Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica Teufel Ultima 40 do oceny oraz pytanie o głośnik wysokotonowy

Rekomendowane odpowiedzi

Kombinuje tak, że mam teraz dwie pary budżetowych kolumn (teufel i Yamaha) i dwa dodatkowe głośniki wysokotonowe, które nie pasują bo jestem ślepy i źle zmierzyłem otwór😁 choróbsko mnie dopadło i nie mam weny na kabelki ale zakupiłem 2m solid w Castoramie o średnicy 0,5mm. Ty masz te kabelki po prostu do terminala górnego podłączone?

Ja mam podłączone po skosie. Plus na dół a minus na górę. Jak chcesz więcej góry to podłącz na górne i posłuchaj. Jak jesteś chory to nie wyciągaj wniosków po odsłuchach bo nie będą miarodajne. 

• 3 tygodnie później...

W moim przypadku eksperymenty nie przyniosły zadowalających wyników. Ultimy wracają już do Berlina ale... w tej cenie to bardzo solidny sprzęt- dobrze zbudowany i dobrze grający. Bas ze słabą fakturą ale mięsisty, mocny, potrafiący nisko zejść i miękki tak jak lubię. Średnica bez szału ale poprawna. Sprawdziły się zarówno w kinie jak muzyce. U mnie przesądziły o zwrocie brak delikatności wysokich tonów. Nie tyle ilości ci właśnie to, że były takie pogrubione. Myślałem o wymianie samego tweetera gdzie pomagał doświadczeniem @audioburak ale w ogólnym rozrachunku ze względu na skomplikowanie i konsultacjach z ww. zrezygnowałem z tego procederu. Wystawiam ocenę cena/jakość na dobry+ a króliczka gonię dalej😀

Ja też się rozstaje ze swoimi ultimami. Mam je rok wycisnąłem z nich maxa dobierając wzmacniacze, ustawiając je na różne sposoby i efekt był na prawdę dobry. Pewnie jeśli słuchałbym wyłącznie techno to by zostały. Przerobiłem po drodze też sporo różnych kolumn które odsprzedałem bo nie były o wiele lepsze a droższe. W swojej cenie teufle to na prawdę dobre granie. Znalazłem jednak kolumny które mnie zauroczyły od pierwszego odsłuchu i musiałem je mieć 🙂 Tak więc są one na olx razem z moimi jeszcze Monitor Audio BX5.

Hah wczoraj pokazywałem żonie Twoje paczki na olx i powiedziała "ładne ale u nas nie będą pasować" 🙂 napisz co tam ciekawego dorwaleś. Ja swoimi się nie pochwalę bo z budżetowego grania przeszedłem na jeszcze bardziej budżetowe i dopiero dziś ocenie czy to coś wniosło do mojego audio doświadczenia😁

Tak, właśnie MA Bronze- ładne paczki i w atrakcyjnej cenie. Co do acoustic na zdjęciach też mi się podobają i cena nie jest jakaś zaporowa ale to już jednak inny segment bo 3xultimy. Z Twojego opisu wnioskuję, że warte🙂

No te moje MA są jak nowe. Też fajne detaliczne granie ale nie było zauroczenia. Jeśli chodzi o AE to jestem w szoku bo te przetworniki są malutkie ale jak graja. Rock i metal to po prostu bajka. Jakie są szybkie, wogole się nie gubią. Stopa ma uderzenie. Jest przestrzeń, powietrze i lekkość. Coś czego się nie zauważało wcześniej. Zresztą ja mieszkam w bloku i ultimy były bardzo duże. Bałem się czy podejdą pod mojego A300 ale jest super. Mam jeszcze starego Nada który gra ciepłej ale one lepiej się spisują z SMSLem.

• 1 miesiąc później...

Cześć, poczytałem waszych sugestii i mam pytanie: do omawianych Teufel Ultima 40 gdybym dołożyl poniższy komplet wysokich Hertz :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oczywiście zabudowy zrobię pasującą -kolega coś stuknie w 3d

Jak myślicie, zagra to?

Miałem takie kiedyś w aucie ,grały czysto .

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomysły.

Andrzej 

Ukryta Zawartość

Oczywiście jaki zestaw zewnętrzny.

Nie dodałem, amplituner to Marantz 6009

Ogólnie kolumny grają nieźle.....poza wysokimi

@audioburak zaproponował mi inne ale, że w między czasie zmieniłem już 3 razy kolumny to się jednak nie zdecydowałem na modyfikację 🙃

Taka zabudowa nawet nieźle się prezentuje

Ukryta Zawartość

Pomyłka 

Jakie propozycje miałeś?

Ukryta Zawartość

Może i nieźle, ale trzeba przejść trzeci krąg wtajemniczenia, żeby coś obejrzeć 😉 

Chyba, że się jest autorem ....

Spróbuj wkleić foto i zajrzyj do PM - na prawo na górze ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

58 minut temu, hary1357 napisał:

@nosjedz To pochwal się co kupiłeś i jak wrażenia?

Wrażenia są takie, że miałem Yamaha ns 8900, Polk audio T50 a teraz mam Polk audio T15 i wszystkie miały lepsza górę niż Ultimy tzn. delikatniejsza bez metaliczności i każda była na swój sposób dobrą ale i każdej coś brakowało... 🙃 Póki co zbieram doświadczenia z segmentu budżetowego ale kupno droższych kolumn to tylko kwestia czasu🤠

Wspomniane Hertze właśnie mi wysłali. Czy z tymi zwrotnicami mogę podłączyć do wyjścia z amplitunera?

Ukryta Zawartość

Screenshot_2023-04-02-11-42-18-49_d4c83e98b7363fb18e9bde28130b0ba3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie.... Teufel nie popisuje się zadowalającymi tweeterami , za to resztę i design ma Ok😉

No więc deko kombinuję 😁

Jak by to zagrało to może taka obudowę na drukarce 3D???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego to już wyższa szkoła jazdy aby to razem się zgrało (podział zwrotki, zgranie gazowe) ale życzę powodzenia i trzymam kciuki bo tylko tyle mogę ze swoją wiedzą na temat DIY 🙃

No i dziś podłączyłem na szybko i syczki  zagrały, ale faktycznie nie zgrały się z całością......hmmmmm...chyba zaakceptuję dźwięki Teufel Ultima w oryginalnym wykonie.

Bynajmniej na razie.

• Pokaż nowe odpowiedzi