Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV 400xi za 60% ceny!

Carlo

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczor.

Jestem na etapie kompletowania systemu. Mam Arcam'a 73t. Do tego planuje dokupic Epos'y m22. Najwiekszy problem stanowi wybor wzmacniacza. Mam na oku Primare I21, Baltlaba, Cyrus 8vs lub Exposure 2010s. Wszystkie przeze mnie wymienione wzmacniacze kosztuja w granicach 3800-5000 zlotych. Zastanawiam sie tylko czy nie dac sobie jeszcze troche czasu i sprowadzic ze Stanow Krell'a KAV 400xi, ktory jest do kupienia za 2500$(ok.7500 zl.). Ten wzmacniacz jest co prawda znacznie drozszy, ale reprezentuje brzmienie o dwie klasy wyzsze. Co o tym myslicie? I prosze powiedzcie ktory z wymienionych(tych tanszych) wzmacniaczy jest godny polecenia. Z gory dziekuje za Wasze opinie. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/15919-krell-kav-400xi-za-60-ceny/

Do Twojej ceny z U.S.A. dodaj jeszcze 7 % VATu (tam nie mają zwyczaju podawania cen brutto), weź pod uwagę koszty transportu, to o czym napisał Harvi i porównaj to z ceną Audioklanu wynoszącą obecnie 12.500 PLN (Top Hi-Fi Kraków).

Eposy to świetny wybór, tego arcama też znam i tez mmi sie podobał (nawet popełniłem kiedyś o nim recenzję). natomiast zastanów sie czy, o ile chcesz jeszcze ewentualnie poczekać z zakupem i dozbierać trochę kasy, nie lepiej wejść w jeszcze lepsze głośniki? Jeśli podoba Ci sie Epos to powinny Ci się podobać Harbethy. np taki shl5 to chyba i rozwiązuje problem nagłosnienia duzych pomieszczen, i zyskujesz piękny i wyrafinowany dźwięk. poza tym te kolumny napędzisz np z wymienionych prez Ciebie Cyrusem 8. ten zestaw pewnie wyniesie mniej wiecej tyle co eposy+krell natomiast według mnie ma szansę grać lepiej.

słyszałem zestawienie harbeth shl5 z cyrusem 8vs. bardzo mi się podobało. słyszałem też w ten weekend zestawienie harbethów 7 z baltlabem - tez bardzo udane.

miłego szukania i daj znać jak skompletujesz. pozdr

Zanim zbyt bardzo się napalisz na 400 z USA, wyślij do Krella zapytanie czy mozna w nim przestawić zasilanie na europejskie 230V/50Hz oraz sprawdź koszty transporu, które w przypadku wzmacniacza mogą być znaczne (kilkaset dolarów za UPS). Zakładam, że tak wartościowej paczki nie będziesz chciał puszczać bez ubezpieczenia, a to z kolei oznacza obowiązkowe cło (przynajmniej do wartościu ubezpieczenia).

Może się okazać, że po dodaniu wszystkich składowych, różnica w cenie nie będzie warta ryzyka i braku gwarancji. Tym bardziej, że w Top HiFi zawsze się można potargować...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie chcę zniechęcać do zakupu 400xi, ale dwa tygodnie temu odsłuchiwaliśmy go z Krystianem i lancasterem w salonie TOP Hi-Fi w Poznaniu w zestawieniu z ProAc D25 i Marantz 17KI. Zamieniliśmy go w pierwszej kolejności na GC na LM3886 i ku naszemu zdziwieniu było lepiej. 400 ma większą moc, jednak w tej konfiguracji przewaga GC była bezdyskusyjna.

W następnym podejściu zamieniliśmy również Marantza na Philipsa 720 po upgradzie i tu również niestety Marantz się nie popisał.

Osobiście nie kupiłbym Krella 400x.i

[obrazekLUKASZ-267675_1.jpg] [obrazekLUKASZ-267675_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2999-100009619 1170264811_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, dziekuje Wam za interesujace wypowiedzi. Jestem Wam bardzo wdzieczny za wszelkie uwagi. Jestem na forum dopiero od trzechy dni. Sprawdze wszelkie sprawy zwiazane z Krell'em. A co do kolumn, to oczywiscie poslucham Harbeth'a "5" lub "7". Wiekszy dylemat bede mial ze wzmacniaczem. Slyszalem, ze do Cyrus'a trzeba podlaczyc kable z firmowymi koncowkami. Mam nadzieje, ze nie jest to jakies ograniczenie i nie bede musial byc skazany na kable od Cyrus'a. A co myslicie o pozostalych wymienionych przeze mnie wzmacniaczach? Oczywiscie w kontekscie podlaczenia ich do Epos'ow czy Harbeth'ow. Mam na mysli przede wszystkim Primare i21, ale opinie na temat pozostalych tez beda bardzo mile widziane. Jeszcze raz dziekuje. Pozdrawiam.

Permanidesie, Ty masz jak sie zdaje Nad'a c372 i kolumny Harbeth'a, tak? Biorac pod uwage fakt, ze ja mam Arcam'a, ktorego brzmienie nie jest Tobie obce, to ciekaw jestem brzmienia konfiguracji Arcam+Nad+Harbeth lub Epos m22. Tymczasem.

=> Carlo: mam starszy i niższy model nada c350. na razie gra to razem z harbethami ale raczej to jest wielki mezalians. szukam odpowiedniego wzmacniacza. natomiast z nadem c372 te kolumny graja juz naprawde fajnie jesli chodzi o dynamike i barwe. natomiast szare nady, jak dla mnie, generują zbyt płaską scene (ładnie rozciagnięta na boki ale niezbyt głęboką). ja szukam czegoś innego - w muzyce klasycznej i jazzie "głębokość" sceny generowanej przez wzmak jest bardzo ważna. a z harbethow mozna akurat pod tym wzgledem wiele wycisnac (chocby z nie tak drogiego zestawu myryada).

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.