Skocz do zawartości
IGNORED

LM-Fet v1.1 - podłączenie masy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim!

Jestem nową osobą na tym forum, w wolnych chwilach buduję w mocno garażowych warunkach wzmacniacz LM-Fet v1.1 użytkownika @borysgo2 z modułami od @gavron04. Oprócz iPSU (części SMD) wszystkie płytki polutowałem sam, połączyłem i wmontowałem w obudowę, jestem na etapie uruchamiania całości i jestem w małej kropce.

Tak pokrótce, mam na wejściu Soft start z DC blocker-em, Trafo (all-in-one), iPSU 7.0, 2xOPS2, TubePSU, Control Board z lampami. Oba PSU mam już wyregulowane. Zasilanie podłączone - ale bez masy. Masa z Tube PSU idzie do Control Board wg. podpisów.  Zasilanie +55/-55 do każdego OPS2 idzie z iPSU - osobne przewody do każdego.

Tutaj kilka zdjęć jak to wygląda na tą chwilę: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz problem mam z rozgryzieniem jak ma wyglądać podłączenie masy, z tego co mi się mocno wydaje jest tak:

1. Masa sygnał audio wejściowego idzie bezpośrednio z konektorów RCA-IN (obudowa) do Control board-a - wejścia podpisane Con1/Con2

2. OPS2 konektor GND (ten obok SPK) idzie do iPSU-GND oraz do wyjścia np. RCA-OUT (obudowa)

3. iPSU-SPK - do OPS2-SPK oraz RCA-OUT (obudowa) - wiem to nie jest masa ale sobie przypomniałem że też nie jestem tego pewien :)

4. Board Control - sGND - nie mam pojęcia gdzie to podpiąć ...

Byłbym wdzięczny za wskazówki, merytoryczna krytyka zdjęć też jest mile widziana :)

Z góry dzięki !

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/161565-lm-fet-v11-pod%C5%82%C4%85czenie-masy/
45 minut temu, nick_griva napisał:

2. OPS2 konektor GND (ten obok SPK) idzie do iPSU-GND oraz do wyjścia np. RCA-OUT (obudowa)

3. iPSU-SPK - do OPS2-SPK oraz RCA-OUT (obudowa) - wiem to nie jest masa ale sobie przypomniałem że też nie jestem tego pewien :)

Poprawka:

3. iPSU-SPK - do OPS2-SPK oraz RCA-OUT (obudowa - jako SPK_GND) - wiem to nie jest masa ale sobie przypomniałem że też nie jestem tego pewien :)

Rozwiązanie punktu 1-2-3 znalazłem tu: 

Ukryta Zawartość

19 minut temu, nick_griva napisał:

Poprawka:

3. iPSU-SPK - do OPS2-SPK oraz RCA-OUT (obudowa - jako SPK_GND) - wiem to nie jest masa ale sobie przypomniałem że też nie jestem tego pewien :)

Ad. 3 - mój błąd, oczywiście to jest masa w tak zmienionej treści (iPSU-SPK). 

Ukryta Zawartość

Cześć, podłączenie masy jest opisane w iamp krok po kroku, wystarczy zmienić nazwy modułów i tyle. 

Ukryta Zawartość

Również w dokumentacji iPSU jest rysunek podłączenia głośnika (twoje pytanie 3) jak i w temacie iamp krok po kroku - 

Ukryta Zawartość

Popraw proszę montaż BD139-16 na OPSach. Przecież on musi mieć tą samą temperaturę co radiator/pozostałe tranzystory. Chodzi o kompensację prądu spoczynkowego. Skąd ten pomysł montaż tego tranzystora na osobnym radiatorze?? Ma być przykręcony do mosfeta + pasta między tranzystorami i po prostu dłuższa śrubka. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gavron04

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

Tak, obudowę odpiąłem aktualnie jest tylko radiatorem. Wszystkie tranzystory mają podkładki. Jeszcze czekam na nowe kable (większe przekroje) i BD139 (nie udało mi się ich bezstratnie wylutować ;-)).

Edytowane przez nick_griva

Masa opanowana, ale nadal coś nie tak. Emiterowa dioda LED na OPSie jest martwa, wogóle Bias na wyjściu PRO jest 0.2 mV. Czy podłączam 10k czy głośniki - PRO < 1mV.

Podejrzany jest ten potencjometr, w teorii powinien kliknąć przy przekręceniu (12 obrotów podobno ma) ale cisza do tego Bias wogóle nie reaguje na kręcenie nim ...

Wyjście z OPSa CH1. CH2 wejście (1kHz z Spotify).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co opisujesz wynika że w ogóle nie da się ustawić prądy spoczynkowego. Do sprawdzenia są źródła prądowe i mnożnik. Sprawdź poprawność połączeń czy nie ma przerw i czy poprawnie są wlutowane tranzystory. Prąd spoczynkowy ustaw ok 55 mV spadku na rezystorze źródłowym.  Diody przy  źródłach mają świecić. Świecą ?

Edytowane przez kinimod
Godzinę temu, kinimod napisał:

Z tego co opisujesz wynika że w ogóle nie da się ustawić prądy spoczynkowego. Do sprawdzenia są źródła prądowe i mnożnik. Sprawdź poprawność połączeń czy nie ma przerw i czy poprawnie są wlutowane tranzystory. Prąd spoczynkowy ustaw ok 55 mV spadku na rezystorze źródłowym.  Diody przy  źródłach mają świecić. Świecą ?

Tak wszystkie diody poza tymi emiterowymi BD139 świecą, sprawdzę to co opisałeś.

Dioda przy mnożniku ta przy emiterze ma być poprawnie wlutowana zgodnie z kierunkiem przewodzenia. Potencjometr sprawdź miernikiem czy poprawnie da się nim regulować. Powodzenia.

Edytowane przez kinimod

Dioda sprawna, potencjometr nowy - działa i klika - ale nadal szukam co jest nie tak. Zmierzyłem jeszcze T1-ECC83 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )- bo próbuje dojść skąd taka degradacja sygnału już na wejściu OPS.

CH1 - R4/pin 2 (siatka) / CH2 pin1 (anodowe). Upaliłem ją? Zasilanie 220VDC wygląda czysto.

SDS00005.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy prąd spoczynkowy da się ustawić i wyregulować?

Obie połówki lampy mają takie zniekształcenie? Pomierz napięcie anodowe i na rezystorze katodowym. Ewentualnie sprawdź montując inną lampę.

Edytowane przez kinimod

Wygląda na to że nie mogę regulować prądu spoczynkowego.

Zrobiłem tak:

1. Odpięte zasilanie od lamp, lampy włożone, ta ECC83 wymieniona 

2. OPS zasilony (-54/+54 VDC)

3. Połączone taśmy drivera

4. Bias skręcony - 2k Ohm zmierzone na obu potencjometrach

5. Zwarte wejścia na driverze

6. Odpalone zasilanie.

7. Multimetry wpięte na złącze PRO na OPS i ustawione na mV zakres

Teraz kręcę potencjometrem od 2k do 0 dla obu OPSach i multimetry wskazują cały czas 0.0mV

Kilka zdjęć z operacji pomiar: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pierwsze jak pisałem wcześniej źródła T6 i T7 mają działać. Sprawdź napięcia na rezystorach  R35 i R36 oraz R1 R2 R7 i podaj tutaj. Poza tym dioda sygnalizująca przewodzenie mnożnika od biasu ma świecić i być poprawnie wlutowana.

12 godzin temu, kinimod napisał:

Po pierwsze jak pisałem wcześniej źródła T6 i T7 mają działać. Sprawdź napięcia na rezystorach  R35 i R36 oraz R1 R2 R7 i podaj tutaj. Poza tym dioda sygnalizująca przewodzenie mnożnika od biasu ma świecić i być poprawnie wlutowana.

Taśma sprawdzona. Potencjometr poprawiony (obrócony), diody wymienione na czerwone ale nadal nie świecą :(. Jak wyłączę OPSa i podepnę multimetr do emitera BD139 i nóżki diody/potencjometru to świeci.

Rozumiem że spadki na OPS :

R1 = 0.057V (skręcony na 0) / 0.046 V (skręcony potencjometr na max)

R2 = 0.012V / 0.01V

R7 = 0V / 0V

R35/36 = 1,171V / 1,171V

Trzeba w takim razie sprawdzić połączenie na płytce. Emiter musi być połączony z diodą tak jak na schemacie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 26.02.2023 o 20:55, nick_griva napisał:

Taśma sprawdzona. Potencjometr poprawiony (obrócony), diody wymienione na czerwone ale nadal nie świecą 😞. Jak wyłączę OPSa i podepnę multimetr do emitera BD139 i nóżki diody/potencjometru to świeci.

Rozumiem że spadki na OPS :

R1 = 0.057V (skręcony na 0) / 0.046 V (skręcony potencjometr na max)

R2 = 0.012V / 0.01V

R7 = 0V / 0V

R35/36 = 1,171V / 1,171V

uruchomiony już ?

7 godzin temu, nick_griva napisał:

Cześć, dzięki za pytanie ale prace na chwile wstrzymane.

Na pewno  trzeba sprawdzić połączenie emitera z diodą z płytce drukowanej.

Kiedy już uruchomisz to napisz jak ci to gra.