Skocz do zawartości
IGNORED

PHY- glosniki w odgrodach

koteczek

Rekomendowane odpowiedzi

O tym pisalem. Zbieram punkty na dobra karme :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dudivanie,

usmiechne sie do MaciejaP odnosnie pomiarow. Odnosnie supertweetrs. Autorytetem w tym jest Loesh. W Audio

Asylum pisze on o kilku supertweeters. Ich nazwy mi umknely z pamieci. Ale jak w forum High Eff. Speakers wstrzykniesz go, wylowisz wiele stron. Daj znac jak beda problemy. Jestem leniwy i za darmo nic nie robie;).

dudivanie, no wyjatkowo dla Ciebie: cytat z Thorsten Loesh:

The Beyma CP-21 is excellent, if IMHO overkill and not extended enough. I think the CP-16 (if still available) is a better choice, as is the Fostex FT-17.

koteczku,

piszesz, ze zainteresowales skorpionem swego przyjaciela z DC. Co to jest, jakas audiomasoneria ? Bo ja znam dwa znaczenia skrotu DC - "direct connect", program dzieki ktoremu dzieciaki wymieniaja sie zrippowanymi

empetrojkami i prad staly.

dudivanie, z tymi nazwami to czysta kokieteria. Mam znajomych w Stanach ktorzy piszac do mnie list adresuja go:

Imie, Nazwisko

ul........................

Warsaw, Poland

Europe

To sie dopiero nazywa prowincjonalizm, albo wielkomocarstwowosc, albo jedno i drugie.

Witam

Czytałem że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wymienione kolumny są pozytywnie oceniane. Gdy byłem na Mitingu Audio w Oławie miałem okazje posłuchać kolumn Harmony, model One (na Fostex Fe 206e) z lampą Iharpa.

I powiem szczerze,że spodziewałem sie po tych kolumnach duzo więcej a było dokładnie na odwrót.Jedno musze przyznać głośnik jest niesamowicie punktowy,ładnie pokazuje wszystkie najmniejsze instrumenty i tu juz koniec jego zalet.Nie wiem czy to wina pozostałej elektroniki czy tez nie.Bynajmniej wyobrażałem sobie duzo więcej po tym głośniku.Nachodziły mnie już pomysły aby u kogos zamówić sobie DIY kolumny oparte o ten przetwornik i posłuchac go sobie z moją stara lampą.Ale po odsłuchach w Oławie jakoś mi przeszło.

Natomiast kolumny Altec 19 poprostu mnie powaliły i tyle w zestawie Dubiela. Podobno Tannoy Dual Concentric jest jeszcze piekniejszy i tańszy od alteca.Jesli ktoś ma takiego tannoya lub miał prosze o wklikanie kilku zdań, będę wdzięczny.Co do paneli nigdy nie słuchałem takiej konstrukcji.Choć z dużą ciekawością bym posłuchał jak mój wzmak zagrałby z takimi panelami.

pozdr

Ukryta Zawartość

koteczku,

hehe, ja piszac do Stanow sam podawalem w adresie zwrotnym owa sekwencje bynajmniej nie z powodu "prowincjonalizmu, albo wielkomocarstwowosci, albo jednego i drugiego" ale z uwagi na ignorancje jankesow, ktorzy poproszeni o wskazanie Polski na mapie, kraza palcem gdzies w okolicach Mongolii czy innego Uzbekistanu.

audiofill -> fostex jest glosnikiem kosztujacym ledwie 1 tpln za pare - nie jest to wiec pierwsza liga szerokopasmowcow. U mnie w tubie z lampa 300B spisuje sie naprawde bardzo dobrze (oczywiscie jak na swoja cene). Dzwiek jest bardzo kierunkowy - ale w koncu zazwyczaj sluchamy muzyki sami, wiec co za problem usiasc w konkretnym miejscu? :) Jak bedziesz kiedys w Wawie i bedziesz mial troche czasu to zapraszam - moze potem Twoje zdanie o tym glosniku nie bedzie az takie zle.

pal55,

jakis czas temu mialem przyjemnosc sluchac szerokopasmowego fostex w tylnej tubie. Fajny zywy, dynamiczny dzwiek. Przypomina troche Lowthery. Dzieli, w pewnym sensie, ich odcisk tonalny. Jest super z 300b i 2a3.

Cenowo jest bardzo konkurencyjny. Driver dla tych co cenia sobie srodek.

pal55

Moja uwaga co do fostexa była podyktowana jedynie odsłuchem w Oławie z lampą iharpa.

Co dziwne głośniczek umieszczony w potężnej skrzyni a basu jak na lekarstwo.Wcześniej te same skrzynie miałem w domu ale z głośnikiem tesli.Z tesla znowu duże braki były na wyższej śrdnicy i z wysokimi tonami.Także tesla nie podobała mi się. Na dodatek w trakcie odsłuchów w Oławie wyraźnie głośniej grała jedna z kolumn lewa.Nawet jak usiadłem na przeciwko prawej kolumny dalej słyszałem narzucanie się lewego głośnika.Być może coś było nie tak z lampą cholera wie.Same głośniczki budzą duże zainteresowanie i byc może z moim ciepłym Cd i lampą by się zgrały.Szkoda tylko że mieszkasz w Warszawie-ja pochdzę z dolnego ślaska także sam widzisz kawał drogi;((. Myślę aby złożyć kolumnę szerokopasmową coś w stylu Rehdeko tylko o bardziej skutecznym głośniku oczywiscie bez zwrotnicy na sklejce.

pozdr

Racja byłem we warszawce.Choć wyjazd przepłaciłem sromotnie.Pisałem o tym wcześniej.

Byc może jakiś wyjazd wpadnie to postaram się wczesniej powiadomić.

Oglądam ebey niemiecki i jest trochę ciekawych konstrukcji na sprzedaż.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dudivanie,

nie o ile mnie pamiec nie myli sa rodzina o niskim Qt oraz ich wychylenia tlocza stosunkowo malo powietrza, wiec potrzebuja pomocy na dole, dlatego je widzisz w tubach. Niekiedy je widzialem w BR, ale jest to chyba gorsze rozwiazanie.

dudivanie, jak myslisz o glosnikach w OB to przeanalizuj te z krotkiej listy:

Goodmens 201

Diaton 610

Supravox ( jest model dedykowany do OB)

Powyzsze nie powinny przekroczyc okolo 600 USD. Sa tez inne, ale ten tryplet sluchalem i wiem, ze jest OK.

koteczku,

te glosniki juz znam. Pytalem kiedys o nie i nawet sam mi odpowiedziales :)))) Myslalem tylko, ze z Fostexami nie miales doswiadczenia a moze mial ktos inny. Jak to jest wlasciwie z tym Qt. W jakim zakresie ten parametr musi sie miescic aby glosnik sie nadawal do OB. Jaki jest optymalny i dlaczego ? Sa jeszcze jakies inne kluczowe wielkosci ?

"Goodmens 201

Diaton 610

Supravox ( jest model dedykowany do OB)"

Supravox 215 Signature Bicone.

Jesli budżet jest mały to Ciare CH 250. Pewnie nie ten poziom co powyższe ale wciąż bardzo dobre. NUUK z DIY audio testuje je od niedawna i porównuje do swoich 201 Goodmansa. Oto link:

Ukryta Zawartość

Żaden Fostex nie zagra w OB. Zbyt mały Qts.

Ciekawie też wyglądają odpowiedniki Lowthera firmy FS oraz AER (to chyba tylko marka, bo same głośniki robi FS). Czytałem już kilka opini że są bardziej gładkie, mają lepszą górę i nie posiadają klaksonu Lowthera. T tak zbaczając z tematu oB , bo raczej się do tej aplikacji nie nadają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy okazji: czasem wspomina sie tu o taniej Tesli z wizzerem (uzywa jej m.in. graaf w swojej inkarnacji Stereolitha). A tymczasem okazuje sie, ze i Tonsil produkuje (do niedawna produkowal) szerokopasmowe glosniki z tubkami wysokotonowymi. A myslalem, ze kiedys, dawno, dawno temu byl jeden model z 30-cm membrana. Nawet hi-tech membrany "szklanne" maja. Tylko nigdzie ich dostac nie mozna, no i producent parametrow nie podaje wszystkich. moze nadadza sie chociaz do fikusnych monitorkow do sypialni czy komputera, podobnie jak male, sliczne Monacory.

Ukryta Zawartość

post-3966-100005727 1170271107_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.