Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 603 S1 a B&W 603 S3 ??

mluko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak jak w temacie czy ktoś może porównać te dwa produkty. Mam Yamahe RXV550, pokój 27m wysokość 3m. Słucham Rock'a, Blues'a. Tylko "Oglądam", czyli koncerty 5.1 i filmy (wogóle stereo). Słyszałem że S3 mają "męczące" wysokie tony zwłaszcza z Yamahą a jak jest ze starszym modelem?? wiem tylko tyle że ma inną kopułkę.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/16160-bw-603-s1-a-bw-603-s3/

Witaj,chyba jest błąd w pytaniu,601 s3.Ja używam dm 602 s3 (duże monitory) do hi-fi,wcześniej jakiś czas chodziły z amplitunerem do kina,nie zauważyłem nic męczącego.To świetne głośniki w tej cenie,ale do kina za tą kasę można kupić komplet dobrych głośników(prod.USA) tzn.5 szt.Z tego amplitunera nie będzie takiego efektu jak z porządnego wzmaka hi-fi,przechodziłem już ten temat.

Mluko: Nie dalej jak w tym tygodniu dokładnie ten sam temat był na zakładce stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mogę jeszcze dodać, że u mnie (s1) wysokie tony bynajmniej nie są kłujące. Na amplitunerze Yamahy było ich wręcz za mało. Na Rotelu jest lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

We stand in the Atlantic
We become panoramic

BZYG: w pytaniu moim zdaniem nie popelnilem bledu, chodzilo mi o koloumny podlogowe ale starszy model (moze faktycznie niemial okreslenia S1 ale nowy ma S3 wiec tak to okreslilem)

Krzysiek: wiem zauwazylem to dopiero po moim wpisie wiec bylo juz zapozno (za co przepraszam). Jesli chodzi o brzmienie, to faktycznie na forum bardzo je krytykuja z Yamaha wlasnie twierdzac ze glosnik wysokotonowy w nowy modelu S3 jest tytanowy (ZDAJE SOBIE SPRAWE ZE WINNE PONOSI W TYM WYPADKU TANIA YAMAHA). Stworzylem ten wpis bo chcialem sie dowiedziec czy ten starszy model z "tradycyjna" kopolka tez byl tak postrzegany .Na allegro byly wystawione te glosniki za atrakcyjna cene, wiec sie nad nimi zastanawialem. Bo nowy model S3 juz sobie wybilem z glowy po opiniach na forum (nie sluchajac ich jeszcze).

Naszczescie mialem znajomego ktory mi pozyczyl 602 S1 i mialem okazje ocenic przynajmniej wysokie tony, bo myslalem ze w takim duzym pokoju z basem bedzie kiepsko. Tony wysokie niebyly faktycznie meczace ale zeby byly urozmaicone musialem sluchac glosno a tego nie lubie (albo niemam mozliwosci bo pozno wracam do domu). Znowu basu bylo naprawde duzo ale tez mi sie nie podobal bo byl jakis taki pogrubiony i malo zroznicowany(pewnie znowu wina po stronie mojego ampli z ustawieniami zabardzo tez nie pokabinowale bo mialem tylko kilka godzin).

Chce sie umowic na odsluch AE EVO 3 i Kef Q5(a moze Q1 + sub kefa, podobna cena a slucham tylko 5.1), mam nadzieje ze to bedzie to (bo jesli nie to DIY mi zostaje, ampli nie chce sprzedawac bo niedawno zakuplem)

Moim zdaniem kompletowanie zestawu należy zacząć od głośników,kupić najlepsze jakie można sięgnąć(kasa),resztę dobierać do tego,tak będzie łatwiej.Sam przyznałeś,że yamaha nie brzmi rewelacyjnie,słuchałem tych samych monitorów(kilka zestawów) na tej co masz ina ax-492-też nie hi-end,ale różnica była totalna,po prostu ampl. do kina pracuje w klasie d,dobrze przenosi impulsy(szybko i głośno) ale muza to nie jego żywioł.

Moze masz racje ale powiem tak. Ja za swoj ampli zaplacilem kilka miesiecy temu 1000zl (kolega wracal z niemiec i przywozl sobie i mi, zakupilem bez zadnego odsluchiwania to byla szybka akcja bo znalazl sie kupiec na moj stary ampli) I uwazam ze za te pieniadze nie moge miec nic lepszego (chyba ze wzmacniacz, ale jak juz mowilem slucham tylko koncertow 5.1 i filmy) A jesli chodzi o te 602 ktore mialem to powiem ze jak je oddawalem ktrotko rozmawialem z wlascielem i zgodzil sie z moimi wrazeniami (duzo swego czasu kabinowal z ustawieniem i wyciszeniem swojego pokoju by pozbyc sie nadmiernego basu. ale on ma tylko 20m2 pokoj i jakis kilku letni wzmacniacz Denon) Acha i jeszcze mowil jeszcze ze wraca od swojego kolegi ktory wymienil kable glosnikowe (wiem tylko tyle ze zaplacil za nie 600zl i ze niedawno kupil Yamahe RX-V1500 ale niewiem jakie glosniki) no i byl mocno rozczarowany! Wiec niewiem czy sens jest kupowac bardzo drogi ampli wolalbym dodac te 1500zl (rxv1500 na allegro kosztuje okolo 2500zl) do glosnikow (bo niby one daja najwieksza roznice w brzmieniu) lub jak zależalo by mi na stereo kupil bym za te pieniadze poprostu jeszcze wzmacniacz.

pozdrawiam

Mluko jeśli możesz kupić w dobrej cenie Bowersy to kupuj. Ja tak zrobiłem. Oczywiście ta Yamaha jest słaba, ja mam 430 i to ledwo napędza te Bowersy. To są wymagające kolumny i w sumie jeśli przesiadasz się z byle czego to z taką Yamahą i tak zagrają super, ale nie pokażą swojego potencjału. Usłyszałem to po podłączeniu porządnego wzmacniacza stereo. No ale taka 430 w 20m2 do kina starcza.

Co do różnic w basie między s1 a s3 to na pewno jest taka różnica, bo s1 ma zdaje się pasywny głośnik basowy, co powoduje, że bas nie jest tak twardy czy zwarty jak z s3.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.