Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw glosnikowy zgc-40-8-580

andrzej_i

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Oto sprzet ktory mam w domu. Same obudowy puki co.

Pytanka, które mi się nasuwaja - co siedzialo w tym oryginalnie i czy warto na powrot to poskladac. Jakie moga byc tego koszta?

Czy tez moze wlozyc jakies zupelnie inne glosniki - obecnie mam sredniotonowki firmy Adaggio - typowe umcyk, umcyk, bum. I do tego dolozyc jakies wysokotonowki i zwrotnice, tylko jak to bedzie gralo?

No i trzecia opcja - sprzedac to co mam, a kupic jakies monitorki albo standy do 500zl/para lub tez poskladac.

sprzet, na ktorym slucham yamaha cdx-570 oraz radmor 5102

pozdrawiam

andrzej

https://www.audiostereo.pl/topic/15775-zestaw-glosnikowy-zgc-40-8-580/

zakup radmora byl jednym z lepszych wyborow jakiego dokonalem :)

chociaz przesiadlem sie z unitry r8040 bodajrze - takiej amlej czarnej skrzyneczki

obudowy oraz głosniki jakie posiadam prezentuje na zdjęciu. Glosnik poza informacją, że ma 200 watt, a w odubowie zamkniej 300 :) nie posiada żadnych informacji. Co do wymiarów - w domu bede dopiero za jakis czas, ale z tego co pamietach 20 i 12 bodajrze, jesli nie ma takich wymiarow - z gory przepraszam, ale dawno mierzylem.

Ogolnie slucham muzyki giterawej - rock/metal/hc/jazz/blues no i czasami jakis filmek z komputeraz poleci, ale przede wszystkim muzyka.

andrzej

[obrazekLUKASZ-264733_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proponuję gdn 20/80 i gdwk 11/100 , 10/80/19 lub teslę ARV104. Do tego zwrotka 12/18 przy 2800Hz i zabawa z B-R. Lub zamiast gdn 20/80 inny głośnik do obudowy zamkniętej.

to, co teraz tam masz, to zapewne 300W PMPO - czyli przy podaniu 50W membrana wyleci z kosza

napisz, ile kasy możesz w nie wpakować

Maksymalnie moge wydac 300 zl na obydwie kolumny.

Ale mogę sprzedać je w takim stanie razem z głosnikami za 200 zł i zastanawiam się czy nie wybrac sobie coś za 500 zl - np. cos z Jamo czy Tannoy m2, albo audiomega czy tez niemieckie cat :)

Ale tez znalzlem dokaldnie takie same kolumny jakie probuje poskladac - 160 zl - jeseden glosnik niskotownowy do wymiany.

ehhh

i co ty zrobic :P

andrzej

nie znam Twoich preferencji muzycznych, więc nic nie poradzę. Tu sam musisz poszukać. Do 500zł to tannoy M1 są ponoć najlepszymi podstawkowcami - były do sprzednia niedawno za 350 na allegro

Jeśli lubisz niski, kulturalny bas - konstrukcja zamknięta

Jeśli basu lubisz więcej i nie ważne jaki jest (np techno, dicho) to konstrukcja B-R.

Jak duży pokój to podłogowce, jak muzyka kameralna to podstawkowce...teoria.

W praktyce są ludzie, którzy mają cztery tonsile Zeus w pokoju 14m^2 i są szczęśliwi:))

Jest dużo artykułów nt różnic między poszczególnymi konstrukcjami. Trzeba poczytać a później udać się na odsłuch - najlepiej ze swoim wzmakiem

Na Twoim miejscu pobawiłbym się tymi altusami. Nie wierz tym, co mówią, że z tym nic nie zrobisz i to gówno. Dużo się nauczysz o konstruowaniu kolumn.

zastanawiam sie nad jeszce jednym - czy nie sklecic jakis koumn samemu - nabyc,a lbo pobrac gotowy schemat, pojsc do praktikera wyciac plyty, klej, itp, gorzej z doborem glosnikow, ale na pewno sa jakies uniwersalki :)

tylko kiedy ja na to czas znajde

chociaz jakbym sam zrobil, to by mnie mocno cieszylo :)

dzieki za podpowiedzi

andrzej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.