Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe na poddaszu

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, DrWredman napisał:

Jedyne okno w dachu to wyłaz dachowy, ale jest poza tym pomieszczeniem 😉

No mówię...🙃

Edytowane przez Gmow1977
7 godzin temu, JVC 4K napisał:

Wystarczy otworzyć okno i przewietrzyć, ja nie robił bym klimy.

Jeśli ktoś lubi oglądać filmy w temperaturze 30+ °C to mozna i tak 😉

W letnie upały to w mieszkaniu temperatura moze dochodzic pod 30 stopni, na poddaszu myslę, ze będzie to więcej, a tu jeszcze jest kilka zródeł ciepła...

Sam projektor to niezły piecyk, ktory w kilka godzin pracy potrafi podgrzac pomieszczenie o 2-3 stopnie. 

Z klimatyzacją będzie przyjemniej i bezpieczniej dla sprzętu. Na zewnątrz piekarnik, a w srodku przyjemne 22-23° ☺ mozna wtedy oglądac.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Z klimatyzacją będzie przyjemniej i bezpieczniej dla sprzętu. Na zewnątrz piekarnik, a w srodku przyjemne 22-23° ☺ mozna wtedy oglądac.

Tu nie tylko chodzi o typowe działanie klimy ,jakim jest utrzymywanie stałej temperatury.Chodzi też o to aby powietrze miało stałą wilgotność.Latem ciepłe powietrze przenosi też dużo wilgoci .Z reguły w takim pomieszczeniu jest dużo materiału absorbującego : wełna materiały tekstylne. Sam człowiek w wydychanym powietrzu produkuje też sporo pary.Klima to osuszy.Jednak mimo wszystko wentylacja i dopływ świeżego powietrza jest w takim pomieszczeniu niezbędny. Nic nie psuje tak klimatu jak zużyte powietrze....Może będzie rekuperacja?

Rekuperacje jest oczywiście przewidziana, była o tym mowa w filmie.

Klima też jest w opcji bo mam tam różne możliwości montażu. Ale rozważam opcję klimy kanałowej połączonej z rekuperacją. Wtedy zyska na tym cały dom.

Minione lato pokazało mi, że w domu temperatura nigdy nie wzrosła ponad 24 stopnie, więc nie było tragedii. Wiem, że na poddaszu będzie wyższa temperatura i pewnie bez klimy latem będzie słabo.

Fajne rozwiązanie do salki na poddaszu zaprezentował Lars w tym filmie może coś podglądniesz dla siebie 

W ogóle CZADOWA SALKA💪👍👍👍

8 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Fajne rozwiązanie do salki na poddaszu zaprezentował Lars w tym filmie może coś podglądniesz dla siebie 

W ogóle CZADOWA SALKA💪👍👍👍

Pomysł z ukrytym wejściem - genialny!

Pomieszczenie nie jest duże, a  optycznie wygląda na dwa razy większe. Zapewne szerokokątny obiektyw zaburza realny odbiór. Widać, że tanio nie było, ale rzeczywiście film podsunął mi nowe pomysły.

Nie znałem tego kanału, bo z niemieckich oglądam tylko Himkino, z uwagi na nieznajomość języka. Tłumaczenie na angielski trochę pomaga więc z chęcią obejrzę inne realizację. Dzięki! 😀

1 godzinę temu, DrWredman napisał:

Nie znałem tego kanału

Świetny kanał .Moją salkę budowałem w oparciu o ten kanał. Grobi tv  też niezły również polecam😉

• 2 tygodnie później...

Teraz dopiero na spokojnie obejrzałem ten filmik.Pozwolę sobie  odnieść się do kilku kwesti pokazanych w twoim nagraniu. Co mi się w oczy rzuciło...

Pierwsza sprawa to te schody.

Wydaje mi się ,że trochę wąskie to zejście będziesz miał.

Ta ściana jest zlicowana ze schodami.Jeśli teraz otynkujesz , powiesisz na niej jakieś panele, tak minimum 10 - 15cm ,ewentualnie surround  to  trochę  zajmie przestrzeń i ciasno  wyjdzie.

Druga sprawa balustrada może i szczegół ,ale będzie przeszkadzać temu głośnikowi.

Kolejna rzecz, to miejsce na projektor .

Fajnie ,że wygospodarowałeś na niego osobne pomieszczenie.Musisz jednak uważać .7m to dość daleko a ten otwór jest  dość nisko .Czy wziąłeś pod uwagę kąt padania projekcji ?Czy głowy oglądających  nie będą przeszkadzać ?

Nie mówiłeś, czy będzie podest ,dwa rzędy,czy tylko kanapa?

Wreszcie czy wziąłeś pod uwagę inny projektor? Zmieści się tam?No i co z HDR obrobi go z 7 metrów?

Drzwi na poddasze...

Ja bym chyba zaryzykował i wstawił drugie ,otwierane na zewnątrz i to dobrze ocieplone z uszczelkami, nie będzie dmuchać.

Na tych od środka i tak wyjdą ci pierwsze odbicia od LCR.Na nich wypadałoby powiesić jakieś panele absorbujące.

Sufit.

Tutaj musisz uważać aby nie pogorszyć.Bas lubi na poddaszach zniknąć.Pamiętaj Bas rozchodzi się sferycznie.Oczywiście  ty masz regularne ściany i dość wysokie,ale warto chyba dać regips x 2  przekoszony jakąś 3mm gumą ,coby zatrzymało niskie pasmo w pomieszczeniu.Na nich oczywiście absorbery dla pierwszych odbić ,bo te zawsze są😉

Sprzęt

Dla mnie sprzęt  w prawdziwej salce nie ma co szukać ...Wszelkie diody ,klikanie Reley ,wentylatory od końcówek . Musisz też pamiętać,że wszystko to generuje ciepło i to czuć....Ale jak kto kubi...

Trochę się rozpisałem,ale są to kwestie ważne ,o których trzeba pamiętać 😁

10 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Pierwsza sprawa to te schody.

Wydaje mi się ,że trochę wąskie to zejście będziesz miał.

Ta ściana jest zlicowana ze schodami.Jeśli teraz otynkujesz , powiesisz na niej jakieś panele, tak minimum 10 - 15cm ,ewentualnie surround  to  trochę  zajmie przestrzeń i ciasno  wyjdzie.

Zacznijmy od tego, że projekt domu (gotowiec lekko poszerzony) nie uwzględniał kina na poddaszu. Na strych miał być  tylko wyłaz z korytarza, ale przezornie kazałem architektowi nie robić stropu nad pralnią i częściowo nad garderobą. Bo tylko tam mogłem wstawić schody, które nie będą widoczne i nie będą z niczym kolidowały. Zostawiłem otwór normalne schody 320x260. Gdybym taki zostawił garderoba pozostałaby tylko większą szafą. Początkowo pralnia miała mieć wymiary 320x120 cm. Aby zmieścić schody musiałem przyciąć garderobę. Zabrałem więc żonie 40 cm :). I teraz pralnia ma 320x160. Jest pomieszczeniem przejściowym pomiędzy garażem i domem. Więc są tam dwie pary drzwi. Pralka stoi pod schodami, które są zabiegowe, z dwoma spocznikami i międzyschodkiem. Powiem Ci, że jestem bardzo dumny, że udało mi się te schody tak dobrze zaprojektować, że wysokość stopnia to 17 cm i wchodzi się naturalnie. Schody miały chyba z 5 projektów, ale nie chciałem zbytnio zmniejszać garderoby. W rezultacie udało się dorobić większą część stropu i otwór na schody ma tylko 320x80 cm. Dlatego też musiałem zrobić dwa spoczniki z międzyschodkiem, aby nie walić głową w sufit zanim nie wejdzie się nad otwór w stropie. Mogłem też zrobić schody bez spoczników zakręcane, ale wszyscy wiemy jak źle się po tym chodzi. Może kiedyś pokażę to na wizualizacji 3D, bo z opisu ciężko to zapewne sobie wyobrazić. O schodach można zrobić osobny film 🙂 Ważne, że tutaj zaoszczędziłem lekko 20k.

Początkowo planowałem jeszcze większa salkę kinową, bo była taka możliwość, ale wtedy schody byłyby na środku, a bez balustrady, jak na filmie, który podesłałeś, raczej bałbym się to tak zostawić. Dodatkowo, koszty przy większej salce tez by wzrosły, a nie przewiduję większej liczby gości na jednym seansie. 90% filmów będę oglądał sam. Ewentualnie syn kogoś zaprosi. 7 planowanych miejsc to i tak nie mało.

Tak, ściana od kina może lekko wejść w lico ściany schodów, ale mam tam teraz chyba 8 cm. Adaptacja akustyczna nie powinna zabrać więcej jak 10 cm.

Druga sprawa balustrada może i szczegół ,ale będzie przeszkadzać temu głośnikowi.

Będzie raczej ażurowa więc nie powinna mieć znacznego wpływu..

Kolejna rzecz, to miejsce na projektor .

Fajnie ,że wygospodarowałeś na niego osobne pomieszczenie.Musisz jednak uważać .7m to dość daleko a ten otwór jest  dość nisko .Czy wziąłeś pod uwagę kąt padania projekcji ?Czy głowy oglądających  nie będą przeszkadzać ?

Projektor już testowo tam stał i świecił przez otwór. Lens shift daje radę. Głowy oglądających z drugiego rzędu będą pomiędzy otworem.

Nie mówiłeś, czy będzie podest ,dwa rzędy,czy tylko kanapa?

Wreszcie czy wziąłeś pod uwagę inny projektor? Zmieści się tam?No i co z HDR obrobi go z 7 metrów?

Podest byłby wskazany, ale mam tam wejście do "składziku", gdzie też będzie sprzęt AV. Składzik też nie był planowany, ale kazałem domurować dwie ścianki i bardzo się przydał. Tutaj mam pomysł na przesuwane fotele, które będą odsłaniać drzwi do składziku.

Jeśli chodzi o HDR, to nie jestem jego zagorzałym fanem, więc jak wyjdzie tak będzie. Testowe oglądanie filmu na szarym murze dawało bardzo dobrą jasność więc na ekranie powinno być tylko lepiej.

Biorę pod uwagę zmianę projektora w przyszłości. Gdyby się okazało że zza ściany nie da się odpalić projekcji, przewiduję pozostawienie możliwości podwieszenia go w salce, bliżej ekranu gdzieś nad głowami 1 rzędu. Dorobię wzmocnienia możliwość podłączenia.

Drzwi na poddasze...

Ja bym chyba zaryzykował i wstawił drugie ,otwierane na zewnątrz i to dobrze ocieplone z uszczelkami, nie będzie dmuchać.

Na tych od środka i tak wyjdą ci pierwsze odbicia od LCR.Na nich wypadałoby powiesić jakieś panele absorbujące.

Jest taki plan na przyszłość. Ale na razie nic tam nie wieje, nawet ogrzewania salki jeszcze nie ruchamiałem i w tej chwili jest tam 13 stopni przy drzwiach na strych. Średnio w salce 15 st. Dojdzie wełna pod krokwiami to będzie jeszcze lepiej doizolowane. Te drzwi też mają być pokryte adaptacją i w miarę możliwości ukryte.

Sufit.

Tutaj musisz uważać aby nie pogorszyć.Bas lubi na poddaszach zniknąć.Pamiętaj Bas rozchodzi się sferycznie.Oczywiście  ty masz regularne ściany i dość wysokie,ale warto chyba dać regips x 2  przekoszony jakąś 3mm gumą ,coby zatrzymało niskie pasmo w pomieszczeniu.Na nich oczywiście absorbery dla pierwszych odbić ,bo te zawsze są😉

Zrobię jedną warstwę GK i zobaczymy co zmierzy UMIK. 🙂

Sprzęt

Dla mnie sprzęt  w prawdziwej salce nie ma co szukać ...Wszelkie diody ,klikanie Reley ,wentylatory od końcówek . Musisz też pamiętać,że wszystko to generuje ciepło i to czuć....Ale jak kto kubi...

To już raczej postanowione, że sprzęt będzie w "składziku"

Małymi krokami naprzód robię konstrukcję poddasza. Przez te skosy łatwo nie jest, bo symetria pomieszczenia jest lekko zachwiana, a kalenica w literę L. Masakra ale lubię takie wyzwania. 😉

8 godzin temu, DrWredman napisał:

Zacznijmy od tego, że projekt domu (gotowiec lekko poszerzony) nie uwzględniał kina na poddaszu. Na strych miał być  tylko wyłaz z korytarza, ale przezornie kazałem architektowi nie robić stropu nad pralnią i częściowo nad garderobą. Bo tylko tam mogłem wstawić schody, które nie będą widoczne i nie będą z niczym kolidowały. Zostawiłem otwór normalne schody 320x260. Gdybym taki zostawił garderoba pozostałaby tylko większą szafą. Początkowo pralnia miała mieć wymiary 320x120 cm. Aby zmieścić schody musiałem przyciąć garderobę. Zabrałem więc żonie 40 cm :). I teraz pralnia ma 320x160. Jest pomieszczeniem przejściowym pomiędzy garażem i domem. Więc są tam dwie pary drzwi. Pralka stoi pod schodami, które są zabiegowe, z dwoma spocznikami i międzyschodkiem. Powiem Ci, że jestem bardzo dumny, że udało mi się te schody tak dobrze zaprojektować, że wysokość stopnia to 17 cm i wchodzi się naturalnie. Schody miały chyba z 5 projektów, ale nie chciałem zbytnio zmniejszać garderoby. W rezultacie udało się dorobić większą część stropu i otwór na schody ma tylko 320x80 cm. Dlatego też musiałem zrobić dwa spoczniki z międzyschodkiem, aby nie walić głową w sufit zanim nie wejdzie się nad otwór w stropie. Mogłem też zrobić schody bez spoczników zakręcane, ale wszyscy wiemy jak źle się po tym chodzi. Może kiedyś pokażę to na wizualizacji 3D, bo z opisu ciężko to zapewne sobie wyobrazić. O schodach można zrobić osobny film 🙂 Ważne, że tutaj zaoszczędziłem lekko 20k.

Początkowo planowałem jeszcze większa salkę kinową, bo była taka możliwość, ale wtedy schody byłyby na środku, a bez balustrady, jak na filmie, który podesłałeś, raczej bałbym się to tak zostawić. Dodatkowo, koszty przy większej salce tez by wzrosły, a nie przewiduję większej liczby gości na jednym seansie. 90% filmów będę oglądał sam. Ewentualnie syn kogoś zaprosi. 7 planowanych miejsc to i tak nie mało.

Tak, ściana od kina może lekko wejść w lico ściany schodów, ale mam tam teraz chyba 8 cm. Adaptacja akustyczna nie powinna zabrać więcej jak 10 cm.

Będzie raczej ażurowa więc nie powinna mieć znacznego wpływu..

Projektor już testowo tam stał i świecił przez otwór. Lens shift daje radę. Głowy oglądających z drugiego rzędu będą pomiędzy otworem.

Podest byłby wskazany, ale mam tam wejście do "składziku", gdzie też będzie sprzęt AV. Składzik też nie był planowany, ale kazałem domurować dwie ścianki i bardzo się przydał. Tutaj mam pomysł na przesuwane fotele, które będą odsłaniać drzwi do składziku.

Jeśli chodzi o HDR, to nie jestem jego zagorzałym fanem, więc jak wyjdzie tak będzie. Testowe oglądanie filmu na szarym murze dawało bardzo dobrą jasność więc na ekranie powinno być tylko lepiej.

Biorę pod uwagę zmianę projektora w przyszłości. Gdyby się okazało że zza ściany nie da się odpalić projekcji, przewiduję pozostawienie możliwości podwieszenia go w salce, bliżej ekranu gdzieś nad głowami 1 rzędu. Dorobię wzmocnienia możliwość podłączenia.

Jest taki plan na przyszłość. Ale na razie nic tam nie wieje, nawet ogrzewania salki jeszcze nie ruchamiałem i w tej chwili jest tam 13 stopni przy drzwiach na strych. Średnio w salce 15 st. Dojdzie wełna pod krokwiami to będzie jeszcze lepiej doizolowane. Te drzwi też mają być pokryte adaptacją i w miarę możliwości ukryte.

Zrobię jedną warstwę GK i zobaczymy co zmierzy UMIK. 🙂

To już raczej postanowione, że sprzęt będzie w "składziku"

Małymi krokami naprzód robię konstrukcję poddasza. Przez te skosy łatwo nie jest, bo symetria pomieszczenia jest lekko zachwiana, a kalenica w literę L. Masakra ale lubię takie wyzwania. 😉

Po twoich otpowiedziach czuję ,że będzie dobrze.😁

9 godzin temu, Rybens86 napisał:

A po moich  że skos to źle , wszystko źle i wogole czemu nie tam gdzie mieszkam 🤣sorry za off top 

"Nie bądź Pan rura i nie pękaj"...Jeśli chodzi o dom, to Ja ci tylko pokazałem mój punkt widzenia ,bo tę drogę przeszedłem.

A salka ,jak salka .Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.Ty nie masz zbyt wielkiego pola do popisu ,Wręcz przeciwnie .Dużo przeszkód.Ale się uparłeś i też tam postawisz salkę . Z pomocą akustyka od strony audio  pewnie będzie dobrze. Będziesz w niej oglądał filmy ,słuchał muzyki .Może nawet ganiał żonę 😉 

Głowa do góry 

Będzie git 👊😉

W dniu 24.10.2024 o 13:21, DrWredman napisał:

Rekuperacje jest oczywiście przewidziana, była o tym mowa w filmie.

Klima też jest w opcji bo mam tam różne możliwości montażu. Ale rozważam opcję klimy kanałowej połączonej z rekuperacją. Wtedy zyska na tym cały dom.

Minione lato pokazało mi, że w domu temperatura nigdy nie wzrosła ponad 24 stopnie, więc nie było tragedii. Wiem, że na poddaszu będzie wyższa temperatura i pewnie bez klimy latem będzie słabo.

ales pan zagracil to poddasze :P, a tak na serio klima to klima reku to reku, zadna klima kanalowa bo ci reku bedzie musialo chodzic na maksa caly czas, a i tak nie schlodzisz porzadnie pomieszczenia, wiem z doswiadczenia bo sam tak myslalem i jednak poszla klima i reku osobno :), gratuluje podjecia sie tematu, ja sie wybudowalem i jakos zapal odszedl... moze i dlatego ze kieszenie puste 🙂

7 godzin temu, ryback napisał:

ales pan zagracil to poddasze :P, a tak na serio klima to klima reku to reku, zadna klima kanalowa bo ci reku bedzie musialo chodzic na maksa caly czas, a i tak nie schlodzisz porzadnie pomieszczenia, wiem z doswiadczenia bo sam tak myslalem i jednak poszla klima i reku osobno :), gratuluje podjecia sie tematu, ja sie wybudowalem i jakos zapal odszedl... moze i dlatego ze kieszenie puste 🙂

Potwierdzam ,lepiej nie mieszać klimy i razem zresztą inne kanału są do tego i tego 

Małymi krokami naprzód 

Niestety zadzwonili z firmy, z której mnie zwolnili, że jednak jestem im potrzebny. Śmiech na sali :). Zgodziłem się na 3/4 etatu i piątki wolne, ale na fakturę i tylko zdalnie więc tyłka z domu nie ruszam.

Przez tę pracę nie mogę przyspieszyć prac w kinie, ale cośtam idzie do przodu. Powiedziałem sobie, że codziennie wieczorami, choćbym tylko jeden profil przykręcił to będę pchał projekt do przodu.

Wyznaczanie płaszczyzn skosów to czasochłonna zabawa laserami, poziomicami i skakanie po drabinach. 3 płaszczyzny są już wyznaczone. Przykręcenie profili wewnątrz płaszczyzn to już pikuś. 

Otynkowałem też jedną ścianę, tę za ekranem i zatopiłem w niej siatkę elewacyjną dla wzmocnienia. Teraz przynajmniej jedna ściana nie straszy surowym murem. Zostały jeszcze 3. 😉 ale to robota na cały dzień.

Najniższa wysokość przy ścianie to 215 cm. Płaszczyzna sufitu będzie na wysokości 270. A kino ma wymiary po ścianach 500x700 cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20241113_220740.thumb.jpg.92a5ff8d22dbfa28361ce6c571b14c51.jpg

20241113_220856.thumb.jpg.e241dc7fddde456941e32e94c0b9716a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, DrWredman napisał:

Niestety zadzwonili z firmy, z której mnie zwolnili, że jednak jestem im potrzebny. Śmiech na sali :). Zgodziłem się na 3/4 etatu i piątki wolne, ale na fakturę i tylko zdalnie

No jest satysfakcja, ja tak dla odmiany miałem z klientami którzy do konkurencji szli a później na kolanach z prośbą wracali 💪

Ludzie uczciwie pracujących mają głęboko tam i coś im się od życia należy…😁

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

33 minuty temu, DrWredman napisał:

Powiedziałem sobie, że codziennie wieczorami, choćbym tylko jeden profil przykręcił to będę pchał projekt do przodu.

Dla niektórych sama budowa salki to też hobby😅

35 minut temu, DrWredman napisał:

Niestety zadzwonili z firmy, z której mnie zwolnili, że jednak jestem im potrzebny

Ha ...Pojawiła się okazja do podwyżki😂

Tanio się nie sprzedaj💪

Jest progres. Widać już zarys sufitu.

Niestety sobota okazała się za krótka, ale już niewiele zostało aby skończyć konstrukcję. Potem tylko wyznaczenie miejsc na głośniki atmos, przeciągnięcie kabli, rur od rekuperacji i można płytować.

Ukryta Zawartość

20241116_201451.thumb.jpg.80f6f538c46dbb13e7a60a89111db962.jpg

20241116_201655.thumb.jpg.2c9be3664fdcbea62483305b4c6b8030.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Gmow1977 napisał:

Nie zapomniałeś o czymś? 🤔  O paroizolacji?

A po co? Przecież kuchni, ani łazienki tam nie będzie. 😀

Nie ma co szczegółów budowlanych tutaj opisywać, ale wiadomo, że paroizolacja musi być. Faktycznie, niektórzy zawijają pod UDeki, ale bez przesady.

26 minut temu, DrWredman napisał:

A po co? Przecież kuchni, ani łazienki tam nie będzie.

Paroizolację zawsze się robi .Poza tym  pralnie masz  pod salką, a salka,przez schody, nie jest odizolowana od pralni. Moim zdaniem to błąd.

1 godzinę temu, Gmow1977 napisał:

Paroizolację zawsze się robi .Poza tym  pralnie masz  pod salką, a salka,przez schody, nie jest odizolowana od pralni. Moim zdaniem to błąd.

Cenna uwaga. Na szczęście nie mam suszarki, która rzeczywiście generowałaby sporo wilgoci. 

Pytanko o poradę w sprawie głośników atmos.
Za chwilę będę zamykał sufit więc muszę wybrać a nawet zakupić głośniki.
Najprawdopodobniej będą grać z amplitunerem Onkyo RZ 50 lub 70 więc obsłuży max 4 sztuki. Ale jak to mówią przyszłościowo warto zrobić 6 głośników, co pociąga za sobą konieczność ich kupna.
Nawet jeśli teraz będą grały tylko 4 to za kilka lat może być problem z dokupieniem takich samych.
Rozważam klipsch

Ukryta Zawartość

Albo Klipsch

Ukryta Zawartość

Jaką opcję wybralibyście:
- tańsze 6 sztuk
- droższe ale tylko 4 sztuki i zostawić miejsce na dwa dodatkowe w przyszłości i  liczyć na to, że kiedyś może uda się dokupić takie same
- droższe 4 szuki, nie robić miejsca na dodatkowe dwa głośniki, żeby nie kusiło 😉
- inne propozycje?

Do każdego głośnika będę robił skrzynkę ale to niewielki koszt.

Jakie są wasze doświadczenia z atmosami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, DrWredman napisał:

droższe 4 szuki, nie robić miejsca na dodatkowe dwa

Wystarczy.Staraj się jak najlepiej dobrać/zgrać z dołem. Nakierowane na miejsce odsłuchu.

21 minut temu, Gmow1977 napisał:

Wystarczy.Staraj się jak najlepiej dobrać/zgrać z dołem. Nakierowane na miejsce odsłuchu.

To jest najważniejsze. Według rysunków ze strony dolby głośniki sufitowe są skierowane w dół. Moim zdaniem takie ustawienie jest beznadziejne.

Żeby nie było - miałem tak na próbę i wiem że to nie ma racji bytu 😁

Obecnie każdy głosnik sufitowy mam skierowany na miejsce odsłuchu, czyli tam gdzie siedzę/siedzimy podczas oglądania filmu (zazwyczaj nie więcej jak 2 osoby) i jest nieporównywalnie lepszy efekt niż z głośnikami skierowanymi do dołu.

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

12 godzin temu, brewka87 napisał:

Obecnie każdy głosnik sufitowy mam skierowany na miejsce odsłuchu, czyli tam gdzie siedzę/siedzimy podczas oglądania filmu (zazwyczaj nie więcej jak 2 osoby) i jest nieporównywalnie lepszy efekt niż z głośnikami skierowanymi do dołu.

Też o tym myślałem. W związku z tym, że mam trochę miejsca w suficie mogę je całkowicie schować. Muszę tylko rozkminić jak to porządnie zamocować do konstrukcji.

Tylne atmosy będą w skosie dachu więc już same się nakierują.:)

• 4 tygodnie później...
16 godzin temu, DrWredman napisał:

Jest progres...

No jest 😁

Widzę ,że nowy TYJUBER będzie😅 No i fajnie.

Jak zaczynałem budowę swojej salki to nawet mi taka myśl przez głowę przeszła...Ale to nie dla mnie ,czasu brak i cierpliwości.Ale będę kibicował .Już jeden taki jest na YT

"Kino dla każdego "

Nawet daje radę.Choć filmy jak dla mnie za krótkie i tematyka bardzo powierzchownie omawiana.Ale spoko👍.Brawa za chęci.

A kolega co ci doradza ,niech też zakłada kanał i się pochwali .

Chętnie popatrzę.😁

Fajne są takie tematy,a na polskim YT praktycznie nic .

Widzę że jednak zastosowałeś jakąśmembranę między wełną a KG .Lepiej  z, niż bez.😉

Co do tych spinek  przy wieszakach....

Lepiej zastosować trytytki.Taśma po jakimś roku dwóch straci swoje właściwości i się rozleci.I problem gotowy.Trytytka trzyma na Amen.

Chociaż wydaje mi się,że jak wełny szczelnie napchałeś...z zapasem ,to nie powinno dzwonić.

Radzę zapłytować 2x GK.Dla basu lepiej .

Dobrze ,że przyjąłeś te 55' i nie żałowałeś na atmosach.

Działaj bez pośpiechu. Lepiej raz a dobrze.

Powodzenia 👍

To tyle odemnie 

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi