Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio GX 100 + Arcam A80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie do osób, które słuchało MA GX100. Posiadam wzmacniacz Arcam A80 i chce kupić te GX100. Reszta to CD Arcam cd73, IC acrolink 2200 i głośników kimber 4tc, pokój odsłuchowy ok 15m,.zaadaptowany akustycznie tak nawet;). Słucham muzyki typu pink Floyd, Queen, Dire Straits, głównie rok ale i jazz Anna Maria, Jopek, Diana Krall, Patricia Barbet. Moje pytanie do osób które miało jakieś doświadczenie z tym sprzętem lub podobnym, czy to zagra? Lubię dźwięk równy, muzykalny, taki na długie godziny, nie ostry, analityczny czy z masą basu.

https://www.audiostereo.pl/topic/160749-monitor-audio-gx-100-arcam-a80/

Posiadam GX100 od około 9 lat i uważam ze są świetne. U mnie grają z Marantzem, wcześniej z z PM KI Pearl a teraz w sypialni z PM16. Co ciekawe okazały się bardzo mało wymagające co do ustawienia, w sypialni stoją na komodzie blisko ściany i brzmią rewelacyjnie nawet z PM16 który ma sporo basu. Podłączyłem je na próbę bo wcześniejsze Eposy mi dudniły i to był strzał w 10 (albo w kolano bo musiałem kupić nowe głośniki do salonu 😀).  8 omowe ale lubią prąd i żeby dobrze zagrały potrzebują mocnego wzmacniacza. Maja super wysokotonowy i jak na monitory fajny bas. U mnie grały tez w około 16 m ( teraz w 10) i muzyki słuchamy takiej samej. Nie wiem jak Arcam sobie z nimi poradzi ale GX100 wszędzie miały najwyższe oceny i myśle ze warto je kupić. 

Edytowane przez Starzec2
1 godzinę temu, Starzec2 napisał:

Posiadam GX100 od około 9 lat i uważam ze są świetne. U mnie grają z Marantzem, wcześniej z z PM KI Pearl a teraz w sypialni z PM16. Co ciekawe okazały się bardzo mało wymagające co do ustawienia, w sypialni stoją na komodzie blisko ściany i brzmią rewelacyjnie nawet z PM16 który ma sporo basu. Podłączyłem je na próbę bo wcześniejsze Eposy mi dudniły i to był strzał w 10 (albo w kolano bo musiałem kupić nowe głośniki do salonu 😀).  8 omowe ale lubią prąd i żeby dobrze zagrały potrzebują mocnego wzmacniacza. Maja super wysokotonowy i jak na monitory fajny bas. U mnie grały tez w około 16 m ( teraz w 10) i muzyki słuchamy takiej samej. Nie wiem jak Arcam sobie z nimi poradzi ale GX100 wszędzie miały najwyższe oceny i myśle ze warto je kupić. 

Dziękuję za odp. Arcam ma 2x65w przy 8ohm, gra gęsto, ale bez ostrości, łagodnie i że średnią dynamika. Teraz mam RX2 i bez problemu sobie z nimi radzi, dołu jest dużo, potrafi zagrać głośno.

Mówisz, że do 16 m jak najbardziej się sprawdza?

Myśle ze w 15 m będą spoko. Mi czasami trochę basu brakowało (nie to żeby go nie było bo był po prostu chciałem żeby były to monitory z basen podłogowej), tym bardziej ze były sparowane z pearlem. Teraz z PM16 basu już w ogóle nie brakuje ale pokój tez trochę mniejszy. Muszę przyznać ze od kiedy je podłączyłem do PM16 jak ich słucham to mam ciagle banana na ustach.

Ja swoje GX100 wymieniłem za BX2 i chyba wtedy jeszcze mialem Pearla lite (wiec podobna moc jak twój Arcam)- różnica to była przepaść w jakości. Rx2 pewnie trochę lepsze od Bx ale Goldy to już inna jakość brzmienia. Wydaje mi sie ze GX100 za często nie pojawiają sie na giełdzie. Jak ktoś je kupi to zostają do końca - przynajmniej tak będzie u mnie. Pod spodem link do recenzji z Hi-Fi 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie znam tego konkretnego arcama.

Ale jeśli on brzmieniowo jest chociaż trochę podobny do nowszych konstrukcji to połączenie będzie ci bardzo odpowiadać w twoim repertuarze.

GX znam i bardzo polecam.

Piotrek