Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge AXA 35 jakie kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Proszę o pomoc i kilku porad w doborze kolumn do wzmacniacza CA axa 35. Pomieszczenie odsłuchowe to 15m2. Muzykę jaką słucham to jezz, smooth, blues i ogólnie muzyka instrumentalna - chris jones i tp. Brzmienie jakiego poszukuje to ciepłe i przestrzenne takie przy którym można usiąść i się odprężyć. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to 2000zł wiem że nie dużo ale chcę kupić kolumny najbardziej pasujące do takiego wzmacniacza bez wydawania większej kwoty.

Kolumny wolał bym nowe ale jak będzie dobra okazja to używane też mogą być.

Moje typy dotychczas to 

Pylon Pearl 25, Heco Victa Prime 502, Magnat Tempus 55 Indiana line 550x, Polk Audio t50, Stx Electrino 150, Pylon Opal 20

Jedyne kolumny jakie miałem u siebie podłączone to pearl 20 ale oddałem po 2 tygodniach, nie byłem z nich do końca zadowolony. Czystość i przestrzeń była na zadowalającym poziomie ale brakowało niskich tonów. Czegoś mi brakowało, pewnego wypełnienia. 

Dziękuje i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/161039-cambridge-axa-35-jakie-kolumny/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jednak wielu nie wysyła, bo gabaryty, kartony itp, więc polecam raczej

poszukiwanie lokalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z wymienionych przez ciebie kolumn postawiłbym najpewniej na kolumny Indiana Line, albo Pylona Pearl, ale musisz mieć świadomość, że w tej klasie kolumn musisz iść na pewne kompromisy a i sam wzmacniacz też nie należy do czołówki. Jeśli możesz pozwolić sobie na komfort odsłuchu to zapraszam do naszego salonu na porównanie tych kolumn, a być może spodoba ci się coś innego. Jeszcze raz zapraszam do kontaktu i na odsłuch.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 godzin temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jednak wielu nie wysyła, bo gabaryty, kartony itp, więc polecam raczej

poszukiwanie lokalnie.

Dla tego nie bardzo przepadam za używkami. Problem z transportem a czasem stan wizualny odstrasza już na wstępie. Choć pewnie zdarzają się perełki do wybaczenia.

Dziękuję za odpowiedź.

49 minut temu, Q21 napisał:

Z wymienionych przez ciebie kolumn postawiłbym najpewniej na kolumny Indiana Line, albo Pylona Pearl, ale musisz mieć świadomość, że w tej klasie kolumn musisz iść na pewne kompromisy a i sam wzmacniacz też nie należy do czołówki. Jeśli możesz pozwolić sobie na komfort odsłuchu to zapraszam do naszego salonu na porównanie tych kolumn, a być może spodoba ci się coś innego. Jeszcze raz zapraszam do kontaktu i na odsłuch.

Zdaje sobie sprawę z ograniczeń sprzętowych i budżetu jakim dysponuję i co może mi on zaoferować. Miało być więcej i lepiej a wyszła wersja oszczędna. Dotychczas słuchałem muzyki na KD yamaha dsp a5 z głośnikami maudio 9920 więc pomyślałem sobie, że cokolwiek nowego będzie i Tak lepsze.

Dziękuję za odpowiedź. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakładanie, że cokolwiek nowego będzie lepsze od M-audio to zbytni optymizm ...

Sam już pewnie się zorientowałeś, co nowego w tym budżecie można kupić i obok

Pylona ( próbowałeś ) czy STX'a np. Graviton 300 czy Taga TAV 606 v3

możesz znaleźć chyba tylko nie za duże monitory. A co z basem ...

A w okolicy ? ... oczywiście tylko jeśli jesteś mobilny

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Narazie słuchałem tylko pearl 20 ale basu było za mało. W Dance i pop było ok aż się zdziwiłem jak to gra jednak np. Jazz czy bluesa było już  blado.

Narazie zbieram propozycję by zawęzić poszukiwania do paru egzemplarzy. Stx graviton wyglądają ciekawie.  Myślałem, że to wszystko łatwiej i szybciej pójdzie. Zawsze mogę zaryzykować kupić w ciemno a jak nie będę zadowolony to zwrócić do nadawcy.

Jednak czy napęd da radę, to dużo głośników i są wyższe chyba ponad 15 cm

choćby od Quadrala, a wnętrze chyba nieduże.

3 godziny temu, sokrates napisał:

Dla tego nie bardzo przepadam za używkami. Problem z transportem a czasem stan wizualny odstrasza już na wstępie. Choć pewnie zdarzają się perełki do wybaczenia.

No to kolego odemnie masz kolumny w stanie idealnym. Do tego pokrowce na maskownice, pokrowce na kolumny, podstawki z nóżkami i to wszystko w oryginalnych kartonach. Cały zestaw jak z salonu z możliwością wysyłki 🙂 Więcej w linku ponizej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie propozycje ciekawe i kuszące. Najlepszym rozwiązaniem było by zebranie wszystkiego w domu i poświęcenie czasu na odsłuch i wybranie najbardziej odpowiedniego brzmienia. 

Na pewno w pierwsze kolejności będę wybierał kolumny nowe ze względu ewentualnej wymiany czy zwrotowi.

Wbrew pozorom to jest całkiem fajny wzmacniacz tylko trzeba go zostawiać z dość dobrze dobranymi kolumnami. On gra jasno, szybko krótko.

Moim zdaniem opcja magnat tempus jest tutaj fajna jeśli chcesz uzyskać dźwięk wciągający.

Pearl 25 jeśli ma być bezpiecznie.

Piotrek 

• 3 miesiące później...
  • 1 rok później...
W dniu 25.01.2023 o 17:42, Piotr Sonido napisał:

Wbrew pozorom to jest całkiem fajny wzmacniacz tylko trzeba go zostawiać z dość dobrze dobranymi kolumnami. On gra jasno, szybko krótko.

Jesteś wstanie powiedzieć coś więcej o tym AXA35? Szukam klasycznego i uniwersalnego wzmacniacza AB do sparowania z Wiim PRO Plus lub MXN10. Biore pod uwage NAD316, ROTELa11tribute i właśnie ten AXA35 od CA. Ten ostatni chyba najbardziej mi pasuje designem a to jest dla mnie dosyć ważne. Ale cięzko go odsłuchać, bo sprzedawcy twerdzą, że jest za tani żeby go trzymać w salonie sprzedaży...

Kolumny na ten moment do Dali Zensor 1

W dniu 22.01.2023 o 14:30, sokrates napisał:

Witam wszystkich forumowiczów.

Proszę o pomoc i kilku porad w doborze kolumn do wzmacniacza CA axa 35. Pomieszczenie odsłuchowe to 15m2. Muzykę jaką słucham to jezz, smooth, blues i ogólnie muzyka instrumentalna - chris jones i tp. Brzmienie jakiego poszukuje to ciepłe i przestrzenne takie przy którym można usiąść i się odprężyć. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to 2000zł wiem że nie dużo ale chcę kupić kolumny najbardziej pasujące do takiego wzmacniacza bez wydawania większej kwoty.

Kolumny wolał bym nowe ale jak będzie dobra okazja to używane też mogą być.

Moje typy dotychczas to 

Pylon Pearl 25, Heco Victa Prime 502, Magnat Tempus 55 Indiana line 550x, Polk Audio t50, Stx Electrino 150, Pylon Opal 20

Jedyne kolumny jakie miałem u siebie podłączone to pearl 20 ale oddałem po 2 tygodniach, nie byłem z nich do końca zadowolony. Czystość i przestrzeń była na zadowalającym poziomie ale brakowało niskich tonów. Czegoś mi brakowało, pewnego wypełnienia. 

Dziękuje i pozdrawiam.

Tannoy dc6t , mercury 7.4

W dniu 20.02.2025 o 11:33, fikander napisał:

Jesteś wstanie powiedzieć coś więcej o tym AXA35? Szukam klasycznego i uniwersalnego wzmacniacza AB do sparowania z Wiim PRO Plus lub MXN10. Biore pod uwage NAD316, ROTELa11tribute i właśnie ten AXA35 od CA. Ten ostatni chyba najbardziej mi pasuje designem a to jest dla mnie dosyć ważne. Ale cięzko go odsłuchać, bo sprzedawcy twerdzą, że jest za tani żeby go trzymać w salonie sprzedaży...

Do zensor uważam że pasuje. On z tych modeli będzie grał najbardziej otwarcie, i jasno. Pasuje do tych kolumn.

Ogólnie jest kilka produktów których w salonie się nie ma. Coś o tym wiem. Na niektórych jest na prawdę abstrakcyjnie mały zysk. Więc wyciągając go na ekspo na odsłuchy nie masz potem nawet z czego urwać.

W dniu 20.02.2025 o 10:33, fikander napisał:

Celuj w AXR100, przeskok ogromny. NAD - klasyk ale cieplejszy, trochę więcej poluzowanego dołu. AXR100 według mnie lepszy, jeśli szukasz czegoś z pazurem, fajnym wykopem i nie chcesz zamulić brzmienia.

Edytowane przez Planeta Dźwięku