Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe bez amplitunera?

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie już dwa miesiące bez sprzętu mi minęło. Pierw zacząłem wymianę kabli w kolumnach, ale zaczęło się lato to dałem podstawkowe na czas wymiany i mi się Arcam sam zaczął wyłączać aż już całkiem przestał załączać i od razu wchodził w tryb awarii czy problemu. Arcama naprawiłem, kable zacząłem już coś grzebać no i znowu przyszły upały 🙂 i się nie chce kończyć. Pojawiła się fajna końcówka mocy w dobrej cenie i dlatego mam taką rozkminę

1 godzinę temu, raiwan napisał:

Są gotowe zestawy upgrade'u przygotowane przez producenta, czyli głośnik berylowy z nową zwrotnica na średnie i wysokie, woofer bez zmian, pewnie też pod niego zaprojektowana ta zwrotnica. Głośniki średni, woofer i obudowa zostają bez zmian. 

Tylko czy warto? Beryl jest wart ceny? Ja bardziej patrzę na jakość, nie zależy mi na charakterze grania. 

Myślę też nad sounbarem z subem i głośnikami tylnymi pod model tv samsunga a do słuchania muzyki wtedy integre. Tylko jak się ma taki soundbar do przestrzeni w kinie? Oglądając teraz tv z wbudowanym systemem głośników 5.1 nie słyszę żadnych przestrzeni w stereo a już nie wspomnę o scenie... Niby miało to emitować dźwięk dookoła a nawet nie ma prawdziwego stereo... 

Co to za kolumny i co to za producent? 

Jeżeli soundbar ma też tylne głośniki,to efekt surround będzie. Głośniki w tv,to jakaś porażka i nie rozumiem po co pakować w nie jakieś niby systemy imitujące dźwięk przestrzenny.

Kolumny XTZ 99.36 black piano mk2 (z nową wersją zwrotnicy).

Na przetwornikach wysoki fountek neocd3.0, średni seas excell w18e, woofer seas prestige ca18rnx. Konstrukcja 2,5 drożna. Obudowa podzielona na dwie osobne Komory. 

Mają 3 terminale - przygotowane pod tri-amp. 

Od razu że szczegółami 😁

Edytowane przez raiwan

Ładne kolumny i rzeczywiście jest gotowy kit do ich modyfikacji. Tylko jaki to da efekt to się dowiesz dopiero jak taką modyfikację przeprowadzisz. Strasznie jestem ciekawy jak one grają.

Coś jak Jamo Concert 11 tylko bas bardziej dynamiczny i góra też bardziej jakby czysta, krystaliczna. Scena lepsza przede w waszystkim. Te chińskie wstęgi robią swoje 🙂

Dodam, że Jamo nie zrobiło na mnie żadnego wrazenia, dwa razy byłem ich posłuchać przed zakupem z dwoma różnymi sprzętami, bo myślałem, że za słabej mocy i jakości pierwszy ( wtedy miałem model D570 i chciałem się przesiąść na lepszy model bo były moim marzeniem) . Kiedy usłyszałem Xtz od razu kupiłem choć są tańsze, ale na lepszych przetwornikach niby. Miałem problemu na początku z góra ale się okazało, że przede wszystkim mam najgorsze z możliwych miejsce odsłuchu a po drugie ktoś przegrzał wstęgi. Po wymianie jest pięknie. 

W tej cenie nowych (7 tys) do tej pory nie słyszałem nic lepszego. Nawet droższe niejedne im nie dorównywały. 

Edytowane przez raiwan
14 godzin temu, raiwan napisał:

Pojawiła się fajna końcówka mocy w dobrej cenie i dlatego mam taką rozkminę

Jaka? 🙂

15 godzin temu, raiwan napisał:

Co do MARANTZ to miałem okazję porównania bo wcześniej używałem model 6006 i przesiadłem się na Arcam 360... Jak włączyłem z powrotem Maranzta po słuchaniu Arcama to od razu pierwsza myśl "co to ma k... być"

Identyczną reakcję miałem po przełączeniu Arcama 550 z trybu analogowego z zewnętrznym źródłem, do trybu cyfrowego po HDMI czy Coaxialu. Jeśli nie poznałeś swojego amplitunera Arcama od strony czysto analogowej z przyzwoitym źródłem - to na Twoim miejscu wstrzymałbym się z integrami a wypróbował amplituner. Gra on w stereo po RCA na tyle porządnie, że do tej pory po paru latach nie mogę zrozumieć, czemu aż tak schrzanili w nim sekcję cyfrową. W innych amplitunerach nie ma takiej przepaści między analogiem a cyfrą.

Końcówka XTZ EDGE A2-300. 

Technologia ICE-power 2x300 watt 

Mała i mocna.

XTZ to firma, która narzuca mała marże w porównaniu do innych marek bo ma bezpośrednia sprzedaż bez pośredników, dzięki temu można kupić za pół ceny sprzęt tej samej klasy. 

Niestety nie słuchałem XTZ, więc bazując wyłącznie na zasłyszanych opiniach iż gra gorzej od Emotivy XPA, a Emotiva gorzej od Anthema MCA, obawiam się nieco, że dostałbyś więcej mocy ale gorszej jakości brzmienie od tego, jakie oferuje Arcam. On sam w sobie ma swoją klasę - a zbyt niskiej klasy końcówką można pogorszyć jakość.

To nie sekcja analogowa jest najsłabszym punktem Arcama, więc jeśli zależy Ci na stereo z plików i yt, to nie od rozbudowy sekcji analogowej bym zaczął. Bo to tak, jakbyś miał przyzwoity wzmacniacz stereo - najpierw szuka się dla niego odpowiedniego źródła, a nie najpierw inwestuje dalej w amplifikację, nadal nie mając dobrego źródła. Chyba że w planie masz i jedno i drugie, albo chcesz coś przetestować, pokombinować - wtedy to już podążaj za własną fantazją. 😉 

Tą końcówkę dam na sam woofer tylko, on wspiera średniego do 600 Hz więc tam nie musi być jakaś super klasa wmzacniacza.  Dzięki temu będę miał więcej mocy dla średniego a co idzie kontroli. Poza tym będę też mógł zrobić bi-amp na średnicę i wysokie podłączone do Arcama wtedy. 

Ta końcówka ma szybką odpowiedź i na bas się nadaje raczej. 

Jaki kabel może być lepszy na ten bas właśnie? Melodika Brown Sugar, czy wielozylowe Ultralink Challenger 2? Pierwszy przekrój 2x3.3, drugi 2x4 mm

To oczywiście prawda, że sam bas będzie pod pewnymi względami lepszy z mocną końcówką - pod względem klasy wzmacniacza również to upraszcza dobór, jednak - różne wzmacniacze bardzo różnie pokazują niskie tony, a to że będzie dobre uderzenie - to bardzo dobrze i mi się to podoba, ale mimo to może później jednostajnie buczeć sobie, zamiast mruczeć z pełną różnorodnością faktury użytej przez instrumentalistów.

Już gitara basowa potrafi pokazać setki barw, a gdzie inne instrumenty basowe - kontrafagot, klarnet basowy, z ich niepowtarzalną fakturą brzmienia. Natomiast 600Hz - to wyżej niż pierwsza składowa harmoniczna "wysokiego C" tenorów, i mniej więcej tyle co pierwszy dźwięk z melodii mezzosopranu Habanery Bizeta - tak dla uzmysłowienia, że to już nie są niskie tony. Głośnik basowy w kolumnie to więc znacznie co innego niż subwoofer, który ustawiamy poniżej 120Hz, a często na 80Hz bądź jeszcze niżej.

Jednak dźwięk dobierasz pod siebie - jeśli obecnie zależy Ci najbardziej na przyłożeniu, to sama twarda moc przedstawiona przez Ciebie jako z szybką odpowiedzią, Ci to zapewni. 😉 To co chcę podkreślić, to to, że dobre źródło też doda uderzenia, kontroli w basie, dynamiki, a w dodatku cały przekaz muzyczny się poprawia.

Dlatego się też zastanawiam nad powrotem do starej wersji zwrotnicy, gdzie średni i wysoki grały jako podstawka a woofer służył jako subwoofer pasywny i grał do 250 Hz. Wtedy chyba będzie to miało większy sens?

Z ciekawości też zrobię test na zasadzie podłącze jedna kolumnę (średnicę z wysokim) pod Arcama a druga pod końcówkę i zobaczę jakie są słyszalne różnice. I tak muszę to zrobić, żeby mniej więcej wyrównać poziomy między końcówka a amplitunerem. Końcówka ma regulacje poziomu wzmocnienia. Przy terminalach kolumny też w sumie mają opcje regulacji basu. 

Edytowane przez raiwan

Te 600Hz to nie mówię, że za dużo dla głośnika basowego (to zależy od jego konstrukcji, od możliwości średniotonowego) - a jedynie, że jako postrzeganie przez ucho ludzkie nie jest to zdecydowanie dźwięk basowy, i tym samym jakość jego brzmienia będzie miała duże znaczenie. W kwestii takich zmian w kolumnach natomiast, pewnie w dziale DIY coś mądrego by Ci koledzy powiedzieli. 🙂

W kwestii wyrównania poziomów - rzeczywiście różne końcówki nieco się różnią, i niezwykle rzadko mają możliwość regulacji poziomu.

No jak? Pytałem o wzmacniacz 5.0 do kina domowego zamiast amplitunera a, że temat się rozwinął i doszliśmy do wniosku, że lepiej dorzucić integre lub końcówkę oraz na źródło dać transport lub Dac to już druga kwestia, ale nadal dotyczy połączenia tego do amplitunera kina domowego

Edytowane przez raiwan

A przy obecnych cenach wyższych modeli amplitunerów kina domowego kupowanie najniższego modelu który ma dobrą kalibrację i sensowne wyjście pre-out plus dobrą końcówek ma jak najbardziej sens.

Piotr 

Ta końcówka daje rade jeżeli chodzi o niskie, schodzi mega nisko, zapas mocy czuć od razu, ale góra brzmi trochę cyfrowo, mniej naturalnie, ale jakościowo nie odbiega jakoś bardzo. Srednica jakby bardziej wyraźna, słychać było bardziej wyraźnie wokal, ale to też mogła być kwestia większej mocy. Wysokie są na dużym poziomie jak na klasę D. 

Na niskie nadaje się w sam raz, czuć tego kopa przy najniższych tonach od razu. To z porównania jeden głośnik pod amplituner a drugi pod końcówkę. 

Czekam na kable bo ciekawi mnie jak to będzie brzmiało sam dół pod końcówkę i średni z wysokim pod Arcama. 

Dzięki za ten opis - to zawsze cenne na forum. 🙂 Proponuję za miesiąc-półtora grania nową końcówką, podpiąć pod nią całe pasmo frontów w ramach testu. Powody są dwa:

- po wygrzaniu może lepiej grać, ze szczególnym uwzględnieniem właśnie wysokich tonów, na których najbardziej zauważyłeś różnicę w jakości względem Arcama

- jeśli już mamy końcówkę która gra nie gorzej od wbudowanych końcówek amplitunera, to im więcej kanałów wysokoprądowych odepniemy od amplitunera, tym na jakości zyskuje jego sekcja przedwzmacniacza oraz cyfrowa - dźwięk jest wtedy nie tylko mocniejszy, ale zyskuje na muzykalności, rytmice, dynamice, mikrodynamice, ogólnej jakości nie tylko brzmienia, ale właśnie przekazu tego, jak muzykalni byli muzycy podczas nagrania.

Nie bez powodu wiele osób mając amplitunery, nawet wszystkie kanały napędza zewnętrznymi końcówkami - to daje duży przyrost jakości brzmienia, sam to bardzo zauważam i potwierdzam, i nie raz widzę, że amplitunery Arcama często są wykorzystywane jako wyłącznie procesory/przedwzmacniacze, bo użytkownicy widzą w nich ten potencjał.

No i gratki z zakupu. 🙂

Po podłączeniu końcówki jest poprawa brzmienia konkretnie zauważalna w przestrzeni i górze. Dół zrobił się mocniejszy, choć nie wiem, czy nie traci delikatnie na jakości. Ogólnie jest o wiele lepiej.

Jest tylko mały wielki problem. Po podłączeniu końcówki pod amplituner głośniki zaczynają buczeć w typowy sposób dla transformatora. Jest to dość słyszane na tyle, żeby mnie to denerwowało. Podłączając inne źródło na przykład telefon nic nie buczy. Amplituner sam z siebie trochę buczy i pytanie, czy lepsze kable Chinch coś pomogą, czy bym musiał raczej wymienić transformator stundby (drugi mniejszy), który byczy w amplitunerze? Czy to by mógł być inny transformator innej firmy o identycznych napięciach, czy najlepiej oryginał? Spotkał się ktoś już z takim problemem? 

Problem rozwiązany w łatwy i szybki sposób. Znalazłem informację, że to może być kwestia "pętli masy". Wystarczy w jednym z dwóch razem podłączonych urządzaniach podłączyć kabel bez uziemienia. U mnie przestało w jakikolwiek sposób buczeć od razu po zmianie tego kabla w końcówce mocy. 

Teraz recenzja. 

Po kilku godzinach słuchania (końcówka kupiona używana więc już pewnie dawno wygrzana była) mogę co nieco napisać o plusach i minusach dodatkowej końcówki mocy. 

