Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe na poddaszu

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, DrWredman napisał:

Przerobienie ramy którą mam da mi ekran o szerokości 4m, więc mam zagwostkę czy go ciąć czy zrobić nowy od zera w maksymalnym dla mnie formacie.

Zrobienie ekranu jest proste jak drut...Zdolności manualne masz ,nie wiem nad czym  się zastanawiasz.W ogóle uważam ,że trochę się pospieszyłeś z tym gotowym ekranem ...

Jeśli siedzisz 4.5 m od ekranu to śmiało pakuj ekran o takiej podstawie...Epson jest dość jasny powinien go obrobić.😉No chyba ,że ci zależy na wykorzystaniu tej ramy?

Przekop mój temat .Tam jest opisana również budowa mojego ekranu.Żal nie skorzystać😁

9 godzin temu, Gmow1977 napisał:

On siedzi od oekranu 4.5 m.

Projektor wisi dalej😉

Dokładnie tak. Projektor jest w odległości prawie 7 m więc projekcja może mieć ponad 5m szerokości. Wczoraj dokładnie pomierzyłem i jednak wcisnę ekran tylko 4.3 m ze względu na dolną odległość ekranu od podłogi.

10 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Zrobienie ekranu jest proste jak drut...Zdolności manualne masz ,nie wiem nad czym  się zastanawiasz.W ogóle uważam ,że trochę się pospieszyłeś z tym gotowym ekranem ...

Jeśli siedzisz 4.5 m od ekranu to śmiało pakuj ekran o takiej podstawie...Epson jest dość jasny powinien go obrobić.😉No chyba ,że ci zależy na wykorzystaniu tej ramy?

Przekop mój temat .Tam jest opisana również budowa mojego ekranu.Żal nie skorzystać😁

Chciałem wykorzystać ramę, ale jeśli brakuje 30 cm to jednak sporo, więc zrobię ekran DIY bez problemu. Oczywiście przekopię Twój temat kolego @Gmow1977 🙂

Tymczasem powstał inny problem - bordery. U mnie muszą być boczne aby wyświetlić 16x9 ale górne rogi ekranu są przy samych skosach więc nie ma miejsca na odsunięcie ich w bok poza ekran. Pierwsza myśl to magnetyczne welurowe zasłonki na sklejce lub czymś sztywnym i lekkim. Albo rolety, ale tu może być problem ze zmieszczeniem mechanizmu pod skosem.

Projektor wypoziomowałem ale miejsca na JVC jest ciut przymało, a dalsze obniżanie chyba wejdzie w kolizję projekcji z moją czupryną. Rozwiązaniem jest jedynie powiększenie otworu projekcyjnego tak, aby projektor wyjechał cały 10 cm do przodu. Mam już opracowane wycinanie piłką otworów w bloczkach bez większej zadymy więc tę przyjemność na razie sobie odpuszczę.

6 minut temu, przmor napisał:

A jasność obrazu sprawdzałeś z takiej odległości? Natężenie światła maleje z kwadratem odległości czyli z 7m będzie czterokrotnie mniejsze niż z 3.5m.

Słuszna uwaga ale jak widac testy były robione z tej odległosci. Mimo wszystko projektory dalekiego rzutu osiągają największą jasność (przy takiej samej przekątnej wyświetlanego obrazu) gdy uzyty jest maksymalny zoom. Gdy projektor jest daleko od ekranu i obiektyw jest ustawiony na małe powiększenie (aby zmiescic obraz w ekranie) to jego jasność będzie nizsza.

Mozna to nawet zauwazyć na kalkulatorze projekcji na stronie projectorcentral.com

Wystarczy ustawic żądaną przekątną obrazu, zablokować kłódką i potem zmieniać ustawienie zoomu. Na dole jest szacowana jasność w nitach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

16 minut temu, przmor napisał:

Natężenie światła maleje z kwadratem odległości czyli z 7m będzie czterokrotnie mniejsze niż z 3.5m.

Tu jednak ta zaleznosc nie ma zastosowania. Ten kwadrat odległosci dotyczy punktowego zrodla swiatła rozchodzącego się swobodnie.

Projektor ma regulowaną optykę ktora skupia swiatło w konkretnym kierunku więc utrata jasnosci wraz z odległoscią nie będzie tak duza ale jednak będzie..

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ten spadek jasnosci obrazu w przypadku projektorów wynika bardziej z konstrukcji obiektywu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jasności w ogóle nie brakuje, wręcz jest zbyt jasno i trzeba to korygować. Na pewno trzeba będzie zrobić kalibracę aby było na tip-top. Jeśli sam sobie nie poradzę to wezwę profesjonalistę.

6 minut temu, DrWredman napisał:

Jasności w ogóle nie brakuje, wręcz jest zbyt jasno i trzeba to korygować. Na pewno trzeba będzie zrobić kalibracę aby było na tip-top. Jeśli sam sobie nie poradzę to wezwę profesjonalistę.

Przy perforowanym ekranie (AT) trochę tej jasności ubędzie. Poza tym jasnosc lampy z uplywem czasu maleje. Lepiej miec niewielki zapas. W projektorach JVC mozna regulować aperturę obiektywu elektrycznie. Czyli  przesłonę mechaniczną w samym obiektywie ktorą mozna przyciemnić obraz. Mi jednak nigdy nie byla ta funkcja potrzebna bo moj jvc demonem jasnosci nie jest, więc mam przesłonę na max. Moze w epsonie tez jest cos takiego?

Godzinę temu, DrWredman napisał:

Tymczasem powstał inny problem - bordery

To nie problem.

Rolety to dobry trop i chyba najtańszy.Możesz też pokusić się o takie które zamontujesz po lewej iprawej stronie w górnej części ekranu  Ale musisz na sztywno ustawić  szerokość...

Tu może być problem.

Są też gotowe rozwiązania w tym kierunku.Właśnie  Grobi  kiedyś coś takiego sprzedawali...

Muszę filmik znaleźć

3 godziny temu, brewka87 napisał:

Przy perforowanym ekranie (AT) trochę tej jasności ubędzie. Poza tym jasnosc lampy z uplywem czasu maleje. Lepiej miec niewielki zapas. W projektorach JVC mozna regulować aperturę obiektywu elektrycznie. Czyli  przesłonę mechaniczną w samym obiektywie ktorą mozna przyciemnić obraz. Mi jednak nigdy nie byla ta funkcja potrzebna bo moj jvc demonem jasnosci nie jest, więc mam przesłonę na max. Moze w epsonie tez jest cos takiego?

Jest przysłona i mnóstwo innych ustawień obrazu więc można wykrzesać naprawdę dobrą jakość. Są trzy tryby jasności lampy. Oglądam na średnim. Poza tym lampa do tego Epsona jest tania więc w razie potrzeby można wymienić.

Panowie, 
krótka wrzutka bo prace wciąż trwają.
Wrzucam kilka fotek z realizacji ze stanem 0 włącznie.

Ukryta Zawartość

20250331_015318_web.thumb.jpg.4b09f09160efd68ce9846f2cb8642167.jpg

20250331_015159_web.thumb.jpg.c79942a82c312fc671d6fb8fa4b5c030.jpg

20250327_001415_WEB.thumb.jpg.ac64a90ed7aee12f3d56c0dd2795835e.jpg

20250327_001117_web.thumb.jpg.9b8ccfb814e69a194191dd026b8b13ff.jpg

Nie sądziłem, że kopara aż tak mi opadnie. Chciałoby się oglądać film za filmem, bo efekt jest dwa razy lepszy niż spodziewałem się na tym etapie.

Jestem po pełnym seansie filmu AMBULANCE, w którym sporo się dzieje bo akcja jest niemal non-stop. Zaliczyłem też kilka scen z filmu TWISTERS i czasami miałem wrażenie, że dźwięk był nawet spoza salki, a pukanie do drzwi prawie zerwało mnie z fotela aby iść i je otworzyć. 🙂

Jak na razie kalibracja z Onkyo 740 zrobiona była z gołą posadzką i z gołym sufitem oraz panelami pochłaniającymi na ścianach ale bez subwoofera. System zmierzył odległości niemal idalnie, bez znaczących rozbieżności względem symetrii pomieszczenia. I powiem wam, że nie mam pojęcia skąd się wziął tak fajny bas. Być może kanciapa z tyłu robi za niezłą pułapkę basową, a i przestrzeń poza salką, gdzie leży wełna na stropie też nie jest bez znaczenia. Myślę, że po wciągnięciu subwoofera może być tylko lepiej. Czakam na położenie wykładziny (która już przyjechała) aby nie mieć zbyt dużo gratów do przestawiania.
Ekran jak na razie za wysoki, więc do poprawy albo do zmiany. Jak dojadą kanapy to wtedy pomierzę na tip-top. Robiłem już wstępne testy trzech materiałów tekstylnych na ekran, ale o tym napiszę później. 
Głośnik centralny z podłogi nie był dla mnie uciążliwy więc jeśli skrócę ekran i podniosę go w górę o 50 cm to można by zapomnieć o ekranie transparentnym. Zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda to bardzo przyjemnie i na oko ze 3 rzędy foteli by weszły, prawie komercyjne kino z dużo lepszymi efektami. Gratuluję.

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

6 godzin temu, DrWredman napisał:

Jak na razie kalibracja z Onkyo 740 zrobiona była z gołą posadzką i z gołym sufitem oraz panelami pochłaniającymi na ścianach ale bez subwoofera.

Jakkolwiek to pierwsza wstępna kalibracja i pierwsze testy rozumiem twój entuzjazm. Podejrzewam ,że jak pomierzysz umikiem pierwsze odbicia i pogłos  ,to jednak podłoga i sufit  da o sobie znać...Tam też są pierwsze odbicia.

Wydaje mi się też ,że panele boczne są trochę za wysoko względem frontowych kolumn. Pasowałoby je obniżyć .Dlatego umik i do roboty...

powiem wam, że nie mam pojęcia skąd się wziął tak fajny bas. Być może kanciapa z tyłu robi za niezłą pułapkę basową, a i przestrzeń poza salką, gdzie leży wełna na stropie też nie jest bez znaczenia.

Raczej poddasze i jego specyficzna budowa włączając w to też to wejście po schodach.Jest wiele składowych .Pytanie jak będzie jak dasz właściwe suby.Jestem bardzo ciekawy 😉

Głośnik centralny z podłogi nie był dla mnie uciążliwy więc jeśli skrócę ekran i podniosę go w górę o 50 cm to można by zapomnieć o ekranie transparentnym. Zobaczymy

Raczej do zmiany...Aż się prosi taki format jak na projekcji😉 No I głośniki za ekranem.Tak wygląda prawdziwe kino 😉Nie lekceważ tego...

A centralny spróbuj tak jak wyżej na taboret .

Jak dojadą kanapy to wtedy pomierzę na tip-top

Wykładzina  ,sufit  i kanapy ...wtedy umik  i na tip top...

8 godzin temu, DrWredman napisał:

Nie sądziłem, że kopara aż tak mi opadnie. Chciałoby się oglądać film za filmem, bo efekt jest dwa razy lepszy niż spodziewałem się na tym etapie.

Od razu widac jaką robotę robią ciemne sciany i sufit. Na fotkach najwięcej odbic jest teraz od podłogi... Ciemny dywan/wykładzina to naturalny krok do przodu - kopara opadnie jeszcze bardziej 🙂

5 godzin temu, headstar napisał:

oko ze 3 rzędy foteli by weszły

Tylko po co tyle?  zrobić kino dla 9-12 osób żeby pozniej oglądać w max 2-3? Widownia na kilkanaście osob to raczej tylko na początku. Pozniej jak juz kino spowszednieje to bedzie mniej widzow.

Jest zamówione 7 miejsc. Być może dojdzie jeszcze jedno miejsce, ale uznaliśmy z żoną, że zobaczymy czy po wstawieniu 7 nie będzie za ciasno dla ósmego, który wylądowałby w kącie przy wejściu do kanciapy z możliwością przesuwania go na kółkach.

Przewidziałem dwa rzędy foteli choć wiem, że w 90% seansów będę tam sam. Drugi rząd będzie pod tylną ścianą. Nie zależy mi na ustawieniach dolby pod tylny rząd. Gości i tak posadzę w pierwszym rzędzie, a ja z żoną albo dzieciakami usiądę z tyłu. Te kilka razy w roku nic mi nie ubędzie.

Swoją drogą ci, którzy nie wiedzą co to jest dolby atmos, DTS itp. mogą siedzieć gdziekolwiek. Dla nich duży ekran i dźwięki dobiegające z różnych stron robią większe wrażenie niż poprawność całego systemu.

Przewidziałem dwa rzędy foteli choć wiem, że w 90% seansów będę tam sam.

Mi wlasnie o to chodziło. Dzieciaki szybko się przyzwyczają i kiedy minie efekt wow, to juz im sie nie bedzie chciało oglądac ze "starymi" 😉

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Mi wlasnie o to chodziło. Dzieciaki szybko się przyzwyczają i kiedy minie efekt wow, to juz im sie nie bedzie chciało oglądac ze "starymi" 😉

Same będą oglądać ze swoimi znajomymi, są już dorosłe. 😉

20 minut temu, Rybens86 napisał:

Ja zaplanowałem  na 4 reszta jak będzie to na podłodze

A jak tam twój projekt?Coś się dzieje?🤔Sporo czasu minęło od ostatniego wpisu...😉

1 minutę temu, Gmow1977 napisał:

A jak tam twój projekt?Coś się dzieje?🤔Sporo czasu minęło od ostatniego wpisu...😉

In progress ale nie będę tu zaśmiecać 😉 będę pisać 

Właśnie widziałem na YT test wykładzin z Komfortu, może się przyda komuś😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Work in progress, aczkolwiek prace polowe już się zaczęły, a w związku z tym mniej czasu na kino. Jednak niejeden seans już zaliczony. Żona już umawia koleżanki na "trylogię" Mamma Mia; ). Fotele też przyjechały. Załączam fotki.

Ukryta Zawartość

20250411_212725_1500px.thumb.jpg.28806906d45dbb5f3a40b70c4a62a8f7.jpg

20250411_212525_1500px.thumb.jpg.4117d600365fc7e0221a2b10dbea6a44.jpg

Tymczasem chciałbym poruszyć temat konstrukcji baffle wall. Załączam moje fotki z zaplanowanym przekrojem różnych warstw i czekam na wasze opinie.

Buffle_wall_1.thumb.jpg.9039adb8d2d0de743d86b698dd566d1a.jpg

Buffle_wall_ekran.thumb.jpg.37fb86ae62bb8076c84e9aa8ff84d15d.jpg

Poza tym, dostęp do szafy rack w kanciapie jest utrudniony i robienie tam półek z filmami i płytami nie ma najmniejszego sensu. Dlatego wymyśliłem, że odtwarzacz Blu-Ray i gramofon umieszczę po bokach ekranu (oczywiście na czas seansu będą zasłonięte). Półki na gramofon i odtwarzacz nie będą przymocowane do konstrukcji baffle wall tylko do ścian bocznych więc drgania konstrukcji nie będą się przenosić na sprzęty. Sama konstrukcja będzie mocowana do ścian z wykorzystaniem odpowiednich łączników akustycznych. Pozostaje kwestia długości kabli sygnałowych. O ile z optycznym HDMI do Blu-raya nie powinno być problemów, to z kablem długości 10 m dla gramofonu już może nie być tak łatwo. Może ktoś przerabiał już ten problem?

No i kwestia Subwooferów. Umieścić dwa pomiędzy głośnikami na podłodze? Chyba na razie nie chce mi się bawić w oddzielne głośniki i oddzielny wzmacniacz. Najchętniej wstawiłbym dwa SVS 3000 micro 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DrWredman

Brawo, bardzo ładnie (up)

Kabel do gramofonu to nie problem, sam tak mam , 10mb RCA Prolink exclusive i żadnych problemów niema,

a suby - no cóż, Mikro grają mikro ... dałbym dwa pb2k po 1/4 szerokości  (jak sie zmieszczą na wysokość) 

teraz widzę że pod ekran nie wejdą, więc może bliżej kanap gdzieś-może być z tyłu za kanapami w rogach, a no i może taniej daj Klipscha tego nowego 1400 

Edytowane przez donsalieri
uzupełnienie

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

To nie lepiej od razu pojsc w 4 sztuki w układzie Weltiego (w kazdym narozniku) bardzo zachwalanego na forum przez uzytkownika forum T?

Tez uwazam, ze do takiej salki nie ma sensu pakowanie mikro subwooferow. To juz calkiem spore pomieszczenie i jako dedykowane do KD zasługuje na konkretny bas. Te svs są na 10" przetworniku. Osobiscie mam 2 sztuki Velodyne 12" w pokoju okolo 30m2 i nie uważam zeby byly za duze. Basu nie brakuje ale mniejszych bym do kina juz nie chcial 🙂

7 godzin temu, DrWredman napisał:

dostęp do szafy rack w kanciapie jest utrudniony i robienie tam półek z filmami i płytami nie ma najmniejszego sensu.

Może ktoś przerabiał już ten problem?

kwestia Subwooferów. Umieścić dwa pomiędzy głośnikami na podłodze? Chyba na razie nie chce mi się bawić w oddzielne głośniki i oddzielny wzmacniacz. Najchętniej wstawiłbym dwa SVS 3000 micro 😉

Widać ,że chyba ambi cje przerosły możliwości. Pokój z potencjałem ,a wykonanie ....?

Podsumowując

Jestem rozczarowany

To nie ma nic wspólnego z prawdziwym pokojem kinowym

Sorry ale zaczyna się "druciarstwo "

Niepodoba mi się .

Wyszło jak poddasze użytkowe z wersalkami z lat 80tych.Tu nic się nie zgrywa.Do tego ten drugi rząd? Dla kogo to  ?Do tego wciśnięty pod ścianą.

Przecież tam ludzie głowami będą sobie przeszkadzać 

Regał ze sprzętem na siłę wciśnięty do kanciapy....To trzeba było fajną wnękę pod projektorem wykonać.Miałbyś dostęp od strony kanciapy do kabli, a od strony salki do  frontów całego sprzętu łącznie z korekcją filmową.

Ekran nietransparętny akustycznie wymusza umieszczenie głośników poza ekranem .Ogranicza to aranżację frontowej ściany.I PROBLEM gotowy. Gdzie suby?

No właśnie ...pod ekranem nie wejdą

I zaś drutowanie ...

Inaczej sobie to wyobrażałem...

Edytowane przez Gmow1977
3 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Widać ,że chyba ambi cje przerosły możliwości. Pokój z potencjałem ,a wykonanie ....?

4 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Jestem rozczarowany

To nie ma nic wspólnego z prawdziwym pokojem kinowym

Sorry ale zaczyna się "druciarstwo "

Niepodoba mi się .

Moim zdaniem troszkę przesadzasz z krytyką. Moze na chwilę obecną pokoj kinowy odbiega od tych spotykanych na zachodzie ale i tak jest to juz pomieszczenie jakiego wiele osób na tym forum mogłoby pozazdrościć.

7 minut temu, Gmow1977 napisał:

Wyszło jak poddasze użytkowe z wersalkami z lat 80tych.Tu nic się nie zgrywa.

Wedlug mnie nie jest tak zle ale...

8 minut temu, Gmow1977 napisał:

Do tego ten drugi rząd? Dla kogo to  ?

Akurat tu się zgadzam i juz chyba nawet kiedys o tym wspominałem. To będzie prawie zawsze niewykorzystane. Moze ze 2-3 projekcje będzie komplet, a pozniej oglądanie w pojedynkę albo 2 osoby. 

W mojej opini nawet ustawienie 2 przednich kanap tak jak teraz sprawia, ze nawet oglądając samemu nie ma mozliwosci usiąsc po srodku. Przy dzwięku dookólnym jest to wazne aby widz siedział w srodku "bańki" jaką tworzą glosniki. Małe przesunięcie względem ekranu jeszcze tak bardzo nie zaburza percepcji obrazu ale przesunięcie względem glosnikow bardzo zmienia odbior dzwięku.

14 minut temu, Gmow1977 napisał:

Ekran nietransparętny akustycznie wymusza umieszczenie głośników poza ekranem .Ogranicza to aranżację frontowej ściany.I PROBLEM gotowy.

O ile jeszcze z prawym i lewym glosnikiem nie jest to problem, to juz z centralnym niestety tak. Dzwięk dialogow albo z podłogi albo z sufitu...

Mimo wszystko uwazam, ze projekt ma potencjał i nawet z takimi "niedociągnięciami" jest to juz fajne pomieszczenie do oglądania filmow 🙂🙂

Gmow coś dziś nie w sosie, marudny jak przed miesiączką 😛  albo po drinku?

Doktorku nie przejmuj się nim, jest bardzo dobrze. Zawsze można lepiej, ale róbmy wszystko na miarę chęci i potrzeb, nie trzeba mieć żurnalowej salki żeby w świetnym klimacie i w dobrym towarzystwie (dla którego ta tylna kanapa 😛) pooglądać filmy czy koncerty. Nie każdy musi mieć TOP salkę, po czasie można zresztą ją poulepszać pozmieniać, a na razie ma być Fun i jest git. Pozdrawiam i jestem pod wrażeniem wykonanej pracy, widziałem gdzies Twoje zdjęcia kina w bloku to te teraz to jest skok jakościowy no nie? 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

To nie jest druciarstwo, tylko work in progress.

"Wersalki" 😉 mają funkcję relax, wszystkie elektryczne. Tylko trójka z tyłu środkową część ma bez rozkładania. Zatem 6 jest rozkładanych. Testowałem fotele typowo kinowe gdzie 3 siedziska kosztowały min 12 tys. (jest też Polska fabryka koło bydgoszczy gdzie jeden fotel koszuje 10k) ale nie chciałem aby kino było tylko 3 osobowe. 

Te zakupiłem w Agacie. Wszystkie 7 kosztowały 8600 zł z wniesieniem.

Zarówno te droższe jak i tańsze miały bardzo porównywalny komfort w użytkowaniu i oba były z chińskiej fabryki.

Jedyny minus to brak dziury na kubek, ale na to już mam pomysł.

Jeśli chodzi o centralną pozycję odsłuchu, ja nie mam z tym problemu. Dwa środkowe miejsca są ustawione optymalnie. Nawet gdy siedziałem w tylnym rzędzie efekty dźwiękowe dobiegające z różnych części salki w ogóle nie roczarowywały.

W którejś ze scen (albo FURIA, albo Top Gun) przelatującej rakiety przez środek sali mieliśmy wrażenie z synem, że przeleciała między nami. Wrażenie bezcenne.

Pisałem już, że ekran będzie transparentny akustycznie, jestem w trakcie testów kilku materiałów tekstylnych. Problem jest jednak taki, że większość tekstyliów ma szerokość tylko 150 cm, a mnie potrzeba min. 180. Jeśli efekt nie będzie zadowalający to albo zakupię sam ekran Seymour bez ramy do zrobienia ekranu DiY, albo kupię gotowy Adeo lub ES. Obecny ekran jest tylko tymczasowy.

W kanciapie zaraz po wejściu po lewo stanęła szafa rack. Dostęp do kabli mam wystarczający, aby je ładnie pospinać i już tam nie zaglądać. Poza tym ma kółka więc można całością odjechać jeśli zaszłaby taka potrzeba. Kable głośnikowe też są odpowiednio dłuższe. Jedak umieszczenie tam płyt z filmami z uwagi na skos dachu i płatew konstrukcji, która biegnie przez całą szerokość metr za wejściem, byłoby bardzo niewygodne szczególnie dla gości. Wszystko co jest za tą płatwią to już różne "przydasie".

Bas już jest fajny z jednego klipsha 112, ale wszyscy wiemy, że co dwa suby to nie jeden. Raczej na pewno nie będę robił subów na tylnej ścianie. Wspomniałem o SVS 3000 micro z uwagi na podwójne głośniki, więc przy dwóch takich jednostkach byłyby 4. Też chodzą mi po głowie SVS 2000 bo mają już nie 8 a 12 cali. 

Do efektu finalnego jeszcze daleko ale myślę, że nie będzie odstawał od tych zza wielkiej wody.

4 minuty temu, donsalieri napisał:

widziałem gdzies Twoje zdjęcia kina w bloku to te teraz to jest skok jakościowy no nie? 

Nie ma co porównywać salonów w mieszkaniach z meblami, szafkami, kwiatkami, oknami itd. Ale gdybym nie spróbował kina z projektorem w mieszkaniu to na pewno nie ruszyłbym tematu budując dom, choć i tutaj pierwotnie kino miało być w salonie. Gdybym szukał projektu domu pod kino, koszty budowy byłyby znacznie większe.

Po nie kąd zgadzam się z @Gmow1977

Ale ścianę frontową kolega ma zamiar zrobić w Baffle Wall i może zrobić druciarstwo ale przerobić Klipsche na in wall? Suby? Hmm... Proponuję 4x SVS SB12NSD używane w cenie 4 tys zł i zrobić SBA!!! Miałem i polecam te suby!!! Zawsze później będzie można dodać z tyłu dwa jebitne w rogach by podbić zejście ale ja bym się drugi raz ani chwili nie zastanawiał nad SBA i Baffle Wall. 

Chciałem wrzucić link do przeróbki klipsch użytkownika z YT który testował wykładziny dywanowe a tutaj ząk, link usunięty przez moderację🤬 i jak tu się nie wkur...ć! eh... 

• Pokaż nowe odpowiedzi