Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI AVR JEST LEPSZY OD H/K AVR430

NORDYK

Rekomendowane odpowiedzi

>> NORDYK

Jeśli masz dostęp, poszukaj jakichś bardziej nietypowych ampli, jak choćby NAD albo Cambridge Audio. Widuje się je też na allegro. Mogę się co najwyżej domyślać, że w stereo mają szansę przewyższyć Harmana.

No i Onkyo też posłuchaj, ma zupełnie inne brzmienie - co kto lubi.

X-MAN dzięki za ten bardzo trafny wpis oddający to co się tu działo – dzięki pozdrawiam.

Teraz jestem bardzo mile zaskoczony i od razu dziękuję za te rzeczowe opinie, spostrzeżenia, naprawdę aż się chce więcej i więcej.

Pozdrawiam.

Elfan nie wpieniam się ale poczytaj sobie Wasze wcześniejsze odpowiedzi, czy są na temat? NIE!, czy w ten sposób mi pomogliście NIE!, dlatego tak zareagowałem. Poczytaj sobie teraz wypowiedzi innych forumowiczów to się przekonasz jaka jest różnica. Wybór takiego sprzętu to poważna sprawa dlatego głupie odpisy itd. nie są na miejscu. Pożartować można, jeśli są one dodatkiem a nie główną wypowiedzią.

Pozdrawiam – bez urazy.

Witam.

Nordyk, skoro bardziej zależy ci na kinie domowym i efektach dźwiękowych (zupełnie jak mi :-)to powinieneś zwrócić uwagę na te amplitunery, których dźwięk ma bardzo dobrą dynamikę i przestrzenność. Te cechy są bardzo ważne w kinie. Nie napisałeś nic o ograniczeniach finansowych, ale proponuję odsłuchać Denona AVR3805 (mój faworyt), Onkyo TX-SR702 , Marantza SR-7500. Może to niektórych zaskoczyć, ale świetnie też w kinie domowym spisał się Kenwood KRF-X9080D. Wszystkie te amplitunery mają naprawdę niezłego kopa. Przejścia od cichych fragmentów filmu do bardzo głośnych, nie sprawia im najmniejszego problemu. Efekty dźwiękowe tworzą bardzo rzeczywistą atmosferę.

Pamiętaj tylko o doborze odpowiednich głośników.

Pozdrowienia dla wszystkich.

Nordyk,dlatego sie zdziwiłem Twoja reakcja ze juz podałem Ci swój typ a ty mówiłes ze nie na temat?? krótko i na temat:Yamaha 2500 do KD jest według mnie najodpowiedniejsza.

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Witaj Nordyk,

Dawno ten temat poruszyłeś ale jest na tyle ciekawy, że po paru miesiącach decyduję się podjąć wątek. Ale nie mam odpowiedzi, tylko pytanie. Co wybrałeś? Też stoję przed podobnym dylematem: dobry ampli, który nie zepsuje stereo. Wcześniej, jeszcze przed przeczytaniem twojego tematu, wahałem się HK430, czy Marantz SR5500, ew. SR7500, czy Nad T743. Później mi się na czoło Marantz SR7500 wysunął i teraz po przeczytaniu twojego tematu znowu Harmanem zapachniało. Podziel się wrażeniami z odsłuchu nowego sprzętu. Nie zapomnij opisać brzmienia twoich głośników. Ja mam Onkyo Tx-Ds595, Panasonic Ra-82, Tannoye Mx3m i Yamahę AX540, Hk710, Mirage m390-is. Pozdrawiam.

Marantz SR7500 - dla mnie dzieło sztuki.

Szukałem amplitunera przez pół roku (wcześniej Yamaha 430). Zacząłem od HK 5550, potem weszły nowe modele i faworytem zostały AVR 430/630 (ładny design dodatkowo). Zdążyłem już kupić DVD22 Harmana kiedy na horyzoncie pojawił się Marantz.

Kino jak kino - na tym poziomie cenowym wszystkie grają dobrze w kd - dużo zależy od samego filmu.

Stereo - "zupełnie jakby nie kd" - rewelacja. Goście na odsłuchach mają dreszcze i łzy w oczach ;-)

Nie twierdzę, że to "audiofilski hi-end" ale stereofonia, przestrzenność, moc robią wrażenie.

A to wszystko na przeciętnych kolumnach Infinity Alpha 40/20/centr...

Na dokładkę najlepszy pilot z jakim miałem okazję się zetknąć - moja żona potrafi go obsługiwać bez problemu!

• 2 lata później...

Widze ze niektorzy ludzie maja malego bzika na punkcie Harmanow.Ja sie z tego wyleczylem bo sam takiego kupilem mialem go az tydzien i sprzedalem nastepnemu maniakowi.Wedlug mnie nalezy zakupic amlituner z wyjsciem pre-out i wtedy mozemy bawic sie i w kino i w dobre stereo.

Tak wiec odpowiem wam ze byl to najnizszy i najbardziej okrojony 132,ale moj szwagier kupil razem ze mna bez watu 235 i nie wiele lepiej,ja nie chce pisac ze to sa zle amplitunery,ale w tej cenie jest wiele dobrych i nie tylko Harmany a tu kazdy tylko Harman najlepszy i koniec.Ja kupilem ten swoj bo byl tanszy o 250 zl i wiedzialem ze jak mi sie nie spodoba to nie za wiele strace bo sa tak rozreklamowane .Ja swoj sprzedalem bez problemu ,a on juz nie,dlatego pisze zeby ludzie sobie najpierw posluchali ,a dopiero wtedy dokonali wyboru.A tak napisze od siebie i to jest tylko mkoja opinia i mozna sie z nia nie zgadzac.Kupilem jakis czas temu Yamahe 640 z pre-out za 950 pln i do tego wzmacniacz Denon Pm 925 za 650 pln razem 1600 czyli tyle ile drugi z dolu jakis Harman.Ten zestaw gra przynajmniej tak dobrze jak najwyzsze Harmany za 6000 tys tak wiec czy warto wydawac 4500 wiecej za te pieniadze mozna kupic naprawde dobre kolumny,moze sie myle.Zarowno wzmak jak i amp byl kupiony od pierwszych wlascicieli i w super stanach,nie od handlarzy z Allegro ktorzy wystawiaja po 50 klockow do sprzedazy przywiezionych z komisow i szrotow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.