Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny elektrostatyczne- dobór zasilania zewnętrznego

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Poruszyłem wcześniej temat kolumn elektrostatycznych które zakupiłem ostatnio lecz stwierdziłem, że zagadnienie muszę ugryźć inaczej, inaczej zadać pytanie. 

Mianowicie: kolumny elektrostatyczne Audio Static ES180 o takich parametrach ( które udało mi się znaleźć w sieci ponieważ na samych kolumnach nie ma żadnej tabliczki): 

Impedancja znamionowa 5 Ohm ( 4,8-30 Ohm)

Zalecana moc wzmacniacza 20-200 Wat

88db/ 1W/1m

Zwrotnica 6 db/oktawę 400Hz

Bias supply 9V AC 

Moje pytanie właśnie dotyczy tego zasilania zewnętrznego. Nie ma nigdzie informacji jakiej mocy ma być to zasilanie. 

Wydedukowałem sobie na podstawie oględzin ( w Internecie) oryginalnych  zasilaczy do podobnych kolumn marki Acustat. Zasilacz o wartości 120V AC wejściowego prądu i wyjściowego 15V 150mA, inny 12V 130mA. Po ułożeniu prostego równania wyszło mi że przy 9V prąd wyjściowy musi mieć wartość około 100mA. 

Pytanie bardziej dla znawców elektroniki, znających temat elektrostatyki. Jaką wartość prądu ma mieć zasilacz, aby przetworniki pracowały poprawnie i czy może być ta wartość większa ( np 300mA)

Czy w ogóle moje rozumowanie jest poprawne? W ogóle na jakich prądach pracuje elektrostat?

Edytowane przez mikeTree

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.