Skocz do zawartości
IGNORED

Troche prostej elektroniki. Pytanie

squid

Rekomendowane odpowiedzi

To ja też mam pytanie. Co-nieco inne.

Dość dawno nie miałem z tym do czynienia i zapomniałem, jaką pojemność oznaczają na kondensatorach

liczby 102, 103, 104... Zdaje się, że są to pojemności - odpowiednio - 1nF, 10nF, 100nF.

A może 100pF, 1nF, 10nF ?? Czy ktoś mi przypomni, jak to jest ??

Janusz z Torunia

Opcja nr2 - oznaczenie w takiej postaci to dwucyfrowa liczba plus ilość zer, jednostka pF - czyli dokładnie tak jak napisałeś 102=10*100=1000 pF=1nF itd. Występuje również w postaci kodu kolorowego, odpowiedniego do rezystorów (o ile pamiętam, to czarny=0, brązowy=1, czerwony=2 itd.)- chociaż nie wiem czy jeszcze producenci to stosują. Na pewno widziałem na kondensatorach lat temu 10-15, kiedy bardziej się zajmowałem elektroniką od strony praktycznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.