Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana Bernarda na np. Goldringa

Yanoosh

Rekomendowane odpowiedzi

Podobne tematy (zakup taniego gramofonu, Pro-Ject czy Goldring, a może polski Adam czy Bernard, itp)

już zapewne były na forum. Każdy z takich gramofonów ma swoje zalety i wady.

Ale mnie chodzi troszkę o coś innego.

Zastanawiam się nad ewentualnością zakupu np. Goldringa lub Pro-Jecta w klasie ok. 1000 zł.

(oczywiście wolałbym np. Transrotora lub Clearaudio za ok. 5000-7000, ale... kasa).

Jednak mam już polskiego Bernarda - GS-431, który też ma nienajgorsze opinie. Tyle, że są to zapewne opinie biorące pod uwagę ceny polskich gramofonów.

I tu moje pytanie:

Czy różnica w jakości na korzyść np. Goldringa GR-1.2 uzasadnia wydanie ok. 1000 zł,

mając już Bernarda, na którego nie trzeba wydawać nic?

PS.

Mam wkładkę Ortofon 520 MkII, która jest chyba lepsza od Goldring Elektra, więc raczej zatrzymałbym tę, którą mam. Elektra byłaby więc pewnie do sprzedania (?).

Janusz z Torunia

https://www.audiostereo.pl/topic/15786-zmiana-bernarda-na-np-goldringa/

Witam.

Bez próby/porównania chyba się nie obejdzie.

Gdyby udało Ci się przeprowadzić bezpośrednie porównanie, koniecznie (8-)) napisz jak wyszło. Pewnie będzie 1:0 dla Goldringa, ale opisz różnice.

Pozdrawiam.

W moim przypadku z bezpośrednim porównaniem może być problem. W Toruniu nie dostanę Goldringa.

Ale Pro-Jecta może tak. A to już powinna być podobna klasa.

Jeżeli już miałbym w ogóle wymieniać gramofon, to chciałbym, żeby to była znacząca różnica, bo jak mam dać ~1000 zł (czy 1100), a różnice byłyby "kosmetyczne", to szkoda zachodu. Stąd w ogóle moje pytanie.

Dowiadywałem się u dystrybutora Goldringa o jakieś dane. Okazuje się, że talerz ma 1 kg. Toż to kawałek blaszki chyba. Oczywiście samym ciężarem talerza nie uzyska się dobrego brzmienia, ale jakiś wpływ to jednak ma. Czyż nie?

Janusz z Torunia

Talerz w GR-1 jest wykonany z płyty, chyba HDF. Wygląda rzeczywiście niepozornie, jak zresztą cały TT. Ale mimo wszystko w cenie 1100zł z ramieniem RB-250 i z wkładką to dobry wybór.

Nie wiem, ile ważą akrylowe talerze w jakichś lepszych maszynach, ale...

talerz np. w Pro-Ject 1Xperience (czyli też wcale nie wysoki model) waży ponad-dwukrotnie więcej (= 2,2 kg), niż w Goldringu.

Janusz z Torunia

• 2 miesiące później...

Po głębszym zapoznaniu z ofertą Goldringa i Pro-Jecta, raczej nie interesuje mnie GR1.2 ani Debut III.

W grę wchodzą raczej GR2 (Goldring) oraz (Pro-Ject) 1.2 Comfort i 1Xpression.

Zatem podnosi się poprzeczka finansowa.

O GR2 co-nieco czytałem. A czy ktoś wie coś na temat wspomnianych Pro-Jectów? Czy ktoś może słyszał któryś z tych modeli oraz GR2? Czy są jakieś jednoznaczne wskazania na Goldringa lub Pro-Jecty.

Przynajmniej jedno pewnie jest. Ze wszystkich modeli w tej klasie GR2 jest sprzedawany ze zdecydowanie najlepszą wkładką. Z tego co wiem, do Pro-Jecta też można wybrać lepszą wkładkę, oczywiście za dopłatą. Ale wtedy zmienia się stosunek cen, co ma wpływ na ocenę sprzętu.

W świetle tego wszystkiego, czy wspomniane przeze mnie Pro-Jecty są sensowną konkurencją dla GR2 Goldringa ?

Janusz z Torunia

• 7 miesięcy później...

>>>indywidual

Podejź do problemu indywidualnie ;-)

Nie zawsze winny pływaniu obrotow jest pasek . Zdejmij talez i popatrz jak zachowuje się pasek na osi silnika . Cżssto jest tak że pływa po baryłce nasadzonej na osi silnika . Wowczas musisz wyregulować wysokosć toru biegu paska .Albo jest mosięzna baryłka z talezykiem strobi kontrowana wkretem , albo oadzana na wciski z klejek .,Wtedy zapalniczka podrzać i ściagnać -nie za strobotalezyk!.Sam silnik tez bywa zawodny. Zdemontową sprawdzić łozykoa dolne i gorne -nasmarować>

• 1 miesiąc później...

Odświeżę wątek.

Widzę, że jego założyciel już wymienił Bernarda na ProJecta.

A ja wymieniłem Adama na Goldringa GR-2. To prosta konstrukcja, mniej zaawansowana technicznie niż niektóre Foniki. To najtańszy gramofon z ramieniem Regi. Nie da się ukryć, że brzmieniowo pobił Adama w każdym względzie.

Ano faktycznie zmieniłem na Pro-Jecta. Ale na 2.9 Wood, a nie żaden z tych, które początkowo były brane pod uwagę.

Dlaczego akurat ten - pisałem o tym więcej w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w dniach 20-26 września 2005.

Może tylko w skrócie wspomnę, że niebagatelne znaczenie przy wyborze miała opinia żony na temat wyglądu kandydatów - paru Pro-Jectów i Goldringa. Mnie też bardziej się podoba model 2.9, a i jest na pewno lepszy od tamtych (1.2 Comfort i 1Xpression). Tyle, że początkowo nie liczyłem na akceptację takiej ceny (model 2.9 jest jednak sporo droższy).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Janusz z Torunia

Fotki Wooda wkleiłem już w innym wątku, ale chyba tu jest bardziej odpowiednie miejsce, więc może powtórzę.

Mam nadzieję, że nie zostanę za to zlinczowany.

Ukryta Zawartość

post-263-100006811 1170284881_thumb.jpg

post-263-100006812 1170284880_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

Zajrzałem do wspomnianego wątku i wpisów Yanoosha. Moje odczucia z porównania ADAM / Goldring GR-2 z tą samą wkładką (BenzMicro MC20E2) są bardzo podobne.

Gdy ktoś mnie zapya, czy warto wymienić Fonikę na Goldringa, to odpowiedź jest jednoznaczna :)

• 1 miesiąc później...

Witaj

Kiedyś miałem okazję posłuchać u jozwy ProJect Debiut z OMB-5 i GR-1 z Elektrą. Mnie bardziej podobał się Goldring. Zagrał dojrzalej, pełniejszym dźwiękiem. Ale to było krótkie słuchanie. Test tych gramofonów autorstwa Kornika ukazał się w HFiM.

roznice moga tez wynikac z roznicy wkladek. OMB 5 do najlepszych nie nalezy. Elektra jest o ile mi wiadomo lepsza.

>papamek

A czy porownywales Goldringa 2 z jakims wyzszym od Debut Pro-Jectem, np. RMP 6???

Teraz chyba mnie czeka wymiana Foniki.... ;-)))

Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.