Skocz do zawartości
IGNORED

Vandermark - Bridge 61 - Alchemia '05

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

-> pavbaranov

Słyszałeś muzykę Bridge 61?

Przede wszystkim interesuje mnie czy to Vandermark w wersji bardziej 'soft' czy bardziej 'hard' ;)

A pytam właściwie tylko z tego względu, ze nie wiem czy mam znajomych (niezbyt oswojonych z jazzem;) namawiac na wypad do Krakowa, czy bede musiał jechać sam

(o ile w ogole bede mogl...)

.......................................................

Oj, sypnęło nam koncertami na wiosnę - Shipp, Bridge61, potem Brotzmann, Braxton

BTW - wiadomo juz ile będą kosztować bilety na tego ostatniego?

pozdrawiam

aTom>

Nie słyszałem. To zupełnie nowy projekt V. Istnieje dopiero kilka miesięcy i jeśli się nie mylę do tej pory zagrał jedynie za Wielką Wodą.

Sam V. bardzo zachwala.

Mogę jedynie przypuszczać, że - skoro nazwa Bridge 61 - to sugeruje muzykę utrzymaną w "klimacie" School Days, czy Spaceways.... ale mogę się mylić.

Zresztą powiem Ci, że np. wtorkowy i środowy lub piątkowy koncert V5 w Alchemii różniły się dość znacznie. O ile piątkowy był taki dla wszystkich, którzy chcą posłuchać współczesnego mainstreamu, to wtorkowy był raczej kameralistyczny, lekko nawiązujący do muzyki współczesnej... Słowem nigdy nie wiadomo nawet jeśli to jeden i ten sam projekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zdaje sie, ze to moze być cos między wtorkowym V5 a spaceways inc. ;)

...........................

odbiegajac nieco od tematu - w tekscie pojawiaja sie wątki 'audiofilskie',

posluchamy zobaczymy... poki co ostatnie V5 jest nagrane IMO swietnie

jak najnowsze brzmi jeszcze lepiej to hohoho ;)

Ukryta Zawartość

Cóż - może jednak Frank mógłby oświecić;-)

Choć z drugiej strony od dawna już nie chodzę na koncerty "spodziewając się" określonej muzyki, bo znam zespół który będzie grać. Chodzę bo mam zaufanie do muzyka/-ów, albo bo chcę poznać coś, czego nie znam.

Na Braxtona bilety zdaje się po 150,- zł, w porównaniu do tyle samo kosztujących biletów na Pierończyk/Możdżer - taniocha;-)

Do składów, które niebawem się zaprezentują dodaj jeszcze i Uri Caine'a w akustycznym trio i Joeya Barona, Oregon, ponownie Anthony Coleman z Olesiami, a półrocze zakończy Kronos Quartet. Pewnie jeszcze sporo innych projektów, które gdzieś w międzyczasie się pojawią.

Osobiście, to po AB czekam na... Cecila Taylora. A potem mogą przyjechać mniejsze gwiazdki i gwiazdeczki jazzu. Aha, CT winien zagrać oczywiście z Ensemble albo Unit, solo tak sobie by mnie pociągał;-)

-> pavbaranov

Mnie osobiście intryguje to, ze nie wiem czego sie spodziewać po Bridge 61 ;)

(spodziewam sie dobrej muzyki :)

Pytałem tylko tak dla orientacji jaki stopien 'trudnosci' prezentuje ten band, bo chce namowic znajomych na wypad do Krakowa (i to w miare szybko, bo trza bilety zarezerwować;)

Np. na FME albo DKV to raczej zupelnie 'początkujących' bym nie namawiał,

co innego V5, School days czy Spaceways

Frank>

W swoim pierwszym poście w tej sprawie napisałeś:

"Pewnie,że wiemy wszystko!

Jak ni ma kasy,to się jedzie tam gdzie Ta kasa jest!

:)))

Przepraszam wszystkich wielbicieli tego Genialnego muzyka.

To wszystko już było.

Żeby było śmieszniej to z jakieś 20-30lat temu.

Warto cofnąć się do archiwum."

By być traktowanym poważnie, na takie zdanie może sobie pozwolić jedynie ktoś, kto słuchał zespołu, o którym mówi, że gra muzykę, jaką grano 20-30 lat temu. Nie przeczę, że tak może być, ale ja bym się nie poważył na takie sądy.

aTom

"23 Lut 2005, 17:01

-> Frank

Nie wiem jaki sens ma polemika z Tobą, ale ja jednak jestem uparty "

Wszelka polemika nie ma sensu,ponieważ jestem uparty jak"małorolny chłop".

Zresztą poddaje się,z "Trzema Muszkieterami" nie mam szans.

Ale jestem zadowolony z powodu pobudzenia Was do gorących wypowiedzi.

Od dwóch dni przypominam sobie granie V.

Ale i tak do sekty wielbicieli K.V. nie wstąpię.

Nie lubię słuchać na kolanach.

:)))))))))))))))))))))))))))

Frank >

Też jestem uparty;-)

Nikt nie namawia Cię do wstępowania do jakiejkolwiek sekty.

Osobiście jak słucham V. nie klęczę. Będąc na - jak do tej pory - 8 koncertach z udziałem V. i też nie zaobserwowałem by ktoś klęczał. Niektórzy - o zgrozo - stali. Reszta siedziała.

Taką pozycję zaobserwowałem onegdaj w kościele, ale chyba jej przyczyną nie była muzyka.

Swoją ścieżką to ciekaw jestem czy słuchanie na kolanach służy audiofilskiemu odbiorowi płyty, czy raczej nie;-)

• 2 tygodnie później...

Był;-)

Czyżby w Diapazonie musiało się ukazywać wszystko dzień po dniu?;-)

Było dobrze. Miejscami bardzo dobrze. Ale dzisiaj było... lepiej. Tyle, że znaczna część koncertu, w porównaniu z wczorajszym zdecydowanie trudniejsza.

Niestety tylko wczoraj moglem być (do Krakowa mam prawie 190 km)

Dobre i to. Warto było

Choć czuję niedosyt - tylko to rozbudziło mój apetyt na więcej...

W sumie bez zaskoczenia - typowo 'vandermarkowo'.

Początek jakoś mnie nie powalił specjalnie.

nawet pomyślałem przez moment, że to 'zemsta Franka' ;-)) kurde, co jest? Vandermark mnie nie rusza ;-)

Tyle, ze to nie była kompozycja Kena (Tima Daisy o ile dobrze pamiętam).

Potem już lepiej. Nie napisze więcej, bo zrobił to już pavbaranov na diapazonie ;-)

Generalnie sie z Nim zgadzam, choć mnie się 'czady' podobały w takim samym stopniu jak 'kameralistyka'

A moze nawet trochę bardziej ;-)

Pierwsza kompozycja KV była miażdżąca (niech sie rockowi wymiatacze schowają!)

I jeszcze jeden drobiazg.

Jam początkujący jazzfan, i nie mam wielu koncertowych doświadczeń a tym samym porownania, w kazdym razie

brzmienia muzyki (w wydaniu akustycznym, bądź prawie akustycznym) w Alchemii powinien posluchac kazdy audiofil.

Po to aby przestać być audiofilem - tego sie z całą pewnością w domowych warunkach nie da 'odtworzyć'.

-> pavbaranov, ja w krzesła nie kopałem ;-))

pozdrawiam

aTom>

Więc.... dzisiaj było lepiej! Dużo więcej kameralisytki. Dużo mniej podobne do poprzednich zespołów V. Swoiste. Na bodaj 11 utworów (wraz z bisem) 4 to prawdziwe perełki, a co pewnie jeszcze bardziej by Cię zdziwiło każdą z nich napisał inny muzyk. Suita Daisy'ego imponująca. "Literkowa" kompozycja V. powalająca. Akustyczny utwór McBride'a ciekawy i... ciekawie się rozwinął od wczorajszego dnia (to jedna z nielicznych powtórek), a "Spine" (jeśli dobrze usłyszałem) Steina, to... brakuje słów. Cudna kompozycja. Wszystko się mieni. Ciągle zmienia. Ale łatwo się tego nie słucha. Chwila nieuwagi i niewiadomo gdzie jesteś.

Alchemia i dźwięk? Zależy gdzie, ma swoje podbarwienia, ale to jeden z najlepiej brzmiących klubów. Całe szczęście, że Jacek jest elastyczny i od razu (w zeszłym roku) przyjął koncepcję akustycznego grania. Bywałem też na tych nagłaścianych, tych "wspomaganych" nagłośnieniem... Jednakże najlepszy dźwięk zawsze był akustyczny. A nad tym, by oddać brzmienie tego klubu usilnie pracujemy;-) Zresztą jutro w Radio Jazz również będzie można usłyszeć jakiś kawałek dzisiejszego koncertu (dziś był około 15.30). Jeszcze trochę i może będzie. Box natomiast - imo - brzmi dość dobrze. Niestety nie ma go jeszcze. Tzn. wszystkie elementy są w Polsce, jednakże same pudełka w Krakowie, a płyty siedzą w Warszawce u celników, którzy się nad nimi chyba modlą. Wracając do Alchemii - być może niebawem dość pozytywnie sympatycy tego klubu i zespołów tam występujących zostaną zaskoczeni. Zresztą już można posłuchać 2 zespołów, które tam zostały nagrane (100nka i V5), niebawem jeszcze jednego (Cosmosomatics). W niedalekiej przyszłości zdaje się, że także Baaby...

Teraz moge to już napisac - Frank chyba nie miał racji ;-)

Może nie jestem za dobrze oblatany w temacie, ale trudno mi sobie wyobrazić, aby 20-30 lat temu ktokolwiek grał w ten sposob coś, co możnaby nazwać 'jazz-rockiem' (choć w wydaniu V. nie przypomina to raczej muzyki którą zwykło sie określać tym mianem)

Nie jestem też kompetentny aby z pełnym przekonaniem stwierdzić czy Vandermarkowe poczynania (czy raczej poczynania kwartetu Bridge 61) w obrębie 'jazzowej kameralistyki' są rzeczywiście 'progresywne', w kazdym razie jest to muzyka conajmniej intrygująca.

-> cynamon

zdołowałeś mnie tym newsem...

ma sie rozumieć tylko dlatego, ze nie mogę tam być

aTom

Ukryta Zawartość

Dalej ni ma ceny cudoboxu,a być może w akcie wielkiego miłosierdzia nabyłbym kolejnego gniota do swej badziewnej kolekcji.

Wykorzystanie kompozycji moich wielbionych twórców(R.R.Kirk,D.Cherry,S.Rollins) skłania do posłuchania.

"Teraz moge to już napisac - Frank chyba nie miał racji ;-)"

No to miał rację czy też nie miał racji,a jakie to ma znaczenie,ważne jest natomiast poczucie humoru aToma.

A może miał rację,no chociaż trochę miał,a może nawet troszkę nie miał.

:)))))))))))

Ukryta Zawartość

na stronie Alchemii można posłuchać fragmentu wtorkowego koncertu !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Frank

dziwie się że sie dziwisz tymi kompozycjami Rollinsa i Kirka, przecież jako wytrwany krytykant V. musisz dobrze znać jego poczynania ;-)

limitowane edycje 4 albumów studyjnych V5 zawierały dodatkowe płyty z koncertowymi nagraniami poświęconymi klasykom free jazzu (były tam kompozycje m.in. C.Taylora, Sun Ra, O. Colemana, AEoC )

dwie ostatnie płyty z tej serii były poświęcone w całości właśnie S. Rollinsowi (bonus do 'Airports for light') i R.R.Kirkowi (bonus do Elements of style...)

a ceny 'cudoboxu' nie ma, bo jeszcze nie ma płyt :(

MW machnął jeno okładką, i chyba wiele sie nie pomyliłes - od strony edytorskiej będzie to prawdopodobnie cudo (choć widziałem z daleka ;-)

Pomyślałem se też, ze Ty jednak troche racji miałeś - sala Alchemii jest tak mała, ze mają tam sens koncerty artystów w najlepszym razie 4-ligowych ;-)))

Coż, widać ten Vandermark jest jednak za cienki, by przyciągnąć wiecej niż setkę słuchaczy ;-))

(no np. na taką Kongresową to jest chyba za kiepski;-) Na szczęście ;-)

aTom

Więcej takich wymian zdań,więcej słuchaczy na koncertach.

Ciekawość to element niebywale skłaniający do zakupów i odwiedzin sal koncertowych.

Miłosierdzie nie zdziwienie,proszę mi tu nie dodawać.

Czwarta liga nie jest taka zła,jest bardziej czysta niż Ekstraklasa :)

Sun Ra nie cierpiałem,nie cierpię i będę go nie cierpiał zawsze:)

Przybył z gwiazd i tam powrócił :(

> Sun Ra nie cierpiałem,nie cierpię i będę go nie cierpiał zawsze:)

W 'całej rozciągłości'? ;-) On miał dość spory 'rozrzut' stylistyczny.

Akurat kompozycja 'Saturn' ktorą gra V5 pochodzi z jego okresu przed-radykalnoawangardowego.

I jest IMO fajna - zarówno w oryginale (na 'Jazz in Silhouette') jak i w wersji V5

Prawdę mówiąc mniej bym sie zdziwił gdybyś analogicznym 'niecierpieniem' darzył Cecila T. ;-)

pozdr

> Czwarta liga nie jest taka zła,jest bardziej czysta niż Ekstraklasa :)

Ale wciąż nie doczekaliśmy się Twoich typów z tej Ekstraklasy.

A tyle prosiłem ;-) Zresztą nie tylko ja.

To jak, pozwolisz sobie na mały offtopic i rzucisz pare Wielkich Jazzowych Nazwisk? ;-)

(oczywiscie z żyjących ;-)

pozdr

aTom

No,żyjących to ich mało pozostało.

A i tak jak żyją to i zdrowie już nie te i ducha takiego w sobie nie mają.

Stagnacja i potworna wtórność na te czasy w jazzie nastała.

Pojawiają się dobre,nawet bardzo dobre nagrania,to fakt.

Wybitnych projektów(modne,lecz kretyńskie określenie)jednak brak.

Stąd me zamiłowanie do wykopalisk.

Faworyci,nazwiska-po co?

Ich katalogowanie i wymianę pozostawiam krytykom.

Doskonale wiesz czego słucham(tyle razy każdy informuje o słuchanych płytach).

Wolę przesłuchać 40 minut Dolphiego,Riversa,Mingusa itd nizli wielu współczesnych(oczywiście nie negując ich poziomu-to już bez żartu).

Podobnie jak w rocku współczesny jazz(zarówno awangarda i gł.nurt) nie posiada tej witalności,świeżości i radości grania jak niegdyś.

pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.