Skocz do zawartości
IGNORED

DVD Toshiba sd-9500 kontra cd do 4500 PL

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

>emesze tylko nowe klocki wchodza w gre? jeli nie, to kup dobre ES, zje dvd na sniadanie :) i kasa zostanie.

jelsi chodzi o nowe, to konkretny skok jakosci uzyskasz potem wydajac min.10-15kzl, np ikemi (choc nie sluchalem) classe100, meridian itd. do Twojego systemu taki cd jak najbardziej warto, no ale to kosztuje...

temat jest trochę przewrotny, bo chcę urzadzić mały "ślepy" test... i sprawdzić na słuch a nie utartą, może i słuszną opinią, że dvd nie zagra tak jak cd. A sony ES szukam i jeszcze nie znalałem np 707

• 10 miesięcy później...

Gdyby rozjechała to by go nie było wpisanego w "o mnie" ;-)

Zresztą miało być kontra cd do 4500,- za nowe a krell nowy to był cóś koło 20 kzł...

Disco zobacz na datę założenia tematu... ;-)

Toshiba SD900E (czyli SD9500 bez upsalmplera i XLR-ow) u mnie w domu rozjechala z CD-ków : Onkyo Integre 7711, Denona DCD-2560 że o poległych budzetowcach nie wspomne. Z DVD przewinęło mi się przez ręce kilka Panasłoików i osławiony Samsung HD750 - każdy po kilkunastominutowym (maksymalnie) teście wędrował z powrotem do pudełka. Panasłoiki sekcję audio maja ogólnie rzecz biorąc znacznie poniżej klasy budźetowych CD, Samsung przy Toshibie brzmiał jak anorektyk - w dźwieku nie było wypełnienia i masy, cięzko było zapomnieć również o wysokich tonach, które mimo że przyzwoitej jakości (jak na DVD !) to denerwowały ciągle wychodzac przed szereg i nie dając się zintegrować z pozostałymi częsciami pasma.

Brzmieniowo SD900E poległa dopiero przy Pioneerze PD-75. Jakby rozebrac dźwięk SD900E na częsci okazałoby się, że wszystko ma świetne, ba - bas i wysokie tony rozpatrywane w oderwaniu od muzyki ma lepsze od Pioneera. Jednak w całosciowym przekazie brakuje tego idealnego scalenia pasma, zaangazowania w przekaz muzyczny, Toshiba brzmi po prostu nieco technicznie. Słuchając Pioneera po minucie zapominam, że gra źródło - zostaje tylko muzyka, w przypadku Toshiby ta zmiana percepcji ze słuchania sprzętu na słuchanie muzyki po prostu nie następuje. Poza tym Toshiba plany rozkłada za linia zestawów zaś Pioneer wpycha przekaz do pokoju i tego ostatniego przekaz mi po prostu bardziej leży.

Za to obraz Toshiby to dla mnie ciagle referencja, idealne nasycenie i kontrast, brak absolutnie żadnych artefaktów, żaden Panasłoik a tym bardziej Samsung HD750 Toshibie nie jest w stanie podskoczyc (przynajmniej na wyjściach analogowych bo takie Toshiba posiada).

Podsumowując: nie wystawiajcie na ten test budżetowych CDków, ta Toshiba enemesze2 przejedzie sie po nich jak po łysej kobyle ;-))))

Barni

Święte słowa... Budżetowe cd do tej kwoty nowe polegną. Sprawdzałem chyba 3, nazw nie pamiętam i toshibka wygrała.

Nie bardzo rozumiałem jak opisywałeś, że Toshibka gra technicznie i trochę rzemieślniczo.

Po konfrontacji z Krellem to zrozumiałem... ;-) Ale to jest inna liga.

Temat jest z początku 2005r. i czego innego od cd oczekiwałem. Cóż ucho dojrzewa...!

Disco.

Podkreślałem czas tematu dlatego, że wtedy się Toshibą zachwycałem, teraz zachwycam sie Krellem.

A sam przyznałeś, że trzeba poszukać i znajdziesz... ale w tych starszych cd. Z nowymi do 4,5kzł mogłoby być trudniej.

Nie ma się co spierać, bo nie o to chodzi. A, że gra w cd bardzo dobrze oczywiście do pewnego pułapu ... ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

emesze2 tak sobie mysle ze powinni wiecej tluc takich dividikow wtedy ktos kto ma dvd jako zrodlo uniwersalne nie musialby go zmieniac a tak poza Szajsungiem 745 i Philipsem 963 i 9000 to dividiki nie graja:(:(:(

Disco

Myślę,że do tego zdania:"a tak poza Szajsungiem 745 i Philipsem 963 i 9000 to dividiki nie graja" można by dodać HK 22.Nie wiem czy go słuchales i te które wymieniłeś też. Ja porównywalem tego harmana z kilkoma dvd które sie u mnie przewinęły.Nie miałem okazji słuchać Phila 963 ale( choć to nie jest do końca miarodajny przykład) w AUDIO VIDEO z 09-2004 wg panów redaktorów przegral on w bezposredniej konfrontacji z HK22.

Ps. to ten numer w którym uznali samsunga HD 745 w grupie testowej.

Totalnie nie na temat...

Mam HK dvd22, HD945 i przez sąsiedzką miedzę korzystam z 963SA.

Grają dość podobnie (klasowo), bez jednoznacznej przepaści choć brzmienie się jednak różni bo skupiają się na różnych aspektach. Harman robi bardzo dużo na basie, posiada ciepłą średnicę, Samsung jest taki bardziej zwiewny, czasem suchy i ostry ale wprowadza więcej przestrzeni w brzmieniu. Ma jednak mało czaru w sobie -taki techniczny jakiś. Philips wydaje mi sie mimo wszystko zwyciężcą, szczególnie w kwestii wysokich tonów. Brzmią naturalnie i potrafią zaskoczyć ale przy Harmanie to dołu troszkę w nim brakuje.

Szajsung i Filek nie robione. Harman po wymianie opa na AD8066 i kondów wokół opa i DACa na panasy FC.

Filek mnie zabija czasem reakcji na pilota i czasem potrzebnym na uruchomienie płyty. Mozna iść do kibelka w tym czasie...brrrr.

Mam zamiar HK sprzedać i zobaczyć co można wyciągnąć z Szajsunga. Jak coś fajnego wyjdzie to dam znać.

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.