Wielkim plusem takiego układu jest przyrost mocy. W utworach nie ma jakoś więcej basu lecz w momentach krytycznych, kiedy bas schodzi nisko i podniosłych momentach ten przyrost mocy jest od razu słyszany. W stresowych momentach jest nagły jego przyrost, potrafi zatrząść pokojem, bardzo przydatne w filmach i muzyce elektronicznej oraz w utworach z dominującym kontrabasem. Robi ogromne wrażenie. W tej końcówce można sobie podbić bas, zwiększając głośność końcówki, ale minusem takiego rozwiązania jest po dłuższym czasie męcząca muzyka, bas zaczyna bardziej buczeć. Najwięcej jednak wprowadzają kable. Na Ultralink Challenger 2 basu jest więcej i niżej schodzi, ale za to jest mniej kontrolowany i taki rozlazły, mułowaty - dobre jednak dla kinomaniaków. Na Melodika Brown Sugar basu wydaje się mniej, ale robi się żywy, lepiej kontrolowany, bardzo zbliżony do naturalnego, można powiedzieć że prawdziwy - idealny do muzyki, lekko ocieplony, w koncertach wrażenie jakby się było przed scena. Bardzo fajny. 

Jeżeli ktoś ma kolumny bi-amp z osobnymi niskimi to polecam takie rozwiązanie. Jest idealne do amplitunera bo nie ma konieczności kupowania prądożernego amplitunera lub subwoofera który zajmuje dużo miejsca. 

Na początku trzeba pokombinować z ustawieniem potencjometru w końcówce, żeby basu nie było za dużo lub za mało. Fajna opcja do różnych pomieszczeń. 

Najwięcej dało podłączenie przez lepsze kable amplitinera do końcówki. Tu w kablach jest największa słyszalna różnica. Sama końcówka bardzo dobrze gra niskie, pod woofer idealna. Podłączając całe pasmo zaletą jej są bardzo krystaliczna wysokie, aż kują w uszy czasami, Arcam gra bardziej stlumiony, jak wcześniej napisał miś. Podłączyłem telefon więc to mogło sprawić tak dużo czystych, bo wiadomo jak w telefonach to podkręcają dla efektu. 

Przy okazji polecam tę końcówkę Xtz EDGE A2-300 lub A2-400. Bardzo szybka odpowiedz, dynamiczne basy, lepsza kontrola niskich, niczym nie odbiegają od Arcama. Tania końcówka (bo mają bezpośrednia sprzedaż bez pośredników narzucających marże) z możliwością automatycznego włączania i wyłączania, nadaje się idealnie do kina domowego, nawet jako wzmacniacz dla pasywnego subwoofera. Ta końcówka ma też regulacje wzmocnienia (głośności) oraz może grać w stereo i mono z większą mocą. Porządne terminale i zajmuje mało miejsca. Jest bardzo energooszczędna w technologi ICE-power. Delikatnie tylko się grzeje. Gra niesamowicie dobrze jak na klasę wzmacniacza D. XTZ mają miesiąc na oddanie sprzętu jak się nie spodoba, traci się tylko na kosztach przesyłki chyba 30 euro) 

Za niecałe 2 tysie jest teraz w promocji na stronie domowej. W tej kwocie nie kupi się nic lepszego. Polecam

Edytowane przez raiwan
2 godziny temu, raiwan napisał:

Najwięcej dało podłączenie przez lepsze kable amplitinera do końcówki. Tu w kablach jest największa słyszalna różnica.

A co na co wymieniłeś?

Na Ultralink Ultima 0,5 metra 

Marzy mi się też wymienić kable na wooferach teraz, ale nie wiem czy będzie lepiej i jaki to ma sens przy tych Melodika choć wydaje mi się na Ultralink lepszy bas (mowa o wyższym modelu kabli) 

W dniu 29.07.2022 o 11:48, Lobo Srobo napisał:

No i super. Tylko uważaj,bo teraz kablo-sceptycy Ciebie dopadną i zlinczują😆

Jak już sam sprawdził to ich oleje. 🙂

ludzie którzy sprawdzili są jakoś mniej natarczywi niż ci sceptycy co nigdy nie sprawdzali ale są na nie 

Piotr 

No właśnie nie rozumiem jak ktoś nie słyszy różnicy, ewidentnie kable Melodika mają dużo środka, bardzo szczegółową górę z szeroką scenę, można rzecz 3d, ale bas dla mnie jakoś znika, choć jest bardzo przyjemny w Brow Sugar. W Ultralink Challenger 2 basu jest na prawdę dużo, nisko schodzi, jest idealny do fimów i muzyki elektronicznej, ale nie jest tak naturalny, tak szybki i jest jakoś mniej kontrolowany.

Chcę znaleźć coś co łączy plusy tych kabli, czyli naturalny, szybki, dobrze kontrolowany bas na prawdę nisko schodzący, czyli idealny do basu.

Może ktoś zna taki kabel gdzieś w okolicach 500 zł używany za 2x 2,5 metra mniej więcej?

Edytowane przez raiwan
  • 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi