Skocz do zawartości
IGNORED

Powrót do kaset magnetofonowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Używam TDK ,a z chromu kupiłem Philipsa . Powiem ,że rezultat jakie teraz osiągnąłem jest lepszy niż oczekiwałem . Na zwykłej Fe  TDK  nagranie  jest prawie identyczne  jak oryginał . Jeszcze zostało tylko dopracowanie ustawienia równego poziomu biasu dla obu kanałów . Musze gdzieś wysępić normalny oscyloskop i podłączyć się bezpośrednio na wyjścia Pr-ków . Bo po odsłuchaniu nagranej taśmy ewidentnie teraz słyszę ,że prawy kanał ma większy poziom wysokich. Jeśli to się uda wyregulować ,aby w obu kanałach było tak samo , to będę lepiej niż zadowolony .

31 minut temu, Rosomak19 napisał:

ewidentnie teraz słyszę ,że prawy kanał ma większy poziom wysokich

Prawy kanał jest bliżej środka, lewy jest z brzegu. Lewy zawsze dostaje w trąbę.

nagrywamy.com

Ale muszę coś z tym zrobić , bo podczas odsłuchu jest to irytujące, bo jak by prawy kanał grał "czyściej" przez co wydaje się głośniej. Poza tym chciałbym zobaczyć czy generator dobrze pracuję i czy aby na pewno z PR-ków idzie po równo na głowicę, choć to też nie gwarantuję niczego, bo sama głowica pewnie nie ma takich samych parametrów na obu kanałach?  Tak w ogóle ,żeby rozwiać wszelkie wątpliwości , to przydała by się oryginalna kaseta testowa 200nWb/m może być 400Hz, aby jeszcze raz sprawdzić dokładnie tor odczytu, przede wszystkim balans. Bo nie wiem na ile ta pseudo kaseta testowa ze znanego portalu aukcyjnego, jest równo nagrana. Ogólnie to teraz wszystko się rozbija o idealne zestrojenie balansu odczytu , wskaźnika i zapisu ,a dokładniej mówiąc biasu, aby poziom wysokich tonów był identyczny dla obu kanałów.

Hmm trochę obadałem temat ,bo jedna rzecz mi nie dawała spokoju i wyszło coś takiego . Podałem jednakowy sygnał na oba wejścia ( przy włączonym zapisie , potencjometry in i out na maks) i w punktach zaznaczonych zielonymi strzałkami mam identyczne sygnały , na wejściu do układu LM 1122 jest na obu kanałach 47mV ( częstotliwość ustawiłem 400Hz) kłopot się pojawia na wyjściu jednego z LM-ów , ponieważ robi się znaczna różnica w poziomach . Mierząc na IC 101 jest 781mV a na IC201 jest 764mV . Czy któryś z LM-ów coś szwankuje ,czy może być to wina gdzieś jakiegoś kondensatorka ,czy rezystora ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może być kondensatorek ale może być też rezystorek. Jakąś tolerancję fabrycznie mają. No i scalaczek również wchodzi w grę. Mimo produkcji na skalę masową to producent podaje w notach katalogowych wartości "od - do". Je również trzeba brać pod uwagę. Kolejną sprawą jest przecież to, że regulacja parametrów jest w kanałach wykonywana osobno.

Edytowane przez wrobeleczek

Tak póki co , namierzyłem kilka rezystorów różniących się w jednym i drugim kanale i kondensator , który w jednym kanale ma 47nF a w drugim ponad 58nF . Same układy raczej nie do dostania.

Faktycznie, nawet datasheet'u LM1122 i LM1123 nie mogę namierzyć 🙂

Ja mam to szczęście, że w moim K-500 mam LM1111 (jego oficjalny zamiennik to LM1112) i udało mi się jeszcze je dostać (i to w PL !!).

Właśnie wiem ,bo na początku źle wpisałem w szukajkę i patrze ,że są i to w kilku sklepach i to po 5zł nawet 😱 , Ale po chwili radość minęła 🙄 . Gdzieś tam na niemieckiej stronie znalazłem oba układy , ale za blisko 20 euro za sztukę. Mam nadzieję ,że same układy są ok i po prostu rozjazd parametrów elementów pasywnych miesza.  Jutro zamówię porządne rezystory i kondensatory i wymienię w obu kanałach, majątek to nie kosztuje. Sądzę ,że powinno być lepiej ,zważywszy ,że jest taka różnica w wartościach kondensatorów i kilku rezystorów. Szkoda ,że nigdzie nie można namierzyć datasheeta do tego układu ,żeby zobaczyć , co i jak.

6 godzin temu, Rosomak19 napisał:

Hmm trochę obadałem temat ,bo jedna rzecz mi nie dawała spokoju i wyszło coś takiego . Podałem jednakowy sygnał na oba wejścia ( przy włączonym zapisie , potencjometry in i out na maks) i w punktach zaznaczonych zielonymi strzałkami mam identyczne sygnały , na wejściu do układu LM 1122 jest na obu kanałach 47mV ( częstotliwość ustawiłem 400Hz) kłopot się pojawia na wyjściu jednego z LM-ów , ponieważ robi się znaczna różnica w poziomach . Mierząc na IC 101 jest 781mV a na IC201 jest 764mV . Czy któryś z LM-ów coś szwankuje ,czy może być to wina gdzieś jakiegoś kondensatorka ,czy rezystora ?

Ukryta Zawartość

Nie ma żadnej różnicy, to jest 0,2dB 😉 Po drugie na oko to "wina" R113/R114. Nie przejmuj się, to jest tylko 2%, zasadniczo to nawet nie mierzysz napięcia z taką dokładnością.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

No nie jest to takie bez znaczenia , bo sprawia ,że nawet wskaźnik wysterowania nierówno pokazuje, wiem ,że mogę sobie go podregulować ,ale ja lubię jak jest tak jak ma być . Parę rezystorów i kondensatorów majątek nie kosztuje , także wymienię i zobaczę.

19 minut temu, Rosomak19 napisał:

nawet wskaźnik wysterowania nierówno pokazuje

Wskaźnik wysterowania pokazuje z dokładnością 0,2dB?

19 minut temu, Rosomak19 napisał:

Parę rezystorów i kondensatorów majątek nie kosztuje , także wymienię i zobaczę.

Nie wiem, jakie kondensatory chcesz wymieniać i po co, ale rezystory w sprzężeniu trzeba raczej dobrać a nie wymienić. One nie są uszkodzone.

nagrywamy.com

Wymienić( mając na myśli taką wartość jak ma być , tylko sparowane) o takiej samej wartości , tylko 1% , żeby nie zostawiać rezystorów , właśnie w tym sprzężeniu i nie tylko , które mają rozjazd między jednym a drugim kanałem. Poza tym już pisałem , na próbę zmierzyłem po dwa kondensatory foliowe i  na jednym jest ok 47nF, a na drugim 58nF ,a to już nie jest ok . Dla wskaźnika 17 mV (a nie wiem czy tej różnicy jeszcze nie powiększa tranzystor) , to będzie powodowało nierówną pracę . W pewnych poziomach wystarczy ,aby w jednym jeszcze świecił segment ,a w drugim już nie. Doba póki co nie ma co gdybać , przyjdzie paczka , zrobię podmiankę i się zobaczy.

• 2 tygodnie później...

Ok powymieniałem to i owo i teraz jest znacznie lepiej , oba sygnały na wyjściu różnią się o jakieś 2-3mV . Nie zmienia to faktu ,że jestem trochę wku....ny dzisiejszą przesyłką,bo ta niby kaseta testowa Stilon , to jakaś marna podróbka . Może jest tu na forum jakiś fachura z porządnym kaseciakiem , co mógłby nagrać sygnał  3150 Hz  10kHz i najważniejszy 200nWb/m 400 Hz ? Bez prawidłowego ustawienia toru odczytu , nie mogę pójść z kalibracją dalej . Chyba ,że ma ktoś w końcu jakiś oryginał , do sprzedania w normalnych pieniądzach.

Edytowane przez Rosomak19

Mogę polecić zestaw kaset kalibracyjnych od Hansa Petera Roth.Dostępne na eBay.Jest to zestaw sześciu kaset i oczywiście jest taśma 400Hz,200nWb tzw.Dolby.Koszt to nieco ponad 300 zł.Najważniejsze,że kasety są nowe i bardzo ważne (jeśli zależy Tobie na dokładnym ustawieniu poziomów,azymutu) te taśmy nagrano na całej szerokości taśmy ,czyli full track.Nic lepszego mi nie przychodzi do głowy.Aha,jedna kaseta służy do ustawienia wysokości głowicy!

Mi w sumie trzeba tylko Dolby i azymut . Niestety nie posiadam konta na eBay. Kurde szkoda ,że nie trafiłem wcześniej na pewnego posta opisującego te lipne Stilony podróby . Nie wiem ,czy to po prostu jest przegrane z oryginalnej taśmy ,czy jak ? Bo nawet poziomy nie są zachowane . Jak ma być 1kHz -10dB, a tu pokazuje -3dB ,to nawet na tej nagrywanej kasecie testowej z alledrogo , poziomy są jako tako, bo trochę to pływa wszystko , ale są zachowane . Chyba ,ze jest ktoś z woj. lubelskiego , kto posiada taśmę kalibracyjną i można by było podjechać ze sprzętem i ustawić tylko skos i poziom odczytu , z resztą już sobie poradzę .

Ja jestem z Jeleniej Góry,ale mam nadzieje,że ktoś Ci z tym pomoże.Chociaż na tym forum chyba nie ma wielu miłośników magnetofonu.Lepiej spróbuj na Audiohobby,czy Stereo-hi-fi forum.Oprócz tych taśm od HPR z Ebay,mam kasete z forum stereo hi-fi i allegro.Ta z allegro jest nagrana głowicą stereo.Skos ma nawet ok.podobny do pozostałych,ale do poziomu się nie nadaje.Do poziomów musi być zapis pełnym śladem,czyli jak w prawdziwych tasmach serwisowych.

Właśnie nie bardzo się nadaje, bo sygnał bardzo zmienia swój poziom i z tego, co widzę , waha się ( u mnie 0dB =0,775V ) od 0,710V do 0,786V ,także lipa . Może zarejestruje się na którymś z tych forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi