Skocz do zawartości
IGNORED

Dirac or not to Dirac, oto jest pytanie (retoryczne) :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Ups…uderz w stół ….,a maruda się odezwie…tym razem chyba inna maruda niż ja tam była🤣🤣🤣

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

ęczenie DL i REW (oraz co niektórych) ciąg dalszy...

Jednak Dirac trochę ściemnia z przewidywaną charakterystyką korekty...czasem fizycznie w REWie wykonuje więcej , a czasem mniej. Nie wiem od czego to zależy , ale tak zaobserwowałem. Dla zobrazowania pokażę to na fotkach z DL i REW-a konkretnie na froncie L. Filtr w DL 7,5dB basy. 

Opisałem fotki dla ułatwienia "analizy"-foty :

1. FL odczyt DL

2.REW odczyt FL

3.DL target curve +odczyt FL

4.DL przewidywana korekcja

5.DL przewidywana korekcja powiększenia

6.REW odczyt z filtrem FL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

REW odczyt FL bez filtrów.jpg

DL taget curve i odczyt FL.jpg

DL przewidywana korekcja filtr 7,5dB bas.jpg

DL przewidywana korekcja powiększenie.jpg

filtr DL FL 7.5dB.jpg

Cudów jednak nima...mam dołki przy ok 70Hz i 100Hz gdzie DL praktycznie mówi -no problem man ...

Oczywiście jak zrobię łagodny wykres w REWie , to będą piękne linie-ale chyba nie o to chodzi.

Ale jeśli chodzi o dwa kanały (L+P) , to niby jest lepiej

REW filtr DL 7.5dB L R  LiR.jpg

Zielona krzywa to suma-pozostałe L i R

Jeśli chodzi o basy , to DL zrobił u mnie najlepszą robotę na subie-REW pokazuje nie wiele ubytków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bobrow

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

21 minut temu, bobrow napisał:

Cudów jednak nima...

Ano ni ma... fajnie to zrobiłeś. Podoba mi się, cenne informacje...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Ano ni ma... fajnie to zrobiłeś. Podoba mi się, cenne informacje...

Ładnie mnie posmyrałeś-dzięki😁

Mam teraz wersję DL 3.8.2- jak pojawi się nowa , to wrzucę te same filtry i zobaczymy w REWie czy będzie jakaś różnica.

Może jeszcze dla porównania sprawdzę V 3.4.4-podobno wyraźnie inaczej działała (tj lepiej) od tych ostatnich.

Zobaczymy

To dla równowagi teraz FR- foty :

1.REW odczyt

2.DL odczyt

3.DL przewidywana korekta

4.REW po korekcie

Ukryta Zawartość

photo_2024-02-05_20-59-23.jpg

photo_2024-02-05_20-59-12.jpg

photo_2024-02-05_20-59-18.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na szczęście z DL o niebo lepiej brzmią głośniki , niż bez (układ salonu+ praktycznie nie muzyczny wystrój) -ale fakt też jest taki ,że chyba marketingowo trochę sobie wyrównują charakterystyki planowanych korekt...oczy często kupują...

Inna sprawa ,że kompletnie nie wiem jak rozumieć pozostałe parametry , a szczególnie odpowiedzi impulsowe czy fazy (i pewnie kupa innych jeszcze ) -zapewne to w równym stopniu poprawia brzmienie (a może nawet więcej ?) niż sama korekta "górek i dołków" (co ciekawe u mnie chyba najbardziej zgodna korekta z planowaną jest w zakresie 10-30Hz, zresztą myślałem że DL ściemnia z niskim zejściem moich frontów-a jednak tak schodzą...)

To tyle w tym momencie z mojej strony-jak ktoś ma jakąś wiedzę o w/w , chętnie ją tu  przytulę🙂

tia 🙂

nie uważasz że fabryka, która tak wystroiła kolumny powinna oddać klientowi kasę i jeszcze wypłacić odszkodowanie ??

Coś dołem grają skoro tak mocno wybudzają pomieszczenie ale mierzysz lub stoją w strzałce modu.

Edytowane przez fetek

Właśnie się tak zastanawiam , czy nie przyciąć więcej na frontach doły-teraz jest od 20Hz , może przyciąć na np 30Hz ?

W stereo to chyba żadnej różnicy nie zrobi , a w KD sub daje radę. No ale w sumie jeśli nie będzie różnicy (czy zostawię , czy przytnę) - to może niech zostanie jak jest. Ważne ,żeby DL nie piłował głośników jakimiś prostokątnymi sygnałami...  

57 minut temu, fetek napisał:

tia 🙂

nie uważasz że fabryka, która tak wystroiła kolumny powinna oddać klientowi kasę i jeszcze wypłacić odszkodowanie ??

Coś dołem grają skoro tak mocno wybudzają pomieszczenie ale mierzysz lub stoją w strzałce modu.

Niestety nie wiem jak powinno wyglądać takie zestrojenie kolumn-kupiłem na ucho w salonie odsłuchowym. Bez DL też można nie najgorzej tego słuchać-u mnie to na 99% problem jest z akustyką.

PS

A propos wystrojenia fabrycznego , to niby tak :

Ukryta Zawartość

photo_2024-02-05_23-22-04.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bobrow

25 minut temu, bobrow napisał:

Niestety nie wiem jak powinno wyglądać takie zestrojenie kolumn-kupiłem na ucho w salonie odsłuchowym.

naprawdę pomyśl, masz wszystkie niezbędne dane.

Godzinę temu, bobrow napisał:

W stereo to chyba żadnej różnicy nie zrobi , a w KD sub daje radę. No ale w sumie jeśli nie będzie różnicy (czy zostawię , czy przytnę) - to może niech zostanie jak jest. Ważne ,żeby DL nie piłował głośników jakimiś prostokątnymi sygnałami...  

jak zbijasz w dół to nie ma przeciwwskazań, reszta kwestia gustu.

Edytowane przez fetek
8 godzin temu, fetek napisał:

naprawdę pomyśl, masz wszystkie niezbędne dane.

jak zbijasz w dół to nie ma przeciwwskazań, reszta kwestia gustu.

No rzeczywiście -chyba nie zatrybiłem...Chodzi Ci o zestrojenie frontów względem siebie wzajemnie ?

Patrząc na fotkę z REWa na pomiary "saute" FL i FR wg mnie nie jest tak tragicznie. Do 1kHz (a szczególnie na samym dole) to właściwie wpływ pomieszczenia (salon 8,4x4,85m , sprzęt ustawiony na dłuższej ścianie w rogu FR , a FL przy szerokim przejściu do holu). Od 1kHz do 4.5kHz jakiś strasznie dużych różnic nie ma , a od 4.5kHz do 18kHz praktycznie przebiegi są takie same. Jak znajdę chwilkę , to zamienię miejscami kolumny i wtedy (chyba) na 100% będzie wiadomo jaka to zgrana para z tych moich frontów...  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze odnośnie samego Diraca-zauważyłem ,że w ostatniej wersji praktycznie nie ma różnicy w  głośności między włączonym filtrem a wyłączonym (tj względem nie skorygowanych przebiegów) jak  w starszych wersjach. Np w V3.3.3 wszystkie filtry były ewidentnie przycięte na wzmocnieniu. Praktyczna zmiana- wcześniej przy wyłączeniu filtrów w AVR było znaczne łupnięcie ...  

• 7 miesięcy później...

Witam wszystkich,

Mam pytanie podstawowe o początkowe ustawienia wielkości głośników przed kalibracją.Mam duże głośniki frontowe jak i surroundy [min 16cm średnicy].Ustawiałem przed kalibracją  3 możliwe opcje .Wszystkie duże ,wszystkie małe,oraz fronty duże .

Po kalibracji sprawdzałem w ustawieniach ampla {Pionier LX505} i w każdym wypadku przestawiało się na all large.

Czy powinienem to zmienić po kalibracji?

4 godziny temu, Chloru napisał:

Jak masz subwoofer to wszystkie jako małe.

Tak mam suba. Tak jak pisałem ustawiałem w  1 opcji na wszystkie small,ale po kalibracji ampl się przestawiał na all large.

Mogę to zmienić po kalibracji ale powstaje pytanie czy nie zmieni to ustawień kalibracji.

Na innym forum podpowiadali mi ze nie powinienem tego robić.[tj zmieniać wielkości głośników  po kalibracji]

Czy ktoś wie co zaleca producent {Dirac}?

14 minut temu, Jerzy Wacławik napisał:

Mogę to zmienić po kalibracji ale powstaje pytanie czy nie zmieni to ustawień kalibracji.

Nie

4 godziny temu, Chloru napisał:

Jak masz subwoofer to wszystkie jako małe.

Niekoniecznie. Jak kolumny mają fajny bas, moim zdaniem można ciąć suba niżej. Zależy od preferencji, akustyki, zestawu.

Wróć... Jako małe, ale niżej ciąć ;)

To zależy od wielu czynników.

Edytowane przez J4Z

.

Niekoniecznie. Jak kolumny mają fajny bas, moim zdaniem można ciąć suba niżej. Zależy od preferencji, akustyki, zestawu.
To zależy od wielu czynników.
Żeby cokolwiek ciąć to trzeba je ustawić jako małe. Czy to bedzie 65 Hz czy 85 to już kwestia systemu, kalibracji itp.

Tak jest. Poprawiłem wpis, zanim zwróciłeś mi uwagę. 

1 minutę temu, Chloru napisał:

Edytowane przez J4Z

.

31 minut temu, Jerzy Wacławik napisał:

Tak mam suba. Tak jak pisałem ustawiałem w  1 opcji na wszystkie small,ale po kalibracji ampl się przestawiał na all large.

Nie znam Pioneera. W Denonie zmiana parametrów zestwu glośnikowego po kalibracji czyści wszystkie sloty DL. To nie problem bo można je wgraćna nowo - ważne, żeby zgadzało się to co ustawialiśmy i to co kalibrowaliśmy. Z tego co pamiętam jeżeli chodzi o crossover to inaczej zachowuje się DL i DLBC. Ten drugi nie pozwala na zmiane częstotliwości w amplitunerze a tylko przed kalkulacją w samej aplikacji. 

Nie wiem co zaleca Dirac ale to pytanie z gatunku tego jak to zostało zaimplementowane w Pioneerze. Ja bym zrobił kalibrację, ustawił odcięcie po pomiarach w aplikacji, wysłał to do amplitunera ze swoimi targetami i więcej nie grzebał. Dla świętego spokoju (oczywiście powtarzał ww operacje do uzyskania satysfakcjonujacego efektu). 

Na bas nie narzekam w opcji All large kiedy są ścieżki 2.0 i gram tylko głośnikami bez suba  . Oczywiście w opcji 5.1 lub 7.1 sub się uruchamia i jest tez ok.Pozostaje przetestować wszystkie opcje i wybrać wg swoich preferencji.

Dla pewności jeszcze pytanie.Kalibrację dzisiaj robiłem jako all small .W związku z tym mogę zmienić wielkość kolumn i odcięcie  ] Gdyby mi to nie pasowało i chciałbym wrócić do poprzednich ustawien  wielkości kolumn to czy muszę ponownie wgrywać krzywe czy tylko zmienić właśnie rozmiar kolumn?

Edytowane przez Jerzy Wacławik
4 minuty temu, Jerzy Wacławik napisał:

Dla pewności jeszcze pytanie.Kalibrację dzisiaj robiłem jako all small .W związku z tym mogę zmienić wielkość kolumn i odcięcie  ] Gdyby mi to nie pasowało i chciałbym wrócić do poprzednich ustawien  wielkości kolumn to czy muszę ponownie wgrywać krzywe czy tylko zmienić właśnie rozmiar kolumn?

Osobiście bym przestawił parametry w amplitunerze i wgrał zapisany projekt który był robiony pod te ustawienia. 

3 minuty temu, Chloru napisał:

Osobiście bym przestawił parametry w amplitunerze i wgrał zapisany projekt który był robiony pod te ustawienia. 

Tak tylko po wgraniu krzywych  ampl przestawia ustawienia na all large mimo poczatkowych ustawień [all small].I zabawa się zaczyna ponownie

Bardziej nie pomogę - to może być kwestia tego jak to jest zaimplementowane w Pioneer/Onkyo. Zwróciłbym się z pytaniem do supportu. 

• 1 miesiąc później...
W dniu 6.01.2023 o 19:04, T napisał:

PS. Jak ktoś doczytał do końca, to chętnych na posłuchanie jak całkiem dobrze zrobione kino we w miarę ludzkim budżecie brzmi, zapraszam do Piaseczna 🙂

Jestem z Piaseczna i kupiłem amplituner ARCAM AVR11 i chciałbym prawidłowo ustawić kino za pomocą Dirac Live czy mogę liczyć na pomoc?

• Pokaż nowe odpowiedzi