Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja SS-F6000P

Rekomendowane odpowiedzi

Zostawiłem STX + gwizdek oryginalny z kondensatorem.

Całościowo jednak gra to lepiej, cieplej, łagodniej. Na tej zwrotnicy, oryginalny głośnik po prostu syczy, jest głośny nad wszystko inne. Wydaje mi się że teraz jest optymalnie - ale nadal nie rozumiem dlaczego STX który mierząc multimetrem CMP-401 - ma 4,7 Ohma gra ciszej niż fabryczny sony 1-826-594-11 który zmierzony na 8 Ohm.

Przekonał mnie utwór Long After you're gone  Chrisa Jonsa - nowa kolumna gra dżwiękami których w starej nie słychać (głośność 45 z 65). Naprawdę fajnie to słychać....

Nie wiem jak ROCK ale tego typu utwory brzmią po prostu pełniej z tym STXem....(i z tym gwizdkiem bo bez niego było jakby niepełnie). Kaith don't go Nilsa Lofgrena - też wreszcie jakoś brzmi....

Edytowane przez boe6666

Czyli są teraz wszystkie oryginalne PLUS ten STX czy jeszcze jakoś inaczej.

Możesz to jakoś rozrysować w schemat ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zamiast wysokiego SONY dałem STX tak jak pierwotnie zakładałeś. Ale równolegle do odnogi wysokotonowca na zwrotnicy podłączyłem oryginalny gwizdek z oryginalnym kondensatorem 1,7 albo 2,7uF. Czyli mam 4 głośniki - dwa woofery oryginalne + STX + gwizdek.

Czyli wywaliłeś tego średniego i jest OK. A połączenia są zgodnie ze wstępnym

schematem i tylko dołożony oryginalny gwizdek ?

Gorzej z mocowaniem, bo chyba średnice otworów nie bardzo ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Załączam plik jak to jest w oryginale - czyli 4 głośniki. 2 duże (wg instrukcji niskotonowy i średnioniskotonowy), 1 wysokotonowy, 1 gwizdek. Aktualnie dalej są 4 głośniki, z tym że wysokotonowy to STX. Zwrotnica zgodna z Twoim schematem - pierwotnie nie miało być gwizdka - dlatego podłaczyłem go równolegle (przez kondensator 1,7 lub 2,7) do wysokotonowca. Nie mam teraz jak narysować schematu. Robię zmiany w drugiej kolumnie i przesłucham potem obie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przesłuchałem obie na raz. Nie jest wybitnie - ale jest dużo dużo lepiej niż na oryginalnych głośnikach. Dźwięki są przede wszystkim czyste i miękkie i nie stanowią zlepek wszystkiego co jest, słychać ewidentnie że ten STX gra dosyć szczegółowo ale zarazem miękko.

Odnoszę wrażenie że bez zwrotnicy te woofery zabierały moc z tego co miało iść na wysokotonowca, stąd na tej zwrotnicy grał on za głośno (oryginał). Ale nawet jak grał głośno to grał płasko, trochę jak z telefonu.

Oczywiście nie sprawdzałem jeszcze wszystkich gatunków ale np. gitarowe brzmią 20x lepiej niż na oryginałach. Dzięki za wskazówki.

Pytanie czy dałoby się wymienić wszystkie głośniki tak aby były znane ich charakterystyki i tak przerobić zwrotnice żeby była 3D i grała jeszcze lepiej. ew. wymienić gwizdek - tylko nie wiem na jaki, średnica jest tam dość mała.

Tak BTW, bas w tych kolumnach gra bardzo dobrze chyba z uwagi na akustykę pomieszczenia - nie zaś z uwagi na jakąś wybitną konstrukcję samej kolumny czy głośników.

Jak będę na miejscu, to poszukam czegoś : teraz jestem w terenie ale podaj litry kolumny i wymiary BR. Nowe tweetery często są tylko z  wooferami bo dają radę od 2 kHz

• 5 miesięcy później...

Zmieniłem ampli z ONKYO SR-607 na NR616 i jakość stereo spadła.... środek jest jakby wycofany, bas też nie jest już tak głęboki i szybki jak dotąd. Czy wymiana STX na np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) coś da? Brakuje mi wysokich i średnich - może innej firmy jakiś głośniejszy model ? Może dodać jeszcze jakiś gwizdek STX - czy trzeba do tego zmieniać zwrotnicę czy wystarczy kondensator ?

Ukryta Zawartość

Różnicy pomiędzy tymi dwoma STX możesz nie zauważyć, bo to tylko 2 dB.

Pewnych zmian we wzmacniaczach możesz nie dać rady uzupełnić takimi

ruchami w głośnikach. Trzeba by od początku przemyśleć koncepcję samej

zwrotnicy. Stłumienie bardziej wooferów może uwypuklić środek i górę pasma.

A gdybyś odłączył jeden woofer - jak wyglądają proporcje bas - góra ?

Albo szukać innych kolumn - o odmiennym charakterze. Bo może się okazać,

że głośniki w Sony nie są w stanie spełnić Twoich oczekiwań.

Tylko to jest tak że ten nowy amp przycina też dół, choć naprawdę nieznacznie. Odnoszę wrażenie że jakby mało prądu wpada na tego STXa. Patrząc na jego charakterystykę, powinien dobrze grać do 20kHz na jednakowym poziomie, natomiast odnoszę wrażenie że te woofery muszą mieć albo nieliniową charakterystykę czyli w pewnym zakresie pobierają za dużo prądu z sygnału przez co STX się po prostu ścisza. Nawet wydaje mi się że to słychać - jak jest jakaś cicha partia instrumentalna i nagle pojawia się Bas to całość cichnie na ten czas w którym woofer gra. Ta zwrotnica co mi ją zaprojektowałeś - jakie ma odcięcie ? Może podłączyć woofer bez niczego a STX z samym kondensatorem i sprawdzić ?

Może coś takiego

Ukryta Zawartość

dorzucić ?

Ma dużą skuteczność i odpowiednio dobrać elementy żeby go trochę wyciszyć...

Jest jeszcze taki

Ukryta Zawartość

Jakbym go podłączył tak jak ten fabryczny gwizdek czyli równolegle z STX ale + dodatkowo kondensator ? Góra powinna się pojawić jak sądzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwrotnice projektujemy na podstawie pomiaru pasma w obudowie i pomiaru impedancji w funkcji częstotliwości, Frankensteina zrobiliście....

Kolumna ma z zewnątrz 23x22x95 cm. Grubość ścianek to 1cm. Rura BR z przodu, średnica 6cm, głębokość 8cm. Można powiedzieć że netto to 39Litrów.

11 minut temu, szpotek73 napisał:

zwrotnice projektujemy na podstawie pomiaru pasma w obudowie i pomiaru impedancji w funkcji częstotliwości, Frankensteina zrobiliście....

Nie znam się na tym. Fabrycznie kolumna nie miała nic w środku, kondensator przy Tweeterze + kondensator przy gwizdku. przy 2 wooferach nic. Wątek dotyczył tego co można z tym zrobić żeby grało lepiej. Wymieniony został tweeter na stx T.10.150.8.MSX i dodana została zwrotnica 3D. Efekt był na plus - jednakże po zmianie AMP odsłuch jest gorszy - AMP ma mniejszą moc (5x100W - stary miał 5x140W).

Edytowane przez boe6666

ok,ale ta zwrotnica to totalna lipa,już lepiej było puścić woofery pełnym pasmem i wysokotonowy filtrować kondensatorem na słuch...

Co i jak mam pomierzyć? Mam parę mikrofonów - można to jakoś zmierzyć po prostu laptopem z podłączonym mikrofonem ? Czy trzeba coś oscyloskopem (tego nie mam). Jakie oprogramowanie ? Rozumiem że jak dam po prostu kondensatory na średnim i niskim to powinno to grać lepiej (bram dziur w paśmie i poszatkowanej fazy) ?

Tak z innej beczki. Czy Quadral Quintas 6650 zagrają lepiej przy NR616 i w porównaniu do tych Sony ? (już niezależnie czy z tymi zwrotnicami czy tymi głośnikami - dam je po prostu na tył).

Quintasy powinny zagrać na pewno w sposób bardziej wyrównany i bez większych

przygód w pasmie. Nie są to "wybitne" kolumny, bo od KD, ale dość popularne.

Może jednak, jak wcześniej pisałeś wykorzystać skrzynkę do nowych głośników ...

mogę to i to. Jeśli możesz napisać co mogę zrobić, żeby zostawić te woofery (2 na kolumnę), dorobić jakąś zwrotnicę i dołożyć wysokotonowca i ew. jakiś gwizdek. Mogę coś pomierzyć, ale ze sprzętu mam tylko mikrofon i komp. Od czego mam zacząć ? te quadrale chyba kupię bo dobra cena, wielkość podobna - i zakładam że z całą pewnością zagrają lepiej bo sony ss-f6000p też są z KD i to chyba zupełnie inna liga. (tak sądzę).

29 minut temu, boe6666 napisał:

ze sprzętu mam tylko mikrofon i komp

ściągnij sobie program arta,w pakiecie jest program limp do pomiaru impedancji,potrzebujesz też jiga,w sieci jest mnóstwo informacji jak tego używać

jest to sporo nauki,a jak chcesz tanim kosztem poprawić te kolumny,zrób jakiś gotowy projekt,wykorzystując tego stxa

np coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz w podsuniętym przez kolegę @szpotek73  kpl. projekt ze zwrotnicą i pomiarami.

Wydatki pomniejszone o tweeter, który może się nadać 😉 

Quadrale 6650 grają o wiele wiele lepiej, bas taki jak ma być, wysokie tak samo, ale odnoszę wrażenie że średnica jest wycofana/stłumiona. Generalnie różnica jest taka że słychać muzykę w pokoju a nie w kolumnach - nie wiem jak to nazwać no ale jest to bardzo przyjemne dla ucha. W Onkyo przestawiłem tylko impedancje na 4 Ohmy - nic więcej nie ruszałem. Nadal Trebble muszą być na max, bass zminiejszyłem z 10 do 6 - i jest naprawdę dobrze. Odnoszę wrażenie że rzeczywiście ta zwrotnica w tych sony coś cieła ale nie tak jak powinna....

Co do kwestii pomiarów to trochę tych programów nie rozumiem. Wydaje mi się że pomiarpowinien być w momencie kiedy grany jest utwór testowy - wówczas by to miało sens, czyli częstotliwość i amplituda zadana i to co mikrofon wychwyci. Np. można by to zrobić dla całej kolumny i potem odłączając poszczególne głośniki - dla poszczególnych głośników - wówczas by się okazało jaką realną charakterystykę ma dany głośnik i można by zaprojektować zwrotnicę - skąd wziąść ten sygnał testowy ?

Programy tego rodzaju zawierają zwykle generator wobulowany ( sweep ) który przy

stałej amplitudzie i wzmocnieniu jest mierzony za pomocą np. mikrofonu ( najlepiej

wzorcowanego ) jako sygnał wyjściowy na głośniku. Powstaje wtedy charakterystyka

samego mierzonego głośnika, czy też kolumny jako całości.

• Pokaż nowe odpowiedzi