Skocz do zawartości
IGNORED

Co do Altusów 200??Yamaha czy pioneer??

jarek_1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno zakupiłem za dosc okazyjną cenę obudowy od Altusów 200, zakupiłem orygianlne głośniki, oryginalna zwrotnica i dobre kabekli(te Tonsilowskie to szmelc).i mam maly problem bo nie wiem jaki wzmacniacz zakupic do tych kolumn.znajomi polecają mi Yamahe ax-930 i Pioneera a-77x.I ten jest dobry i ten.sam juz nie wiem co wybrac.pomóżcie.a moze do takich kolumn wystarczy yamaha ax-730??

z gory dzieki!!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wszystkie wymienione przez Ciebie wzmaki sa za dobre do badziewia zwanego Altusami. Przerabialem ten temat 20 lat temu. Tubowa wysokotonowka spiaszczone pasmo i totalne bezbasie... Szkoda czasu.

a co bys propnowal zamiast altusów 200? altusy graja glosno i maja dosyc dobry bass.za taka cene (do 800 zl) nie znajde nic lepszego dla siebie(slucham techno, house itp). monitorki z glosnikami 16 cm to mnie smiesza. kolumny z takimi glosnikami to ja moze sobie zamontowac do kina domowego ale nie do stereo gdzie potrzebuje moznego uderzenia.....

=> jarek_1987

Altusy nie mają basu, tylko jednostajne buczenie o przeokropnej górze pasma nie wspomnę....Za 800 zł mozna kupić jakieś uzywane kolumny - w tej cenie np. Paradigm Monitor 3 v.1 w techno sprawdziłby się wyśmienicie, do tego Rotel 921 lub 931 i masz naprawdę niezły systemik znakomice sprawdzający się w muzie, której słuchasz. Wiem, bo słuchałem takiej konfiguracji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jarek posluchaj zyzia na Rotelu to on sie zna:):):) a Paradigmy to tez niezle glosniczki. Prawda jest taka ze nie trzeba wydawac duzo kasy zeby miec cos przyzwoitego. Pozostaje jeden problem: jak w dzisiejszych czasach sprzedac ten badziew ( czyli Altusy ).

przejde sie do jakiegos sklepu i poslucham tych monitorków co mi polecacie. ale szczeze mowiac to (tak mi sie wydaje) z takich kolumn to imprezki nie da rady zrobic a te Altus 200 to sie swietnie do tego nadaja.pare imprez juz przezyly. Co Wy na to??

No i jak zwykle odezwali się "fachowcy", którzy naczytali się gazet i jeśli nie było w nich słowa Altus to odrazu musi to oznaczać, że to szajs. Panowie jeśli gość pisze, że słucha techno i na pewno to robi głośno to musi mieć mocne i duże głośniki a jak ma mało kasy to Altusy są tu idealnym rozwiązaniem. Fakt, że jest to stara konstrukcja i do dziś prawie nie zmieniona ale to nie znaczy że jest zła. Tak na prawdę to jest to jedna z niewielu konstrukcji w ogóle a jedyna w swojej cenie która wytrzymuje głośne słuchanie muzyki na maksymalnych ustawieniach basu i sopranu przez długie lata. Więc nie wyjeżdżajcie panowie z propozycją kupna monitorków bo czy widzieliście dyskotekę w której rąbanki puszcza się na monitorkach.

Da radę imprezkę zrobić, ale nie możesz przesterować wzmaka. Poniżej masz wszystko co wiedzieć musisz:

> ZAPOBIEGANIE USZKODZENIU GŁOŚNIKÓW

Kolumny Paradigm są bardzo efektywne i mogą być używane do słuchania muzyki przy wysokich poziomach głośności z umiarkowaną mocą.

Mogą też być podłączane do wzmacniaczy o dużej mocy.

Zabezpieczeniem głośników są również maskownice. Należy pamiętać o tym, że oprócz funkcji ozdobnych i ochronnych pełnią one bardzo ważną funkcję przy transmisji tonów wysokich oraz średnich i niskich. Konstrukcja maskownicy została opracowana w taki sposób, aby w jak najlepszym stopniu wykorzystać prawa akustyki przy rozprzestrzenianiu się poszczególnych częstotliwości. W związku z tym należy dopilnować, żeby kolumna głośnikowa pracowała zawsze z założoną maskownicą.

ZNIEKSZTAŁCENIA WZMACNIACZA – TWÓJ GŁÓWNY WRÓG

Zniekształcenia wzmacniacza są podstawową przyczyną uszkodzeń głośników. Gdy słuchacie Państwo głośno muzyki, wzmacniacz może przesterowywać sygnał dźwiękowy czego efektem jest nieczysty, zniekształcony odbiór. Staje się tak wówczas, gdy wzmacniacz zaczyna generować zniekształconą moc kilkakrotnie większą niż moc wyjściowa. Tak zniekształcony sygnał bardzo szybko uszkodzi każdy głośnik!

IM WIĘKSZA MOC WZMACNIACZA TYM LEPIEJ !!

Wzmacniacz o mocy 20 watów na kanał będzie wykazywał znaczące zniekształcenia powyżej tej mocy. Gdy głośnik wymaga wzmacniacza 40 watowego to wzmacniacz 20 watowy, w momencie głośnego słuchania muzyki będzie powodował zniekształcenia a w konsekwencji doprowadzi do uszkodzenia głośników. Tymczasem wzmacniacz o mocy np. 80 watów będzie zniekształcał dopiero po przekroczeniu mocy 80 watów, a poniżej tej mocy zniekształcenia będą minimalne. Dlatego też mając głośnik o mocy 40 watów, powinniśmy użyć mocniejszego wzmacniacza, ponieważ będzie on odtwarzał czystsze, mniej zniekształcone brzmienie a uszkodzenie głośników stanie się mniej prawdopodobne.

KONTROLA GŁOŚNOŚCI

Prosimy nie dać się zwieść przez regulator kontroli głośności we wzmacniaczu lub przedwzmacniaczu. Regulator ten służy wyłącznie do regulacji poziomu słuchania – a nie jest to regulator „wyjściowej mocy”. Wielkość mocy, jaką wzmacniacz bieżąco używa przy danym poziomie głośności, zależy wyłącznie od natury muzyki jakiej słuchamy. Przy ustawieniu danego poziomu głośności, kiedy słuchamy cichych części nagrania zużywane jest mniej mocy niż przy głośniejszych fragmentach.

Przy typowej muzyce pop, rock, jazz czy przy wysokich poziomach w muzyce klasycznej, znamionowa moc wyjściowa większości amplitunerów i wzmacniaczy jest uzyskiwana przy ustawieniu regulatora pomiędzy godziną 11 a 13 (tylko w przypadku gdy nie używamy regulatorów bass/treble/loudness – przy ich użyciu moc znamionowa może być uzyskana poniżej tych ustawień).

Prosimy pamiętać, że wszystkie wzmacniacze wprowadzają zniekształcenia. Ich poziom wzrasta wraz ze wzrostem mocy. Zniekształcenia te mogą uszkodzić głośnik. Należy zachować szczególną ostrożność przy głośnym słuchaniu muzyki – i natychmiast zmniejszyć głośność , gdy zniekształcenia stają się słyszalne.

Jeśli chcemy słuchać głośnej muzyki należy używać wzmacniaczy o dużej mocy! Będziemy mieć wtedy gwarancję czystości i wysokiej jakości brzmienia.

UWAGA JEST GRANICA!

Chociaż mocniejsze wzmacniacze są bezpieczniejsze, to jest punkt, w którym głośnik nie jest w stanie wytrzymać podawanej mocy i po przekroczeniu tej granicy zostanie uszkodzony. Zalecane jest, żeby przy dużej głośności nie używać regulatorów bass / treble i ustawiać je na zero. W tym przypadku nie jest też wskazane używanie przycisku konturu loudness i korektora barwy dźwięku. Przy głośnej reprodukcji dźwięku prosimy zwracać uwagę na poruszanie się głośnika basowego.

Gdy zaczyna się nadmiernie wzbudzać i „falować” należy natychmiast zmniejszyć głośność!

WŁAŚCIWA ILOŚĆ MOCY

Paradigm podaje moce zalecanych wzmacniaczy co ma na celu orientacyjnie określić minimalną i maksymalną moc dołączonego wzmacniacza.

Zalecamy wzmacniacze, które są mocniejsze niż znamionowa moc kolumn (przy danej impedancji), gdyż gwarantuje to przejrzystsze i jaśniejsze brzmienie.

Jednak należy zachować szczególną ostrożność i używać poziomu mocy, który jest zalecany do danego typu kolumn.

=> wzmachol

Powiem Ci po Śląsku:

Nie fanzol farmazonów, że Altus wytrzyma wszystko....na dyski nie chodza, ale kiedyś żech łaził i tam grały takie Altusiska z rezonującymi niskotonowcami i popalonymi tubkami....

wzmachol

Wybacz ale to Ty cały czas zarzucasz tym samym tekstem. Posledz troche forum a przekonasz sie, ze ludzie ktrorzy sie wypowiadaja w tym watku juz "z niejednego pieca chleb jedli". Poza tym rzecz ludzka dojrzewać z czasem, również muzycznie, wtedy oprócz imprezek człowiek zaczyna od życia i od muzyki wymagac wiecej.

=> wzmachol

Tak, tak praktyka weryfikuje....no i właśnie mój szwagier wymieniał kiedyś 4 razy tubki w swoich Altusiskach, tez słuchał z basami i sopranami na maksa na 35 W Unitrze....a Altusiska dużo silniejsze niby były....Niskotonowce tez pierdziły az miło;-) Taka jest praktyka....niestety....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

wzmachol przeginasz i powiem Ci wprost... mam 33 lata i temat Altusow przerabialem dawno temu - w latach 80-tych naprawde nie bylo za bardzo co kupic w polskich sklepach wiec pozostawaly Altusy i Altony ew Mildtony ale tam nagminnie palily sie kopolki - od konca lat 80-tych do dzis prowadze dyskoteki i naprawde wiem co sie do dyskoteki nadaje a co nie. Paradigmy rzeczywiscie bardziej moze nadaja sie do domu a z 18m2 powinny sobie poradzic ale ok. skoro tak to proponuje Scherzo 200 lub 350 - tam jest bas nieporownywalny z Altusami sa ladne srednie tony i gdyby wysokotonowke wymienic na materialowa byloby zupelnie dobrze. za 800zl kupisz i jeszcze Ci kasy zostanie. a swoja droga kumpel ma do Nakamichi AV 10 podpiete B&W 602 s 3 czyli tez monitorki i nawet jak odlaczy suba to basik jest niczego sobie - szkoda tylko ze 602 s 3 tak wybornie graja tylko z tym modelem Nakamichi bo kazdy inny wzmak ktory slyszalem wlacznie z Rotelem brzmial koszmarnie - najlepszy dowod ze nalezy dopasowac wzmak i kolumny.

=>jarek_1987

W 18 m poradzą sobie spokojnie i uwierz mi, maja więcej basu niz niejedna podłogówka...oczywiscie to nie muszą być te Paradigmy, przejdź się do jakiegos komisu - bardzo dobry jest w Chorzowie na ul. Wolności - discman 2 - wielokrotnie już przeze mnie reklamowany na forum z miłą i kopmpetentną obsługą, i posłuchaj tego i owego - tak będzie najlepiej :-) A daję głowę, że po takim odsłuchu juz nie wrócisz do Altusów...bo po 5-ciu minutach rozboli Cię głowa....

==>jarek_1987

Radzę nie śmiać się z monitorków z 16cm głosnikami. Miałem kiedyś Altusy 75, ale strasznie przeszkadzały mi wysokie tony z tubek. Kupiłem Tannoye 632, konstrukcja jak wyżej. Wszyscy kumple, którzy je widzieli, na początku pukali się w czoło i mówili, że zwariowałem, kupując takie małe g... Gdy je usłyszeli, zbierali szczęki z podłogi. Tannoye zmiotły Altusy 75 pod względem basu, schodził niżej, był kontrolowany i przede wszystkim miał kopa. Oczywiście nadal były to małe kolumny i robienie na nich dyskotek nie wchodziło w grę, ale do głośnego słuchania muzyki wystarczały. Altusy 110 miały więcej basu, ale typowego dla konstrukcji z tej serii czyli powolnego i bez uderzenia. Radzę posłuchać czegoś ze stajni Paradigm albo Cervin Vega, wtedy usłyszysz prawdziwy bas i przekonasz się, że Altusy to nie to. Za niewiele więcej niż 800zł można upolować na Allegro bardzo przyzwoite kolumny, które pod względem basu zmiotą Altusy.

Sądzę, że na tym forum nikt Ci nie podpowie jakie kolumny masz wybrać. Tutaj nawet 5% osób nie słucha takiej mzuyki jak Ty, a tym bardziej nawet 1% nie robi imprez przy użyciu swojego sprzętu.

Popytaj na www.elektroda.pl Oni się tam lubują w "Alphardach", "Teslach" albo starych basowcach Gdn.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.