Skocz do zawartości
IGNORED

PHY- glosniki w odgrodach

koteczek

Rekomendowane odpowiedzi

dudivanie, z moje doswiadczenie z fostexami to brak doswiadczenia. Jeno 20 minut u kolegi w Berlinie co sam zbudowal tube Jerycha z fostexem. Odnosnie algorytmu na dobrego pretendenta do OB. Jest wiele czynnikow odpowiedzialnych za potencjalna synergie. Z tych oczywistych to dobroc (Qt) i Vmax. Sa tez inne ktore posrednio wplywaja na OB aplikacje. W konstrukcji glosnika efektywnosc moze byc w konflikcje z Vmax. Wysoka efektywnosc uzyskuje sie, miedzy innymi, zwiekszajac "gestosc" pola magnetycznego w ktorej jest cewka. Mozna to zrobic samym magnesem, albo ograniczajac wielkosc szczeliny cewka-magnes. Intensywnosc pola rosnie ale Vmax maleje. Dlatego Supravox zmodyfikowal swoje glosniki ograniczajac efektywnosc ale podnoszac Vmax po to by mozna go bylo stosowac w OB. Inny posredni parametr wplywajacy na OB aplikacje to ich impedencja. Upraszczajac, im wyzsza tym latwiej kontrolowalna przez tranformator wyjscowy i mnej gra w pin-ponga z wzmacniaczem. Wiec 16 Ohmow to lepiej niz 8 ohmow. Jest tez sprawa zawieszenia samej membrany.

Jest tez sprawa materialu z czego ona jest zbudowana. Te ostatnie maja ogromny wplyw na dynamike oraz barwe dzwieku, ale tak mozna bez konca. Reasumujac i strasznie wulgaryzujac:

Ona ma takie rozmiary:

Qt -duzo

Vmax -duzo

efektywnosc - wysoka, ale nie kosztem za malego Vmax

impedencje -16 bardzej niz 8, a 8 bardzej niz 4

membrana- jakikolwiek material jak dlugo to jest lekki papier (celuloza)

zawieszenie- w sam raz, lepiej 'twarde-szywne" niz gumowo-poli-cos-tam

Uwaga: kobiety beda bardzo zazdrosne, wiec powiedza, ze ona wyglada wstretnie. Beda mialy racje.

koteczku,

jestes wielki jak zawsze. Co do kobiet - nie przewiduje problemow. Jestem dla nich szorstki, to zawsze dziala. BTW pozawieszales te biustonosze na panelach jako rozpraszacze ? Jak graja ? :)))

Ad Koteczek re: Transcendent Audio

Nawiasem mówiąc między konstruktorem Transcendentów a Dr Gizmo dochodziło do ostrych, wręcz 'teologicznych' starć na tle słuszności różnych topologii OTL.

Oto co Dr Rosenberg pisał o swoim ziomku: "Bruce Rozenblitt is an AIDS infected Child Molester with three eyes"

itp. :)))

Ogólnie OTL jest taką filosemicką topologią - bardzo popieraną przez różnych przedstawicieli narodu wybranego ;)

pozdr.

graaf

Witajcie,

Rowniez lyknolem bakcyla i nosze sie z zamiarem budowy kolumn w oparciu o szerokopasmowiec. Nie wiem zbyt wiele na ich temat sluchalem tez niewiele ale koncepcja wydaje mi sie przekonywujaca.

Czytam rozne fora dyskusyje od miesiaca kiedy moge i ile moge ale w koncu ile mozna przez miesiac przeczytac:)

Byc moze zainteresuje Was watek, na ktory napotkalem. Glosnik wydaje sie bardzo interesujacy aczkolwiek chyba nikt na jego temat za wiele nie wie.

Piszcie jakby cos Wam obilo sie o uszy. Zalczam link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>Pall55

Jesli wyrazisz ochote i zainteresowanie bardzo chetnie odsluchalbym Twoich fostexow. Moglbym rowniez chwycic pod pache swoj Kit Audio Note 300B.

>>Koteczek

Jesli bys wyrazil ochote rowniez chetnie oslucham Twoich PHY. Nieukrywam ze porownanie mojego Kita 300B do SunAudio 2a3 tez jest bardzo kuszace choc sadze ze jednak 2a3 bedzie lepszy ze wzgledu na duzo lepsze trafa glosnikowe.

Pozdr

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witajcie koledzy,

Miałem straszny ubaw jak czytałem cały wątek.

Szykałem opinni na temat 1541 i starych cd ...

Rozpozanłem oczywiście kiku Panów - koteczek, MaciejP - Z racji mojej poligami - kilka systemów i ciągłe błądzenie - oberwało mi się od MacikaP za "tanie" elektrostaty... (?) Rane Maciek przecież tu jest góra! Na Quadach nie ma.... A może to nie mój system do kotleta? ;-)

Bartku1 - wywaliłem ostatnio z Marantza CD40 (CDM4 plastik tani) wszystkie opampy i dałem rezystor i trafa. Wyminiłem zegar (akurat miłem Tenta z ETF) ominąłem filtr cyfrowy SAA7220 (teraz jest NOversapling) i kilka szt kondzi - nic więcej! I mnie powaliło. Szukam porady - czy brnąć w tego plistikowca dalej czy faktycznie szukać CD960 lub cd80? A może wygrzebać samego DAC-a i użyć innego transportu (dobrego...)

Pozdrawiam wszystkich

nawet sympatię z Gamutem (ważne aby osobiście czerpać przyjemność..) (chyba widziałem coś takiego na którymś AudioShow ale słuchać było ciężko - wiadomo warunki .... niedomowe ... )

>Ryszard

A co masz na basie do tego Orisa?

Jak naprawdę ci się podoba to poszukaj CD 80 lub CD 960. Jest to znacznie wyższy poziom. Mam jednego CD 960 na zbyciu więc jak byś był zainteresowany to na maila :)

• 2 tygodnie później...

Ryszard_wpl napisal:

"wywalilem opampy, dalem rezystor i trafa."

Czy to oznacza, ze na wyjsciu cd-playera masz transformatory ????

Pierwszy raz slysze o takiej koncepcji. Cos wiecej na ten temat ?

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

dudivanie,

lato, lato i juz po lecie (prawie). PHY maja sie pysznie. Oczywiscie, nie moge wykluczyc autosugestii, ale jest bardzo dobrze. Tak dobrze, ze stracilem apetyt na zmiany glosnikow. No, moze przydalybysie ladnejsze panele a nie jakies paskudne MDF-owe jakie teraz strasza lichota okleiny rodem z srodkowego Gierka. Kilka odsluchow u kolegow majacych klasyczne glosniki, utwierdzily mnie, ze panele sa super.

Z interesujacych odsluchow: przytargalem do siebie stary jak swiat ( lata 50') wzmacniacz Klangfilma na PP El34.

Wyrwany prosto z paszczy jakiegos starego kina z lewej strony Odry. Wyglada jak gowno kocie. Przemyslowe wzornictwo z wszystkim co straszy na grubej blasze. Wazy tone, jest ogromne, projektowane do horyzontalnego montowania w blaszanej szafie, ktora stala w najciemnejszej czesci kina. Jak sie czlowiek na to patrzy to chce sie plakac takie okrutne, ale .......ten dzwiek.

Slucham tego od tygodnia na PHY po ustawieniu i wykalibrowaniu przez kolege lampowca . Matko z corka, wzmacniacz ten ( dwa monobloki) zniszczyl moje uprzedzenia do lampowych PP. Lata cale czulem sie bezpiecznie i cieplutko w swiecie 2a3, a tu cos przyszlo i burzy mi moje uprzedzenia. Przesle linka do tego potwora.

To ten piorunski wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2A3 czy 300B to niestety tylko moda i teoria nijak przekładająca się na praktyke,nie ma to jak kawałek mocy dobrze zaaplikowany ( udana konstrukcja wzmacniacza),sluchałem kiedyś K+H VS 71 też PP na EL 504 i grał super.

wydaje mi się że Koteczkowi też sie tak wydawało ale spróbował i jest mile zaskoczony,ja osobiście używam mocnego tranzystora do wysokoskutecznych kolumn i jest jakos lepiej niż z mniej skutecznymi.

Dla wyjasnienia - ja nie probuje sie spierac, tylko czegos sie dowiedziec :)

Sam mam wzmaka 2x18W na 300B w PP napedzajacy Fostexa w tubie (wlasnie ok 100dB skutecznosci wg konstruktora) - i nie wykorzystuje nawet 1/5 mocy (tzn gwoli scislosci 1/5 mozliwej glosnosci) - stad moje watpliwosci czy zwiekszanie mocy cokolwiek daje (przy napedzaniu wysokoskutecznej, lekkiej membrany). W przypadku Koteczka to po pierwsze mozliwe, ze po prostu wzmak jako taki jest wybitna konstrukcja (w zasadzie dosc powszechnie uwaza sie, ze kiedys to budowano ...), no i druga opcja - PP to jednak inne granie od SETa - moze niekoniecznie gorsze - po prostu inne i moze zachwycac wlasnie ową "innością".

z doświadczenia jakie nabyłem posiadając wiele sprzętów zauważyłem że taka opcja jest najlepsza dla dźwięku, szczególnie mikrodynamiki i szybkości,mowa o dużej mocy i wysokoskutecznych kolumnach.Idę w tym kierunku i będę próbować z 2 x 211 na kolumnach 97db.Mysle że to może być niezłe rozwiązanie biorąc pod uwage sprawy teorii i praktyki, szczególnie przy niskich poziomach głosności przy odsłuchach.

Druga sprawa ciężko porównywac teoretycznie lepszy SE ( ale nieudaną konstrukcje ) do "gorszego" PP ,ale w dobrej aplikacji.Jako dobrą aplikacje czy złą rozumien dobrze grający wzmak lub nie, nie wnikając w sprawy techniczne .

Moze za wczesnie by miec opinie na temat wzmacniacza Klangfilm po tygodniu sluchania, ale cos w tych bestiach jest czego jeszcze nie przetrawilem. Latwiej mi jest porownywac z innym wzmacniaczem, bo bezposrednie A/B nie odwoluje sie do przywolywania z pamieci wspomnen przebrzmialych dzwiekow, jest bardzej "teraz i tutaj".

Porownanie SE 2a3 (Sun Audio) z PP34(Klangfilm V502), zakladam, ze porownuje wysokiej jakosci SE z wysokiej jakosci PP. Cala reszta ( pomieszczenie, zrodlo, pre, glosniki,etc.) identyczna, nawet te same kabelki:

Dzwiek SE jest bardzej eufoniczny, kolorowy, cieply, mily, przytulny, bardzej zrelaksowany, ale mniej dynamiczny, wolnejszy. Najbardziej jaskrawa roznica miedzy nimi jest w "pulsie" dzwiekow. W PP atak jest szybki i wybrzmiewanie rownie szybkie, w SE atak jest szybki, ale wybrzmiewanie duzo wolnejsze, dzwiek dluzej wisi w powietrzu. Nie wiem czy tak jest fizycznie, ale lepto-organicznie tak to odbieram. Jak slucham solo instrumentu, np. wiolonczeli, wiecej zmyslowosci i sexu jest w SE, ale przy orkietrze symfonicznej slysze wiecej detali i szybkiego pulsu na PP. Duza orkiestra brzmi troche jak jeden instrument na SE, a na PP slysze wiecej indywidualnych muzykow. Aczkolwiek tonalnie szczypte chlodu. Solo wokale: SE.

Nie wiem co jest lepiej, na pewno jest inaczej. Gdybym musial wybrac jeden, tylko jeden, .....dupa blada, dzisaj nie wiem, za wczesnie.

Przejrzałem pobieżnie ten watek i często przewija tu się sprawa mocy wzmacniacza.

Przedstawię Wam moje spojrzenie a wnioski wyciągajcie sami.

Zakres dynamiki wielkiej orkiestry symfonicznej to przynajmniej 80 dB.

Kto z was może zmierzyć przy jakiej mocy 1000Hz słyszy coś z każdej kolumny osobno w standardowym miejscu odsłuchu to niech tą moc pomnoży przez 100 000 000 i będzie wiedział jaka mu jest potrzebna szczytowa moc wzmacniacza na kanał w jego warunkach odsłuchowych.

Przykładowo słychać przy napięciu 3mV to jest na 8 omach moc 0,000001125 W o 80 dB więcej to znaczy tą moc trzeba pomnożyć przez 100 000 000 daje to 112,5W na kanał..

Pozdrawiam wszystkich

Marek

PS

A głośniki PHY HP to moje mażenie.

Re: Marek?, 12 Wrz 2005, 17:08

>Zakres dynamiki wielkiej orkiestry symfonicznej to przynajmniej 80 dB.

ciekawe, proszę o źródło - kto mierzył, kiedy, warunki pomiaru itd.

>Kto z was może zmierzyć przy jakiej mocy 1000Hz słyszy coś z każdej kolumny osobno w standardowym

>miejscu odsłuchu to niech tą moc pomnoży przez 100 000 000 i będzie wiedział jaka mu jest potrzebna

>szczytowa moc wzmacniacza na kanał w jego warunkach odsłuchowych.

ciekawy sposób :)

bierze pod uwagę głośność relatywną, zależną od poziomu szumu otoczenia. W swoich wpisach też zwracam uwagę na ważność background noise i że czasem lepiej poprawić izolację akustyczną pokoju odsłuchowego niż mnożyć Waty.

ten sposób pomiaru bierze też pod uwagę analityczność i zdolności mikrodynamiczne sprzętu - też pisałem, że lepiej postarać się o kolumny o lepszej mikrodynamice niż mnożyć Waty

>Przykładowo słychać przy napięciu 3mV to jest na 8 omach moc 0,000001125 W o 80 dB więcej to znaczy

>tą moc trzeba pomnożyć przez 100 000 000 daje to 112,5W na kanał..

ciekawe - ale za punkt odniesienia należy raczej wziąć dynamikę nagrań, czytałem gdzieś, że w przypadku klasyki wynosi ona raczej bliżej 60 dB z powodów praktycznych

czyli to by było nie 112.5 na kanał a raczej 1,125 na kanał

może ktoś bardziej poinformowany to autorytatywnie wyjaśni?

pozdrawiam,

graaf

ps.

nie mierzyłem Voltów, ale bezpośrednio decyBele na dość wiarygodnym mierniku - wyszło mi, że naprawdę subiektywnie głosno słucham z poziomami dochodzącymi do 85 db szczytowo, backgorund noise mam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.