Skocz do zawartości
IGNORED

Q-AUDIO żle gra

Dziki102

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie !

Kompromisy,kompromisy....

By usłyszeć czysty bas np.20Hz z głośników trzeba mieć przekątną [od speaka do ucha ]ok.17 mtr!Tzn.dla całej fali akustycznej.

Co z tego że takie warunki stworzymy.. jeszcze głośnik musi miec odpowiedni duża membranę[powierzchnię]i odpowiedni skok membrany..

>darkul

Skąd ci przyszlo do głowy te 17 metrów? Jeśli by tak traktować sprawę to słuchawki powinny przenosić od kilku khz,a jakoś nie mają problemów z przetwarzaniem - efektywnym -owych 20 hz.

Polecam artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>erka

Porównaj sobie wielkośc membrany przetwornika słuchawkowego i jego odległośc do 'bębenka'...pomyśl...zastanów się.======

Skąd misie wzieło 17mtr?

Jaka jest prędkośc [srednia]rozchodzenia sie fali akustycznej?Noooo...

Zeby usłyszeć bas ,wcale nie jest konieczne odtworzenie całej długości fali.Pod podanym linkiem jest to dosyć przystepnie wyjaśnione. Cyt:

W rzeczywistości jest inaczej. Jeśli wstawimy duże kolumny z niskim basem do małego pokoju, to przy odtwarzaniu nagrań z energią skupioną w najniższych rejestrach bez problemu usłyszymy bas z zakresu poniżej najniższego rezonansu pomieszczenia. Nieco paradoksalnie, bas pneumatyczny jest nawet lepszej jakości aniżeli wyższe rejestry, ponieważ pomieszczenie nie podbarwia go w taki sam sposób. No i pamiętajmy też o słuchawkach, gdzie w małej komorze pneumatycznie odtwarzany jest bardzo szeroki zakres częstotliwości.

panie dziki- pdnośnie porównania Senheiserów do najwyzszej klasy zestawów głośnikowych to chyba jakiś żart, model 600 słuchałem tylko krótko ale 650 mam w domu i jakość w skali bezwzględnej oceniam tylko gdzieś na 4 może 5 na 10 punktów, więc nie co oczekiwać jakichś cudów i to przy sterowaniu z najwyższej klasy wzmacniacza. Co nie znaczy że sptkałem zestawy którym dam powyzej 7 pkt.

W trakcie usuwania konta.

Spójrz i zastanów sie nad tytułem.... czasem trzeba zareagować.

Na zachodnich [forum]ci co się znaja piszą...polemizują.... inni czytaja i się uczą.Na naszych jest zdziebko odwrotnie,niestety....

Problemy z basem w małych pomieszczeniach nie dotyczą jego niskiego zejścia, ale interferencji fal odbitych od RÓWNOLEGŁYCH PŁASZCZYZN przez co niektóre częstotliwości ulegają wzmocnieniu a inne wzajemnie się wytłumiają. Jeśli ktoś ma kwadratowe uszy to faktycznie ma problem :)

Żadne zestawy głośnikowe nie oddadzą tak naturalnego brzmienia instumentów jak słuchawki ( dobre, oczywiście ). W słuchawkach nie ma zwrotnic, które wyprawiaja cuda z sygnałem - przesuwanie fazy, tłumienie itd. Wystarczy posłuchać. Co do stereo to słuchawki też mogą byc dobre - vide STAX-y, a te "podmuchy basu" - he, he, he jak ktoś lubi trzęsące się maluchy z subwooferów...

Tak, tak, słuchawki za ( powiedzmy ) 600 zł biją BRZMIENIOWO kolumny za 10x lub nawet 100x więcej. Cudów nie ma, co innego głośniki szerokopasmowe - tu mamy porównanie do słuchawek, lecz przetwornik słuchawek jest bliżej ucha - mniejsze amplitudy membrany, mniejsze zniekształcenia itd

Pozdr.

>darkul

no to jak to wkoncu bylo z ta yamaha? wcisnales dzikiemu przerobiony szajs, bez mozliwosci wczesniejszego odsluchu, twierdzac ze bedzie lepsze od klockow za 10kzl? Dziki, razem ze starta na rotelu, wlozyl pewnie >5kzl i dostal cos co gra na 2kzl. To jest klasyczne wydymanie klienta.

>Stożek

Moim zdaniem naturalniej graja zestawy głośnikowe..nawet srednij klasy...mimo licznych wad...

=====

Np.wole jakość brzmienia Tannoy Westminster Royal od "najlepszych"słuchawek....oczywiśćie w odpowiednich warunkach...pomieszczeniu.

=====

Obecnie niemam chwilowo moich ulubionych speaków...i słucham na zbalansowanym od a do Z torze [włącznie ze słuchawkami-przerobionymi]Beyerdynamic DT-150... i tęsknie do dużych speaków ze wstegami....takich z duza efektywnościa.

Tak ja ostatnio zapakowalem dwa grube paluchy akmulatorowe do przenosnego philipsa, puscilem mp3 jarreta i takie sa tapniecia ze naprawde ciary przechodza i jest fajno, gra ze sie chce sluchac. Ale jak leze tak i sen przychodzi to sie te sluchawki zdejmuje i do podusi...

Częstotliwości, dla których odległość pomiędzy najdłuższymi ścianami jest krótsza, niż długość fali są odtwarzane jako zmiany ciśnienia. Myślałem, że każdy kto wypowiada się w dziale DIY zna takie podstawy.

chicco - o jakich interferencjach Ty piszesz? O interferencjach ciśnienia?

jaroomen - wrzucasz wszystko do jednego worka. Co powiesz na temat Focal Utopia? W 27cm wooferze jest 12 neodymowych magnesów. Miałeś jeden taki magnes w rękach? Ja miałem, można na nim powiesić 15kg kowadło. Siła pola przekazywana na górny nabiegunnik jest potężna, odpowiada jednemu magnesowi ferrytowemu o średnicy 70cm.

Oczywiście, że membrana i cewka jest większa w głośnikach o większej średnicy, ale czy nie zauważyłeś, że magnes również jest większy?

Głośniki szerokopasmowe mają więcej wad niż słuchawki. Podmuchy basu jak najbardziej! W końcu trzeba pokazać znajomym co się dłubało przez ostatnie pół roku w piwnicy. Jeśli ktoś kojarzy dobry bas tylko z maluchem to przykro mi. Zwrotnice robią cuda z fazą? Wzmacniacz też przesuwa fazę, jestem bardzo ciekaw jak "Twoje" wzmacniacze słuchawkowe przenoszą prostokąt. Pochwalisz się?

Dla mnie słuchanie na słuchawkach jest pozbawione przyjemności. Nie ma sceny, po za tym nie lubię być uwiązany na kablu i odizolowany od świata.

Każdy robi to co lubi i próbuje to sprzedać.

>igod

Dziwi mnie twoje pytanie wzgledem odpowiedzi na impuls poprawnie zbudowanego słuchawkowca?

Np.TPA6120 !

To samo dotyczy poziomu przesunięć fazowych?

Już o poziomie zniekrztałceń niewspomnę.....

=> stożek

O ile sam jestem miłośnikiem słuchawek, o tyle lektura wypowiedzi ludzi którzy mają i używają Staxów sugeruje,

że akurat w odtwarzaniu basu to one nie są mistrzostwem świata i dobrym kolumnom niekoniecznie w tym akurat

dorównują (niestety sam nie słyszałem i nie mogę się wypowiedzieć bardziej autorytatywnie).

Co nie zmienia faktu, że dobre słuchawki dynamiczne (którym do Staxów jest naprawdę daleko) zapewniają lepsze

brzmienie niż dowolne kolumny, które dotąd słyszałem, co sugeruje że odpowiednio napędzane słuchawki rzeczywiście

są trudne do pobicia przez kolumny droższe do 10 razy...

W poprawnie wykonanym[neutralnym]systemie wzmak+słuchawki to co jest między kolumnami mamy w środku głowy....taka jest smutna prawda...odbieramy wtedy dzwieki przez "ucho środkowe".

System w.w. który daje efekt zaiwaniajacego dzwieku wokół łba mówi nam że nie jest neutralny...tylko odpowiednio dostrojony[elektronicznie].W takim nie neutralnym systemie który moze sie podobac z pewnośćią zawsze bedzie ..a to kłopot z basem..środkiem/średnica itp.

Niestety nasz słuch jest taki a nie inny....

=> darkul

A słyszałeś może AKG K1000? Jeśli tak, co byś o nich powiedział? Swoją drogą - ze względu na specyficzną konstrukcję

to chyba jedyne słuchawki, które mają pewne szanse na zapewnienie naprawdę szerokiej sceny i brzmienia zbliżonego

do zapewniane przez kolumny...

stożek-> miałem takie zdanie ale daawno temu, nie słuchałem co prawda nic lepszego od 650 Senheisera, które mam teraz ale daleko im do brzmienia b.dobrych kolumn, w których jest kilka głośników różnej konstrukcji, w odpowiednio dopasowanych obudowach i optymalnej elektronice, słychać to wyraźnie na płytach testowych, brzmienie słuchawek znacznie mniej przypomina oryginalne brzmienie instrumentów i daleko im od neutralności. Jak dla mnie jedyna zaleta słuchawek to ze można słuchać głośno nie przeszkadzając innym.

W trakcie usuwania konta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.