Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RX-V2500 + DVD-S1500

Predator

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiscie uwazam, ze sub nie jest potrzebny jak sie ma dobre kolumny

ja nie mam i nie dlatego ze nie mam kasy ale dlatego ze mi jest nie potrzebny

basu mam akurat a niektorych przypadkach az za duzo

wystarczy tylko z menu zdjac sub i sygnal idzie do frontow

jak kupwalem swoj sprzet to sluchalem na tych VA i mi sie podobalo

przestrzen, ladne wysokie i niezly bas

Oczywiscie nie moge sie z tym zgodzic. Nawet w wystemach jak Krell Home Theater Standard na kolumnach Krella czy Theta Cabablanca procesor + Theta koncowa wielokanalowa na wszystkich kolumnach thiel pelnopasmowych uzywa sie dobrych subwooferow (takie systemy slyszalem i to ten drugi zestaw byl o dziwo nie z subem thiela ale z sunfire).

A zaproponowanie takiego rozwiazania do yamaszki ktora ma napedzic duze wysokiej klasy kolumny frontowe jest nie tylko mniej rozszadne ale i poprostu gorsze brzmieniowo. Przerabialem ten temat. Nawet po dokupieniu koncowki mocy na przod za 20 tys. zl do yamahy nie zalatwi sprawy braku dobrego subwoofera. A jak komplikuja sie inne sprawy - jak np. dobor pozostalych kolumn, ich ustawianie optymalne, piererniczenie sie z kablami i ew. standami. A na koniec sie okazuje, ze Bose Lifestyle 38/48 rozwala takie "audiofilskie" kino i to nie tylko na filmach :))

Witam! Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem YAMAHA RX-V2500 i DVD-S1500.

Zakupu dokonałem we Wrocławiu na ulicy Widok, obsługa miła i profesjonalna.

Co prawda używam tylko odtwarzacza dvd a amplituner leży sobie w kartonie i czeka na kolumny także nie mogę nic napisać, co do moich wrażeń .Muszę dokupić kolumny ale się nie mogę zdecydować- które!! W każdych kolumnach, co do tej pory słuchałem coś mi brakuje. Bardzo **americano** mnie przekonał co do kolumn INFINITY BETA, ale w sklepie MM pan który obsługiwał stoisko oznajmił mi, że do tego amplitunera to nie takie kolumny, że to za niska klasa kolumn i polecił mi AVANCE OMEGI i KEF z serii Q Sam już teraz nie wiem które z nich wybrać! ** elfan** w jakimś artykule (yamaha rx-v 1500) mocno zachęca konfiguracje YAMAHA + KEF Q. W tym tygodniu chcę się umówić na odsłuch do salonu gdzie mają w sprzedaży Kef Q. Jest to mój pierwszy zakup kolumn, więc bardzo ostrożnie do tego podchodzę a szczególnie, że wyczytałem na tym forum, że kolumny potrzebują kilku tygodni na wygrzanie się i nie chcę ryzykować złą decyzją, bo mogą to być naprawdę fajne kolumienki a może mnie zwieść nie słuch tylko to że są „NIEWYGRZANE” - DORADZCIE PROSZĘ JAK NAJLEPIEJ!!

"foni"

Oczywiście chodzi mi o cały zestaw 5+1 jeżeli chodzi o Kef Q to myślałem o 2 x Q1, 2 x Q 5 (początkowo brałem pod uwagę Q7 ale na pokój 25m2 odradzono że Q5 całkowicie wystarczy) central Q9c i najważniejsze sub.PSW 2500 (250 w)

jezeli chodzi o Infinity to zestam składać sie miał 2 x BETA 20, 2 x BETA 50 central + sub SW-10 jeden pan (americano) z tego forum tyle napisał pozytywnego związane z tymi kolumnami ze już na drugi dzień chcialem lecieć i kupować, jego rada którą biorę nadal pod uwagę (uważam że americano ma szeroki zakres wiadomości w związku z tymi kolumnami bo je posiada) to infinity OWS-1 + Bety 50 + sub SW-12 (500w) odradzono mi zakup sub.SW-10 (150w) że trochę za słaby.

CZEKAM NA DALSZE UWAGI !

Predator

zadnych Infinity beta Ci nie doradzalem, tylko OWS-1 na wszystkie kanaly, ze wzgledu na wygode (wszystko na scianie) i bardzo dobry dzwiek, przy dobraniu odpowiednich kabli jak Cardas jest pieknie.

Po kolejnym odsluchu subwooferow w tym tygodniu doszedlem do wniosku, ze infinity SW-12 tez jest za slaby. W muzyce chodzi ok. ale w kinie ma tendencje do przesterowan i wydobywania z siebie dziwnych gruchoczacych dzwiekow (pokoj odsluchowy byl wielkosci Twojego). Polecam zatem nowy topowy subwoofer soniaka SA-WX900 ($600 razem z przesylka na teren USA). Deklasuje konkurencje w tej cenie i czesto znacznie wyzej!

Kef-y Q sa ciemniejsze w brzmieniu (tu juz nie kable Cardas!), ale brzmia dobrze i do yamahy moga sie podobac. Np. Q7 przod, Q10c centralny, Q1 na pozostale. Odradzam natomiast Kefy z serii zawierajacej supertweetery (dodatkowe wysokotonowce na gorze). Slyszalem je WIELE razy w polaczeniu nawet z Yamaha Z9 i zawsze mi sie nie podobalo. Jest jakas niehomogenicznosc w brzmieniu zwlaszcza wysokich tonow i ich przestrzennosci i pomimo tego, ze sa bardziej detaliczne od serii Q, to sa mniej przekonywujace.

"americano"

Słuszna twoja uwaga w sprawie kolumn beta ale ja wiem że ty mi polecałeś Infinity OWS-1 które maja podobną budowę (C.M.M.D.-MEMBRANA CERAMICZNO-METALOWA) tak więc brzmienie podobne.

Również zainteresowałem sie jak już wiesz KEF- serii Q

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bardzo ucieszyła mnie wiadomość że także posiadasz doświadczenie z kolumnami tej serii. Z tego co już na pewno zauważyłeś wstępnie rozpatruje kupno Q6 przód Q9c -central Q1 -tyły subwoofer -tej samej firmy PSW-2500 - (250w).

Ty mi doradzasz troszkę mocniejszą wersję (Q7,Q10c,Q1 i subwoofer soniaka SA-WX900 )chociaz Q10 nie mają w ofertach sklepowych .Napisz mi proszę czy te moce które ja wybrałem są za słaby czy z innych względów proponujesz mi swój typ (a co do subwoofera jakbys miał wybierac z firmy KEF to napisz jaki bo ja jeżeli będę kupować to raczej tego samego producenta)-http://www.kef.com.pl/products/subwoofers/subhome.html

"Odradzam natomiast Kefy z serii zawierajacej supertweetery "-NAPISZ CZY TE MODELE KTÓRE JA WYBRAŁEM JE MAJĄ CZY TEŻ NIE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Predator

OWS-1 nie brzmia tak jak Bety poniewaz to inna konstrukcja, sa zestrojone tonalnie do powieszenia na sciane (sciana dodatkowo wzmacnia pewne czestotliwosci, wiec zwykle kolumny jak bety powieszone na scianie lub bardzo blisko niej NIE BRZMIA DOBRZE. Poza tym OWS-1 sa w obudowie zamknietej, nie maja bass refleksu, takie brzmienie jest szybsze impulsowo i ma lepsza srednice moim zdaniem, kosztem rozciagniecia w dol - nie schodza tak nisko. Ale schodza do 70Hz i to jest bardzo dobry rezultat.

Tutaj te Kef-y z supertweeterami to sa z serii bodajrze reference (drozsze), z serii Q maja budowe coaxial - tweeter jest tylko w srodku mid-woofera, jest to bardzo dobre rozwiazanie, stosowane rowniez przez firme Thiel. Jednak ten tweeter w Kef Q nie jest tak dobry jak w Thiel-ach, nie ma nawet co marzyc o tym, ale jest dobry. Yamaha jest bardzo analityczna w charakterze, wiec pasuje tonalnie do takiego nawet troche "wylagodzonego" glosnika. Oczywiscie te podane przez Ciebie Kefy sa dobre do 25m. Ale pamietaj o subwooferze, naprawde na tym nie mozna oszczedzac. Nie musisz miec subwoofera Kef, jesli zdecydujesz sie na kolumienki Kef. W tym przypadku kupno suba tej samej firmy niczego nie gwarantuje ani nie jest konieczne.

Z tego co widzialem to odpowiednikiem tego sony SA-WX900 jest najwyzszy model KEf PSW500, a ten jest podejrzewam sporo drozszy :-) Pamietaj dwie 12-ki maja taka mniej wiecej powierzchnie jak 1-dna 15-ka, tyle, ze 12 calowe beda szybsze. Wzmacniacz jest w obu wypadkach 1000W. Soniak SA-WX mnie zaskoczyl na plus brzmieniem, poza tym jest bardzo solidnie zrobiony, wazy 95lbs.

Pamietaj, ze subwoofer jest cholernie wazny w koncowym efekcie ! Tak jak w hi-end audio, ta "pierwsza" oktawa i jej jakosc jest NAJDROZSZA i to w wielu przypadkach odroznia tanie kolumny od bardzo drogich i tanie zestawy kina od drogich. Brzmieniowo jest to bardzo slyszalne. Najgorsze co mozna zrobic, to kupic sredni subwoofer do dobrego zestawu. A subwoofer jest potrzebny, nawet jakbys kupil Kef Q7 na przod i na tyl.

Aha, do Kef Q lepiej sprawdza sie kable w stylu budzetowych AudioQuest-ow multi solid core. Cardas jest za ciemny, a popularne "techokabelki" z cieniutkich drucikow miedzianych w przezroczystych oslonkach maja "zapiaszczony charakter" i nie jest to dobry wybor (!!!), lepiej juz by bylo kupic jakis grubszy kabel "elektryczny" z grubszych przewodnikow miedzianych w sklepie typu "Praktiker" czy "OBI". Bedzie taniej i znacznie lepiej (w strone znacznie drozszych Audioquest).

Tak, przeciez ten sub KEF PSW500 slyszalem 2 razy, ma 15 calowa membrane i jest bardzo solidnie wykonany, tutaj kosztuje $1800 w sklepie SoundTrack. Brzmi dobrze, na poziomie tego Soniaka SA-WX900 ktory Ci polecilem.

To sobie o KEFach pogadiliście......

Q6 na przód?? Chyba Q5 - do Twojego pokoju wystarczą w zupełności (tym bardziej że myślisz jeszcze o subie).

Q10C na central? A jest takowy w ofercie w PL?

Kable u mnie to Real Cable BM250 po 22zł/m i z KEFami sprawują się zadziwiająco dobrze.

Słuchając rozumu....

Predator

po raz drugi mowisz, ze proponuje Ci cos czego Ci tak naprawde nie proponuje... Masz problemy ze zrozumieniem tekstu?

Nie polecam Ci Kef PSW500 bo $1800 to ZA DUZO jak na jego dzwiek. Mozesz kupic za 1/3 tej kwoty nie gorszego Sony SA-WX900. Po wielu osluchach w ostatnich tygodniach wybralem wlasnie tego Sony wsrod niejednokrotnie 3 razy drozszych (sluchalem Kef, Velodyne, Sunfire, Definitive Technology, Infinity, JBL, Klipsch). Wyniesie mnie $600 z przesylka.

A co dopiero 18.000 tys. zl. To jakas chora kwota !!!! Za sredniej klasy subwoofer ???? 6000 USD ??? Nieprawdopodobne. Za taka kwote moge zlozyc caly system lacznie z projektorem i to z nie gorszym basem jak z tego Kef-a :-)

Wiec jeszcze raz, polecam Sony SA-WX900, z przesylka i clem nie wyniesie Cie wiecej jak $800.

"americano"

rzeczywiście nie doczytałem do końca tekstu i od razu weszłem na stronę z cenami kolumn KEf PSW500 i mnie ta kwota przeraziła a tago sub.. sony nie brałem pod uwagę bo jestem zdecydowany kupić zestaw z jednej firmy -nie gniewaj się a powiedz dlaczego proponujesz taki mocny subwoofer- 1000w na pokój 5x5 wys.3 m. w sklepach mi doradzali 100 góra 200

Predator

Nie gniewam sie bo to Twoja sprawa. W sklepie doradzaja Ci glupote. 200W subwoofer to zabawka, ktora bedzie miec znieksztalcenia THD rzedu 50% na glosniejszych scenach. Nawet 500W infinity na scenie poscigu w "I robot" sie nie wyrobil, nie chodzi o duzy halas ale o to, ze maly sub dostajac takie czestotliwosci poprostu zupelnie traci kontrole !

Mozesz spokkojnie kupic nawet 2 subwoofery 1000W do takiego pomieszczenia. Wiekszosc na tym forum nigdy nie slyszala referencyjnego kina i dlatego podniecaja sie jakimis 150W subem JBL. Moze w 12m w bloku to jest ok...

Mniejszy sub KEF bedzie duzo gorszy od tego soniaka, duzo gorszy. Sony zrobilo naprawde dobry sub za smieszne pieniadze....

Jakbym pracowal w sklepie w Polsce i mial TAKIE CENY, to tez bym Ci doradzal subwoofer 100-200W :-)

"americano"

Wczoraj próbowałem znaleźć na necie do poczytania na temat poleconego przez ciebie soniaka SA-WX900 i natrafiłem na subwoofer firmy yamaha YST-SW1500 również jest 1000w. Czy zatem miałeś kiedyś do czynienia z sub tej firmy i jaka jest twoja opinia???

Na allegro można taki subwoofer kupić za rozsądne pieniążki !

Ukryta Zawartość

Soniaka znalazłem w sklepie wysyłkowym co prawda nie 600-800$ - ale 4199

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-274641_1.jpg]

post-5820-100009306 1170265356_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No coz, ta Yamaha jest przyzwoitym subem i jak na polskie ceny napewno wartym sprawdzenia. Nie slyszalem tego konkretnie modelu tylko SW800 (mialem zastrzezenia do jakosci basu) wiec sie nie wypowiem, ale wydaje mi sie ze soniak bedzie lepszy. Sam fakt ze jest na dwoch 30-kach daje mu przewage na starcie.

Hmm... 4199 zl to juz bardziej ludzka cena jak 18000 zl za subwoofer (ale wciaz dosc drogo jak na aktualny kurs $).

Poszukaj na www.pricegrabber.com gdzie najtaniej i mozesz ew. zapytac ile beda chcieli za przesylke do Polski...

Mnie z przesylka z New York do Colorado SONY SA-WX900 wynosi $599 (ale tam ceny moga sie zmieniac z dnia na dzien, niedawno widzialem gdzies na $579 z przesylka, ale potem tej oferty nie znalazlem...).

Pozdrawiam

Dla pocieszenia Ciebie i siebie :-) dodam, ze w sklepie firmowym Sony w Las Vegas chcieli za SA-WX900 $1000, wiec roznica miedzy 4199 zl troche mniejsza. Ciekawe ile panowie z Sony Poland sobie wymysla... Pewnie z 5000 zl jak znam zycie.

americano

Według Ciebie ten sub Sony ma 1000W?!?! to ile on wazy i jakie ma trafo?? popatrzyłeś do srodka?? bo minimum z 1500W powino byc w srodku,a taki trafo by sie przeciez w obudowie nie zmiescił tego suba!.Wiec według mnie on raczej tyle nie bedzie miał,nawet połowy z tego.No i waga,przy tej mocy to około 100kg powinno wazyc.Wiec chyba cos mi sie zdaje ze nie potrzebne sa te dyskuzje nt mocy,bo to różnie jest i mało w tym prawdy.I według mnie jesli miałbym dac tyle na suba do kina to dał bym sobie spokój z jakims Sony,dołorzył bym te około 2000zł do Paradigma Servo i miał satysfakcje ze posiadam sub z prawdziwego zdarzenia a nie masówke soniaka.

Pozdrawiam

ToSk

W nowych subach stosuje sie czlowieku wzmacniacze cyfrowe o wysokiej sprawnosci, wielkie trafa sa niepotrzebne i czesto sa stosowane w nich zasilacze impulsowe. Slyszales np. o technologii ICEpower?

Paradigm Servo jest nienajlepszym subem, kiedys go sluchalem bo bylo glosno w Polsce o nich. Bralem go pod uwage przed kupnem (kilka lat temu, byl to model o ile pamietam servo 15, najwyzszy w kazdym razie). Wybralem subwoofer Genesis 500 tez z ukladem servo, membrana 15-ka w obudowie zamknietej i 500W (2500W w impulsie). Genesis poprostu ZABIJAL paradigma jakoscia basu, szybkoscia, energia i kontrola.

Soniak SA-WX900 tez jest ZNACZNIE lepszy od paradigma servo 15, choc w twym umysle firma sony potrafi produkowac tylko "masowke". Paradigm ma chyba najgorzej zaaplikowany uklad servo jaki slyszalem. Dziekuje bardzo za taka przyjemnosc. Chyba juz bym wolal faktyczne te tania Yamahe SW1500. Soniak SA-WX900 to inna klasa zupelnie niz staruszek paradigm servo. Chyba, ze masz na mysli jakis nowszy paradigm...

americano a co myślisz o nowych sub Paradigm ( no i dolar Kanadyjski jest tańszy od USA !!!)

Ukryta Zawartość

myślę nad zakupem 12 !?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.