Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - dyskretny stopień wyjściowy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, czy DAC z dyskretnym stopniem wyjściowym to wyższa półka/sztuka konstruktorska?
Z tego co widać na rynku popularne są różnorakie Toppingi, SMSle i inne podobne konstrukcje. Z opisów technicznych można wywnioskować, że mamy tam kość D/A a potem jakieś wzmacniacze operacyjne. Czyli dość prosta konstrukcja jak się domyślam.
Co to więc oznacza, że DAC ma stopień wyjściowy na elementach dyskretnych?

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Zaczynając od początku. Układy dyskretne wykorzystują pojedyncze (czasem też podwójne lub poczwórne) tranzystory, do budowania danego układu. Jest to przeciwieństwo układów scalonych, gdzie w jednej obudowie znajduje się wiele tranzystorów, z rezystorami kondensatorami, czyli cały działający układ.

Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Nie ma nic za darmo.

Układy scalone są relatywnie proste w użyciu, ponieważ dostajemy gotową czarną skrzynkę o z góry określonych parametrach. Producent podczas produkcji takich układów jest w stanie zapewnić bardzo wysoki poziom parowania tranzystorów i rezystorów w środku. Zajmują one też bardzo mało miejsca. Największa wada jest taka, że scalone wzmacniacze operacyjne (zawężając już) korzystają z kompensacji pierwszego rzędu, co charakteryzuje się słabszą redukcją zniekształceń przy wysokich częstotliwościach.

Układy dyskretne pozwalają na zastosowanie kompensacji drugiego rzędu, co zostawia więcej wzmocnienia dla wysokich częstotliwości, co pozwala na większą redukcję zniekształceń w tym zakresie. Dodatkowo, konstruktor może w dużym stopniu wpływać na brzmienie i charakter takiego układu. Wady to przede wszystkim wysoki koszt, wysoki poziom skomplikowania, zajmują dużo miejsca, oraz należy poświęcić dużo czasu na parowanie tranzystorów.

Generalnie układy dyskretne mogą być lepsze niż scalaki, ale nie muszą. Osobiście wolę dobrze zrobiony układ na scalakach, niż byle jaki na układach dyskretnych. Samo to, że jest użyty opamp nie oznacza, że urządzenie jest proste. To tylko narzędzie, jak każde inne, a efekt zależy od tego kto go używa.

Gdyby Topping, czy SMSL, czy iFi, czy inni korzystali tylko z układów dyskretnych, to te urządzenia musiałyby być 3 razy większe i 5 razy droższe przy tych samych parametrach. 

Mam nadzieję, że wyczerpałem temat, jak coś to pytaj :)

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!