Skocz do zawartości
IGNORED

Tylny głośnik w KD - jeden czy dwa?

krzychgr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam ampli Yamaha RX-V750 + DVD-S550, jako fronty grają B&W DM602 S3, jako tyły (surround) B&W DM601 S3. Jako przedni central zamierzam kupić B&W LCR60 ale nie wiem jaki głośnik kupić na tył. Juz zdecydowalem się na B&W LCR 60 ale może lepiej byłoby kupic dwa głośniki tylne, zgodnie z zaleceniami z instrukcji do amplitunera (okreslone tam jako surround back speakers). Chętnie przeczytam wszystkie rady i komentarze. Poniżej rysunek poglądowy z instrukcji.

[obrazekLUKASZ-265187_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeslki glosnik tylny centralny ma pomoc w lokalizacji zrodel dzwieku w scenach ktore odbywaja sie za naszymi plecami to rozbijajac ten punkt na dwa zrodla dzwieku rozmarze sie obraz tok dokladnie nakreslony przez tylne trzy glosniki.

a ze producent poleca... no coz, jesli poleca tez konkretnego producenta to wiadomym jest czemu to czyni...

znanea jest protegowanie swego czasu firmy Eltax przez Yamahe (ze niby tylko z kolumnami Eltaxa to zagra jak trzeba) a czemu tak pisali ? bo kupili od Eltaxa wielka ilosc kolumn po super cenach i chcieli je sprzedac.

co zreszta czynia do dzis oddajac je po kosztach w promocjach. (chyba sie troche przeliczyli)

A ja bym jednak polecał (jesli Ci tylko finanse pozwalają i masz na to miejsce) instalację dwóch tylnych surroundów.

Zawsze to przejścia między lewym surroundem tyłem a potem prawym surroundem będzie płynniejsze i bardziej naturalne.

Skoro kiedyś wymyślono coś takiego jak Dolby Surround a teraz Pro Logic IIx które to z stereo albo nawet mono potrafią wyczarować cuda (nawet przetworzyc do 7.1) to nie przejmowałbym sie tym że póki co dostępne są tylko filmy w DTS ES z ścieżką 6.1 a więc wykorzystującą jeden tylny głośnik. Nasze wspaniałe ampli bez problemu poprzez układy matrycowe tak zmiksują kanały że byście się zdziwili co można wyczarować na 4 gosnikach surround. ;-)

POLECAM DWA TYLNE SURROUND

Jeśli mają być zasilane sygnałem mono, bez dekoderów matrycowych rozbijających na "stereo" - nie ma sensu pakować sie w 2 głośniki tylnie.

Wolę 7.1 od 6.1, ale tylko w THX surround ex z dipolami na tyłach. I własnie idę sobie obejrzeć film w standardzie 7.2

w standardzie 7.2 .... to chyba jakis nowy standard, jeszcze nie widzialem filmu nagranego w takowym :-)

Swoja droga na dobrych glosnikach to i na DTS 6.1 efekt jest wystarczajaco rewelacyjny, zwlaszcza jak sie podlaczy ze 3 dobre suby np. sunfire true subwoofer lub definitive technology super cube I lub thiel SW2 (co nie oznacza standardu 6.3). Nawet 5.1 moze byc swietny jesli kolumny potrafia wytworzyc tak przekonywujace pole akustyczne, ze "przestrzen sie zamyka i wypelnia w 360 stopniach".

Nie jestem do konca przekonany na zaletami 7.1 w stosunku do 6.1 (poza efektem psychologicznym czegos "nowego"). Ale moze sie myle (mysialbym porownac na tych samych kolumnach...)

Jeżeli stosuje system 6.1 z surround back, powinien to koniecznie głośnik identyczny jak lewy i prawy surround. To oczywiście pewien problem dokupić jeden głośnik do systemu, ale niektórzy producenci już z tym jakoś sobie radzą.

System 7.1 ma pewne przewagi nad 6.1 nawet jeżeli surround back R i L odtwarzają sygnał mono (w amplitunerach z THX Surround Ex sygnał dla tych głośników poddawany jest korekcji polegającej na przesunięciach faz sygnału w zależności od częstotliwości).

Najważniejszą z nich jest ułatwienie znalezienia optymalnego miejsca odsłuchu (łatwiej stworzyć bazę stereo niż, czasami, umieścić pojedynczy głośnik efektowy tylny dokładnie tak by słuchacz a zwłaszcza słuchacze znaleźli się w osi między nim a głośnikiem centralnym).

Według mnie całkowicie drugoplanowym problemem jest brak precyzyjnej lokalizacji efektów dochodzących z głośników surround back. Fizjologicznie nie jesteśmy prawidłowo określić kierunku dźwięku dochodzącego z tyłu. Martwe pole rozpoznania efektu to ok. 30 stopni w lewo i prawo od osi głowy

nawet jesli to prawda, ze te 60* za nami jest "martwe", to sa jeszcze dzwieki odbite (od scian) wedlug ktorych mozemy doskonale sie zorientowac skad dzwiek pochodzi. Twierdzenie ktore to przedstawiles ma potwierdzenie jedynie na wolnym powietrzu.

do >gucio<

nie chodzi tu Nam chyba o to ,zeby jak to stwierdziles :"wyczarowywac" cos z czegos lub by nasze amplitunery "miksowaly", tylko o to zeby odtworzyc dokladnie to co rezyser dzwieku sobie wemyslil i nad czem setki ludzi spedzily miesiace zeby to wlasnie tak bylo slychac jak sobie ow Pan zaplanowal.

reasumujac :

jesli film nagrany jest w wersji dzwieku 6.1 to nalezy go odtworzyc w wersji 6.1 lub w bloku gdzie mieszka wiecej ludzi 6.0. i nie ma co robic z siebie 101-go rezysera dzwieku i czarowac i mixowac.

Trudno jest zlokalizować źródło dźwięku na podstawie fali odbitej. Twoje stwierdzenie dokładnie potwierdza to co napisałem. Nie istotna jest więc precyzyjna lokalizacja głośnika surround back.

Kino w domu dąży do symulacji efektów w kinie a tam głośników surround back jest dużo więcej

Jak tylko Yamaha wypuści ampli z dwoma centralnymi to obiecuję że wstawię. ;-P

Słuchaj widze że nic sensownego już nie napiszemy. Każdy napisał co woli, co mu bardziej odpowiada i jakie ma zdanie i proponuje na tym dyskusję zakończyć.

witajcie panowie!

Przeczytałem tylko 4 poprzedzające wpisy i pragnę dodać, że u mnie w konfrontacji 5.1 vs. 7.1 zawsze przegrywa 7.1 Ostatnio sie tak zniechęciłem do 7.1 że aż kolumny sprzedałem. Uważam, że w pomieszczeniu < 35m2 nie warto wydawać kasy na 7.1 Ja w 26m2 mam na tyle tannoy m1 i wystarcza pod warunkiem że są umieszczone za głową a nie z boku bo wtedy teoria nakazuje użyć 7.1 ale efekt i tak będzie gorszy a koszty wzrosną. Ja pozbyłem się Tannoy m2 które miałem właśnie z boku a zostawiłem jakby te 2 tylne centry i tak gra najlepiej-podłączone oczywiście jako zwykłe surroundy.

> buba

Postaram się jeszcze zgłębić temat - być może uda się zorganizować odsłuch w obu konfiguracjach. Na razie kupię przedni centralny (LCR600), z zakupem tylnego/ych wstrzymam się do rozstrzygnięcia tej kwestii.

W przypadku wyboru opcji dwóch tylnych kolumn (surround back speakers) istotne jest dla mnie brzmnienie przy odsłuchu 5.1 w porównaniu do opcji z jednym centralnym.

przy jednej "tylnej" kolumnie (6.1) trudniej jest zlokalizować kierunek tego tylnego dzwięku. Ma to związek z postrzeganiem tego przez ludzki mózg, który sygnał dochodzący bezpośrednio z tyłu słabo własnie lokalizuje (ma tendencje nawet do lokalizowania go z przodu). Stąd zalecane jest stosowanie dwóch tylnych kolumn (nawet dla dzwięku mono).

(gdzieś przeczytane)

pzdr

Marcin

czemu traktowac tylna centralna kolumne jako pojedyncze zrodlo dzwieku ?

przeciez jest ona jedna z szesciu ( nie liczac suba ) innych kolumn tworzacych przestrzen dzwiekowa ?

a juz na pewno jest to czesc tylnej panoramy dzwieku.

wiedz tak naprawde nie gra ona nigdy "solo" tylko tworzy zespol z pozostalymi tylnymi kolumnami.

wiec problem nie jest tu : jedna kolumna czy dwie ?

tylko: trzy kolumny czy cztery ?

• 4 tygodnie później...

Po odsłuchu moje wrażenia są takie, że efekt przejścia pomiędzy bokami i tyłem jest pełniejszy przy 4 niz przy 3 kolumnach. Najlepiej, żeby wszystkie cztery kolumny były takie same. Oczywiście już przy trzech odpowiednio dobranych kolumnach (2 boki + 1 tył) efekty z KD są znakomite. Cztery kolumny jako surround-y stanowią niejako dopełnienie (jeśli amplituner na to pozwala).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.