Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 84 vs. PM 80 ...

Prospero

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś porównywał te serie? Także inne numery ze sztandarowym PM94 włącznie. Czy właśnie na nim skończył się "złoty wiek" marantza? Dane techniczne są porównywalne. Zarówno PM 84 jak i PM 80 do 25W moc oddaje w klasie "A". PM 94 przewyższa je oczywiście swoją konstrukjcą - niemal dual-mono. Ciekaw jestem opinii...

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/16024-marantz-pm-84-vs-pm-80/

Zloty wiek marantza skonczył się właśnie na PM 80. PM 84 jest zdecydowanie bardziej hardcorowy niż PM 80, trudno powiedzieć który z nich dźwiękowo lepszy. PM 84 jesyt chyba bardziej wymagający dla reszty sprzętu, szczególnie wrażliwy na źródło. Ja bym wybrał 84, lepsza kontrola basu, mocniejszy ogólnie "wykop", niemniej jednak jak trzeba potrafi zagrać słodko, choć oczywiście bez szaleństw w stylu Musical Fidelity. To jest wmacniacz, który zaczyna się doceniacć w momencie kiedy usiłuje się go zmienić na coś znacząco lepszego, okazuje się że rozsądnym kosztem nie bardzo jest na co.

Przez tydzień miałem u siebie Marantza PM 80 i musze powiedzieć że jest to naprawde solidny piec duże radiatory i gigantyczny transformator robią wrażenie. Jeśli chodzi o dżwięk to kopa mu nie brakuje i na pewno nie można mu zażucić ze jest zbyt ostry (a niektórzy to zażucają Marantzom) Osobiście gdybym miał wybierać to skłaniał bym się właśnie ku temy modelowi jest młodszy i tańszy od PM84 chociaż muze zaznaczyć że PM 84 widziałem tylko na obrazkach

... przyczajałem sie na Marantza PM 94 w ebay. I nie znalazłem nikogo kto byłby w stanie dla mnie wylicytować. Poszedł za 358 euro... No dałbym! Cóż, poszło... Jest w kraju jakieś miejsce gdzie można szukać starych modeli tej firmy? Jakiś wyspecjalizowany komis czy "cuś"?

Oj byłaby to łaska... niemal uświęcająca;) Dar języków w końcu nie każdym jest dany. Ja akurat w mowie Goethego und Shillera "cuzamen do kupy" niezbyt jestem biegły... I tak oto ignorancja językowa pozbawia mnie przyjemności dla innego zmysłu. Życie potrafi dopiec ...

micmar: no własnie tym się różnią Marantze ze złotego okresu od obecnych, że te stare nie grały ostro. 80tka jest bardzo dynamicznym wzmacniaczem, ale 84 jeszcze bardziej. To właśnie takie produkty sprawiły że marantz był marka kultową, wielka szkoda że Philips zrobił tak jak zrobił.

"Ja akurat w mowie Goethego und Shillera "cuzamen do kupy" niezbyt jestem biegły"

Ja też :) - ale są konwertery języków na WWW - ja np. korzystam z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pisze tekst po angielsku i tłumaczę na niemiecki - jakieś małe poprawki czasem robię samemu (zazwyczaj zmieniam wyrazy na adekwatniejsze do aukcji) i jeszcze nikt nie narzekał - ba! - raz zostałem pochwalony tymi o to słowami "ihr Deutsch ist übrigens sehr gut." - hehe ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>discomaniac71

Jak już Pan oferujesz się ze sprzedażą sprzętu i robisz Pan komuś "smak";), to weź Pan czasem odbierz telefon!Tylko taki kontakt znalazłem w Twoim - "o mnie". Dzwoniłem dziś kilkakrotnie, za każdym razem odrzucona rozmowa. Tak przy okazji, dziś niemal miałem w rękach Denona 1560 za uwaga - 850 zł!!!... niestety pracownicy komisu albo się połapali, że coś nie tak, albo było naprawdę tak jak mówili - "szef zarezerwował dla kolegi"... ja to mam pech.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.