że nie ma sygnału lub jest w innym formacie . NIC samo się nie przełącza.

Mimo wszystko dziękuję za pomoc. 

Dziwne... A nie masz tam jakiegoś ustawienia auto? Wtedy to działa lepiej, bo wystarczy wyłączyć wtyczkę od TV i masz 4K na projektorze. Podłączasz TV i masz FullHD. Wchodzenie za każdym razem do ustawień to trochę lipa.

Dokładnie. Taka trochę lipa. Wyciąganie i wkładanie kabli też taka troszkę lipa. 

Bawiłem się jeszcze troszkę z klawiszami Quick select. Fajne , bo można pod jednym klawiszem zapisać nastawy (włącznie z wyjściem) pod jeden klawisz.

Ale nie zadziałało to tak jak bym chciał.

Nic, walczę dalej. A jak się poddam to zostaje jakiś tani TV 4 K bez bajerów tylko jako monitor 🙂

Szczęśliwego Nowego Roku ! 🙂